26. září 2016

Fakultní nemocnice Hradec Králové potřebuje nová parkovací místa

Vážení Hradečané, blízcí krajané, tímto článkem chci upozornit na dosud zásadně neřešenou situaci parkování přímo v areálu FN Hradec Králové a jeho blízkého okolí.

Asi všichni z nás do tohoto areálu někdy jel autem. Ať už tam z jakéhokoliv důvodu vezl sám sebe, své blízké k ošetření, na návštěvu, či při nějaké zdravotně krizové situaci, nebo dokonce za prací. Předpokládám, že většina z nás musela řešit vcelku velký problém se zaparkováním, zejména v dopravní špičce. Stávající parkovací kapacity v areálu jsou zjevně nedostatečné a parkování na nezpevněné ploše u řeky Labe tuto situaci nevyřeší. Současný deficit parkovacích ploch v této oblasti je odhadován na 300 – 400 míst.

Původní umístění areálu FN Hradec Králové bylo na okraji města, s růstem Hradce Králové se v dnešní době již nachází téměř v poloze centrální. Původní plán nepočítal nejen s takovým rozšiřováním samotné FN Hradec Králové, ale nepočítalo se ani s takovým nárůstem dopravy do dnešních rozměrů. Situace začíná být velmi vážná. FN Hradec Králové zde není pouze pro Hradečany, ale slouží pacientům celého kraje.

Daný problém je možné řešit různými způsoby. Buď můžeme rozšířit parkovací plochy uvnitř a vně areálu. Dále lze zavést výběrový systém parkování (například na karty). Další možnost je zdražení parkovného. Nedomnívám se, že by zvýšení ceny parkovného, či výběrový systém měl být tím lékem, který máme na tento problém aplikovat. Navýšení parkovacích ploch je na druhou stranu vcelku logickým krokem, který situaci bude reálně řešit. Po prostudování širších vztahů dopravy v klidu pro danou oblast je zjevné, že jako nejlepším řešením by bylo vybudování parkovacího domu na východní straně areálu FN Hradec Králové. Tímto krokem by došlo k odlehčení vnitřního areálu FN Hradec Králové s malou docházkovou vzdáleností do nemocnice samotné. Dalším velkým přínosem jsou omezené pozemkové nároky, což tvoří významnou výhodu oproti zřizování ploch pro tzv. dopravu v klidu možných parkovišť jak uvnitř, tak vně areálu FN Hradec Králové.

Při pohledu na využití stávajících parkovacích domů v Hradci Králové, oproti očekávání, které zde bylo při jejich stavbě, se domnívám, že pokud město potřebuje parkovací dům, je tato lokalita pro jeho výstavbu naprosto nutná a prioritní. Jestliže tuto potřebu dosud nepocítilo vedení samotného města Hradce Králové a FN Hradec Králové na tuto investici nemá potřebné finanční prostředky, není od věci, aby se o tuto problematiku začal zajímat Královéhradecký kraj. Tato problematika totiž netrápí pouze obyvatele samotného Hradce Králové.

Tyto možnosti již předjednal a diskutoval s vedením FN Hradec Králové a vedením města Hradec Králové krajský zastupitel za ODS Ing. Pavel Louda, kterému za tuto aktivitu děkuji. Je zjevné, že tato cesta, ač trnitá, je reálně možná. Z tohoto důvodu jsme zařadili potřebu vybudovat parkovací dům ve FN Hradec Králové jako jednu ze zásadních priorit volebního programu ODS pro krajské volby 2016. Co si o tom myslíte Vy?

PojĎte, prosím,  diskutovat zde: fb.me/rehorODS