1. června 2022

Rádio Z: Vláda musí dělat věci, které jsou správné i za cenu nepopularity

(Radio ZET) Občany České republiky v posledních měsících trápí vysoká inflace či rostoucí ceny pohonných hmot. Opozice vládu nemilosrdně kritizuje, že toho pro občany dělá málo, že vládní deštník je děravý. Jaký názor na to má předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS)? To prozradil v rozhovoru pro Rádio Z.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem si můžete poslechnout na Rádiu Z.

„Situace je naprosto výjimečná. Poté, co jsme překonali covid, tak přišla ruská agrese na Ukrajinu. Všechno se do té situace promítá,“ uvádí Miloš Vystrčil s tím, že by si to měli všichni uvědomit. „Jsme v situaci, kdy hospodářství nefunguje tak, jak jsme byli zvyklí. Dochází k tomu, že máme poměrně vysokou inflaci. Trápí nás vysoké ceny energií a je obava, jak to bude s obilím, které je dnes na Ukrajině,“ popisuje.

Podle Vystrčila je potřeba pomoci nejprve těm nejzranitelnějším. „O to se vláda snaží. Neříkám, že vždycky se všechna opatření povedou stoprocentně. Na druhou stranu, pokud se podíváme na rozsah pomoci, tak její předpoklad v roce 2022 je 100 miliard korun. Vláda dělá, co může,“ dodal s tím, že musí už teď připravovat strukturální změny, krátkodobá a střednědobá opatření.

Kritika se snáší mimo jiné na jednorázovou pomoc rodinám s dětmi. Ty dostanou 5 000 korun na dítě, pokud mají příjem do jednoho milionu ročně. Opozice se nechala slyšet, že vyplácení moc dlouho trvá a také se v řadě médiích objevil názor, že příspěvek měl být vyplácen menšímu počtu rodin, nebo měl být vyšší a adresnější. Dokonce i Miroslav Kalousek, bývalý předseda TOP 09, na twitteru uvedl, že se to nepovedlo. „Jsem přesvědčen, že pokud máme pomáhat, tak určitě těm nejzranitelnějším. Zároveň nelze zapomínat i na nižší střední třídy, případně na lidi, kteří mají děti a starají se o to, aby tady do budoucna byli lidé, kteří budou zase vytvářet hodnoty.“ Do budoucna by ale takovéto pomoci řešil systémovějším způsobem a zkusil rozlišit, kdo podporu potřebuje více a kdo méně.

Podle Vystrčila musí vláda Petra Fialy (ODS) dělat věci, které jsou správné i za cenu nepopularity. „Pokud je to správná věc, která dlouhodobě zajistí prosperitu nebo rozumný vývoj v ČR, tak bychom měli být schopní se do toho pustit,“ doplnil předseda Senátu.

On sám ale vládě vytýká nedostatek komunikace. „Je potřeba více věci vysvětlovat. Proč se některé dělají, jakým způsobem chce vláda do budoucna zabránit například dalšímu navyšování cen nebo zajistit dostatek plynu či elektrické energie a za dostupnou cenu,“ dodává.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR