27. dubna 2020

Události, komentáře

(ČT24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dneškem padla řada vládních omezení, většina obchodů znovu otevřela. Lidé můžou zase navštěvovat třeba zoo nebo zajít do posiloven. Další urychlení návratu k běžné praxi se nechystá, řekli ministři po jednání kabinetu. Schválili taky prodloužení programu Antivirus, v němž stát přispívá firmám na mzdy zaměstnanců.

Jana MALÁČOVÁ, ministryně práce a sociálních věcí /ČSSD/:
Vláda dnes také schválila na můj návrh prodloužení programu Antivirus do konce měsíce května, to znamená, nově nám k tomu přibyl měsíc květen. A já bych chtěla zdůraznit, že to je nezbytný krok. Myslím si, že to není poslední prodloužení.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Podle vicepremiéra Jana Hamáčka vláda dnes změnila usnesení o zapojení armády. Vojáci teď můžou vedle sociální péče pomáhat i ve zdravotnických zařízeních. Kabinet vyhověl žádosti Karlovarského kraje, ten potřebuje pomoc kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených v Mariánských Lázních. Ve zdejší nemocnici je přes 40 pozitivně testovaných, víc než dvojnásobek oproti včerejšku.

Petr KUBIS,
hejtman Karlovarského kraje /ANO/:
My potřebujeme prostě zachovat ten domov v provozu, aby nám armáda pomohla zejména třeba s dezinfekcí prostor a dalšími pracemi, které v současné době nemohu dělat zaměstnanci, kteří tam chybí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hosty Událostí, komentářů jsou Adam Vojtěch, ministr zdravotnictví. Dobrý večer.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda ODS, dobrý večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ivan Bartoš,
předseda Pirátské strany, dobrý večer.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Tomio Okamura, předseda SPD, dobrý večer.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:

Začněme tématy, která dnes projednala vláda, která se netýkají koronaviru, protože jsou taky důležitá. Pane Fialo, vláda dnes snížila podporu solárních elektráren, rozhodla taky dost důležitou věc, a to je dostavba pátého bloku jaderné elektrárny v Dukovanech. Je na takhle zásadní rozhodnutí vhodná doba?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že vláda by se měla především věnovat tomu, co je teď aktuální, a to je přestat tady chaoticky a zmateně rozhodovat a začít dělat něco pořádného tak, aby se lidé vyznali v tom, jaká opatření vlastně platí, jaká neplatí. Předložit nám nějaký plán toho, jak se bude uvolňovat, podle jakých kritérií. A vlastně dělat věci, které jsou logické, které by teď byly namístě. Pokud jde o dostavbu jaderných elektráren, to je potřebná věc, ale byla potřebná už před nějakou dobou, vláda tady dost dlouho spala a nedělala potřebná rozhodnutí pro Českou republiku. Takže těžko říct, jestli to má být zrovna v těchto dnech, mělo to být mnohem dříve. Teď by se vláda měla soustředí na to, co zjevně nezvládá, a to je řešení koronavirové krize. Zítra máme projednávat ve Sněmovně naprosto zásadní věc - prodlužování nouzového stavu a materiál, který jsme od vlády dostali, je snůška balastu a nesmyslů a nejsou tam podstatné věci.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Budeme mít příležitost se tady pana ministra zeptat. Pane Bartoši, je vhodná doba na taková zásadní rozhodnutí, protože vláda přijala třeba jednu ze tří smluv, jedna z nich definuje i výběr dodavatele do roku 2024 u jaderné elektrárny Dukovany.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Záleží, jakým způsobem vláda vnímá
Poslaneckou sněmovnu jako orgán, který reviduje kroky vlády, který následně schvaluje třeba návrhy zákonů. A já si myslím, že v této situaci to ani není fér a viděli jsme řadu účelových kroků vlády, která probírala, například novelu vojenského zpravodajství nebo třeba posílení pozice vlády oproti Sněmovně v době, kdy skutečně se všichni soustředí na jiné věci, včetně třeba odborné veřejnosti, včetně investigativních novinářů. Když si vezmete, jak fungují opoziční poslanci, a měli by tak fungovat všichni poslanci, tak vy čekáte, co vláda v den svého jednání probere, následně to analyzujete. Ale my máme teď materiál od vlády, který skutečně je velmi plytký. K tomu zítřejšímu jednání, které se týká milionů lidí v České republice, desetitisíců firem a v momentě, kdy vláda takto závažná rozhodnutí činí po tom, co minulý týden dostala tak trošku za vyučenou od soudu v Praze, já si myslím, že na tato rozhodnutí by klidně mohl být čas, až se vyřeší tato neukotvená situace v České republice, co kde platí, jak dlouho bude platit a jakou to má právní oporu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, vy a váš názor na rozhodnutí vlády, které se týká dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Celkově platí, že teď v tomto okamžiku bychom se měli věnovat pomoci těm občanům postiženým buď sociálně nebo ekonomicky nouzovým stavem. To musí být priorita, protože všichni víme, že o té dostavbě jaderné elektrárny Temelín se jedná již mnoho let...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dukovany.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Pardon, omlouvám se, Dukovany se jedná již mnoho let. A já k tomu musím říct jednu věc - tady přece chybí úplně energetická koncepce vlády, když už se mě na to ptáte. Protože ten trend ve světě, já vím, že bez jaderné energie my nejsme schopni energetické soběstačnosti, ale všude ve vyspělém světě je to naopak decentralizace toho jednoho velkého zdroje, protože v případě, že vypadne jeden velký zdroj, tak vypadne celá republika, takzvaný blackout, a už se to stalo třeba v Kanadě. Takže vláda i v tomto ohledu, když tedy se mě ptáte na otázku jaderné elektrárny v této době, tak chybí mi právě ta energetická koncepce po vzoru nejmodernějších zemí světa. Jde se opačným směrem. Ten trend ve světě jsou malé energetické celky, které jsou soběstačné, a to právě způsobuje potom tu energetickou bezpečnost. A tady ta koncepce absolutně chybí, takže je skutečně otazníkem, proč vláda teď dělá takové kroky, když by bylo dobré diskutovat právě tu skutečně moderní energetickou koncepci, udržitelnost energické soběstačnosti pro Českou republiku.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy jste sice ministr zdravotnictví, ale jste součástí vlády a taky jste hlasoval. Je to načasování správné v době, kdy máte řešit koronavirovou krizi a kdy vás tedy opoziční
poslanci obviňují z toho, že ten materiál, který od vás dostali, který se týká tedy koronavirových opatření, není úplně ideální z jejich pohledu?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Já si myslím, že my řešíme koronavirovou krizi už řadu týdnů a i dnes jsme ji řešili. Ale na druhou stranu myslím, že Česká republika se úplně nemůže zastavit. Myslím si, že skutečně musíme také se dívat trošku dopředu a tyto materiály byly projednávány řadu týdnů a měsíců našimi kolegy, prošly připomínkovým řízením. Takže já skutečně na tom nevidím nic špatného, že vláda schvaluje i standardní materiály a nejenom věci, které se týkají koronaviru. Samozřejmě to je priorita nyní, ale funguje vláda standardně, fungují ministerstva, a myslím si, že nemůžeme být úplně, řekněme, nyní zaseklí pouze řešením koronavirové krize, protože máme tady i nějaké věci do budoucna.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy jste dnes také schválili oddlužení nemocnic, šesti státních nemocnic, které dostanou asi 6,5 miliardy korun, co byl ten hlavní argument a bude to stačit na to, aby překonaly finanční potíže, které způsobily nejen předchozí vedení, ale taky i opatření proti koronaviru?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Je třeba říci, že toto je zrovna jedna z oblastí, kterou jsme řešili už dříve s ministerstvem financí. Teď jsme to dotáhli. Já si myslím, že to je potřeba, protože jsou to klíčové nemocnice, ukázalo se to nyní, nemocnice na Bulovce, Všeobecná fakultní nemocnic, skutečně páteřní nemocnice, které si táhnou za sebou dluhy a pokud máme stabilizovat české zdravotnictví, tak kromě plateb za státní pojištěnce jsme tedy schválili toto oddlužení 6,5 miliardy, takže...

Světlana
WITOWSKÁ, moderátorka:
Nevyužili jste jen té situace k tomu, abyste mohli zalepit dluhy z dřívějška?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Nikoliv, to jsou dluhy, které se tady táhnou řadu let, ještě před touto vládou. Já si myslím, že pokud chceme mít zdravotnictví stabilní a my nevíme, jestli se nás nebude týkat třeba nějaká druhá vlna pandemie a podobně, tak musíme mít stabilní nemocnice. V tomto směru zkrátka jim dáváme nějakou možnost nadechnout se a fungovat, protože jsou to skutečně páteřní nemocnice českého zdravotnictví.

Světlana
WITOWSKÁ, moderátorka
Pan Okamura výrazně nesouhlasil s vámi. Pane Okamuro, co se vám na tom nelíbilo, co říkal pan ministr?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Mně se nelíbilo to, že pan ministr říká, že dlouhodobě řeší zadluženost nemocnic. Je to přece přesně naopak. Minulý týden zastupitelstvo Ústeckého kraje díky hlasům zastupitelů SPD schválilo to, že teda už zoufale odkoupí rumburskou nemocnici ve Šluknovském výběžku, která je spádovou oblastí pro 50 000 lidí. Nás lidi bombardují, protože se bojí o zdravotní péči, která tam není, a právě protože stát ani po letech, ale to jste teda nebyl ještě, vy, pane ministře, ale je to dílem i třeba té předešlé vlády a dalších, nebyl schopný v podstatě zajistit dostupnou zdravotní péči, tak se to do toho teď vkládá kraj. Takže já bych opravdu chtěl, když už mluvíte o oddlužení nemocnic, nejenom oddlužení, ale hlavně o té koncepci zajištění té dostupné zdravotní péče. Týká to nejenom Šluknovského výběžku, ale i stomatologické péče.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
K tomu se jistě dostaneme později. Pánové, teď pojďme, tedy k té věci, která dnes začala, a to bylo postupné vlastně zmírňování opatření, které zavedla vláda. Bylo to, pane Fialo, pro vás překvapení to, že ve čtvrtek vláda v podstatě bez nějakého náznaku předtím oznámila, že začne to rozvolňování mnohem rychleji a jinak, než původně avizovala?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro mě není překvapení od této vlády nic. A já jenom přemýšlím nad nějakým systémem. To je permanentní chaos, na tiskovkách se dovídáme další a další rozhodnutí, která jsou další den opravována nebo různě interpretována jednotlivými ministry. Nevyzná v tom nikdo. Já každou hodinu dostávám otázku: vy tomu přece budete rozumět, jak to je, co už je dovoleno, kdy to bude? Já to taky nevím. Neví to nikdo a neví ani ministři. Kdybych tady řekl, ať zvedne ruku ten, kdo se vyzná v těch opatření, tak to nemůže udělat ani pan ministr zdravotnictví.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, přihlásil byste se?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nemůže se přihlásit. Řeknu vám proč.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Třeba by se přihlásil.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Protože by ani nevěděl, jestli může za ním přijít domů kadeřnice nebo nemůže, takže by se nemohl poctivě přihlásit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Počkejte, tak ho necháme, ať se zkusí přihlásit.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A výsledek práce této vlády, neuvěřitelný chaos, toto tu nikdy nebylo, tak špatný výkon vlády.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Pane předsedo, taky tu nikdy nebyla takováto krize...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na to se už nevymlouvejte.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
… největší pandemie za posledních 100 let. Samozřejmě, když řešíte ty problémy, tak nemůžete úplně stoprocentně odhalit veškeré životní situace, veškeré typy provozu, a tak dále. To zkrátka k tomu patří. Ale na druhou stranu, vy jste chtěli plán a my jsme dali. Ten plán je jasný, a to že jsme ho poněkud urychlili, tak to na něm nic nemění.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, je ten plán jasný a rozumíte tomu? Jak to má být?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já jsem byl dnes ráno v rozhlase s panem předsedou Vondráčkem za hnutí ANO, předsedou Poslanecké sněmovny, tak ten tvrdil, že každý, kdo něco potřebuje, si to najde a že on tomu tedy perfektně rozumí. Tak já kdybych vzal, co každý den musíme řešit v té odpovídací linii, protože my taky reprezentujeme velkou část voličů, nejenom voličů, tak když mně denně napíše 50 pendlerů, že neví, jestli může přes hranice, nemůže přes hranice, jestli jim platí v Německu testy, kde si je mají udělat, jestli mají jít do karantény, udělat si je v Čechách. A to je, co vezmu segment, který byl zasažen těmi uvolněnými opatřeními. Moje manželka se ptala, jestli v pondělí jdou do školy, po vystoupení pana ministra, že otvírají vysoké školy. Až druhý den bylo upřesněno, že se jedná o konzultace. Já souhlasím s panem předsedou Fialou. To, co nám bylo předvedeno, byl harmonogram, kde byly datumy a nějaké provozy. Ten se potom změnil, pak se znovu změnil, pak rozhodl soud a zase se změnil. Ale teď, co je důležité, vy přece musíte znát parametry toho byznysu a toho provozu. To je vidět, že chodí lidi do nějakého salonu k holiči, že nejdou k normálnímu voliči, jako kdo chodí do posilovny, ví, že se tam musím vysprchovat. Když pan ministr, promiňte, že tady zrovna jste vy, když řekne, že se mají zkrátit mše kostele, ta liturgie je přece standardní, teď se řeklo, že v kostele bude 15 lidí, v supermarketu jich může být, kolik chce, ale v tom plánu už není, kdy teda to bude zrušeno těch 15 a bude moci být na bohoslužbě 15.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Počkejte, ještě necháme pana Okamuru a zjistíme, jestli pan Okamura se v tom tedy vyzná.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Jako, ale co vezmete zase...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Zrovna ty bohoslužby byly řešeny s panem kardinálem Dukou, takže...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Poprosím pana Okamuru, aby nám řekl svůj názor na to, jestli vláda je schopná lidem srozumitelně říct, co kdy a jak bude, v jaké posloupnosti to nastane?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Já chápu, že situace vlády je komplikovaná, taková pandemie tady skutečně snad ještě nebyla. Jinak jednu větu k té dostupnosti zdravotní péče, podívejte se na zubaře a stomatologickou péči, vždyť lidi nemají ani na zuby, a to nejenom finančně, ale i dostupnosti nejsou zubaři. Takže, bohužel to zdravotnictví pod vedením vašeho ministerstva je bohužel v tristním stavu. Ale zpátky k dotazu. Já si myslím, že tady nezáleží na tom, co říká Okamura, ale co mi píšou občané. A ti občané skutečně masově píší, že se v té situaci vůbec nevyznají. Já třeba dám příklad školství, kdy například mají být otevřeny první stupně základních škol, zároveň mají být zavřené družiny, a řada občanů píše, co to má tedy znamenat, jakou to má logiku.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pan ministr říkal, že družina bude fungovat po škole, ve stejném režimu jako školní skupiny.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No, tak se ta informace už opět posunula. Dále třeba řada občanů píše, proč, že mají být nižší počty žáků v třídách, logicky to vzbuzuje otázku, kde se teda vezmete ten zvýšený počet vyučujících. Takže já nechci kritizovat, lacině to ne, já říkám ty podněty, které nám chodí od občanů. Občané opravdu neví přesně, jak se mají zachovávat, a já bych poprosil jenom vládu, vím, že ta situace je složitá, dejte těm lidem skutečně trošku rozšířené informace než ty jednoduché tabulky, které vždycky kolují v médiích protože, aby se ti lidé skutečně v tom mohli vyznat. Takže já mám takovou prosbu, takovou konstruktivní prosbu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, vy jste ve čtvrtek oznámili zrychlené rozvolňování opatření. Co vás osobně přesvědčilo, že jste na to kývnul? Protože pan Rastislav Maďar třeba říká, že on s tím vnitřně nesouhlasí, tak jak si to máme přebrat, když člen poradního týmu říká, že on s tím vnitřně nesouhlasí a vy ministr zdravotnictví pak vystoupíte na tiskové konferenci a řeknete: bude to rychlejší. Ale proč?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Samozřejmě já v té vládě také hájím trošku konzervativnější přístup. Na druhou stranu vláda rozhoduje v kolektivu, snažíme se vyrovnávat ty zájmy zachování nějakého ekonomického, řekněme, fungování země a návratu do běžných kolejí a zároveň opatrnosti v oblasti toho epidemiologického hlediska. Takže samozřejmě ty debaty se vedou. Například ona obchodní centra, to je jedno z témat, které jsme skutečně řekli, že ještě nemáme uzavřené.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mě zajímá, jak jste vy dospěl k tomu názoru, že budete pro rychlejší rozvolňování opatření, když pan Maďar, kterého všichni označují za velkého odborníka, říká, že on s tím vnitřně nesouhlasí?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ale on se vyjadřoval právě k těm obchodním centrům, když se podíváte na to jeho vyjádření, tak se vyjadřoval k obchodním centrům, že nesouhlasí s tím, aby byla dříve, a to jsme říkali, že se k tomu vrátíme a že ještě není jisté, že skutečně obchodní centra otevřou 11. 5. Ale samozřejmě, jak říkám, vyrovnávají se nějaké pohledy návratu do nějakého stabilního prostředí ekonomického růstu a epidemiologického hlediska. Ale na druhou stranu to, co je důležité, že držíme stále ty vlny v nějakých rozmezí 14 dnů. A proto také potřebujeme ten nouzový stav, abychom to mohli udržet.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A proč jste nezrychlili i otevírání škol? Kromě vysokých škol, které tedy, vy jste otevřeli pro všechny studenty, ale ve velmi omezeném režimu. Tak ostatní školy nešly nějakým způsobem urychlit?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ono totiž není možné úplně to takto kumulovat. My máme nějaké vlny, školy jsme si také schválili s pane ministrem školství. Ty držíme. A my zase nemůžeme úplně to otevírání slepit na sebe, musí to mít nějakou pozvolnost, abychom byli schopni vyhodnotit, pokud uděláme nějaký krok, jaký to má pak dopad na epidemiologickou situaci, na datech. Proto také chceme vždycky 14 dní mezi těmi jednotlivými vlnami, abychom byli schopní to vyhodnotit a případně to rozvolňování mohli i zbrzdit, případně zastavit, pokud se ta situace bude vyvíjet špatně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, dává vám tohle vysvětlení smysl?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Mně to nedává žádný smysl. Já opravdu po těch dvou měsících nebo kolik to vláda řeší, už plný pochopení nejsem. My tady opakovaně a občané žádají nějaká kritéria, podle kterých se vláda rozhoduje. Tady žádná nejsou. Jsou to epidemiologové. Zřejmě ne. Jsou to nějaká data, kde jsou ta data? Nejsou k dispozici. Podle mě ta vláda jedná chaoticky, zmateně. Já se začínám obávat, že jediné kritérium, podle kterého vláda rozhoduje, je politický marketing, a to je extrémně špatně. Rozhodnutí se mění tak, že tomu nikdo nerozumí. Vláda navíc, jak řekl soud, už jednala i nezákonně. Já si opravdu nedovedu představit horší výkon vládnutí. A to, co my chceme po vládě, je jednoduché. Pane ministře, to není žádný plán, co jste předložili. Plán musí obsahovat kritéria, včetně kritéria, na základě čeho se uvolňuje a popřípadě, když se zhorší epidemiologická situace, když se třeba bude zase něco zpřísňovat a podle jakých pravidel. Musí to obsahovat hygienická kritéria, pravidla chování, jinak se nikam nedostaneme. Kde je plán? Ale neobsahuje...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Tak se podívejte na naše stránky, jsou tam jasná pravidla.