17. listopadu 2020

CNN Prima News: Komunistická strana nemá v demokratické společnosti místo

(CNN Prima News) Komunistická strana by stejně jako další totalitní a xenofobní strany neměla mít místo v demokratické společnosti, v rozhovoru pro CNN Prima NEWS to při příležitosti výročí 17. listopadu řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Lidé si také podle něj nesmí zvyknout na omezování svobody.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na CNN Prima News. 

„Po roce 1989 jsme měli šanci komunistickou stranu zrušit, což se na rozdíl od Slovenska nestalo. Tím pádem tady máme komunisty pořád, ale máme tu výhodu, že víme, kde jsou a kdo jsou. Pak tady máme sice spoustu lidí, kteří komunisty nejsou, ale také mají tendenci naši svobodu nebo demokracii ořezávat a přivlastňovat si ji. Z toho důvodu si myslím, že je hlavně podstatné, abychom se tady snažili udržet základní demokratické principy,“ uvedl.

Komunisté by podle něj neměli mít místo v demokratické společnosti. „Pokud se komunistická strana nevzdá některých svých principů, jako je napadání soukromého vlastnictví nebo vedoucí úlohy strany, tak nemá v demokratické společnosti místo. Na druhé straně strana se může nějakým způsobem nazývat a jiným zase chovat. Důležité je, jak se chová,“ řekl senátor.

Senátor, který minulý týden obhájil funkci druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi, se pokusil také popsat, proč jsou někteří lidé po více než 30 letech svobody nadále frustrováni. „Mysleli jsme si, že když budeme žít ve svobodě, tak to bude jednoduší, ale ono to jednoduší není. Ono je to paradoxně kolikrát komplikovanější, protože se o vás nikdo nestará a musíte se sám rozhodovat, na což jsme nebyli úplně zvyklí. Pořád to je cítit,“ řekl předseda Senátu.

Upozornil také, v čem mohou být dlouhodobá negativa i pozitiva současné koronavirové krize. „Současná doba nás poškodí, když začneme přijímat za normální, že jsme pořád nějak omezováni tím, že někam nemůžeme jít, někde není otevřeno nebo musíme nosit roušky a vezmeme jako fakt, že je v pořádku, když nám pořád někdo něco nařizuje. Nebo pozitivně, že si uvědomíme, že svoboda má smysl a může fungovat jenom, když se chováme zodpovědně a když plníte věci, které chrání vaše zdraví i prosperitu. To souvisí s nezávislostí, svébytností a se suverenitou,“ vysvětlil Vystrčil svůj pohled.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany