29. prosince 2022

Vláda je pravicová. Uvítala bych povinnost práce pro dlouhodobě nezaměstnané

(FORUM 24) Poslankyně ODS Jana Bačíková pojmenovává v rozhovoru pro deník FORUM 24 některé nepopulární, ale podle ní nutné kroky k tomu, aby bylo možné konsolidovat veřejné finance. Je přesvědčena o tom, že návrh, který kdysi prosadila vláda Petra Nečase, a sice zavedení pracovní povinnosti pro dlouhodobě nezaměstnané, má rozhodně smysl.

Zbyněk Stanjura vzbudil velkou debatu návrhem na zkrácení rodičovské dovolené. Co si o tom myslíte vy?

Jde o jeden z návrhů Národní ekonomické rady vlády (NERV), se kterým se ztotožňuji i já, ale má také navazující potřebné kroky. Například rozšíření kapacit pro děti v předškolních zařízeních, možnost využívat částečné úvazky, home office atd.

Zkrácení rodičovské dovolené umožní ženám v produktivním věku samozřejmě lepší uplatnění na trhu práce a je předpoklad růstu jejich platu. Velká část maminek tuto možnost využívá i dnes, jsou si vědomy toho, že čtyři roky být mimo pracovní trh může mít pro ně zásadní dopad při dalším možném kariérním růstu. Rodičovská dovolená je v České republice jedna z nejdelších na světě. I to napovídá tomu, že je nutné se tomuto tématu věnovat. Zkrácením se nemění celková částka rodičovské. Ta je pro všechny stejná. Akorát snížíme dobu, kdy je člověk na rodičovské mimo platby do sociálního a zdravotního systému.

Před volbami se také hodně mluvilo o zrušení slev na jízdném. Pořád ale existují. Co s tím?

Žijeme ve složité době a určitě se navyšuje počet osob, které se dostávají do ekonomických problémů. Právě proto máme v současné době pro sociálně slabší občany jiné možnosti, jak se zásadním ekonomickým problém vyhnout.

Zrušení slev je rovněž další z návrhů NERVu, se kterým souhlasím. Slevy na jízdném jsou dotací, která podporuje jen některá odvětví a skupiny obyvatel. Ztotožňuji se i s dalším návrhem Národní ekonomické rady vlády vrátit se ke slevám do roku 2018, kdy sleva byla pro seniory nad 70 let a děti do 6 let cestovaly zdarma. Dle predikcí by státní rozpočet ušetřil cca 3,3 mld.

Vy jako starostka jste velmi pozitivně hovořila o povinnosti některých nezaměstnaných vykonávat veřejně prospěšné práce, což zavedla vláda Petra Nečase. Byla to otázka hlavně pro obce. Uvítala byste návrh něčeho podobného? A jak to fungovalo?

Uvítala a sama bych chtěla iniciovat debatu o nové podobě této povinnosti. Má jít primárně o povinnost pro dlouhodobě nezaměstnané. U mne v obci jsme vždy našli vhodnou práci například při údržbě veřejných prostorů. Zároveň se jedná o vhodný nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. Získání pracovních návyků či naopak motivace neodmítat nabízené práce (např. z důvodu kombinace podpory v nezaměstanosti a práce „načerno“) je další efekt takového opatření.

Vláda bude nejspíše muset dělat i další kroky, třeba zvýšit věk odchodu do důchodu. Jak byste voličům podobnou věc vysvětlila?

Zvýšení věku odchodu do důchodu je velmi citlivá věc. Většina mé generace má ještě v paměti, kdy ženy měly důchodový věk po padesátce. Mělo to velkou výhodu i v tom, že se pak mohly věnovat vnoučatům a ženy a maminky nebyly tak dlouho na mateřské.

Naopak ale většina mladých lidí nestudovala do 26 let a zapojovali se na trhu práce už v 18 letech. Pokud nás ekonomická situace přinutí zvednout věk odchodu do důchodů, vysvětlení je jednoduché a hlavně všeobecně známé. Menší porodnost, mládež studuje do 26 let, stále se zvyšující věk dožití.

Pragmaticky uvažující člověk chápe, že udržení současného systému důchodů není a nemůže být dlouhodobé. Buď v nejbližší době převezmeme odpovědnost za ekonomický růst státu, nebo pojedeme v rozjetém vlaku a budeme doufat, že nás, naši generaci, pohroma již nezastihne. Lidé velmi zpohodlněli a mají neustále pocit, že se o ně musí někdo postarat. Tak by to ale nemělo fungovat. Stát má podat pomocnou ruku jen těm, kteří si opravdu nemohou a neumí pomoci. Naše a hlavně mladší generace má a musí být schopná se na důchod zabezpečit. Volení zástupci k tomu musí vytvářet vhodné podmínky.

Kabinet Petra Fialy je ve složité situaci kvůli válce na Ukrajině, čelí ale kritice, že nedostatečně šetří. Souhlasíte s tím jako vládní poslankyně?

Naše vláda se dostala do situace, která nemá v novodobé historii České republiky obdoby. Máme ekonomickou krizi, vysokou inflaci apod., a hlavně socialistické vlády, které měly náš stát a jeho ekonomiku v rukou několik volebních období, zvyšovaly nezodpovědně státní deficit, a to v době ekonomického růstu, to je neodpustitelné.

Naši občané jsou denně bombardováni negativními zprávami o zvyšování cen, zavírání podniků a i z těchto důvodů jsou kroky naší vlády pochopitelné. Začít šetřit nyní by nebylo úplně vhodné, ale také tato situace nesmí trvat dlouho. Zadlužování státu roste a odpovědnost ho zastavit je na nás, než se dostane do nesmyslných výšin. Musíme začít jednotlivé i třeba nepopulární kroky lépe vysvětlovat a postupně začít realizovat. Jinak se náš stát dostane do ekonomických problémů, ze kterých nebude snadné se vymanit.

V souvislosti s debatou o podobných věcech se zdá, jako by se v Česku omezila debata na údajně kozervativní a liberální strany, ale skutečná pravice a levice, hlavně v podobných věcech, mizí. Proč? A jak byste to chtěla třeba změnit? Je vůbec možné prosazovat nepopulární, ale skutečně pravicové návrhy?

Možná to na první pohled tak vypadá, že pravicová vláda dělá levicové kroky. Ale nebuďme tak pesimističtí. Současná vláda má za úkol uklidnit veřejnost v době, kdy se na ni hrnou ekonomické problémy a za humny mají válku. ODS byla a pořád je jedinou pravicí v České republice. To, že se nyní některé kroky vymykají tomu, jak si představujeme, že bude pravicová vláda řešit ekonomické problémy, je zapříčiněno jen tím, že máme povinnost uklidnit veřejnost a reagovat citlivě v těžké době.

Opoziční strany ve sněmovně přicházejí každý týden s návrhy, které by naši ekonomiku, potažmo náš stát dostaly ještě do větších deficitů a zvýšily inflační tlaky. Je otázkou, zda své návrhy tyto strany myslí vážně, nebo jen při formování programů, hesel a vystoupení převažují jejich mocenské zájmy nad zájmy země. Současná vláda je vládou pravicovou a odpovědnost má nejen za nás, ale také za budoucí generace, proto musíme umět vysvětlovat, a hlavně dělat i nepopulární kroky. Jinak na to všichni doplatíme.

Pokud by se realizovaly nepopulární kroky, o nichž mluvíme, nepoškodilo by to vládu Petra Fialy, stejně jako se to stalo u vlády Petra Nečase, například v souvislosti s kroky tehdejšího ministra Drábka?

V našem případě se jedná v zásadě o umírněné kroky k alespoň částečné konsolidaci tristního stavu veřejných financí po předešlém populistickém rozhazování na dluh a z daní nás všech. Myslím, ze se to od nás očekává, a také chci věřit, ze bychom daleko lépe zvládli komunikaci vůči veřejnosti než koalice za Nečasovy vlády, která se současně potýkala s dalšími reputačními problémy.

Je nějaké opatření, které byste opravdu uvítala a o němž si myslíte, že by mělo být zavedeno v příštím roce?

Opravdu bych uvítala znovuzavedení veřejných prací pro obce pro dlouhodobě nezaměstnané, ale to je spíše navrh, s kterým chci v rámci poslanecké iniciativy přijít osobně. Co se týká vlády, tak rozhodně podporuji Zbyňka Stanjuru v prosazení racionální doby rodičovské, a to samozřejmě i se souvisejícími kroky, jako je podpora zkrácených úvazků a dostatečného předškolního zázemí pro děti. Důležité je znovu zdůraznit, že nechceme snížit rodičovský příspěvek, který je 300 tisíc korun nehledě na délku rodičovské.

(Autor: Johana Hovorková)

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Jana Bačíková

poslankyně PČR