27. dubna 2023

Deník: Ropu a uran by Česku mohly zajistit Kazachstán a Uzbekistán

(Deník) Předseda vlády Petr Fiala má za sebou desetidenní cestu po Asii, při níž navštívil Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán. Právě dvě poslední jmenované země by se podle premiéra mohly stát významnými obchodními partnery České republiky v oblasti energetiky a strategických surovin a být alternativou k dodávkám z Ruska a Číny, které je potřeba z geopolitických důvodů nahradit.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Deník.cz.

„Kazachstán by se měl stát pro nás jedním z klíčových dodavatelů ropy. Vzájemně jsme si potvrdili, že zájem máme,“ přiblížil výsledky jednání premiér Petr Fiala.

Ropa ale není jedinou surovinou. „Kazachstán i Uzbekistán mají uran, zvlášť z Uzbekistánu bychom mohli, pokud ho dokážeme správně zpracovat, získat uran pro naší jadernou energetiku,“ zmínil předseda vlády v další pravidelné debatě Deníku (na předchozí díly se můžete podívat ZDE). Zároveň by se podle Fialy měly otevřít v Uzbekistánu i cesty k dodávkám mědi. „Je to surovina, která má v jistých ohledech strategický význam,“ vysvětlil Petr Fiala.

Uzbekistán i Kazachstán jsou postsovětské republiky, které jsou v současné době vnímány jako státy s autokratickými režimy s blízkými vztahy k Číně. V posledních letech v nich ale dochází k technologickému rozvoji a otevírají se i působení západních firem a podnikatelů. Podle premiéra to dává případný prostor i pro české firmy, které by v Kazachstánu a Uzbekistánu mohly předávat své know-how a podnikat například v oblasti dobývání surovin.

„Tyto země nemají dostatečné technologie pro těžbu, zatímco Česká republika ty technologie a firmy má. Domluvili jsme se, že bychom do Uzbekistánu vypravili skupinu zástupců našich firem s těmito technologiemi a na místě by se domluvili na dalších krocích,“ přiblížil premiér Petr Fiala.

Fiala věří, že současná vláda bude v navazování spolupráce v Asii úspěšnější než bývalému prezidentovi Zemanovi. „Na místě jsme uzavřeli 21 kontraktů nebo memorand o další spolupráci. Zájem o naše letadla nebo automobily je obrovský a hmatatelný, půjde o desítky miliard korun pro české podnikatele,“ doufá premiér Fiala. Zájem kromě dopravních systémů, vojenské techniky je podle předsedy vlády také například o informační technologie.

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS