18. května 2023

Deník.cz: Lidé mohou vládě věřit, protože důsledně plní své sliby

(Deník) Lidé mohou vládě věřit, protože důsledně plní své sliby. V dalším dílu pravidelných debat Deníku to řekl premiér Petr Fiala (ODS). „Slíbili jsme, že uděláme něco se zadlužením státu,“ zdůraznil

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

Za další plněné sliby označil premiér Petr Fiala navrhovanou důchodovou reformu či investice do infrastruktury. Na dotaz moderátorky Kateřiny Perknerové týkající se slibů ODS nezvyšovat daně odpověděl, že kabinet nezvýší celkovou daňovou zátěž.

Prohlásil, že loni vláda daňovou zátěž snížila o třicet miliard korun, podle odborů dokonce o padesát procent. „Příští rok ji navýšíme o jednatřicet miliard korun,“ uvedl Fiala v tradiční debatě Deníku. Zátěž tak podle něj zůstane zhruba stejná.

Vláda podle předsedy kabinetu také o třetinu zvýšila příjmy a o dvě třetiny snížila výdaje, což má zajistit udržitelnost veřejných financí. „Čelíme ruské agresi na Ukrajině a vyšším cenám energií či potravin, to má dopady na státní rozpočet,“ hájil Petr Fiala nejnovější kroky.

Na dotaz moderátorky, která tlumočila dotazy čtenářů, zda si politici sníží či zmrazí mzdy, Fiala odpověděl, že ministerstvo práce a sociálních věcí připravuje změnu automatu na valorizaci platů ústavních činitelů. „Tak, aby navyšování bylo výrazně nižší než dynamika valorizace penzí,“ řekl Fiala.

Bude to podle něj symbolické gesto. Jiné kroky podle něj mají na státní rozpočet větší vliv. „Chceme jít příkladem. Snížili jsme provozní prostředky na činnost státních úřadů a objem mzdových prostředků o dvě procenta,“ zmínil předseda kabinetu Fiala.

Stojí i za návrhem na zavedení dvou sazeb na DPH (základní jednadvaceti a sníženou dvanáctiprocentní) místo stávajících tří. „Zjednoduší to daňový systém,“ sdělil Petr Fiala.

Premiér se vyjádřil i ke školkovnému. Čtenáři Deníku totiž vybrali otázku, zda jeho zrušení nejde proti záměrům prorodinné politiky. Podle Fialy se jedná o slevu na dani, na kterou lidé s nižšími příjmy nedosáhnou a využívají spíš jiných úlev.

Fiala uvedl, že vláda chce pomoci spíše lidem, kteří to potřebují, než těm, kteří si dovedou pomoci sami. „Problém je nedostatek míst v mateřských školách,“ doplnil.

Moderátorka vznesla i dotaz manželů Matouškových, proč zvýšení zátěže osobám samostatně výdělečně činným nezohledňuje nízkopříjmové živnostníky, kteří jen tak tak vyjdou. Fiala řekl, že tyto lidi naopak opatření chrání, aby v budoucnu měli vyšší důchod.

Dodal, že OSVČ s nízkými příjmy budou nově odvádět tolik, jakoby by brali minimální mzdu, která letos činí 17 300 korun měsíčně. Nedovede si podle svých slov představit, že někdo dlouhodobě podniká a nevydělá si takovou částku.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS