8. července 2020

ODS: Navrhujeme nižší daně i odvody, představujeme „Záchranný kruh pro ekonomiku“

(www.ods.cz) Občanští demokraté dnes představili balík zákonů nazvaný Záchranný kruh pro ekonomiku. Jeho cílem je uchování pracovních míst, podpora živnostníků, podnikání ale i neziskového sektoru. V rámci devíti návrhů zákonů chtějí snižovat sociální odvody a rušit některé daně. Balíček ekonomických opatření ODS by měl daňovým poplatníkům nechat přibližně 130 miliard korun.

„Hodíme ekonomice záchranný kruh. Pokud jde hospodaření, vláda se topí: po letech rozhazování zjistila, že se na horší časy nijak nepřipravila. V posledních dnech a týdnech se rozpadá marketingový obraz o České republice jako ekonomickém tygrovi, odhadovaný propad české ekonomiky za tento rok se blíží k 10 % a budeme patřit k horší polovině v Evropě. Vláda navrhuje schválit astronomický dluh, který většina ekonomů považuje za nadměrný a neopodstatněný. Já jsem ho označil za ekonomický zločin. Čtyřčlennou rodinu vláda zadluží jen tento rok o 200 tisíc korun. Ani premiér, ani mistryně financí nejsou schopni říct, na co přesně půjčené peníze použijí. Dnes představujeme plán pomoci, který jsme nazvali Záchranný kruh. Je to plán na snížení daní ve výši 130 miliard korun. Tato opatření pomohou všem, kteří pracují, podnikají a jsou aktivní. Přitom nároky na státní rozpočet jsou jen ve výši necelé čtvrtiny toho, čím chce zatížit rozpočet vláda,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Předkládáme návrh na prodloužení odpuštění sociálních odvodů firmám do 50 zaměstnanců do konce letošního roku. Jako podporu částečných úvazku chceme prosadit další snížení sociálních odvodů za takováto pracovní místa. Živnostníkům navrhujeme prodloužit odpuštění minimálních záloh do konce roku, ne pouze do konce srpna, jak prosadila vláda. Návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% daně z příjmu jsme představili už dříve, ale je také nedílnou součástí Záchranného kruhu,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Považujeme za lepší řešení k rozjezdu ekonomiky po koronavirové krizi snížení daní a odvodové zátěže namísto vymýšlení dalších výdajových, dotačních titulů. Ty se ze strany státu ukázaly jako kostrbaté, administrativně náročné, často nefunkční. Proto kromě zvýšení daňové slevy na poplatníka navrhujeme také úplné odpuštění daní pro OSVČ za rok 2020. Dopady koronavirové krize a vypnutí státu se budou projevovat i v následujících měsících a živnostníci, které vypnutí celé ekonomiky zasáhlo nejvíc, by měli od státu dostat adekvátní podporu. Lidem tak zbude v kapsách přibližně 8 miliard korun,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Silniční daň je neuvěřitelně náročná na výběr, živnostníkům přináší velké množství administrativy a její výběr je pro státní rozpočet zanedbatelný. Proto navrhujeme tuto daň za letošní rok odpustit a nechat těch 6 miliard raději daňovým poplatníkům, kteří určitě budou vědět, jak s ušetřenými penězi naložit,“ vysvětluje poslanec ODS Stanislav Blaha.

V rámci podpory dárcovství neziskovému sektoru chceme v letech 2020 a 2021 zvýšit možnost odečtu sponzorských darů od základu daně na 30 %. Chceme také snížit zdanění práce, proto navrhujeme snížit odvody na sociální pojištění o dva procentní body,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Návrhy ODS:

Nechme peníze lidem a firmám, zaměstnancům i OSVČ
 

  1. Zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15% rovné daně z příjmu pro fyzické osoby (ST 254, podáno 8. 8. 2018) – zaměstnancům se v průměru zvýší čistý příjem o 7 %, celkově necháme daňovým poplatníkům 60 mld. Kč ročně.
     
  2. Zrušení daně z nabytí nemovitosti, necháme daňovým poplatníkům: 13 mld. Kč ročně.
     
  3. Prodloužení odpuštění minimálních záloh sociálního pojištění pro OSVČ do konce roku 2020 (zatím platí do konce srpna), necháme OSVČ 15 mld. Kč v roce 2020.
     
  4. Prodloužení odpuštění minimálních záloh na zdravotní pojištění pro OSVČ do konce roku 2020.
     
  5. Prodloužení odpuštění sociálního pojištění pro firmy do 50 zaměstnanců do konce roku 2020 (zatím platí do konce srpna) – necháme malým firmám 18 mld. Kč v roce 2020.
     
  6. Snížení sociálního pojištění za zaměstnance o 2 procentní body – necháme zaměstnavatelům 2,5 mld. Kč měsíčně, celkově 10 mld. Kč v roce 2020, 30 mld. Kč v roce 2021.
     
  7. Odpuštění silniční daně za rok 2020 – necháme daňovým poplatníkům 6 mld. Kč.
     
  8. Odpuštění daně z příjmu pro OSVČ za rok 2020.
     
  9. Zvýšení částky darů neziskovému sektoru, o kterou si dárci mohou snížit daňový základ na 30 % pro právnické i fyzické osoby.
     
  10. Další snížení sociálního pojištění jako bonus pro podporu částečných úvazků.
     
  11. Zvýšení slevy na poplatníka na 30 000 Kč, aby alespoň částečně reflektovala nárůst inflace.