2. listopadu 2020

ODS: Odškodnění zasaženým podnikatelům musí mít jasná a jednoduchá pravidla, předkládáme odškodňovací zákon

(www.ods.cz) Poslanci TOP 09, ODS, KDU-ČSL a STAN předložili odškodňovací zákon, který nastavuje jednoduchá pravidla pro odškodnění podnikatelů, jejichž činnost byla omezena mimořádnými vládními opatřeními. Novela je využitelná nejen pro současnou pandemii covid-19, ale i do budoucna.

„Důležitá je v těchto dnech pomoc lidem, kteří jsou ekonomicky ohroženi důsledky pandemie. Společně s dalšími opozičními stranami předkládáme odškodňovací zákon, který dnes projedná vláda. Jeho podstata je jasná: pokud vláda v rámci mimořádných opatření podnikání zcela zakáže, uhradí živnostníkům a podnikatelům 100 % fixních nákladů, pokud omezí, tak 50 % nákladů (např. nájemné). Podporu navíc dostanou mnohem jednodušším způsobem, bez zbytečného papírování. To je správná cesta, jak zachránit pracovní místa a celou ekonomiku,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„V rámci sněmovní covid komise jsme se zabývali podpůrnými programy, které vyhlašovala vláda v první vlně koronaviru, část z nich jsme vyhodnotili jako poměrně účinné, část z nich ale byla pro podnikatele v podstatě nepoužitelná. Ať už kvůli administrativní náročnosti, nebo absurdním podmínkám, které vláda nastavila. Proto jsme přesvědčeni, že lepší cestou je právě odškodňovací zákon,“ vysvětluje první místopředseda ODS a předseda Dočasné komise pro hodnocení účinnosti vládní pomoci v rámci covid Zbyněk Stanjura.