15. června 2021

Týden podle Jaromíra Soukupa

(TV Barrandov) Hostem diskusního pořadu TV Barrandov Týden podle Jaromíra Soukupa byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na TV Barrandov.

Jaromír SOUKUP, moderátor:

A teď je čas na rozhovor s člověkem, který nebývá častým hostem a já jsem vždycky rád a svým způsobem poctěn, když pozvání přijme Petr Fiala, šéf ODS. Dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Dobrý večer. Děkuji za pozvání.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Rádo se stalo. Pane předsedo, budeme samozřejmě mluvit o politice. Rozběhla se nám volební kampaň, a to tak, že naplno. Já jsem trochu překvapen se přiznám. Jsem překvapen rétorikou Andreje Babiše a hnutí ANO, které mi přijde, že začíná tak trochu útočit možná na voliče SPD, nevím, jak si vysvětlit jinak debaty o migrantech a podobné věci. Zdá se, že hlavním nepřítelem ANO jsou Piráti, nikoliv
ODS, dříve jste to býval vy a ODS, když jsme slyšeli stále dokola, že za všechno může ODS, teď vás vystřídali Piráti. Máte z toho radost?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, on Andrej Babiš střílí na všechny strany, takže o
ODS a o tom, co jsme všechno tady způsobili, to ve Sněmovně pořád poslouchám. Když se dívám na jeho mediální impérium, tak tam ty články se objevují pořád. Ale samozřejmě teď útočí na Piráty a bude útočit na všechny. Mě to zas tak nepřekvapuje, protože hnutí ANO z povahy věci je populistické hnutí, tak hledá ta témata, která si myslí, že lidi vystraší před volbami, že mu nakonec ten hlas dají. Já myslím, že lidé dobře viděli, jak Andrej Babiš a hnutí ANO nezvládlo pandemickou krizi, co dělají s veřejnými rozpočty, kam vedou tento stát, takže se jim tato taktika nakonec nevyplatí.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Mně to připadá, že se vrací staré dobré časy, tedy Topolánek - Paroubek, takové ty ostré předvolební střety. Teď to vypadá, že Andrej Babiš se bude konfrontovat tedy se svými politickými soupeři. Vy jste, vaše koalice SPOLU zhruba nastejno, v těch průzkumech vycházíte okolo 20 % a trvale vám tak aspoň, tak jak vidím ten trend, tak vám půl procentíčka, procentíčko přibývá. Teď jste se, myslím, ve třetím průzkumu po sobě objevili na druhém místě toho pelotonu, což je jako překvapivé, aspoň pro mě.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já jsem to čekal.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Tady máme poslední Kantar, 21,5 procenta, já jsem jako překvapen.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já jsem to čekal, víte, že i v tomto vašem pořadu jsme o tom mluvili, že já jsem se na ty průzkumy předcházející díval s větší skepsí, ale já se dívám na všechny se skepsí, to platí. Je pravda, že z těch průzkumů člověk může odvodit určitou tendenci. To, že se nám posiluje, že se posiluje důvěra voličů v koalici SPOLU, to je z těch všech průzkumů zjevné. A asi je taky jasné, že se nakonec voliči budou rozhodovat v těch posledních dnech mezi pirátskou koalicí, koalicí SPOLU a hnutím ANO. A taky víme z těch průzkumů, nebo z různých sociologických měření, že spousta voličů se bude rozhodovat na poslední chvíli. Takže je potřeba pořád bojovat a neuspokojit...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Víte, co mě na těch průzkumech překvapuje, ta Přísaha. Já vím, že
ODS asi s Přísahou někdy kamarád jako nebude, ale téma korupce, všichni vás zavřeme, nebo musíme všechny potrestat. Ty, kteří se něčeho dopustili, i když nevíme přesně, kdo to je, se stále ve volbách opakuje znova a znova, a ta Přísaha má docela dobře našlápnuto.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, ono to bude vypadat jako nějaká politická fráze, já to myslím úplně vážně. Já se starám hlavně o to, abychom my oslovili voliče, jezdím teď po České republice, jezdíme společně 3 předsedové do jednotlivých regionů, mluvíme s lidmi, vysvětlujeme náš program, setkávám se s velmi pozitivními reakcemi. Takže tohle nechávám trochu stranou. Přísaha je jedno, jak bych to, vždycky se tady objeví nějaké nové hnutí, které má nějakou podporu, mně to připadá, že to je takové trošku béčko hnutí ANO, ale jako říkám znovu, do voleb daleko, uvidíme.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Nemusíme Přísaze věnovat velkou část tohohle rozhovoru.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale máte pravdu, že pro
