10. září 2020

ODS: Musíme pomoci podnikatelům, živnostníkům a krajům, proto jsme iniciovali mimořádnou schůzi

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS chce na mimořádné schůzi prosadit prodloužení prominutí sociálních odvodů malým firmám a sociálního pojištění živnostníkům do konce roku. Chce také kompenzovat krajům výpadky příjmů spojené s koronavirovou krizí.

„Vláda nezvládá situaci kolem koronaviru jak po zdravotnické stránce, tak po ekonomické. Hrozí ztráta mnoha pracovních míst a tomu musíme zabránit. Proto jsme svolali mimořádnou schůzi Sněmovny, na které navrhneme: odpustit sociální odvody malým firmám a odpustit sociální pojištění živnostníkům do konce roku, také požadujeme více peněz pro kraje, které kvůli krizi přišly o peníze a nemohou pokračovat v investicích,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Setkávám se s podnikateli a živnostníky a z toho, co mi říkají, vyplývá jediné – velká část z nich je v kritické situaci. Právě z toho důvodu jsme se rozhodli přistoupit k mimořádné schůzi, protože v některých případech jde skutečně o dny. Navrhujeme opatření, která se osvědčila, fungují a nadměrně nezatěžují ani stát, ani adresáty podpory. V praxi mohou pomoci 100 000 firmám a 700 000 živnostníkům a celkově se dotknou až 1,4 milionu zaměstnanců. Tato opatření doporučila také sněmovní komise pro hodnocení pomoci v rámci covid,“ vysvětluje místopředseda klubu ODS Jan Bauer.