1. března 2023

Co na to premiér CNN Prima News: Spousta seniorů mi říká, že snížení valorizace penzí chápe. Rozumí totiž mezigenerační solidaritě

(CNN Prima News) Snížení červnové valorizace penzí je nutné kvůli udržitelnosti systému. V pořadu Co na to premiér na CNN Prima NEWS to řekl předseda vlády Petr Fiala (ODS). Podle něj mnoho důchodců nutnost této změny chápe.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Spousta seniorů mi říká, že snížení valorizace penzí chápe. Rozumí totiž mezigenerační solidaritě. Jsem ten poslední, který by si neuvědomoval potíže s tím spojené. Musíme se postarat o důstojné stáří. Důchody přesto porostou, nikdy za žádné vlády se nezvyšovaly tak jako za nás. Musíme zároveň myslet na nějakou proporcionalitu,“ řekl Petr Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

Současná vláda předložila návrh s cílem omezit růst penzí v poměru k průměrné mzdě a zabránit tím zvyšování výdajů státu. Průměrný měsíční důchod by podle novely vzrostl od června o 760 korun místo o předpokládaných 1 770 korun. Stát by takovým krokem podle důvodové zprávy ušetřil letos 19,4 miliardy korun a příští rok 33 miliard korun. Pětikoalice zmiňuje, že jsou úpravy valorizace nutné kvůli udržitelnosti systému.

Kabinet chce prosadit návrh do 21. března, aby vstoupil v platnost včas. Proto požádal o jeho zrychlené projednání ve stavu legislativní nouze. Fiala sice z projednávání v legislativní nouzi není nadšený, ze vzniklého problému však viní opozici: „Legislativní nouze v tomto případě může být problémem. Neměli jsme ale na výběr, protože se s námi opozice nechtěla domluvit na zkrácení lhůt.“

Šéf ODS zároveň doplnil, že podle něj by k retroaktivitě docházelo pouze v případě, že se věc nestihne prosadit do již zmíněného termínu 21. března. Opozice novelu považuje za snahu o retroaktivitu už nyní. O retroaktivitě mluví i někteří právníci. Ministerstvo práce ale v důvodové zprávě uvedlo, že podle něj nejde o nepřiměřený zásah do legitimního očekávání.„Ten návrh je bohužel jediný možný. Jiný postup zvolit nemůžeme. Když se ukázalo, jak bude červnová valorizace vysoká, neměli jsme jinou možnost. Inflace rostla v rozporu se všemi prognózami,“ vysvětloval premiér Fiala krok vládní koalice.

Petr Fiala

předseda vlády ČR