ODS tohle zrovna není nic, co by, myslím, ohrožovalo nebo bralo naše voliči.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Jasně, ne, zmínit jsem to musel, protože je to nová vycházející hvězda, nemusíme tomu věnovat příliš mnoho času. Já, když jsem zmínil Andreje Babiše, tu volební kampaň, já se k tomu vrátím, to jaksi ostré zatočení, jako k takovému ultrakonzervativismu nebo něco podobného, jak bych to definoval, no, prostě chtějí oslovit voliče SPD, takhle bych to nějak viděl. Zmrazení platů politiků, de facto nezájem o stav veřejných financí, dá se říci, protože ty schodky jsou olbřímí a nikdo se o to zvlášť nestará, aspoň z hnutí ANO. SPD vyrazilo jako s jednoznačným populistickým vzkazem uzavřeme hranice, zakážeme dovoz potravin a bude tady levno a bude tady ráj na zemi. U vás my ten hlavní motiv nebo hlavní heslo nebo hlavní sdělení u té volební kampaně, kromě toho, že chcete být slušní, kromě toho, že chcete vrátit stát do rukou občanů, kromě toho, že říkáte, že se to občanské vědomí a stát příliš daleko vzdálilo, že ti občané a jejich běžný život od rozhodování státu jsou příliš daleko, jinak mě nic moc jako nenapadá. Není to chyba?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, ale tohle není málo. Myslím, že to není málo v té dnešní době, ten náš program je samozřejmě komplexnější a určitě tam najdete od ochrany svobody přes nápravu veřejných financí, řešení nejenom pro seniory, ale i pro budoucí generace, aby měly dobré důchody. Najdete tam program pro střední třídu, pro lidi, kteří prostě chtějí, aby se Česká republika spravila. Máme tam velký důraz kladen na vzdělání, protože bez toho nebudeme mít ani dobrou ekonomiku. Je tam toho víc, ale to základní heslo, s kterým jsme oslovili voliče teď, a do října to ještě určitě k tomu něco přibude, je, že chceme dát Česko dohromady, protože Česká republika a česká ekonomika jsou do značné malý rozvrácené díky...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Mají lidi pocit, že je to rozvrácený.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Sám jste ukázal sám jste ukazoval, jak nám rostou trendy v těch průzkumech, neberu to úplně vážně, ale já jezdím po České republice, mluvím s lidmi a oni zrovna ta témata, která zmiňujeme my, považují za podstatná, oni prostě chtějí, aby tady...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Ale počkejte, na volební mítinky přece přijde vždycky ten, kdo už je, kdo vás má rád, proč by tam chodil někdo, kdo není vaším voličem nebo přijde tam ten, kdo vás má rád, anebo nějaký zuřivý odpůrce.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Nebo ten, kdo o nás přemýšlí a kdo se třeba rozhoduje mezi námi, pirátskou koalicí nebo někým dalším. A já si myslím, že je důležité, že zase můžeme mluvit s lidmi přímo nezprostředkovaně, mě to na politice baví, já to mám rád. A tady taky ale vidíte, co ty lidi zajímá. My samozřejmě máme i průzkumy, víme, že spoustu lidí, a to byste možná byli překvapeni třeba, nebo vy ne, ale někdo, kdo se na nás dívá, třeba spousta lidí má teď starost o to, jaké bude vzděláni do budoucna pro jejich děti, protože viděli v době covidu, že to nefunguje dobře. Spousta lidí má obavy o ty rozvrácené veřejné finance, o ten obrovský dluh, protože chápou, tohle bude někdo splácet, to budou splácet naše děti, takže ta témata jsou důležitá.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
