14. června 2023

INFO.cz: Státní zástupci by neměli experimentovat s osudy lidí

(INFO.cz) Právní stát v Česku funguje dobře. Dojem, že je tomu naopak, vytváří menšina vleklých, mediálně sledovaných kauz, říká v novém díle podcastové minisérie Politici mezi paragrafy předseda vlády Petr Fiala. V rozhovoru s Jaroslavem Kramerem a Petrem Tomanem také tvrdí, že státní zástupci někdy mohou s obžalobou experimentovat, aniž by měli pevné přesvědčení o vážnosti spáchaných činů. „Důvěra v právní stát a spravedlnost je důležitá. A jsou věci, které k tomu nepřispívají,“ dodává pak s odkazem na výročí deseti let zásahu na Úřadu vlády. „Veřejnost sama nad tím čas od času přemýšlí a ptá se, co se vlastně tehdy stalo,“ myslí si Fiala.

Termín natáčení nového dílu podcastu Jaroslava Kramera a Petra Tomana Politici mezi paragrafy, který ve své třetí řadě hostí vysoké ústavní činitele, se sešel s výročím 10 let od policejního zásahu na Úřadu vlády, který vedl k pádu tehdejšího kabinetu Petra Nečase. V něm na pozici ministra školství zasedal i Petr Fiala, takže události se jej přímo dotkly, byť v době zásahu byl tehdy ještě nestraník Fiala na ministerské cestě v Londýně. „Ty první zprávy byly o obrovských podvodech a velkém množství nalezených peněz. Po deseti letech zůstávají otázky, co se z kriminálního hlediska odehrálo a jaké byly důvody pro tak masivní, spektakulární zásah,“ říká premiér Petr Fiala.

Z tehdejšího nestraníka Fialy je dnes předseda ODS, tedy strany, které se tehdejší policejní akce týkala primárně. I proto se mu i s odstupem dekády počínání vyšetřovatelů těžko hodnotí, přičemž zmiňuje fakt, že některé z tehdy odstartovaných kauz stále běží. „Jsem současně trochu v nevýhodě, protože jsem předsedou strany, jejíž premiér tehdy stál v čele vlády. Myslím, že veřejnost sama nad tím čas od času přemýšlí a ptá se, co se vlastně tehdy stalo,“ dodává Petr Fiala k zásahu orgánů činných v trestním řízení, který byl přetaven v minimum hmatatelných výsledků, což otřáslo důvěrou občanů v právní stát. Sám Fiala ji podle svých slov neztratil.

„Nemám důvod nemít důvěru v právní stát. Byl jsem překvapen, když jsem se už jako předseda vlády dozvěděl, že v délce soudních řízení patříme k těm lepším zemím v Evropě.“ Dojem, že je tomu naopak, podle něj vzniká proto, že mediální pozornost se soustředí na několik vybraných kauz, které se týkají politiky, veřejného zájmu či významných podnikatelů a táhnou se extrémně dlouho. „To nakonec ve veřejnosti vyvolává takový pokřivený dojem o tom, jak celý systém funguje, a pochybnosti, zda se všem dostane spravedlnosti. Přitom systém v naprosté většině svých parametrů funguje,“ myslí si premiér Fiala.

Exekutiva má za žalobce odpovědnost

Podcast Politici mezi paragrafy se věnuje i tomu, že se po letech vrací do hry novela zákona o státním zastupitelství, která měla posílit nezávislost žalobců, ale po výše zmíněném zásahu v roce 2013 byla uložena k ledu. Fiala tvrdí, že je třeba najít dobrý kompromis, který zajistí nezávislost státního zastupitelství, ale zároveň nezbaví stát a exekutivu odpovědnosti, kterou za žalobce má, neboť systém státního zastupitelství je součástí moci výkonné.

„Ať se podíváme kamkoliv, vždy najdeme vyvažování těch mocí a hledání správného nastavení je trošku složité, což vychází z tradic nejen ústavních, ale řekl bych i kulturních. Ta debata je zatížena právě tím, co se u nás stalo. Každá politická reprezentace je podezřívána, že se snaží státní zastupitelství nějakým způsobem ovládnout, což v našem případě určitě není pravda, už proto, co se tady odehrálo. Ale současně nechceme rezignovat na to, že určitá míra odpovědnosti tady zůstává,“ líčí premiér Fiala svůj pohled na věc s tím, že by měla společnost po státních zástupcích chtít, aby reprezentovali stát v tom smyslu, že podávají obžalobu tam, kde mají důkazy a jsou přesvědčeni o tom, že to je jednoznačné.

„Současně bychom po nich měli chtít, aby neexperimentovali. V minulosti jsme slyšeli výroky, které mě děsily, že třeba zkouší, jestli jde o trestný čin a jestli soudy dají za pravdu jejich interpretaci. To je velký hazard s osudy často nevinných lidí,“ říká Fiala s tím, že je třeba jednat v případě, kdy panuje přesvědčení, že byl spáchán trestný čin. „Padni komu padni,“ dodává. Pocit spravedlnosti ve společnosti pak podle něj bude sílit.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS