7. prosince 2017

Expert ODS pro digitální společnost a e-goverment navštívil Hradec Králové.

6. prosince 2017 přijal naše pozvání Mgr. Alexander Bellu, expert ODS pro digitální společnost a e-goverment, místostarosta Prahy 3 a zastupitel hl. m. Prahy.

Praha 3 se jako ambiciózní městská část rozhodla zavést Smart City koncept na svém území a využít tak potenciálu smart technologií pro svůj rozvoj a zlepšení životního prostředí občanů. V listopadu 2015 tak započala spolupráce s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov při ČVUT v Praze (UCEEB), jejímž cílem bylo vytvoření Smart City vize pro Prahu 3. Na jaře 2016 byl dokončen dokument „Praha 3 na cestě ke Smart City“. Jeho cílem je dát jasnou koncepční oporu budování chytrého města na Praze 3. S tímto konceptem se stala vítězem soutěže Chytrá města pro budoucnost 2017.

Svět obecně a konkrétně pak technologie se mění velmi dynamicky a státní správa a samospráva na tyto změny musí umět reagovat. Nikdy v historii nebylo možné tak snadno přenášet tolik informací na takovou vzdálenost v tak krátkém čase. Tento stav je obrovskou výzvou pro politiku nejenom na poli Smart Cities, ale i e-governmentu a sdílené ekonomiky. Mezi hlavní přínosy konceptu Smart City může být např. energetická úspora, zvýšení efektivity dopravy, jak individuální, tak hromadné, a efektivnější řešení odpadového hospodářství.

Nové technologie nabízejí obrovský potenciál v možnosti zefektivnění některých procesů místní samosprávy a reálného zlepšení života v městech. Uspořené prostředky na energiích v budovách města lze například investovat do vybavení škol, školek, dětských hřišť. Obrovský potenciál pro podporu podnikání místních živnostníků a firem nabízejí tzv. Open data - transparentnější poskytování informací veřejnosti a soukromému sektoru.

Je velmi dobře, že město Hradec Králové má od roku 2016 svojí koncepci Chytrého města. . Budeme tedy velmi pečlivě sledovat, jak se nastavené cíle daří splňovat, protože vzhledem k rozpočtu města, kde provozní výdaje pravidelně rostou se nějaké "smart" úsporné řešení nabízí.

Bc. Jakub Vít

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení Hradec Králové
emeritní předseda regionálního klubu Mladých konzervativců