To asi ano, ale tam opravdu opakuju, chodí lidi, kteří už o tom jsou informováni, znají vaše názory, chtějí se s vámi vyfotografovat, podepsat, nebo vás prostě slyšet, vidět na vlastní oči. Ale já mám takový pocit, že veřejnosti to trochu začíná být jedno, že těch kauz různých a složitostí začíná být tolik, že všechno vyšumí. Já, když vezmu za poslední týdny kauzu Vrbětice, respektive té prapodivné cesty Jana Hamáčka do Moskvy a nějakého kšeftování s Rusy, potom vypovězení ruských diplomatů, střet zájmů Andreje Babiše, obrovská mezinárodní ostuda, ale ono to všechno prošumí, ono vlastně všechno zůstane stranou, za pár dnů už se o tom nemluví. Dokonce bohužel se nemluví ani o tom, že jsme nezvládli tu pandemii, nemluví se o tom, co jsme udělali špatně, zdá se, že lidé to chtějí opravdu vytěsňovat z hlavy, čím to je, že je to opravdu nezajímá, nebo už je toho prostě moc, ten stres z té pandemie, ten rok trvající lockdown, zavřené školy, už je na ty lidi jako moc.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Vy jste to tady sám zmínil, že chceme slušnou politiku, kompetentní politiku, že říkám říkám, chceme dát Česko dohromady. Ta odpověď na vaši otázku je jako složitá a vlastně jednoduchá. Ano, je toho moc, jedna kauza přebíjí druhou kauzu. My jsme všichni viděli skandály ministrů, za které by prostě se odstupovalo v minulosti okamžitě, je tady nedořešený Faltýnkův deníček, je tady obrovský střet zájmů Andrej Babiše, který je vlastně trochu nepředstavitelný, protože o tom mluví celá Evropa, to není jako něco banálního. Jsou tu opravdu nezvládnuté příběhy. Vláda rozhoduje v pandemii tak, že jí soudy ta jednotlivá rozhodnutí vracejí. Jak mluvím s lidmi, ono to možná se to téma neudrží mediálně dlouhodobě, ale jako lidé to docela vnímají a nechtějí, aby to takhle pokračovalo, nechtějí žít v takovéto zemi, kde je vlastně tak trochu všechno jedno, kde ta politika se nestará o to, co je opravdu trápí a co lidi trápí, když se bavíme o tom, co lidi trápí. Tak lidi třeba trápí to, že si oni, nebo jejich děti nemohou pořídit normálně bydlení, protože se tu dost nestaví, protože ty byty jsou drahé a další věci, a v tom my musíme pomoct.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Já vím, ale třeba to bydlení, o tom se mluví opravdu léta, možná desetiletí, já si pamatuju, já jsem tyhle ty pořady, jmenovaly se třeba jinak, jmenovaly se Live, Duel, a tak dále, už dělal před minulými volbami, v roce 2017, bydlení, to bylo prostě téma, už se tehdy říkalo, že ceny bydlení jsou vysoké, byly to okolo 80 000 Kč za metr čtvereční v Praze, teď to máme zhruba 130 000 Kč za metr čtvereční v Praze. Před minulými volbami se říkalo, že se málo staví, že je tam zmatek, moc developerů, města rozhodují netransparentně, a tak dále. Problém byl v tom, že stavební zákon je příliš pomalý, složitý, byrokratický, a tak dále. V tomto volebním období ho spravíme, opravíme, mluvil jsem tehdy s Karlou Šlechtovou, a tak dále, všichni mi to říkali. Podívejte, rok se s rokem sešel, volební období se volebním období sešlo a jsme tam, kde jsme byli, úplně stejně.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To je pravda. A já ještě bych k tomu přidal, že když končily ty poslední pravicové vlády, na které Andrej Babiš tolik nadává, tak to stavební řízení v průměru trvalo nějakých 150 dní a všichni jsme si mysleli, jaká je to katastrofa, dneska trvá 250 dní a stavět se vlastně nedá. U toho stavebního zákona, to je jeden z těch zákonů, kde mě mrzí, že to nedopadne dobře. My jsme se na něm i snažili dost podílet, připravili jsme spoustu pozměňovacích návrhů, spoustu změn, podíleli jsme se na digitalizaci toho stavebního řízení, nakonec to špatně dopadne, protože prostě někoho napadlo ve vládě, že udělá obrovský úřad, který bude prostě prostupovat celou republiku, přitom ministerstvo vnitra samo, což je teda pozoruhodné, varuje, že to může znamenat, že se zastaví stavební řízení až na 2 roky, hnutí ANO je to jedno, prostě protlačuje to, jak se říká na sílu a výsledkem bude, že to bude spíš horší než lepší. Tak to je zmarněná práce, ale za opozici říkám, my jsme do toho investovali spoustu energie, byli jsme připraveni se domluvit, místopředseda
Martin Kupka, který tomu rozumí, se tomu opravdu poctivě věnoval, ale výsledek, protože ta vláda není schopna... Podobný příklad je třeba důchodová reforma, kde..., víte, co je na tom absurdní, že vlastně to není, a to ani není, že by jsme se bavili mezi opozicí a vládou, vláda sama se není schopna domluvit, jak má ta důchodová reforma vypadat, tak pak se nedá udělat vlastně vůbec nic.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Ale lidi to podle mě už nechápou, už to odmítají sledovat, protože stavební zákon, říkalo se, že byty se zlevní tím, že se bude rychleji stavět. Já od začátku říkám, od roku 2017, že takhle jednoduché to nebude. Teď vidíme, že ceny stavebních materiálů vzrostly v průměru o 20 %, ale třeba u nějakých ocelových nosníků a podobně je to o 100 %, takže i kdyby se rychleji začalo stavět, tak byty se určitě nezlevní a lidi už to podle mého názoru tak trochu nebaví. U té penzijní reformy je to úplně samý, víte, protože o tom se mluví, jediný, kdo dokázal penzijní reformu prosadit, jste byli vy tehdy. Ona byla potom zrušena a ten problém byl v tom, že jaksi nebylo to postavené na konsensu politických stran, aspoň to byl pokus o nějakou reformu tehdy Topolánkovy vlády, aspoň to byl pokus.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Byl to pokus o reformu z Nečasovy vlády...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Z Nečasovy, promiňte.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale to není důležité. Je pravda, naprosto s vámi souhlasím, byl to jediný pokus o to něco udělat pro to, aby budoucí generace měly slušnou penzi. Ale my jsme se z jedné věci poučili, ta nebyla dobrá. Pokud chceme penzijní reformu, tak jí musíme udělat aspoň trochu napříč politickým spektrem, aby to někdo zase nezrušil, a proto jsme my teď byli připraveni...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
To jsem říkal, že vy jste...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
...se na tom podílet.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
...že jste se o to pokusili, akorát, že to tehdy nebylo domluveno s tím hegemonem ČSSD, tehdejším vaším protipólem, no, tak se to potom zrušilo.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Teď se to musí domlouvat napříč spektrem a my jsme byli ochotni to udělat.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
No dobře, Jana Maláčová s tím ale přišla teď.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Jana Maláčová s tím přišla teď, není to opravdu penzijní reforma.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
V čem má spočívat?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, tak tam přece musíme dosáhnout toho, že budeme mít dost peněz v budoucnu na to, abychom mohli vyplácet slušné penze. Takže ta penzijní reforma, my tam máme v programu spoustu věcí, o které se dá opřít, od minimální výše penze, přes solidaritu napříč generacemi, že můžete jedno procento, ten, kdo pracuje, svým prarodičům nebo rodičům ze sociálního pojištění přímo dávat, takové věci, které vlastně opravdu pomohou. A pak je potřeba se bavit o tom, co uděláme, aby to fungovalo i za 30 let. Protože dneska, když někdo říká prostě šedesátníků, udělám penzijní reforma a ta vám zvedne penze, tak lže. My děláme penzijní reformu pro lidi, kteří prostě do penze mají 10, 20, 30 let, aby měli slušné penze. Ale pojďme se o tom bavit napříč politickým spektrem. Říkám, my návrhy máme, máme je v programu, stejně jako máme řešení pro to bydlení, ale prostě potřebujete k tomu, když jste z opozice a máte vůli s tím něco udělat, tak potřebujete tu vládu, která prostě s vámi vážně jedná, to se tady neděje.


