12. listopadu 2020

Senátorský klub ODS a TOP 09: Navrhujeme odložení účinnosti o rok u některých zákonů o odpadech, rouškovné nepodporujeme

(www.ods.cz) Na dnešní 2. schůzi 13. funkčního období se bude projednávat mnoho zákonů. Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 mají několik výhrad k zákonům o odpadech. Navrhují odložení účinnosti o 1 rok u zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností. Senátoři opravují zákon o prokazování plnění kvalifikačních předpokladů, jelikož došlo k nedorozumění na ministerstvu dopravy a ministerstvu průmyslu a ze zákona vyřadili strojvůdce. Ministr Havlíček opravdu nezvládá řídit dvě ministerstva. Rouškovné považují pouze za populistický krok, který neřeší problematiku dlouhodobě.

„Balíček čtyř zákonů o odpadech je dle mého názoru velmi špatně zpracovaný. Budeme navrhovat odložení účinnosti o 1 rok, minimálně u zákona o odpadech a zákona o výrobcích s ukončenou životností. Máme připraveno mnoho pozměňovacích návrhů, ale po společné domluvě budeme předkládat jen ty, které mají šanci projít Poslaneckou sněmovnou.

Obdrželi jsme prosbu z ministerstva dopravy, abychom opravili zákon, který pojednává o prodloužení různých osvědčení v souvislosti s pandemií koronaviru. Ministerstvo průmyslu však zapomnělo na strojvedoucí, což by znamenalo přerušení vlakové dopravy. Pan ministr průmyslu se tak nedomluvil s panem ministrem dopravy. Opravdu zvládá ministr Havlíček dvě ministerstva tak, jak by měl?

Zákon o ochraně zvířat je velmi diskutabilní. Proto napříč senátorským klubem ODS a TOP 09 nepanuje jednohlasná dohoda a hlasování bude volné. Z mého názoru by bylo mnohem účinnější, pokud bychom nastavili přísná pravidla a následně kontrolovali jejich dodržování. Řešit problémy celoplošným zákazem opravdu nikam nevede,“ konstatuje předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Vládní návrh jednorázového příspěvku považuji pouze za populistické předvolební gesto. V době, kdy se potýkáme s hlubokým propadem ekonomiky v důsledku epidemie COVID-19, považuji nesystémové výdaje za nevhodné. Stát musí podporu směřovat do oživení ekonomiky na straně jedné a ke konkrétním skupinám, které jsou nařízeními vlády postiženy, na straně druhé. Vláda již léta slibuje, že navrhne důchodovou reformu. Nic takového nepřináší a nechává náš důchodový systém padat volným pádem do problémů a dnešní střední generaci do hrozící chudoby v seniorním věku. Velmi rád bych hlasoval pro takový návrh, který by řešil problematiku důchodů dlouhodobě. Jednorázový příspěvek za dlouhodobé řešení nepovažuji, a proto pro něj hlasovat nemohu,“ sděluje první místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.