17. října 2021

Otázky Václava Moravce: Do 8. listopadu musí být o stavu prezidenta jasno. Je třeba obnovit důvěru ve stát

(ČT 1) Do 8. listopadu musí být jasno, zda prezident republiky Miloš Zeman může, nebo nemůže vykonávat své pravomoci, řekl v pořadu Otázky Václava Moravce kandidát na premiéra Petr Fiala, lídr koalice SPOLU. „Do té doby se až tak moc neděje,“ doplnil. Tuto záležitost považuje za ústavně-právní aspekt aktuální situace, kdy je prezident v nemocnici.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Do 8. listopadu nejsou potřeba aktivní kroky prezidenta, řekl Fiala. V tuto dobu se podle zákona, automaticky, sejde Sněmovna. Po této lhůtě, kdy bude současná vláda podávat demisi a začnou další jednání, už bude naopak prezidentova aktivita potřeba.

Další aspekt je podle Fialy lidský, kdy onemocnět může každý a to je nutno respektovat. Musí tu být čas na uzdravení a nezbytný klid s tím spojený. „To bych respektoval i u prezidenta republiky,“ uvedl.

Třetí aspekt je politicko-kulturní. Předseda ODS s ohledem na nedostatek informací o stavu prezidenta považuje za „strašné, co se děje“. Fiala to spojuje s tím, co se v posledních letech dělo v oblasti politické kultury – vedlo to ke stavu, kdy lidé ničemu nevěří.

Obnovit důvěru ve stát
Vyjádřil se také ke čtvrteční návštěvě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta na jednotce intenzivní péče. To pak vedlo k nejrůznějším vyjádřením policie, nemocnice, ošetřujícího lékaře. Fiala to považuje za obrovskou krizi důvěry ve stát. „S tím musíme něco udělat,“ konstatoval.

On sám Vondráčkův postup nechápe. V této souvislosti zmínil svůj přístup, kdy požádal o setkání s prezidentem, ale až nebude na jednotce intenzivní péče a bude mít nějaký pracovní režim.

„Je potřeba vrátit důvěru a na tom se musí podílet všichni,“ zdůraznil Fiala. Tedy jak Kancelář prezidenta republiky, tak politici. Kandidát na premiéra také vyzdvihl, že musí přestat různé výmysly a rozdělování společnosti. „Abychom zase obnovili důvěru ve stát a jeho instituce.“

Přepis debaty: 

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize, jste v jedinečném prostoru pro diskusi. Babišova drahota - předvolební slogan využívaný vítězem letošních sněmovních voleb, tedy koalicí SPOLU, měl upozornit voliče na rostoucí inflaci a její domácí příčiny. Zářijová inflace se podle dat Českého statistického úřadu přiblížila k pěti procentům, výrazně tak překročila očekávání centrální banky, a to téměř o 2 procentní body. Krom cen potravin, pohonných hmot a bydlení zdražují i energie. Dynamický růst cen plynu či elektřiny přiměl v posledních týdnech některé vlády v Evropě k zásahům, které mají snížit okamžitý dopad zdražování na obyvatele. Země jako Španělsko, Itálie či Francie přišly s vlastní cestou a snaží se zmírnit dopady zdražování, například pomocí daňových úlev. O daňových úlevách mluví i vláda premiéra Andreje Babiše. Premiér plánuje dočasné zrušení daně z přidané hodnoty.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 13. 10. 2021 /ANO/:
Očekává se nárůst energií příští rok, ale máme tady možnost mechanismu snížení DPH z 21 % na nulu, a to je samozřejmě zákon a já chci, aby vláda tenhle zákon projednala a aby ho poslala do Sněmovny. A my budeme chtít, aby nová koalice to odsouhlasila, protože pokud by se to podařilo a my na tom budeme trvat, aby se to podařilo, my máme možnost de facto lidem vlastně přispět tak, aby ten nárůst elektřiny de facto nepocítili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova premiéra z tohoto týdne. O dočasném zrušení daně z přidané hodnoty na energie mluvil premiér Andrej Babiš už před volbami. Podle analytiků ale vláda nemůže jen tak zrušit DPH na energie. České republice by v tom případě mohl hrozit postih v Bruselu. Prvním hostem dnešních Otázek je kandidát na premiéra, lídr koalice SPOLU,
předseda občanských demokratů, stále ještě místopředseda končící Poslanecké sněmovny Petr Fiala. Vítejte v Otázkách děkuju, že jste přijal mé pozvání. Dobrý den.

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, v pondělí má vláda premiéra Andreje Babiše, jak jsme Andrej Babiše slyšeli, projednat kompenzace domácnostem kvůli zdražení energií. V prvním kroku jde o odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje pro bezmála 4,5 milionu domácností, což by znamenalo kompenzaci zhruba 1 500 Kč ročně. V případě, že se vámi sestavovaná vláda ujme v nejbližších měsících a týdnech svého úřadu, necháte toto opatření v platnosti nebo podpoříte jej?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Nejprve je potřeba říct, že to, co nás čeká a co čeká Českou republiku, není vůbec dobré. To, jak teď hospodaří vláda Andreje Babiše, a kam nechala dojít ceny energií, to je skutečně jako zoufalé a musím lidem říct, že prostě ten příští rok, příští zima bude opravdu těžká, protože ty ceny energií půjdou nahoru a je tu inflace, která se teď pohybuje už kolem pěti procent, možná podle některých expertů bude i 6 % a prostě to, co nás čeká, nebude dobré. Čili musíme hledat řešení, jak lidem pomoci.

Václav MORAVEC, moderátor:
To řešení, které nabízí Andrej Babiš, na které jsem se ptal?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Nám nepřipadá úplně nejpraktičtější a nám by třeba připadalo mnohem lepší využít sociální dávky, které zde jsou, třeba příspěvek na bydlení, ten se k tomu nabízí. A pomoci opravdu těm, kde ty náklady na domácnost vzrostou výrazným způsobem. To je podle nás nejjednodušší nejpřímější a nejlepší cesta, pokud hledáme nějaká velmi krátkodobá opatření. Pak jsou samozřejmě věci, které budou fungovat spíše střednědobě, ale musíme je taky využít. Divím se, že vláda Andreje Babiše nemluví o tom, že ta vzrůstající cena emisních povolenek, která je sama o sobě problém, ale taky naplňuje státní pokladnu, tam je asi 20 nebo až 27 miliard korun, které má stát k dispozici z emisních povolenek a ty by se teď měly plně použít na pomoc lidem, kteří se dostávají v důsledku té energetické situace do obtíží a měly by se taky použít na to například, abychom mohli lidem umožnit, ať si dají soláry na střechu, využívají co nejvíce vlastní energie, na zateplování, na ty věci, které nám dlouhodobě pomohou, aby ty ceny energií se zvládly.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Je tu více kroků, které je potřeba udělat, krátkodobé i střednědobé.

Václav MORAVEC, moderátor:
Osvojíte si to, co v pondělí vláda schválí ty 2 kroky? Tedy ono přesunutí částky věnované obnovitelným zdrojům na kompenzaci a odpuštění této částky 4,5 milionům domácností plus snížení DPH na nulu na energii?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Snížení DPH na nulu, to se vládě nemůže v tuto chvíli podařit, to prostě není možné. To DPH je potřeba taky vyjednávat v Bruselu, což si myslím, že vláda zatím neudělala. Ae já teda snižování DPH nepovažuji za nejlepší cestu a naši experti před tím docela varují. Zaprvé uvědomme si, že to působí na všechny, to znamená i na ty, kteří třeba mají zafixovanou cenu energií na 3 roky a nepotřebují tuto formu pomoci. A druhá věc, když to DPH teď snížíte, třeba takhle razantně, tak ho pak jednou budete muset zvýšit a dojde zase ke skokovému nárůstu té ceny. Takže podle nás cesta v prostřednictvím DPH není dobrá. Jsou lepší cesty, jednu jsem tady naznačil, to je pomoc opravdu těm, kteří teď se dostanou do problémů, a to je ten příspěvek na bydlení. A pak musíme hledat další kroky, které v tom v té střednědobé perspektivě ty ceny energií budou držet pod kontrolou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pondělní balíček si tedy neosvojíte, jako budoucí vláda. Přijdete s vlastním?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ne. Přijdeme s vlastním. Naši experti už na tom pracují a chceme udělat prostě řešení, jak krátkodobé tak, řekněme, v nějakém dlouhodobějším horizontu. Já jsem opravdu až vyděšen z toho, kam vláda nechala tu situaci dojít, protože ty signály, že tu problémy jsou. Signály, že jsou tu distributoři, kteří mají problémy, ty se v médiích už objevovaly několik týdnů.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se ještě k distributorům a krachu Bohemia Energy dostaneme. Když se podíváme na rostoucí ceny energií, tak kupříkladu velkoobchodní ceny elektřiny významně rostou od léta, jaký je vývoj cen elektrické energie na středoevropské energetické burze, už vidíte sami. Cena elektřiny na příští rok 10. září přesáhla hranici sta eur za megawatthodinu. 5. října dokonce dosáhla 163 eur za megawatthodinu. Tento týden se cena za megawatthodinu pohyboval kolem 120-130 eur. Ceny elektřiny tak lámou rekordy z krizových let 2008 a 2009. Tehdejší rekord z 1. července 2008 byl 90 eur za megawatt hodinu. Brusel nezmiňuje případnou regulaci emisních povolenek, kterou Andrej Babiš i v předvolebních debatách s vámi zmiňoval jako zásadní věc, když vy říkáte, že vláda má k dispozici v rozpočtu ty peníze z povolenek, to by ale znamenalo vytvořit nějaký energetický fond, do kterého půjdou ty povolenky a inovaci, energetickou inovaci Česka, to něco takového chystáte?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ano, a je potřeba ty peníze použít na to, co může poměrně rychle pomoci. Já jsem tady příklad uvedl. Není jenom zateplování, ale třeba i to, aby lidé měli zdroje přímo na svých domovech, to znamená soláry na střechách. Aspoň na část roku popřípadě, když se k tomu dají budovat nějaká úložiště té energie, tak i na celý rok, a to nám výrazně pomůže. Samozřejmě to není řešení jako celého toho problému, musíme budovat jádro, to je naprosto nezbytné pro naši zemi a musíme vyjednávat i v Evropské unii, aby se ta energetická politika změnila a ty ceny takto nerostly. Já myslím, že…

Václav MORAVEC, moderátor:
Když mluvíte o jádru, znamená to, že jeden z prvních kroků vaší případné vlády bude vypsání tendru na dostavbu Dukovan, respektive nových bloků a ona opce na nové bloky v Temelíně?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Nejprve je nutné si poradit s těmi Dukovany. Dukovany jsou důležité proto, a to je možná potřeba vysvětlit, protože ono se mluví o nových blocích, ale to je vlastně náhrada těch stávajících zdrojů, které prostě skončí a my musíme to jádro v našem energetickém mixu mít, protože my nejsme země, která by díky přírodním podmínkám mohla nahradit fosilní paliva zcela těmi obnovitelnými zdroji. Toto musíme mít prostě na paměti. A jenom podívejme se na to, co…

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy bude to jeden z prvních kroků vyhlášení toho tendru.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Musí to být.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy byste tam chtěli mít opci na Temelín, tedy kdo bude obnovovat a stavět Dukovany nové a kdo by měl?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To je ještě předčasná otázka. To musíme jednat, o to musíme jednat i v rámci naší nové koalice. Ale v tuto chvíli musíme pohnout kupředu, jak nejenom ten tendr, ale i tu notifikaci, to vyjednávání v Bruselu, abychom to vůbec stihli, protože my si opravdu nemůžeme dovolit být bez jádra. Dneska se ukazuje, že ten přechod, a to je vlastně celoevropská debata. Ten přechod od té fosilní energie k nějaké tedy energii čisté z obnovitelných zdrojů, musí být doprovázen využitím plynu a dneska zcela jednoznačně i jádra pro zemi, jako je naše. Takže musíme se v tom pohnout kupředu. A podívejme se ještě na tu celosvětovou debatu o těch o růstu cen energií nebo evropskou debatu, tak samozřejmě rostou ceny plynu, ty rostou celosvětově, má to spoustu příčin, ale ten růst energií, který elektřiny cen elektřiny, který teď vidíme v Evropě, ten má samozřejmě příčinu i v těch emisních povolenkách, a proto je o tom potřeba jednat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale promiňte, Brusel v tomto týdnu jasně pominul povolenky a nepovažuje to za problém.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
No ale to, že stáhl z trhu část těch povolenek a že ta cena roste takto dramaticky, během roku vlastně dvojnásobně, tak to je potřeba určitě řešit a...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste byl razantnější, když srovnáte s Andrejem Babišem a jeho vystupováním na evropských radách ve vztahu k povolenkám?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Musíme být razantnější, ale to není o razanci. To je o vyjednávání. My musíme dělat aktivní evropskou politiku, ve které si vyjednáme i nějaké spojence, kteří s námi budou prosazovat rozumnější energetickou politiku. Tady nejde o to, jestli jsou ty cíle dobře nastaveny, cíle třeba Green dealu a toho, čeho chce Evropa dosáhnout, ale problém je v té rychlosti a v těch nástrojích, které k tomu vedou. Dneska Evropa musí přemýšlet nad tím, jak zajistit lidem energii, která je prostě dostupná a momentálně ty problémy jsou obrovské. Podívejte se třeba na Británii, která má velké problémy třeba proto, že jeden z jejích důležitých zdrojů, tedy vítr je v současné době, ono to zní směšně, ale prostě nefouká, je jakoby nedostatek toho větru a najednou jsou tu problémy. Tak my musíme vidět všechny, a o tom se seriózně píše v zahraničních odborných médiích, takže my musíme vidět všechny ty příčiny a i se z toho poučovat, abychom neudělali ty kroky příliš rychle a neohrozili prostě rozpočty rodin a fungování ekonomiky a další věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
A bude to krátkodobě vaše největší priorita v rámci vlády nebo, jedna z prvních priorit, když se podíváte na to, co před vámi jako možnou budoucí vládou je?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Musíme lidem opravdu říct a já to dělám nerad, ale říkám to nerad. Ta země teď není v dobrém vztahu po letech vlády Andreje Babiše máme problémy. Je to inflace, je to samozřejmě růst všech cen, ale ceny energií, to je prostě jeden z prvořadých úkolů. Prostě nemůžeme lidi nechat v nejistotě. Musíme je dobrým způsobem informovat, přijmout opatření, která pomohou těm, kteří se dostali do potíží ekonomických z těch cen energií a pak udělat opatření, abychom ty ceny dostaly do budoucna pod kontrolu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste zmínil krach. Ano.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ale to, že ty ceny půjdou nahoru, to, že ty ceny půjdou nahoru a že to bude těžká zima, to prostě je pravda, musíme se na to všichni připravit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste zmínil krach jednoho z alternativních dodavatelů energií toho největšího Bohemia Energy. Tato firma se dostala do zásadních potíží, tato firma zásobuje bezmála 1 000 000 domácností. V pátek konec dodávek elektřiny a plynu oznámil Kolibřík energie s 28 000 klienty, ve čtvrtek se rozhodla ukončit dodávky plynu firma A plus energie, což je obchodník se 150 odběrnými místy. Podle menšinového akcionáře ČEZ, odborníka na energetiku Michala Šnobra, se podařilo celý problém zjevně odsunout až za volby. Citujme z tweetu Michala Šnobra: „Trh s energiemi měl insider info. Změna ceníků a ukončení akvizic smluv ze strany velkých dodavatelů ČEZ/E.ON atd. před týdnem nebyla náhoda, skoro 1 000 000 spotřebitelů Bohemia Energy naskočí už do nových ceníků. Myslím, že i posunutí celé kauzy za volby do
Poslanecké sněmovny není náhoda.“ Konec citátu. Je to podle vás jako budoucího premiéra náhoda nebo není, že tady máme sérii krachů alternativních dodavatelů energií 3 dny po volbách?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To nevím, jestli je to náhoda, ale mně to všechno ukazuje na selhání, selhání určitě ministerstva průmyslu. A selhání regulátora, tedy ERÚ. Energetického regulačního úřadu, to přece není možné, abychom dospěli do této situace, když tu ta varování byla a já se ptám…