Jaromír SOUKUP, moderátor:
Já nevím. Na vašem místě seděla Jana Maláčová, já jsem se jí na tu penzijní reformu ptal, ona říkala - ne, všichni chtějí, to znamená, není problém se na ní domluvit. Já říkám - no dobře, ale v čem má spočívat. A ona mi jako kolovrátek říkala, že za poctivou práci máte dostat poctivou mzdu a že za poctivou celoživotní práci máte dostat slušnou penzi, z který se dá vyžít, nic víc jsem z ní jako nedostal.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
A kde na ni vezmeme, jak to bude, jak to bude fungovat.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
A jednali s vámi o té penzijní reformě?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Byla nějaká komise, na jejíž práci jsme se účastnili, no, a vidí všichni, jak to dopadlo, že vedle sebe stojí ministryně financí a ministryně práce a sociálních věcí a každá říká něco jiného a ani ve vládě se na tom neshodnou. Tak na čem se máme shodnout? Jestli někdo vydává za penzijní reformu to, že jednorázově přidá důchodcům pár stovek, tak to není žádná penzijní reforma. A spousta těch seniorů mně říká, já to ani nechci a ne proto, že to nepotřebuju, ale já vím, že to jde na úkor mých dětí a vnuků, já to takhle nechci, aby se to dělalo. Takže prostě já si myslím, že musíme přistoupit k seriózní debatě o tom, jak udělat penzijní reformu, abychom měli na slušné důchody za 20, za 30 let.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Ale do října se to nestihne.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Do října se to nestihne, je to velký úkol pro příští vládu a doufám, že to je úkol pro nás.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Vy jste bývalý ministr školství, jste bývalý rektor Masarykovy univerzity, jedné z nejprestižnějších vysokých škol univerzit v České republice. Můžu se vás zeptat, jak hodnotíte uplynulé období z pohledu bývalého ministra školství, z pohledu vzdělanosti, z pohledu toho, co se stalo. Víte, ten resort zůstal trochu stranou. Ministr školství v podstatě nevystupuje. Já teď nechci jenom pořád kritizovat, ale já vlastně z veřejných vystoupení ministra školství vlastně nedokážu pochopit, jak on hodnotí ten uplynulý rok, co nám to vzalo, co to vzalo dětem, co to vzalo školám, jak se s tím vyrovnat, jestli je s čím se vyrovnávat. Mně přijde, že to tak jako prošlo, že se o tom moc nemluví, děti už se vrátily do škol, tedy doklepou tenhle ten školní rok a v září se budeme tvářit, že se nic nestalo. Je to správně?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, není. Stalo se. A já zrovna dnes, kdy tady spolu mluvíme, tak jsem zmiňoval veřejně to, že všichni jsme viděli v pandemii, co se ve školství stalo. A když máme možnost aspoň trošku zatraktivnit učitelské povolání, splnit mimochodem vládní závazek a zvýšit platy pedagogů tak, aby dosáhly těch slibovaných 130 % průměrné mzdy, tak z toho vláda vycouvá, přestože to xkrát vládní strany slibovaly. A to je jenom jeden problém. To, na co se ptáte, mě naplňuje teda velkým smutkem a velkými obavami. My jsme měli nejdéle zavřené školy, nebo skoro nejdéle z celé Evropy, jednoznačně, bylo to zbytečné a je to obrovská škoda. Mluvím s pedagogy, mluvím s rodiči, mluvím s řediteli škol, to se nedá tak lehce napravit, je poškozeno vzdělání jedné generace a musíme investovat dost námahy a úsilí všech, aby se to aspoň trochu napravilo. A víte, co mě na tom štve, je to zbytečné, to nemuselo být. Řada zemí kolem nás měla velmi obdobnou pandemickou situaci a dokázala si s tím poradit tak, že třeba děti z těch nejnižších stupňů základní školy prostě chodily do školy, u nás se to všechno zavřelo.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Tak to je a ono vypadá, že ta taktika se promlčet těmi důsledky, že se tím jako promlčíme, že to necháme být, spoléháme na to, že lidi zapomenou, že prostě přijdou nové úkoly, nové výzvy, nové věci, které rodiny musí řešit a děti se s tím prostě nějakým způsobem poperou. Víte, já teď sleduju ve svém okolí, já už nemám školou povinné děti, tedy mám dceru, která letos začala studovat vysokou školu zemědělskou, zemědělskou univerzitu a ještě nikdy neviděla svoje spolužáky, až teď tedy na konci druhého semestru.