4. června 2020

Televizní noviny: Opozice grilovala Babišovu vládu

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na Nova Plus.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
A ve vysílání je s námi
předseda ODS Petr Fiala, dobrý večer, pane předsedo.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer přeji.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Ještě informace pro diváky, my jsme zvali do vysílání i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ale bohužel nedorazil, pane předsedo, proč
poslanci požadují poměrně konkrétní plán po ministrech na případnou druhou vlnu epidemie, když ještě nevíme, jak bude podzim vypadat?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My máme za sebou první vlnu koronavirové krize, všichni doufáme, že to byla vlna poslední. Ale musíme počítat i s tím, že mohou nastat horší scénáře. A bylo by neodpovědné, kdyby se opakoval ten chaos a problémy, které tu byly při té první vlně. A není také už podruhé možné vypnout celou Českou republiku, vypnout ekonomiku, musíme být lépe připraveni. A proto jsme chtěli po vládě plán, plán jasných kroků, proto jsme chtěli, aby se vláda připravovala, aby představila projekt chytré karantény a abychom se prostě vyvarovali těch chyb, ke kterým došlo. A mám dobrou zprávu pro diváky, protože
Poslanecká sněmovna přijala usnesení, které k některým konkrétním krokům vládu zavazují.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
I s tím výhledem, že třeba situace bude úplně odlišná od případného plánu, má to vůbec smysl se takto detailně připravovat, když skutečně nevíme, co nás čeká?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Má to jednoznačně smysl, protože právě příprava krizového řízení znamená, že jsme připraveni na různé varianty vývoje. A jestliže třeba ministerstvo zdravotnictví musí předložit upravený pandemický plán, tak to bude pandemický plán, který bude upraven podle zkušeností, které nyní máme s touto pandemií. A to je nesmírně důležité, protože podle toho pandemického plánu se pak řídí řada dalších institucí. Je to bezpečné pro občany, občané mohou mít větší jistotu, že stát bude dobře připraven a že se nebudou třeba opakovat chyby s ochrannými pomůckami, kterých byl nedostatek a byl jich nedostatek i pro lidi v první linii.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Včera ministr vnitra Jan Hamáček vyzval přes média premiéra, aby odvolal ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, z vašeho pohledu, opozičního pohledu, jak si vedli jednotliví ministři, jak podle vás tu situaci zvládli, případně neobstáli a jmenujte když tak tři z vašeho pohledu nejslabší?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já nebudu jmenovat jednotlivé ministry, abych přistoupil na tu hru, kterou tady vláda hraje. Mě zajímá, jak obstála celá vláda. A řeknu jeden příklad, jestliže se dovím, že jedno ministerstvo, konkrétně ministerstvo zdravotnictví nakupovalo ochranné pomůcky ve stejné době 6× dráž než jiné ministerstvo, ministerstvo vnitra, tak něco není v pořádku. A my chceme vědět, co není v pořádku, ale ne kvůli tomu, abychom za každou cenu kritizovali vládu, ale abychom chránili peníze občanů, aby se tyto chyby už neopakovaly.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Pane předsedo, já vám děkuji za to, že jste si našel čas na naše diváky a přeji klidný večer.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer všem.

Petr Fiala

předseda ODS