24. června 2014

Česko míří k euru, potvrdil Bohuslav Sobotka

Přijetí eura je podle premiéra Bohuslava Sobotky "životním zájmem České republiky a jejích občanů". Vláda proto podle něj nebude usilovat o vyjednání trvalé výjimky z části přístupové smlouvy, která přijetí společné měny České republice nařizuje.

 

Sobotka to uvedl v odpovědi na dopis místopředsedy ODS Jana Zahradila, který premiéra informoval o kampani za zachování koruny. Tato Petice pro korunu, kterou podpořilo přes pětašedesát tisíc občanů, požadovala právě trvalou výjimku z povinnosti euro v České republice zavádět.

"Potvrzuje se, že tato vláda je pevně rozhodnuta vést Českou republiku do eurozóny. Ignoruje tak své vlastní voliče a 76% obyvatel České republiky, kteří si přejí zachování národní měny. Možná ještě horší ale je, že vláda zjevně nehodlá o euru vůbec diskutovat," uvedl Jan Zahradil.

Připomněl také, že s evropskou měnou je nyní spojena řada závažných rizik, o kterých by se podle názoru ODS naopak diskutovat mělo. "Vstupem do eurozóny dojde s největší pravděpodobností ke skokovému zdražení. Budeme muset ručit za cizí dluhy nebo je přímo splácet a ztratíme také možnost reagovat na globální výkyvy jinak, než propadem životní úrovně," upozornil Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
poslanec Evropského parlamentu