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Znám to, mám děti na vysoké škole, už taky nemám děti...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Nicméně v těch školách se teď kupí, jsou 3 testy za den, 4 testy za den, kupí se povinnosti, jako kdyby se nic nestalo, prostě se odškrtá počet testů, počet písemek, počet pololetních písemek a začneme v září nanovo. Mně to přijde trošku...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To máte pravdu a tam by mělo ministerstvo školství poskytnout tu metodickou pomoc, protože ministerstvo je odpovědno za cíle vzdělávání a mělo by poskytnout i tu metodickou pomoc tak, aby se s tím ti učitelé poradili, aby to nebylo to biflování a odškrtává těch testů, aby prostě šlo o ty znalosti, o to vzdělání. Nám teda, ale abych řekl něco, nevím, jestli pozitivního, ale to, co je orientované na budoucnost, nám ta pandemie opravdu ale ukázala, kde máme v tom školství problémy, a to musíme změnit. Jeden z nich bohužel ta pandemie prohloubila, a to je, že máme velké rozdíly mezi úrovní vzdělávání v jednotlivých školách a v jednotlivých regionech, a to je špatně, protože ty děti musí mít stejnou šanci, to je princip pravicový a to je princip spravedlivý, ať jsou z různých sociálně kulturních prostředí, ta škola by jim měla dát podle jejich talentu, podle jejich talentu stejnou šanci, a to se dneska neděje, protože když máte rozdíl v kvalitě vzdělávání až rok a půl školní docházky, tak prostě máte děti, které ne vlastní vinou najednou získávají nějaké znevýhodnění, to je chyba.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Náskok díky regionu, možná díky sociálnímu postavení svých rodičů, díky bohatství svých rodičů.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
A tak by to být nemělo.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Tak by to být nemělo, taky třeba díky materiálním podmínkám, velikosti bytu, a tak dále. Další věc, která lidi trápí. A teď si myslím, že to je snad první věc, za kterou nemůže úplně vláda, i když jsou ceny. Sledujete to? Benzín o 20 % meziročně nahoru. Stavební práce teď o 20 %. Stavební materiály o 20 %. Elektřina, plyn, tam jsou ty velkoobchodní nárůsty až 50 % a podobně. Takhle bych mohl pokračovat, i k předmětům každodenní spotřeby, včetně potravin, olejniny, obiloviny, všechno jde nahoru. Je pravda, že zatím se k tomu vláda nijak jako nestaví, říká, že ty inflační cíle zůstávají takové, jaké jsou, zhruba 2,5 až 3 % bude inflace. Ta čísla, který teď vidíme, tomu neodpovídají. Mimochodem vidíme to i na vlastních peněženkách.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Sleduji to, sleduji to samozřejmě s obavami, protože tohle nejsou dobré tendence. O to jako víc si říkám, že je dobře, že jsme prosadili to snížení, nebo superhrubou mzdu a snížení daní, protože lidi přece jenom mají víc peněz v peněženkách a mohou si s tím lépe poradit. Ale to samozřejmě nebude, nebude do budoucna stačit. Musíme počkat, jaký ten trend bude, protože jeden z těch výkladů ekonomů je, no, tak ony se zpozdily dodávky, nefungovalo to tak dobře, ono se to zase usadí, ale nemusí to být samozřejmě pravda. Já si myslím, že...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Tady jeden z příkladů je například i to, že jsou obrovské úspory, že lidé naakumulovali až 200 miliard korun na svých účtech, protože nezaměstnanost v průběhu pandemie nijak zvlášť nerostla, lidé pobírali mzdy i díky pomoci státu a nebylo v podstatě, kde je utrácet, plus spotřebitelská nálada byla na bodu mrazu, to znamená, ty úspory tady jsou.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Samozřejmě, ale pokud ten problém je v úsporách, tak ty lidé budou zase nějakým způsobem vydávat, tak to by až takový problém nebyl. Samozřejmě musíme si ale říct, že nejsou jenom vítězové pandemie, jak by to vypadalo, ale jsou lidé, kteří přišli o svou živnost, o svoje podnikání. Já vidím spoustu zavřených provozoven, podnikatelů, kteří prostě už nemohou otevřít, protože neměli peníze na to, aby udrželi svoje zaměstnance, aby spláceli nájmy, když nemohli vykonávat svoji činnost, a tam si myslím, že vláda nejednala dostatečně dobře. Mě pořád mrzí, že se nepovedlo prosadit náš odškodňovací zákon, který by vlastně pomohl těm...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Oni se tím promlčeli.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Oni se tím promlčeli, ale obětovat tuhle vrstvu lidí, ty živnostníky a ty služby a ty drobné podnikatele, na kterých vlastně stojí nejenom ekonomika, ale v podstatě třeba život v těch obcích a menších městech, to je podle mě obrovská chyba. Takže, ano, možná má někdo úspory, ale musíme mít na paměti, že jsou taky lidé, kteří od státu v podstatě nikdy nic nechtějí, ale teď nemohli podnikat a stát jim dost nepomohl, a to já pokládám za velmi špatné.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
To je pravda, no. A teď ten státní rozpočet. Státní rozpočet, víte, já si pamatuju doby, kdy se hovořilo o vyrovnaném, já už taky toho hodně pamatuju, vyrovnaném státním rozpočtu, hovořil se dokonce o tom, že by se to mělo dát do ústavy vyrovnaný státní rozpočet. Vyrovnaný státní rozpočet byl takovou alfou omegou, pořád se hovořilo o tom, jestli 20 miliard minus je příliš mnoho, ještě předloni, pamatujete, byl schválen schodek 40 miliard minus a pak se schvaloval 60 miliard minus a o těch 20 miliardách se hovořilo velmi intenzivně, že je to nezodpovědné vůči budoucím generacím, upřímně, teď je ta situace úplně jiná, protože jde o nulu víc. Minulý rok bylo 370 miliard, teď je 500 miliard. Já bych to asi pochopil, protože tyhle ty 2 roky, rok 2020 a 21 se nějak přes ruku, když se to vezme tím podrbáním na druhém uchu, dají vysvětlit pandemií, poklesem daňových příjmů, zvýšením výdajů na podporu investic různých programů, jako je Antivirus a podobně, to se asi nějakým způsobem vysvětlit dát. Co už se vysvětlit úplně nedá, je příští rok a ten další rok, protože příští rok je plánováno 390 miliard, tam už se ale počítá s růstem ekonomiky, to znamená s výběrem daní, zhruba 4,5 procenta a je tam 0 na mimořádné výdaje související s covidem, a přesto je tam 390.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
No, to je právě, samozřejmě je jasné, že ten covid něco stojí, ale když se třeba podíváme na ta čísla z loňského roku, tak zjistíme, vy jste říkal 367 miliard deficit a z toho ale minimálně 147 miliard nesouviselo s pandemií, a to neříká opozice, to říká Nejvyšší kontrolní úřad. Tak já se ptám, kde jsou. A pokud jde o ten příští rok, 390 miliard, když se podíváte na ten očekávaný nárůst ekonomiky, tak vláda předpokládá, že na výdajové straně přibude zhruba 100 miliard, na příjmové stránce, pardon, a na výdajové stránce počítají jenom s 10 miliardami úspor. Jak je to možné? Nebudou ta covidová opatření, nebude žádná podpora, porostou příjmy a jak to, že se nesníží výdaje? Ten rozpočet je cár papíru, je to nesmysl, to nemůžeme akceptovat.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
I ten výhled na 24 a 25 je podobně negativní, protože přesně na těchto principech to postaveno je. Z tohohle toho pohledu nezdá se vám opravdu to zrušení superhrubé mzdy, to znamená snížení daňového zatížení jako přes čáru?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, protože se musí šetřit. A já tady schválně, abych ta čísla říkal přesně, já je mám tady poznamenána. Podle ministerstva financí zrušení superhrubé mzdy a zvýšení slevy na poplatníka za 5 měsíců letošního roku stálo jenom 18,4...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Necelých 19 miliard korun.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Což je pod všemi i těmi nejoptimističtější...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
To je pravda.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