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Nechte mě prosím domluvit. Zítra máme rozhodovat v Poslanecké sněmovně o mimořádně závažné věci. To není organizační úprava nějakého provozu vrátnice v nějakém podniku. My rozhodujeme, budeme rozhodovat o tom, jestli vám dáme bianco šek na to, abyste omezovali svobody a práva lidí, a my k tomu nemáme argumenty.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A my se teď podíváme na to, jak se k tomu jednotlivé strany staví, a hned se k tomu zítřejšímu jednání Sněmovny dostaneme postupně. Danielo, prosím.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, Sněmovna se sejde v polovičním počtu a projedná žádost vlády, která chce prodloužit nouzový stav do 25. května. Zástupci hnutí ANO a ČSSD by tak měli hlasovat pro. Komunisté podporu nevylučují, ale zároveň mluví o kratší době.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Existují důvody, zejména hygienické, epidemiologické pro prodloužení stavu. A nejsem úplně přesvědčen o tom, že stále existují důvody ekonomické. Tak náš původní termín byl 17. 5. Ale uvidíme.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A teď tedy opoziční strany, ty avizují, že počkají na argumenty, kterými ministři svou žádost podpoří, až pak se definitivně rozhodnou lidovci. TOP 09 prodloužení nouzového stavu spíše nepodpoří. Hnutí STAN by vládě mohlo pomoct jen částečně, tedy zvednout ruce pro nějaký kompromisní návrh.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Pro klub KDU-ČSL bude naprosto klíčové, jakým způsobem tuto žádost premiér a ministr vnitra zdůvodní, protože není možné na další prakticky 3 týdny přijít a nemít plán.


Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/:
My jsme velmi zdrženliví vůbec k té podpoře, protože nouzovým stavem vládě svěřujete mimořádné pravomoce nad osudy občanů.

Věra KOVÁŘOVÁ, místopředsedkyně hnutí /STAN/:
Předběžná úvaha je taková, že bychom za určitých podmínek podpořili prodloužení nouzového stavu do 10. 5.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Okamuro, ministryně financí Alena Schillerová dnes na tiskové konferenci řekla, že vláda vyjednává o podpoře pro žádost o prodloužení nouzového stavu. Vyjednává i s vámi?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
S námi nikdo nejednal. A co se týče nás, tak my zítra navrhneme prodloužení nouzového stavu do 7. května o 7 dní, o našem návrhu se bude hlasovat. Ten důvod je jednoduchý, protože příští týden zasedá celý týden Poslanecká sněmovna, od úterý do pátku, takže to prodloužení do čtvrtka můžeme kdykoliv, a víte, že to trvá pár desítek minut, prodloužit nouzový stav nebo ho jinak upravit na základě těch nejaktuálnější informací. Naopak ten návrh třeba do 10. května, tak to je neděle, takže ten návrh nechápu vůbec, protože stejně by se muselo hlasovat na té schůzi, která je před tím, aby to šlo když tak prodloužit nebo upravit. Takže my k tomu přistupujeme takto. A ty důvody jsou 2. Za prvé ty epidemiologové sdělili, že určité prodloužení by bylo potřeba. Za druhé, protože ta schůze je příští týden, není problém to zase upravit aktuálně. Chceme, aby byly co nejmenší také ekonomické a sociální škody, protože lidé chtějí chodit do práce, a zároveň, aby byly zachovány a chráněny životy a zdraví občanů. Takže stačí o 7 dní. Příští týden celý týden je schůze, znovu to můžeme vyhodnotit. Všichni jsme v práci můžeme to aktualizovat tak, aby to bylo ke spokojenosti všech občanů, jak těch ohrožených skupin, tak těch, kteří chtějí vydělávat a chodit do práce, i ty, kteří chtějí podnikat, i co jsou zaměstnanci. Myslím, že ten návrh má absolutní logiku a i občané uvítají tu flexibilitu, uvítají to, abychom jako poslanci pracovali na maximum a aktualizovali ten den co den. Jenom, jestli můžu jedno slovo...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Promiňte, já se zeptám ještě dál. Pane Bartoši, s vámi vláda jedná o podpoře?