7. ledna 2024

Partie: Mzdy porostou, náš tlak na ceny potravin zafungoval

(CNN Prima News) Vláda ve zbytku volebního období výrazně omezí počet změn v nastavení daňového systému. V nedělní Partii Terezie Tománkové to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Věří rovněž, že se pozitivně projeví dosavadní reformy a konsolidační balíček a lidem začnou reálně růst mzdy. Slíbil také dokončení důchodové reformy a digitalizace státu.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Chceme omezit počet změn daní a nastavení daňového systému, aby mělo toto prostředí větší stabilitu. Ta bude po zbytek volebního období. Věřím tomu, že se situace výrazně zlepší,“ řekl v Partii předseda vlády Petr Fiala.

Očekává také zlepšení ekonomické situace občanů. „Všechna média psala v posledním týdnu, že klesají ceny potravin. Ukázalo se, že jsem měl pravdu, že tlak, který jsme vyvíjeli, skutečně funguje. Stejně tak i snížení DPH, i když se tomu mnozí včetně opozice vysmívali. Měly by začít růst reálné mzdy, očekává se někde mezi pěti až deseti procenty. To jsou všechno pozitivní zprávy,“ upřesnil Fiala.

Daří se podle něj také ozdravovat veřejné finance. Česko bude plnit jedno z kritérií pro vstup do eurozóny. „Přišli jsme do vlády, kdy podíl deficitu k HDP byl přes pět procent. Za naší vlády jsme velmi razantně toto číslo snížili a příští rok dosáhneme hodnoty 2,2 procenta. Museli jsme k němu směřovat v čase, kdy jsme čelili obrovským výzvám. Budeme plnit maastrichtská kritéria,“ sdělil Petr Fiala.

Schodkový rozpočet považuje za úspěch vzhledem k hospodaření předchozích kabinetů. „Je velmi obtížné dosáhnout vyrovnaného rozpočtu poté, co předcházející vlády měly deficity přes 400 miliard korun,“ popsal Fiala.

Slíbil také dotáhnout chystané reformy. „Budeme pokračovat v důchodové reformě, kdy jsme se domluvili na parametrech, a musíme ji dokončit legislativně. Začnou se projevovat také reformy v oblasti digitalizace. Základní parametry jsme nastavili a teď budeme pokračovat v tom, aby se projevily v životech lidí,“ řekl předseda ODS Petr Fiala.

Česká republika musí nejdříve splnit kritéria pro vstup do eurozóny, aby mohla začít debatovat, zda ke společné evropské měně přistoupit. V Partii Terezie Tománkové to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Rozhodování o euru přirovnal k cestování do Brna, při kterém není možné využít rychlovlak, jelikož vysokorychlostní železnice do moravské metropole stále chybí.

„Vedeme debatu, jestli je euro výhodné pro Českou republiku, nebo není. Debata ale začne mít smysl až ve chvíli, kdy budeme plnit kritéria,“ sdělil premiér Petr Fiala.

Rozhodování přirovnal k cestování do Brna. „Kdybych se vás zeptal jestli chcete jet do Brna po dálnici, nebo rychlovlakem, tak vy byste si říkala, proč se mě ptáte na rychlovlak, když žádný není. Nejprve musíme postavit trať a pak se můžeme rozhodovat,“ sdělil předseda ODS Petr Fiala.

Proto je podle něj primární, aby vláda začala plnit kritéria pro vstup do eurozóny. „Neplníme maastrichtská kritéria. Chci, abychom je plnili, a pak se můžeme rozhodovat o tom, jestli je pro nás výhodné přistoupit k eurozóně, nebo to výhodné není. Rozhodli jsme se jako vláda, že maastrichtská kritéria chceme splnit,“ vysvětlil svůj postoj premiér Fiala.

Petr Fiala zmínil konkrétní kritérium, které hodlá vláda splnit. „Přišli jsme do vlády, kdy podíl deficitu k HDP byl přes pět procent. Za naší vlády jsme velmi razantně toto číslo snížili a příští rok dosáhneme hodnoty 2,2 procenta. Museli jsme k němu směřovat v čase, kdy jsme čelili obrovským výzvám.“

Sám se k otázce přijetí eura snaží stavět neideologicky. „Pokud by se ukázalo, že bude výhodné pro Českou republiku, tak se o tom bavme. Pokud se ukáže, že to výhodné není, tak ho nepřijmeme jenom kvůli tomu, že si někdo myslí, že budeme lepší Evropané,“ vysvětlil premiér Petr Fiala.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS