16. května 2023

Koalice SPOLU: Zjednodušíme bodový systém a zavedeme řidičské průkazy na zkoušku

(www.ods.cz) Chceme lepší ochranu zaměstnanců, a to zejména těch, kteří pracují na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti a posílíme nezávislost veřejnoprávních médií. Zákon bude omezovat politický vliv na média veřejné služby.

„Prvním ze dvou důležitých bodů schůze je zákon o silničním provozu, kde se snažíme přispět k větší bezpečnosti, ke zjednodušení a větší srozumitelnosti pravidel silničního provozu. Zákon přináší systémovou změnu bodového hodnocení, s tím že budou všechny přestupky rozděleny pouze do tří kategorií, zároveň přinášíme i důležité novinky. Jednou z nich je například možnost řídit vozidlo již od sedmnácti let, ale pod dohledem mentora, tedy zkušeného řidiče. Zároveň přinášíme řidičský průkaz na zkoušku, jako opatření, které by mohlo zabezpečit co největší bezpečnost nejrizikovější skupiny začínajících řidičů. Přinášíme celou řadu dalších dílčích novinek, které by měly zajistit jak přehlednost, tak taky moderní pravidla silničního provozu,“ řekl Martin Kupka, ministr dopravy a dodal: „Zmíním i novelu zákona o spotřebních daních, ve které navrhujeme vrátit se na původní úroveň v případě spotřební daně na naftu. V minulém roce vláda České republiky významně pomohla ke snížení spotřební daně nejprve pro benzín i pro naftu. Na základě příznivého vývoje cen pohonných hmot prodloužila platnost pouze snížené spotřební daně na naftu na další období. Ukázalo se, že mezitím cena pohonných hmot významně poklesla. V minulém roce, kdy se rozhodovalo o prodloužení snížené sazby spotřební daně, cena nafty přesahovala částku 44 koruny. Aktuálně je na čerpacích stanicích dostupná za méně než 30 korun. To je jasný signál, že se opatření v tuto chvíli již míjí původním účelem. S ohledem na nezbytné kroky ke konsolidaci veřejných prostředků bychom rádi zajistili návrat k původní hodnotě a rádi bychom, aby se podařilo přijmout změnu zákona ve zkrácené verzi,“ uzavřel ministr dopravy Martin Kupka.

„Ve třetím čtení budeme schvalovat změnu zákona, která posílí nezávislost veřejnoprávních médií. Zákon bude omezovat politický vliv na média veřejné služby. Nebude už totiž možné odvolat rady veřejnoprávních médií jako celek. Za zásadní pokládám, že skončí návrhy od účelově založených organizací, které vznikly jenom proto, aby podaly návrhy na radního. Nově by podle vládního návrhu mohly podávat návrhy na členy Rad ČT i ČRo pouze takové organizace, které existují aspoň 10 let a představují kulturní, regionální, sociální, odborové, zaměstnavatelské, náboženské, vzdělávací, vědecké, ekologické a národnostní zájmy. Zapojení Senátu do volby pokládám za přínosné. Senát je pojistkou demokracie, a nejenom naší vládě, ale všem vládám budoucím, zatarasí cestu k případnému ovládnutí veřejnoprávních médií,“ říká místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

„Čeká nás první čtení novely zákoníku práce, která cílí na lepší ochranu zaměstnanců, a to zejména těch, kteří pracují na dohodu o provedení práce či dohodu o pracovní činnosti. Dohodáři nově získají nárok například na tzv. překážky v práci, dostanou příplatky za svátky a noční, a navíc se zlepší předvídatelnost jejich práce díky jasně stanoveným podmínkám. Novela dále pro rodiče dětí do 15 let a pro pečující osoby zavádí nárok na žádost o zkrácenou či pružnou formu pracovního poměru, kterou zaměstnavatel bez opodstatněného písemného odůvodnění nemůže odmítnout. Zákoník práce také nově stanoví podmínky pro práci na dálku,“ říká místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Marie Jílková.