A teď, ale my se tu bavíme v podstatě o deficitech v řádech stovek miliard korun a neporadíme si s nimi, když se nezačne šetřit na té výdajové stránce.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Já jenom říkám, že stamiliardy korun neušetříte, to nejde, to byste se musel razantně zbavit některých činností, které doposavad stát dělá a prostě by je nedělal.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale počítejte se mnou. Budeme-li mít růst 4,5 procenta zhruba, tak máme ročně navíc 100 miliard, a to není, že 100 miliard 1 rok, 100 miliard druhý rok, to je 100 miliard jeden rok, 200 miliard další rok. Při růstu 4,5 procenta, ano. A druhá věc, my jsme připraveni ušetřit zhruba kolem 100 miliard ročně. My jsme už teď v tom rozpočtu, co se připravoval, nabídli konkrétní úspory ve výši 86 miliard, když budeme ve vládě, jsme schopni těch 100 miliard...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Jako omezení režie státu.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Jsou tam různé pobídky, dotace jsou tam ale i úspory na prázdných úřednických místech a další a další věci, kde ten stát může šetřit. My jsme přesvědčeni, že 100 miliard, to je nějakých 5 %, to prostě se ušetřit dá. A když to dáte s těmi rostoucími příjmy, tak se dá postupně krotit, akorát ten problém je, že někdo musí mít odvahu, začít šetřit na té výdajové straně a ne šetřit na lidech, ale šetřit na provozu státu.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Ale víte, já tuhle vaši taktiku, že z toho de facto vyrosteme, že ty zvýšené příjmy při stávajícím daňovém zatížení v průběhu let budou tak vysoké, že tyhle ty deficity de facto smáznou...


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
A současně musíme šetřit.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
...pokud neporostou dál a že se to nějakým způsobem jako vyrovná. Já si akorát myslím, že jsme mimo čísla, že ty deficity jsou tak vysoké a ty mandatorní výdaje jsou nastavené tak vysoko, že s tím problém prostě bude. A mimochodem na příští rok ta nová
Poslanecká sněmovna ustavená po volbách, tak bude muset vycházet při schvalování zákona o státním rozpočtu z tohoto rozpočtu, který je navržen Babišovou vládou. Upřímně, pak už vám zbývají jenom 2 roky, protože to volební období je čtyřleté na spravení státních financí, protože rok před volbami, ten poslední státní rozpočet, tam už žádná vláda nemá odvahu.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Máte pravdu, bude s tím problém a nebude to jednoduché, ale my aspoň víme, nebo nabízíme lidem konkrétní čísla a řešení, jak chceme na to jít a jsme připraveni to udělat. A myslím, že tu není, nebo jsem si jistý, že tu není nikdo kompetentnější s větším ekonomickým zázemím, s politickou zkušeností, kdo by si s tím dovedl poradit. My jsme schopni si s tím poradit a jsme na to připraveni a taky je nám jasné, že to je problém, protože my nejsme populisti, my neřekneme, my vám teď všechno rozdáme a za 5 let uvidíme, co se stane. Neřekneme to.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Je pravda, že když poslouchá vysvětlování Andreje Babiše, Aleny Schillerové, kteří říkají, že jsme čtvrtá nejméně zadlužená země v Evropě, že je to jako dobrý, tak k tomu zapomínají dát závorku, otázka je, jak dlouho ještě bude.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Pokud to dělají tak, že prostě za výměnu pneumatik vyplatí Národní sportovní agentura 40 000 korun na auto, tak každý, kdo si mění každý rok 2krát ročně pneumatiky, tak ví zhruba, kolik to stojí, tak je jasný, že pokud stát jedná takto, tak nikdy z těch našich daní nevybere dost, aby...

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Pane předsedo, když si jedete vyměnit pneumatiky, tak nepočítáte s tím, že z té ceny, kterou zaplatíte, vám z toho něco vrátí, že jo, tady to vidět tak bylo, protože já nevím 40 000 korun.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:

A já říkám, takhle stát, takto stát nemůže fungovat. Pojďme konečně zvolit odpověď na vedení státu, kterému jde o lidi a o to, aby to tady efektivně fungovalo a ne, aby si někdo z toho nahrabal tak, jak to prostě vidíme u premiéra a jeho týmu.

Jaromír SOUKUP, moderátor:
Dobře, já bych dál diskutoval, ale ten čas je nemilosrdný, jsme přesně na konci našeho rozhovoru. Já vám moc děkuju za to, že jste přišel do studia.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Děkuji za pozvání. Pěkný večer všem.

 

Petr Fiala

předseda ODS