12. května 2015

Odmítáme návrhy Evropské komise na kvóty pro azylanty

Návrhy na povinné kvóty o přesidlování či rozdělování azylantů do jednotlivých členských zemí je třeba jednoznačně odmítnout. Vyzýváme vládu ČR, aby tento postoj jménem českých občanů reprezentovala i na jednání Rady EU a Evropské rady a pod tlakem Německa a dalších států od něj neustoupila.

Junckerův návrh je šitý horkou jehlou, je zaměřen jen na vnější efekt. Skutečné příčiny a důsledky masové ilegální migrace neřeší.

Jakékoliv návrhy na přesídlování či relokaci musí být pouze podpůrnými nástroji v oblasti migrace a musí zůstat dobrovolné. Každá členská země EU si v této záležitosti musí rozhodovat sama. Je zde riziko, že systematické zavedení těchto nástrojů na evropské úrovni naopak zvýší zájem a motivaci migrantů dostat se do Unie. Pokud se EU nezačne chovat zodpovědně, nezmění svou migrační politiku a štědrý sociální systém v jednotlivých zemích, nedokáže si se stále sílícím počtem uprchlíků poradit. Kvóty ničemu nepomohou, nezvládnutelný problém azylantů jen rozšíří na další země.

http://pfiala.cz/  •  FACEBOOK  •  TWITTER