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby se stalo za vaši budoucí vlády, musel by se poroučet ministr průmyslu a obchodu, jinými slovy, je na místě rezignace Karla Havlíčka?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ale je, akorát teď to nemá žádný smysl, protože prostě doufejme, že brzy budeme mít jinou vládu, ale…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale Karel Havlíček za to nese zodpovědnost a kdyby vláda byla na počátku období, tak by měl rezignovat?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ano. Nepochybně za to nese taky odpovědnost určitě, teď podívejme se, co se tu stalo. Tady někdo nabízel nebo měl smlouvy s milionem domácností na dodávky elektřiny a plynu s nějakými zafixovaný mi cenami, ale neměl ty dodávky zajištěny. To přece není možné. Ti velcí dodavatelé tak vlastně postupují tak, že v etapách nakupují, takže si vlastně dopředu vytvářejí, v uvozovkách zásobu a jsou schopni vlastně to cenově a všelijak zvládnout, ale tady jsme viděli, že firma, která tohle nedělá a regulační úřad je nechá, to je divné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Regulační úřad dnes v tiskové zprávě oznámil, že prověří alternativní dodavatele energií, chápu správně z vašich slov, že je to pozdě.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Je to pozdě, ale dobře z každé krize je potřeba se poučit, tak jak jsme se poučili, teď myslím celý svět, třeba z ekonomické krize a z chování některých bank a investičních společností před 12 lety. A přijala se určitá opatření, tak tohle je potřeba udělat teď. Ale mně jde hlavně o to, a to bych chtěl po, jak regulátorovi, tak ministerstvu průmyslu a obchodu, aby prostě poskytovaly dobré a rychlé informace lidem.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to se v případě Bohemia Energy nestalo?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To se neděje. Tak já vám můžu říct příklad, a ten je důležitý, jestliže prostě senior v pokročilém věku, který ani si tu smlouvu neuzavřel u Bohemia Energy, ale třeba u Energie Spořitelny, takže měl absolutní důvěru v ten systém, dostane esemesku: „Váš dodavatel energie končí, více informací na www XY“ a on ani nepoužívá internet a takových lidí je spousta v pokročilém věku, takže je prostě vyděšený. Toto jsou konkrétní příklady a ti lidé musejí dostat dobrou informaci. Musí dostat informaci, půl roku se nemusíte bát, budete dostávat ty dodávky, které jste dostávali, ale může to znamenat jinou cenu, ale máte čas nějakou dobu na to, aby vás oslovil nový dodavatel, nový distributor nebo se k němu přihlásili, musí prostě dostat relevantní informace. Ti lidé jsou teď vyděšení, neví si s tím rady, dívají se v médiích na katastrofické zprávy a prostě neví co s tím. A tady, to je přece úloha regulátora, to je úloha ministerstva, aby prostě dělaly politiku, která i těmto lidem bude srozumitelná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono v následujících týdnech a měsících to bude i vaše úloha jako premiéra, protože Energetický regulační úřad, když se podíváme do kompetencí, tak spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu, byť je to nezávislý regulátor, protože ministr průmyslu a obchodu dává návrhy vládě ke jmenování členů Energetického regulačního úřadu. Ukazuje se podle vás i v souvislosti s těmi posledními událostmi kolem Bohemia Energy, že bude nutné personálně vyměnit Energetický regulační úřad?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Já tady teď tím nechci hrozit a navíc ještě žádné pověření nikdo z nás nemá. Budeme se o tom bavit i v rámci koalice. Ale já tady vidím prostě selhání, a pojďme si analyzovat a pojmenovat, kdo za to přesně může, ale někdo za to odpovídá, někde mezi ministerstvem průmyslu a tím Energetickým regulačním úřadem ten problém je, protože tady zkrachuje dodavatel nebo skončí činnost pro 1 000 000 domácností, to přece není nic nad čím bychom mohli mávnout rukou nebo říct, oni nemohli nic dělat. No měli něco dělat a musíme se z toho poučit. Teď musí přijít rychle konkrétní návody pro lidi, jak mají postupovat, jaké to řešení bude a musíme to, do budoucna upravit…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy už jste říkal, že kdyby nekončila vláda Andreje Babiše, že by bylo na místě vyzvat Karla Havlíčka k rezignaci a že Karel Havlíček by rezignovat měl.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Bylo, to určitě, ta politická odpovědnost tam je, ale to nepomůže těm lidem. Já teď chci vyzývám ministerstvo i ten úřad, ať okamžitě informují lidi objektivně a správně a dají jim konkrétní návod, co ti lidé mají dělat. Vždyť to je zoufalá situace a lidé to od státu očekávají. Energie je něco, co prostě běžný člověk předpokládá, že sice platí, ale někdo mu to nějak zajistí. Teď najednou jsou lidé znejistěni. S tím je potřeba něco dělat hned. Samozřejmě úkolem vlády potom je, dostat ty ceny energií pod kontrolu a pomoct těm lidem, kteří se dostali do potíží. A to…

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdy myslíte, že vláda dostane ceny energií pod kontrolu, protože tím mi berete vítr z plachet na to, že vy jste využíval před volbami sloganů „Babišova drahota“. A nenabíháte si tím, lidově řečeno, na vidle, protože za čas to bude „Fialova drahota“?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ne, tak já jsem na začátku řekl, že nás čeká těžký rok a určitě těžká zima. A do té doby s tím nikdo nic neudělá. A je potřeba dělat ty věci, které jsem tady zmínil, například pracovat na rozumném energetickém mixu, dát lidem podmínky pro to, aby mohli část té energie si třeba vyrábět sami, jednat v tom mezinárodním prostředí. Budeme muset jednat i jako Evropa, to je strašně důležité. Ty debaty, které se dneska vedou v Evropě jak dál, tak těch se musíme účastnit. Jedna z těch úvah je třeba, jak strategicky oslabit závislost na ruském plynu. Třeba větší spoluprací se Spojenými státy s dodávkami zkapalněného plynu, to znamená budovat terminály, to jsou všechno věci, které je potřeba dělat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane
předsedo, promiňte, ano, ale. Ale to jsou všechno dlouhodobé věci.

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tím nedostanete co nejdříve.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Krátkodobé, ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, má otázka zněla, kdy si myslíte, že dostanete ceny energií pod kontrolu?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Když budeme dělat ty krátkodobé kroky, pomůžeme lidem teď, když budeme dělat střednědobé kroky, budeme vytvářet podmínky pro to, aby ceny energií se stabilizovaly a když budeme dělat dlouhodobé kroky, tak ty ceny energie můžeme dostat úplně pod kontrolu, že budou přijatelné. Ale musíme dělat všechny tyto kroky na národní i evropské úrovni, tak jak jsem je popsal a říkám znova…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale v tom krátkodobém.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
V tom krátkodobém horizontu s cenami energií neudělá nikdo nic. Kdybych já to tady teď sliboval, tak se dopouštím přesně té politiky, kterou nechci. Ta politika musí být pravdivá a otevřená. Čeká nás těžká zima, čeká nás těžký rok, ale čím dřív s tím začneme něco dělat, tím to bude do budoucna lepší. A vláda Andreje Babiše s tím prostě nedělala vůbec nic, přes všechna varování, která tady byla.

Václav MORAVEC, moderátor:
„Fialova drahota“, kdy bude na místě mluvit o „Fialově drahotě“, jinými slovy, kdy myslíte, že ta inflační spirála, která se roztáčí a před kterou varují i centrální bankéři, se zastaví?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Já o žádné „Fialově drahotě“ nevím. Ale vím o „Babišově drahotě“, tak jsem to popsal, protože to, že se inflace roztáčí i kvůli působení Babišovy vlády, je prostě zjevné. To nejsou jen mezinárodní vlivy a kdyby... Někdo říká, no tak to říkáte pořád, jste opozice. Neříkám. To říká Nejvyšší kontrolní úřad, to říká Česká národní banka, to říkají všichni - špatné hospodaření státu má za příčinu, že ta inflace je takhle vysoká. A my musíme, první krok je zkrotit výdaje státu a něco začít dělat s těmi deficity, protože ty vedou k tomu, že se vlastně ta inflace takhle zvyšuje. A vždyť my máme popsáno, my přece víme, co táhne tu inflaci nahoru, ceny nemovitostí, jednoznačně musíme s tím něco udělat. Upravit ten zákon, který byl přijat, stavební zákon je prostě se vytváří superúřad, ale tisíce úředníků žádné byty nepostaví. My tu musíme na to jít jinak a musíme dělat kroky a ten první krok je rozpočet. Prostě dostat to pod kontrolu, abychom nezadlužovali dál tu zemi a neroztáčeli tu spirálu inflace. To jsou kroky, které my vidíme, jako já doufám, že už mluvím za všechny členy budoucí koalice, ta koaliční jednání jsou teprve na začátku, ale my v tom vidíme jako obrovský úkol. Začít rozumně hospodařit.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je ostatně problém, který jako problém nejdůležitější a nejvýraznější, vidí i obyvatelé České republiky. Podíváme-li se na nejnovější data Eurobarometru. Co by měla nová vláda řešit. Jaké problémy jsou pro občany nejdůležitější. Vy už sami vidíte data z evropského sociologického šetření Eurobarometru 44 % obyvatel České republiky označuje za nejdůležitější problém zadlužení státu, růst cen tedy inflaci, kterou jsme probírali, 43 % dotázaných. Ekonomická situace zneklidňuje čtvrtinu obyvatel České republiky, zdravotnictví 17 %, bydlení 16, důchody 13, vzdělávání pak 12. Klimatické změny považuje za problém v Česku 8 % dotázaných. Zkrocení zadlužování státu očekáváte, že bude rozpočtové provizorium, že se na začátku ledna dočkáme rozpočtového provizoria?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Já bych řekl, že skoro jistě bude. Ten rozpočet se nedá v této podobě schválit a pokud by byla už nová vláda, tak musí připravit upravený rozpočet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak dlouho myslíte, že vám to bude trvat, když říkáte, že se Česká republika rozpočtovému provizoriu nevyhne, což znamená, že první týdny a měsíce státu budou fungovat na základě schváleného rozpočtu s půlbilionovým schodkem.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že to musí být v řádu týdnů nebo měsíců to rozpočtové provizorium, když trvá, řekněme, do dvou měsíců, tak se nic moc neděje, pak už by začaly být problémy. Takže ten prostor není příliš velký, ale je potřeba jednat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy počítáte s tím, že do konce února bude rozpočtové provizorium?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ne, nemusí být tak dlouho. To já stavím jako nějakou hranici. Ale já to řeknu, ale nechci, aby to znělo nějak špatně. Ale dobrý rozpočet může sestavit jenom vláda, protože je potřeba vidět do střev těch ministerstev a tam najít ty konkrétní úspory. Takže pokud prostě se bude protahovat vytvoření nové vlády nebo její jmenování, tak to bude velmi obtížné. Ale my ani z pozice opozice nemůže, která má teď většinu, tak je to taková zvláštní situace, v nové
Poslanecké sněmovně, nemůžeme podpořit tento rozpočet, protože bychom vědomě podporovali další růst inflace nahoru a zdražování, to prostě nemůžeme udělat, ten rozpočet je špatný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když vláda premiéra Andreje Babiše počítá v následujících týdnech s tím, že dá do
Poslanecké sněmovny ten návrh rozpočtu, který už tam dala, že ho dá i do nové, tak je to zbytečné cvičení?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
My ho odmítneme. Je. Rozpočet s tímto schodkem prostě tam je nějakých 376,7, nebo já nevím přesně to číslo deficitu, to není prostě možné. Toto nemůžeme odpovědně odsouhlasit a musí se počítat s rozpočtovým provizoriem, ale samozřejmě v zájmu všech je, aby ten upravený rozpočet byl přijat připraven co nejdříve.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváme na hospodaření státu v posledních letech, v roce 2017 skončilo v minusu přes 6 miliard, o rok později bylo v plusu necelé 3 miliardy korun. To byla doba dobrých časů, tedy ekonomického růstu, stabilního ekonomického růstu. Od té doby státní rozpočet vykazuje schodky, a to výrazné v roce 2019 -28,5 miliardy. Loni v době covidové pandemie -367 miliard, na letošní rok
poslanci schválili deficit, jak jsem zmiňoval ve výši půl bilionu. Ministryně financí Alena Schillerová před necelým měsícem v Otázkách prozradila, že se letošní schodek státního rozpočtu bude pohybovat kolem 400 miliard, a jak jste zmiňoval, na příští rok počítá vláda se schodkem 376 miliard a 600 000 000 Kč. Vy tedy říkáte, že budete rozpočet upravovat, jak dlouho vám, až se ujmete vládních funkcí, jde mi o to, co už máte předpřipraveno, jak dlouho vám bude úprava toho státního rozpočtu trvat?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To opravdu v řádu týdnů a my se musíme podívat, my máme samozřejmě připravené ty úspory a já jenom tady jsem si vzal tabulku z loňska, to je nebo z přípravy letošního rozpočtu, tady jsou vidět konkrétní položky, jak my jsme procházeli ty kapitolní sešity z opozice a hledali ty úspory, našli jsme si 82 miliard, ale to se musí…

Václav MORAVEC, moderátor:
A to počítáte, že najdete i pro příští rok?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To počítám, ale musí se jít opravdu nejenom do těch kapitulních sešitů, ale i přímo do těch ministerstvech. Já, když pak jsem mu, aby...

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, vy tedy počítáte, že schodek na příští rok, který vaše vláda, pokud bude jmenována, předloží, že bude pod 300 miliardami korun?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Musíme se o tom bavit v rámci té koalice. Ta jednání jsou na začátku. Já jsem zaznamenal, že Starostové a Piráti měli představu, že by se dalo ušetřit nějakých 60 miliard. My jsme mluvili až o 100 miliardách. Musíme najít ten průnik a společně hledat, kde ty úspory se dají udělat tak, a to je pro mě důležité, abychom šetřili na státu, na jeho provozu, a ne na lidech, to pokládám za důležité.

Václav MORAVEC, moderátor:
Z toho, jak to počítám, to ale znamená, že se dostanete pod schodek 300 miliard, že bude na hranici 300 miliard?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To bychom určitě měli. Ale k tomu je právě potřeba sedět na těch ministerstvech. Já, kdybych měl tu možnost, tak bych dal každému ministrovi za úkol, aby ve svém resortu našel úspory provozní ve výši šesti procent, to fakt není moc a kdybychom tyhle úspory měli, tak jsme schopni ten rozpočet skoro o 100 miliard snížit, ten deficit toho rozpočtu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Provozní úspory tedy budou 6 %.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Dal bych ten úkol, uvidíme, jak ho kdo splní, ale předpokládám, že tohle nemusí být tak složité, protože když někomu řeknu, ve vaší domácnosti ušetřete 6 % na výdajích nebo řeknu nějaké firmě, tak to dokáže. Já si myslím, že to musí dokázat i stát. My jsme jako jakýsi návod už dali loni, ale musí se to udělat, aby to bylo odpovědné, a tak z pozice vlastně těch správců těch jednotlivých resortů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy, když jste byl před volbami v Otázkách, tak jste slyšel Jana Hamáčka, Jan Hamáček říká, no tak mi řekněte, kde to vezme 6 % provozních výdajů, kupříkladu na ministerstvu vnitra je škrty u hasičů, škrty u policistů?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Tím se vždycky straší. Ale my víme třeba pardon, jenom od Nejvyššího kontrolního úřadu máme informaci, že je zhruba za 9 miliard korun počet neobsazených úřednických míst. To je jedna informace. Víme, že třeba na neinvestiční nákupy se loni dalo nějakých, já nevím, 120 miliard. Jsme přesvědčení, že tam jde 20 miliard ušetřit neinvestiční nákupy. Já, když prostě si pak čtu, že se přezouvají zimní gumy na letní u jednoho auta za 40 000, tak já vím, že to je maličkost, ale to mě vede k tomu, že ne na všech resortech se opravdu hospodaří rozumně…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono se týká i externích právních služeb.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Externích právních služeb. Přesně tak.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváme, kupříkladu na fungování Ředitelství silnic a dálnic a dalších.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
A takových příkladů bychom našli dost. Pak jsou tu neinvestiční dotace podnikatelským subjektům, tam nepochybně minimálně 10 miliard se dá ušetřit, a tak když budeme postupovat, tak ten rozpočet dostaneme pod kontrolu, aniž to lidé pocítí. To prostě není možné, aby rozpočet, aby výdaje státu vzrostly od roku 2017 za Babišovy vlády o 600 miliard korun, ale vlastně my jsme to neviděli na té kvalitě. A jestli někdo chce nějakou informaci, že to jako není můj dojem. Tak uvedu jenom příklad - výkonnost veřejného sektoru sledovaného v rámci Globálního indexu konkurenceschopnosti - v tom Česko je na devadesátém devátém místě ze 141 zemí, od roku 2016 propad o 34 míst. Tak co to znamená, že my dáváme víc a víc peněz do činnosti státu, provozu ministerstev, úředníků, ale ve výsledku vlastně ten stát slouží občanům hůře. Toto prostě musíme změnit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono, když se podíváme i na to, že vysoké schodky státního rozpočtu, rostoucí úrokové sazby a rizika nekonsolidovaných veřejných financí, jak v tomto týdnu na to upozornila Národní rozpočtová rada, tak zdražují i obsluhu státního dluhu. Stačí se podívat na data agentury Bloomberg, jak v poslední době rostou úroky, respektive a sami to vidíte, výnosy desetiletých českých dluhopisů v pátek 15. října to bylo víc než 2,5 procenta, ta obsluha státního dluhu znamená výdaje státu jen na obsluhu 50 miliard korun.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
A to je právě to, co jsem se snažil už v té volební kampani říct lidem a oni tomu, jak je vidět vlastně rozuměli, že to není tak, že my tady dáme nějaký deficit a nikdo ho neplatí. Každý z nás vlastně dluží najednou víc a víc, 2013 každý z nás dlužil 160 000, teď už dluží 225 000, když to takhle bude dál, tak se ten dluh bude zvyšovat a on ho někdo zaplatit musí. Stojí samozřejmě náklady jenom obsluha toho dluhu, ale i do budoucna to bude Českou republikou poškozovat. My si nemůžeme dovolit takhle dynamické zadlužování a máme nejdynamičtější nebo druhé nejdynamičtější v Evropě. To je taky působení prostě Babišovy vlády, a proto je tolik špatných zpráv pro lidi. Ta země není prostě v dobrém stavu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přijdete s nějakou inventurou, to znamená, část vašich
poslanců těch opozičních stran říká, že programové prohlášení, při tvorbě programového prohlášení, že by mělo být jiné, protože by měl být popsán výchozí stav a pak řešení problémů a závazky té vlády vůči zemi?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ať už to bude v programovém prohlášení nebo jinde, musíme udělat inventuru, protože tady se lidem neříkala pravda, tady se dělala populistická politika a my musíme lidem říct, v jakém stavu skutečně jsme. A já bych ještě chtěl, a o tom budu jednat s našimi koaličními partnery, aby v tom programovém prohlášení byly priority a konkrétní cíle. Které si lidi budou moci ověřit, aby viděli, co jsme za tu dobu, pokud tedy budeme vládnout, co jsme za ty 4 roky slíbili udělat a co jsme opravdu udělali. To bych taky chtěl, aby tam bylo, aby to nebylo jenom takové povídání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, každý rok budete předstupovat před
Poslaneckou sněmovnu s naplňováním toho programového prohlášení.

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:

Budou věci, které se dají naplnit za rok, budou věci, které se dají udělat během celého toho období, ale musí tam být konkrétní cíle, které si vláda stanoví, aby lidé mohli zkontrolovat, jestli jsme je splnili, nebo jsme je nesplnili. Já tady pokládám určitou otevřenost a změnu politiky i to, že třeba budeme říkat, jak to teď dělám, některé věci nelze krátkodobě změnit. Prostě bude těžká zima, bude to složité s cenami energií. Musí to lidé vědět. To je podle mě taky politika, jaká má být.

Václav MORAVEC, moderátor:
Svojí strukturou tedy bude programové prohlášení vaší vlády jiné, než byla programová prohlášení vlád předchozích?

Václav MORAVEC, moderátor:
My o tom teď jednáme. My jsme ve fázi, abych jako to zase všem řekl, jak to je. My jsme teď ve fázi, kdy začaly jednat minulý týden naše programové týmy v šesti tematických celcích. A srovnáváme naše programy, bavíme se o tom, kde je shoda, bavíme se taky o tom, co v jednom programu je a v jiném není a co pokládáme za důležité a bavíme se o tom, kde jsou neshody. Tahle analýza bude hotová. A pak budeme postupovat dál. Musíme postupovat v krocích, abychom to stihli do toho, jak jsme řekli, že chceme mít koaliční smlouvu podepsánu 8. listopadu, to platí. Takže musíme postupovat velmi rychle a intenzivně v těch jednáních.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se tady vymezujete vůči Andreji Babišovi a vymezoval jste se proti němu i v předvolební kampani, tak počítáte s tím, že kvůli tomu, že přijde tuhá zima, respektive Česká republika není v dobrém stavu podle vás, že budete muset slevit ze svých programových priorit, narážím kupříkladu na zvyšování některých daní? Národní rozpočtová rada v tomto týdnu ve svém materiálu jasně říká, že to srovnání tempa plánované fiskální konsolidace v zemích Evropské unie, ty české plány nejsou ambiciózní. Česká republika patří k nejhorším a jasně Národní rozpočtová rada říká, bude se muset cosi učinit na příjmové straně státního rozpočtu.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Já o tom nejsem přesvědčen.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže nebudete mít v programovém prohlášení zvýšení některých daní?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
My o tom musíme jednat, protože samozřejmě partnerská koalice Starostů a Pirátů tam nějaké navýšení má. Aspoň předpokládám, nechci jim to podsouvat. Ale my jsme se zavázali, že daně nechceme zvyšovat. A zase to řeknu, jak to je, prostě ještě to jde zvládnout. Pokud začneme se teď chovat normálně, připravíme rozumný rozpočet, začneme krotit tu drahotu a inflaci, tak jsme schopni to zvládnout bez zvyšování daní. A my nechceme zvyšovat daně. My to považuje za špatný krok i z hlediska jako budoucí prosperity České republiky. Nevidím pro to důvod. Já jsem přesvědčený, že to jde.

Václav MORAVEC, moderátor:
V programovém prohlášení tedy nebude, když část Starostů říká, že by se mohly zvýšit daně pro firmy z 19 na 21, nebude to?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Mluvím za
ODS a mluvím za koalici SPOLU. My nechceme zvyšovat daně, s tím jdeme do toho jednání a předpokládám, že to tak i dopadne, protože pro nás jako zvyšování daní není dobrá cesta.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když jsem si pročítal váš program, vy jste také lidem slíbili zpřehlednění daně z přidané hodnoty, kdy budou pouze 2 sazby, namísto dnešních tří, dnes máme 10, 15, 21, potraviny chcete přesunout do té 10%?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Tam jsou ale, a to je důležité, v tom programu jsou cíle na 4 roky. My se musíme bavit, co je možné krátkodobě, co je možné dlouhodobě. Ale taky já chápu a velmi intenzivně cítím ten mandát od lidí a ten byl takový, domluvte se, my vám dáváme důvěru v politiku změny. Všichni věděli před volbami, že volí koalici SPOLU a že to znamená, že budeme jednat s koalicí Pirátů a Starostů. Všichni to věděli, protože naši političtí soupeři, když volíte SPOLU, volíte vlastně Piráty. Všechno, všichni víte, to je trošku unikátní situace, že všichni věděli dopředu, jaké jsou tu varianty vlády. A lidé nám dali obrovskou důvěru a velkou sílu, těch 108 mandátů je obrovská síla. My jsme si toho vědomi a chceme se domluvit, proto, prosím, o pochopení, že já se teď tady nebudu vymezovat jako vůči něčemu v nějakých konkrétních věcech. Mně jde o to, abychom se domluvili, abychom se domluvili uvnitř koalice a pak s tím předstoupíme před lidi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Aniž bych vám to chtěl kazit, stejně trvám na té otázce a na její odpovědi, když jste slíbili, že budou pouze 2 sazby daně z přidané hodnoty a potraviny půjdou do desetiprocentní sazby všechny potraviny, tak toto naplníte?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To tam je cíl, který s těmi sazbami DPH se bude dát hýbat, a to říkám a říkali jsme to vždycky, říkali jsem to i v předvolebních debatách. Až se trošku konsoliduje hospodaření státu, teď to prostě nejde a dlouhodobě přesunutí z jedné sazby do druhé, to takový problém není, ale dospět ke dvěma sazbám DPH, to je opravdu obrovský úkol. A abychom ho mohli naplnit, musíme dostat pod kontrolu hospodaření státu a začít hospodařit lépe, jinak se to prostě nepovede. Takže já tady neříkám, že první rok toto uděláme, nemůžeme a nikdy jsme to neříkali ani ve volební kampani, vždycky jsme říkali, to je úkol na 4 roky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vás, pokud se ujmete jako vláda funkcí, tak čeká nelehký rok 2022 i kvůli českému předsednictví Evropské unii. Můžete potvrdit, že vaše představa jako budoucího premiéra, je, aby Česká republika zvládla předsednictví, které není příliš připravené, že zvažujete ministra pro evropské záležitosti, jako samostatný resort?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Je to předmět jednání uvnitř koalice. My jsme se ještě nebavili o struktuře vlády, my se zatím bavíme o programu, což pokládám za správné, ale pokud se ptáte mě, já si myslím, že Evropská politika České republiky vyžaduje určitou úpravu, nejde jenom o předsednictví. Jde třeba i o určitou koordinaci evropských agend napříč resorty, aby se nám nestávalo, že nejsme připraveni na debatu, která potom v Evropské unii probíhá a nejsme schopni prosazovat svoje zájmy. A na to já poukazují dlouhodobě, ať už jako politik nebo jako politolog, že Česká republika nemá tu evropskou politiku dostatečně koordinovanou na vládní úrovni, a proto potom není často připravená něco prosadit. Česká politika evropská vypadá často tak, že řekne - ještě to neřešme, ještě nemusíme, ono se nic nerozhodlo. Pak se řekne no, ono už je to všechno rozhodnuté, my už nemůžeme nic změnit. Ale takhle se v Evropě nedá postupovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ta evropská agenda.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Proto je potřeba.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte. Ta evropská agenda dnes je na úřadu vlády a Andrej Babiš říkal, já premiér koordinuji evropskou agendu, ale vy uvažujete o tom, že byste zřídil ministra „pana Evropu“, který by i v souvislosti s českým předsednictvím koordinoval evropskou agendu.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Dneska se i v řadě zemí v zahraničí něco jako ministr pro evropské záležitosti vytvořilo dlouhodobě už, protože ta evropská politika je trošku jiná, přece jenom trošku jiná než ta zahraniční a vyžaduje trošku jiný přístup a jinou kompetenci. A já si myslím, že ano, premiér má teď k dispozici státního tajemníka pro evropské záležitosti, ale mně připadá, že to není dostatečné, že by to mělo být posíleno a že by to mohl být člen vlády. Ale prosím pěkně, je potřeba počkat na to, jak se domluvíme s našimi koaličními partnery a snad tohle bude varianta, která bude přijatelná pro obě koalice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale vaše představa to je, aby byl ministr pro evropské záležitosti?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Moje představa to je, respektive bych řekl, je to jeden z návrhů, se kterým přicházím do těch jednání, protože si myslím, že musíme naši akceschopnost v Evropě zvýšit a samozřejmě předsednictví je obrovský úkol. Mimochodem, když tady mluvíme o nějakých prioritách české energetické politiky. To je třeba jedno z témat, které bychom mohli do toho předsednictví vnést, protože upoutáte na to v Evropě pozornost a máte možnost do jisté míry aspoň trošku tu agendu nastolovat a toho musíme využít.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy byste chtěl, aby jedním ze sloganů českého předsednictví byl i boj proti drahým energiím?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Sloganů ne, ale musíme se bavit o energetické politice. Ta debata v Evropě teda probíhá, zas neříkejme, že neprobíhá, protože všichni vidí, co se teď děje, ono to jako dopadá i na jiné země, řada zemí už přijímá některá opatření a baví se o tom. A já bych chtěl, abychom byli aktivní součástí této debaty. A znovu říkám, jsou země, které mají jiné přírodní podmínky, mohou k tomu přistupovat trošku odlišným způsobem. My třeba potřebujeme, aby jádro bylo chápáno jako ten čistý zdroj energie a musíme k tomu směřovat. Nebyla ta příležitost využita Andrejem Babišem, při tom prvním rozhodování o Green dealu. Ale snažme se, abychom to do těch dalších kol té debaty dostali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste zmínil, že při přebírání moci bude jedním ze zásadních úkolů audit, ve kterém Českou republiku přebíráte, jak dlouho ten audit vyhodnocení toho a zpráva veřejnosti, jak dlouho to potrvá?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
To taky musí být rychlé. To mluvíme o týdnech, nemluvíme o nějaké dlouhé době. Já myslím, že tohle je i na místě, abychom prostě viděli, v jakém jsme stavu, v jakém je stavu země, co se povedlo, co se nepovedlo. Já tady vidím spoustu problémů, které jsou prostě zjevné. My nejsme připraveni na ten budoucí vývoj, tady se bavíme o energiích, ale podívejme se třeba na důchodovou reformu. Na stav, jak se tu staví. Tempo výstavby, to nejsou jenom byty, to jsou silnice, dálnice, to, co vlastně dělá tu zemi schopnou konkurovat těm ostatním zemím. Prostě, když nemáte dobrou dopravní infrastrukturu, tak to prostě nemáte šanci, zvlášť proexportní ekonomiku, jako je Česká republika. Tyhle všechny věci musíme prostě dát do pořádku. Musíme lidem taky poctivě říct, no ono je to v tomhle stavu, tak pojďme s tím něco dělat, a proto my děláme tyto kroky, o které prostě budeme žádat, aby to veřejnost chápala, rozuměla tomu, proč to děláme, protože jinak se nepohneme dál. Já jsem opravdu přesvědčen, že Česká republika má patřit mezi nejúspěšnější země na světě. Máme k tomu všechny předpoklady, a ne nedívejme se na Východ. My se musíme srovnávat se zeměmi, jako je Rakousko, Německo. Tam musíme dostat úroveň života, kvalitu života v České republice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy budete v pořadí čtvrtým premiérem, pokud se stanete premiérem za
Občanskou demokratickou stranu, po Václavu Klausovi, Mirku Topolánkovi a Petru Nečasovi, když se podíváme, jak končily vlády premiérů za Občanskou demokratickou stranu, tak pouze první vláda Václava Klause v letech 1992-1996 přežila celé 4 roky.

Jolana VOLDÁNOVÁ, moderátorka /Události 29. 11. 1997/:
Prezident Václav Havel vyzval dnes odpoledne vládu Václava Klause, aby podala demisi.

Václav HAVEL, tehdejší prezident ČR, 29. 11. 1997:
Jediné smysluplné řešení je, aby podala co nejrychleji demisi vláda jako celek.

Daniela DRTINOVÁ, moderátorka, Události 29. 11. 1997:
Krátce po šestnácté hodině podal premiér Václav Klaus do rukou prezidenta Václava Havla demisi celé vlády.

Bohumil KLEPETKO, moderátor, Události 26. 3. 2009:

Mirek Topolánek prezidentu Václavu Klausovi předal demisi své trojkoaliční vlády.

redaktorka, Události 26. 3. 2009:
Kabinet
Mirka Topolánka čelil hlasování o nedůvěře vládě popáté, tentokrát se mu stalo osudným.

moderátorka, Události, 17. 6. 2013:
Demise premiéra
Petra Nečase už je v rukou prezidenta Miloše Zemana.

Petr NEČAS, tehdejší premiér v demisi, 17. 6. 2013 /ODS/:
Podle článku 73 odstavec 1 věta první podávám demisi.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 17. 6. 2013:
Bych vás rád požádal, jak je také obvyklé, aby vaše vláda v tomto mezidobí vykonávala běžnou činnost, nikoliv přijímání strategických rozhodnutí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte obavy, že skončíte jako vaši předchůdci, že Fialova vláda nedokončí mandát, protože kvůli tomu, historicky pětikoalice je největší počet koaličních partnerů?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Abyste to nechápal špatně, ale já opravdu se vší pokorou musím konstatovat, že zatím žádná taková vláda není. Ani nemám pověření, takže je tu trošku unikátní situace tentokrát, že vlastně voliči dopředu věděli, když budou určitým způsobem hlasovat, co se stane, a to se teď děje, a dali nám k tomu silný mandát, proto ta jednání probíhají už takto rychle a jsme, opravdu my to slyšíme tu vůli voličů, proto na tom takto intenzivně pracujeme, ale žádný mandát není. A možná ten rozdíl proti mým předchůdcům je přece jenom jeden. Já jsem vyhrál, my jsme vyhráli jako koalice SPOLU. My jsme už dopředu se museli domlouvat na spoustě věcí a hledat způsoby, jak prostě překonat to, co nás rozděluje a směřovat k tomu, co nás spojuje, a to není fráze, to je docela složitá věc. My jsme se to naučili, tak já věřím, že to půjde i s tou další koalicí Pirátů a Starostů a že společně dáme dohromady vládu, která bude jednou spravovat naši zemi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dovládnout celé 4 roky.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Dobře spravovat naši zemi. A já myslím, že když někdo sestavuje vládu, tak to musí dělat s tím, že to je na celé volební období a…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste mluvil o tom mnohokrát silném mandátu, když se podíváme na počet mandátů, jak dopadly volby, podle mandátů za konkrétní politické strany a hnutí, nejvíce mandátů získalo hnutí ANO 72, druhá
ODS si připsala 34 mandáty, Starostové 33 křesel, lidovci 23, 20 mandátů má SPD, 14 křesel získala TOP 09, 4 křesla pak Piráti. A ještě, kolik hlasů politické subjekty získaly, obě koalice, které pravděpodobně sestaví novou vládu získaly 2 333 681 hlas, nejspíš opoziční hnutí pro tu budoucí Sněmovnu ANO a SPD reprezentuje 1 972 050 hlasů a jedna ze zajímavostí těchto voleb je, že 1 069 359 voličů, kteří v letošních volbách hlasovali, nebude mít zastoupení ve Sněmovně. Je to podle vás zásadní problém, že proti sobě můžete mít daleko silnější opoziční masu, včetně toho propadnuvšího milionu hlasů?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Na těch číslech počet hlasů pro ty koalice, je vidět ta síla toho mandátu, nejenom na těch 108 mandátech. Samozřejmě úplně nemá smysl počítat ty jednotlivé kluby, protože my třeba jako koalice SPOLU sice budeme mít 3 kluby, ale bude postupovat opravdu důsledně společně, na tom jsme domluveni.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jednotné hlasování ve vládě.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Nemusíme ve všem, ale v těch klíčových věcech určitě nepochybně ano, taková vůle tam je a taková domluva tam taky je. Pokud jde o ty nereprezentované voliče, já to řeknu, tak jak to cítím, dobrá vláda vládne pro všechny, i pro ty, kteří ji nevolili, to tak prostě je. Dobrá vláda musí vládnout ve prospěch občanů České republiky. A já už jsem v tom svém prvním povolebním vystoupení řekl, překonávejme ty rozdíly, respektujeme samozřejmě, že máme různé politické názory, volíme různé strany, máme různé představy o tom, jaká má být třeba výše daní a tak dál, ale všichni jsme občané České republiky, musíme tu spolu žít jako sousedé, jako spolupracovníci. Prostě my nemůžeme budovat ty příkopy a rozdělovat pořád společnost. Všichni vidíme, k jakým koncům to vede. K totální ztrátě důvěry, a prostě toto musíme překonat. Takže ano, pokud bych měl možnost sestavovat vládu a pětikoalice nebo 2 koalice dohromady 5 stran, by daly dohromady vládu, musíme si být vědomi toho, že spravujeme zemi ve prospěch všech jejích občanů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy budete mít, bude Andrej Babiš tvrdým opozičním lídrem pro vás?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Může být a já respektuju, to záleží na Andreji Babišovi, jestli bude mít chuť to dělat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale on řekl, že ano.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Tak bude, protože musíme respektovat ten výsledek, který má hnutí ANO, to je silný výsledek, reprezentují podle mého názoru levicovou část politického spektra, tak to je, protože je nepochybně volili lidé, kteří v minulosti volili sociální demokracii, KSČM, Babišova vláda taky dělala takovou populistickou, ale i levicovou politiku. Tenhle mandát mají silný. To já respektuji, určitě to bude silná opozice.

Václav MORAVEC, moderátor:
On Andrej Babiš, přestože před volbami řekl, že pokud hnutí ANO skončí v opozici, Andrej Babiš odejde z politiky, tak den po volbách se nechal slyšet, že v
Poslanecké sněmovně zůstane. O post předsedy Poslanecké sněmovny však Andrej Babiš nestojí.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 13. 10. 2021 /ANO/:
Co bych tam já dělal. Sněmovna je peklo pro mě, to byl pokus o vtip, ne. Není. Provokace možná. Já jsem manažer, moje místo je ve vládě, a to, co oni vykládají, nějaký oligarchický styl, tak jednou vám povyprávím, co všechno bylo díky mně, kdybych tam nebyl, tak by nebylo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Andrej Babiš v pátek v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že případné pověření na sestavení vlády od prezidenta nepřijme. Počítal jste s tím, že ta varianta, která byla ve hře, kterou zmiňoval i prezident Miloš Zeman před volbami, že ta varianta, že Andrej Babiš se pokusí sestavovat vládu, že ta padá?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Kdybychom byli v úplně normální situaci, tak bych řekl, volby dopadly jasně, je tu jasná většina v
Poslanecké sněmovně. Do Vánoc máme vládu s důvěrou, protože nejsme v úplně normální situaci, tak já.

