8. června 2022

Nikomu se nemstíme. Budeme chtít, aby Agrofert vrátil to, co získal neoprávněně

(FORUM 24) Základní deagrofertizace je, že peníze ze státu neproudí k firmám holdingu. Stát prostě akceptuje audity Evropské unie a budeme chtít po Agrofertu, aby to, co získal neoprávněně, vrátil. Deagrofertizace probíhá naprosto přirozeně, říká v rozhovoru pro nové číslo Týdeníku FORUM premiér a předseda ODS Petr Fiala.

Před volbami jste slibovali, že s vaší vládou přijde změna. Přišla?

Nepochybně přišla. Připomeňme si covid. Žádný zmatek, žádná nejasná rozhodnutí, všechno lidé věděli dopředu, bylo to založeno na důvěře v lidi, věděli jsme, co chceme, dělali jsme, co jsme slíbili, pracovali jsme s testováním, zvládli jsme to bez lockdownu. Když čtu některé komentáře, připadá mi, jako by to těm komentátorům chybělo.

Vláda se nehádá, jedná jako tým a navenek říkáme rozhodnutí, která jsou pro občany srozumitelná. Připravili jsme úsporný rozpočet. Řešíme skutečné problémy lidí, mluvíme jasně, i večer platí to, co jsme řekli ráno. A hlavně se nechováme ke státu, jako by to byl náš majetek. Odpovědně nakládáme s penězi, které se vyberou od lidí, protože víme, že se neberou nikde náhodně, ale že je občané odevzdávají státu a my s nimi musíme rozumně a racionálně nakládat. Nikdo z nás nepoužívá stát k tomu, aby zvětšoval a zlepšoval své podnikání. Myslím, že změna je obrovská. Místo populismu je tu racionální politika, která je službou občanům.

Slibovali jste také deagrofertizaci státu. Probíhá a v čem konkrétně?

Probíhá určitě. Základní deagrofertizace je, že peníze ze státu neproudí k firmám holdingu. Stát prostě akceptuje audity Evropské unie a budeme chtít po Agrofertu, aby to, co získal neoprávněně, vrátil. Deagrofertizace probíhá naprosto přirozeně. Chci říct, že to není tak, že se na někoho zaměřujeme, že se někomu mstíme, po někom jdeme. Jednáme tak, jak má stát jednat. To znamená spravedlivě a ke všem stejně. To je to nejspravedlivější a správné prostředí pro podnikání. Takové prostředí tady má být, takové jsme slibovali a takové tady teď je.

Blíží se podzimní komunální volby. Jaký výsledek očekáváte?

Očekávám, že dokončíme změnu, o kterou usilujeme, a že budeme silní, abychom mohli ovlivňovat to, co se děje ve městech a obcích, a tam, kde už jsme silní, naše pozice obhájíme.

Dost důležitý bude střet o Senát, protože nesmíme připustit posílení pozic populistů. Naším cílem je zachovat dosavadní senátní většinu pro ODS a TOP 09, protože máme společný senátorský klub. To znamená posílení našeho klubu. Nijak se netajím, že to má i personální důvod. Přejeme si, aby i nadále byl předsedou Senátu Miloš Vystrčil.

V koalici s KDU-ČSL a TOP 09 kandidujete v komunálních volbách na řadě míst. Dokážete si představit, že by někdy v budoucnu došlo k integraci těchto stran například pod hlavičku ODS?

To není něco, čím bychom se zabývali. Koalice funguje a zabýváme se tím, aby splnila sliby, které dala voličům, a fungovala nadále. Tři strany mají svoji tradici, členy, svůj vnitřní život a to si myslím, že je dobře. Navzájem se obohacují a mohou koncentrovat hlasy středo-pravých voličů. Cíl, který jsme v tom viděli, se naplnil ve volbách, i když tomu vlastně mnozí komentátoři nevěřili, tak tomu věřili lidé. To je to nejpodstatnější.

Ukázalo se, že je to model, který funguje a který je přínosem. Proto v něm chceme pokračovat. Myslím si, že není důvod ten úspěšný model proměňovat, nebo jít někam jinam. Tohle je něco, co se osvědčuje, a v tom pokračujme.

Celý rozhovor s premiérem a předsedou ODS si budete moci přečíst v dalším vydání Týdeníku FORUM. 

Petr Fiala

předseda vlády ČR
předseda ODS