Václav MORAVEC, moderátor:
Andrej Babiš to teď uspíšil.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Když to Andrej Babiš uspíšil, ukazuje to, že respektuje ty výsledky voleb, ukazuje to, že on umí počítat, samozřejmě a ví, že ta většina v
Poslanecké sněmovně je jasná. My jsme deklarovali tu vůli se domluvit, takže po této stránce je to jasné. A uvidíme dál.

Václav MORAVEC, moderátor:
A v současnosti hnutí ANO jako nejsilnější hnutí mělo post předsedy
Poslanecké sněmovny, post předsedy vlády. Počítáte s tím, protože se sestavuje nová Poslanecká sněmovna, to je krok číslo 1, ještě před sestavením nové vlády, že ODS bude mít post premiéra, post předsedy Senátu a post předsedy Poslanecké sněmovny?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Poctivá odpověď, nevím. Je to otázka dalších jednání, otázka personální.

Václav MORAVEC, moderátor:
Bylo by zdravé, aby
ODS měla.

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Pokud to jsou lidé, kteří jsou konsenzuální, jsou na svém místě a berou to jako službu, a ne jako osobní nějakou platformu pro nějaké osobní ambice, tak by to v pořádku bylo. Podívejte se, jak výborně třeba zastává funkci předsedy
Senátu Miloš Vystrčil. Ale já chci tady jasně říct, my ty personální otázky i obsazení jednotlivých postů z hlediska jednotlivých stran, budeme řešit až v další fázi. Pro mě je důležité. A tady mluvím opravdu za koalici SPOLU, abychom se domluvili s koalicí Starostů a Pirátů na nějakém rozumném rozložení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale podle vás, teď jako politologa.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ale ještě je to před námi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemůže se vám vymstít, když
ODS bude mít ve svých nominantech 3 nejvyšší ústavní funkce?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ono to tak vůbec nemusí dopadnout. Já opravdu nevím, jak to dopadne, protože ta jednání o personálních věcech jsou teprve před námi. My jsme je nevedli. My je nemůžeme vést, protože jsme řekli, že se budeme bavit nejprve o programu. A já jsem přesvědčen, že pro je lidi spíš důležitější, co pro ně uděláme, než kdo to udělá, to je taky důležité, ale důležitější je, co pro ně uděláme, takže proto ta debata o programu musí tomu všemu předcházet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ona je ještě složitá situace v letošním vyjednávání kvůli zdravotnímu stavu prezidenta republiky. Celý týden se skloňuje článek 66 ústavy České republiky. Podle Ústavního právníka Jana Kysely je otázkou, zda představě
poslanců a senátorů odpovídá výkon úřadu prezidenta republiky týdny a měsíce v nemocnici. Pokud nikoliv, je čas na článek 66.

Jan KYSELA, ústavní právník:
Zatímco jsme-li v současné situaci, kdy je nepochybné, že prezident republiky je hospitalizován, je nepochybné, že je hospitalizován na pracovišti, které v zásadě tedy asi neumožňuje úplně pracovní výkon, jsou s tím spojeny nejrůznější pochybnosti stran toho, v jakém je stavu, jestli to, co je prezentováno jako jeho komunikace, je jeho komunikace. Tak ve chvíli, kdy kumulujete tyhle pochybnosti, aniž byste se domohla rozptýlení těch pochybností, tak pak já mám za to, že přestože nemáte jistotou, musíte se orientovat podle toho, co je pro vás podstatné. A jste-li
poslanci a senátoři, tak by pro vás mělo být podstatné zajištění výkonnosti úřadu prezidenta republiky jako velmi významné ústavní funkce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova Ústavního právníka Jana Kysely pro dnešní Otázky, dokdy podle vás musí být jasno, protože Ústřední vojenská nemocnice, kde je prezident republiky hospitalizován, říká, že se vší usilovností pracuje na odpovědi
předsedovi Senátu, který oslovil Ústřední vojenskou nemocnici dopisem, protože nereagovala hradní kancelář?

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Ta věc má podle mě minimálně 3 aspekty, 1 je ústavněprávní, druhý je politicko-kulturní a třetí je nějaký lidský. A na žádný z nich se nesmí zapomínat. Tak ústavněprávně budeme podle mě stačit, když budeme vědět, zda pan prezident může nebo nemůže vykonávat své pravomoci 8. listopadu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Do 8. listopadu musíte vědět.


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Do 8. listopadu musí být jasno, protože do té doby se až tak moc jako neděje. A tím přecházím k té lidské stránce, prostě každý může onemocnět, dostat se do vážné situace, je potřeba to respektovat. Každý člověk má mít nějaký čas na to přece proboha, aby se uzdravil a má mít na to i klid, a to já bych respektoval i u prezidenta republiky. A teď se dostáváme k té stránce politicko-kulturní. Je strašné, co se děje, prostě strašné, to jak nejsou informace, co se tady dělo v těch posledních letech v oblasti politické kultury, vede k tomu, že lidé ničemu nevěří, jenom si představme, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď narážíte kupříkladu na informování Hradu?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
A že
předseda Poslanecké sněmovny jde za prezidentem, následně o tom podá nějakou interpretaci veřejnosti, tu částečně zpochybní Policie České republiky, k tomu se přidá nemocnice, armádní vojenská nemocnice. A nikdo nevěří ničemu. To je přece obrovská krize důvěry. Obrovská krize důvěry ve stát a s tím musíme něco dělat. Já vůbec nechápu, proč tam pan předseda Poslanecké sněmovny chodil. Já si myslím, že není potřeba navštěvovat nemocného člověka na jednotce intenzivní péče, zvlášť když tím výsledkem je to, že se Sněmovna sejde 8. listopadu, což by se stejně sešla ze zákona nebo podle ústavy.

Václav MORAVEC, moderátor:
A co podle vás bylo motivací, že Radek Vondráček navštívil prezidenta?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Nechápu to. Podívejte se, k čemu to vede, jenom k dalším dohadům a další nejistotě. Já jsem požádal o setkání s panem prezidentem, ale požádal jsem o něj tak, až bude pan prezident přeložen z jednotky intenzivní péče na normální pokoj a bude moci mít nějaký pracovní režim. To mně připadá i lidsky i politicky jako správné. Nedovedu si představit, že bych jednal jinak. A znovu říkám, máme čas do 8. listopadu, nejsou potřeba aktivní kroky pana prezidenta. Dokonce my jsme schopni se tady bavit o nějakém půdorysu budoucí vlády, protože ta většina v
Poslanecké sněmovně je jasná, ale po osmém listopadu už budou potřeba ty kroky, protože začne zasedat Poslanecká sněmovna, poté bude první schůze. Vláda podá demisi, to musí udělat, a pak je potřeba postupovat dál, a tam už zásah pana prezidenta bude nutný. Ale do té doby je tady prostě čas a je prostor i pro něj, mu nechat klid a je prostor pro všechny, aby prostě nedělali takové kroky, jako dělal pan předseda Vondráček, kterému fakt nerozumím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je možné vrátit tu důvěru, když se podíváte, jak prezidentská kancelář referuje, což vede, například k tomu, že lidé tichým protestem v Ústřední vojenské nemocnici protestují a zvou se na meruňkové buchty nebo vinné klobásy, můžeme se podívat na twitterovou kanonádu v tomto týdnu Jiřího Ovčáčka?


Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Je potřeba tu důvěru vrátit a musí se na tom podílet všichni, jak Kancelář prezidenta republiky, tak prostě klíčoví politici. To není jenom tím, jak kancelář informuje, to je samozřejmě obrovský problém, ale je to i tím, co se tu dělo v těch posledních letech. Ten populismus, polopravdy, výmysly, rozdělování společnosti, toto musí přestat, abychom zase obnovili důvěru ve stát a jeho instituce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatuje
Petr Fiala, dnešní první host Otázek, kandidát na premiéra České republiky a lídr koalice SPOLU, děkuji pane předsedo, že jste byl hostem Otázek a budu těšit na další setkání.

Petr FIALA, kandidát koalice SPOLU na premiéra a předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný den.

 

Petr Fiala

předseda ODS