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Nejedná. Jediné, co se stalo, ta vládní žádost dostala sněmovní číslo, u toho je tak plytká důvodová zpráva, a tak neúplná prezentace bez predikce, že by člověk skoro slzu v oku zamáčkl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, s vámi vláda jedná? Promiňte, já jenom chci vědět, s kým teda vláda jedná, já se pak zeptám i pana ministra.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale samozřejmě, že s nikým nejedná. Poslední setkání předsedů parlamentních stran s premiérem formou videokonference bylo někdy před třemi týdny, od té doby tady není žádný zájem o jednání. Jenom slyšíme pana premiéra, jak si vymýšlí téměř husákovsky, nadává opozici, nadává Senátu ale, že by něco seriózního udělal a opravdu s námi jednal, to ne. Tady máte 3 předsedy politických stran, kde je premiér? U tak důležité věci? Kde vysvětluje veřejnosti...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
My tady pana ministra...


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Máme tady pana ministra, ale nemáme tady premiéra.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nechme pana ministra zdravotnictví, který je v celé té mašinérii poměrně dost významnou osobou. Pane ministře, s kým vláda vyjednává o podpoře pro žádost vlády o prodloužení nouzového stavu? Když jsme tady slyšeli 3 předsedy dost důležitých, velmi silných opozičních stran. Mysleli jste vážně tu vaši proklamaci, že v téhle situaci byste měli držet všichni pohromadě? To znamená opozice i vláda společně?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Určitě ano. Pro mě osobně toto není žádná politická otázka.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Proč s nimi nejednáte, když vám řekl pan Okamura, Bartoš... s nikým nejednáte...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Já nemám na starosti politická vyjednávání a skutečně mým zájmem a mým úkolem je provést tuto zemi a provést české zdravotnictví pandemií tak, aby tady nehrozil explozivní nárůst pacientů. A to je ten důvod...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jak přesvědčíte poslance k tomu, aby vám tu žádost schválili? Vy jste slyšel tady z úst pana Fialy a z úst pana Bartoše, že ta žádost má plytké odůvodnění, že tam není nic, co oni by chtěli vědět, tak jak je přesvědčíte?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Já je přesvědčím, jakékoliv otázky budou mít, tak jim určitě rád zodpovím. Ale je třeba říci jednu věc, pokud nebude prodloužen nouzový stav, znamená to vlastně ze dne na den otevření veškerých rizikových provozů a obrovské riziko, že tady vznikne explozivní vlna nových pacientů, pandemická vlna, kterou bude velmi těžké udržet a velmi těžké brzdit. Takže jestli si to někdo vezme na svědomí, může, můžeme se pak o tom bavit...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, vezmete si to na svědomí?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já musím zareagovat, protože tuhle linku začal řešit pan Babiš a jeho vládní crew, a pan ministr to tady žehlí. A co se stalo? Když vláda vyhlásila nouzový stav pod krizovým zákonem, tak aby se vyhnula možnosti, že by musela kompenzovat lidi, tak to všecko uklidila...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, to už víme, ale co vás přesvědčí k tomu, abyste... podpořili žádost vlády o prodloužení nouzového stavu? Pan ministr vám teď řekl, že se může stát něco strašného, když to neuděláte, tak se ptám, jestli si to vezmete svědomí?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
A proto by ta vláda měla být pokoru a ty poslanci o to žádat, protože to je vina pana Babiše, že kvůli rozhodnutí soudu najednou všechno visí na tom, že nařízení přestanou platit. A my jsme ty podmínky dali. Vláda musí zveřejnit data a prognózy, podle kterých se rozhoduje. Vláda každé nařízení musí odůvodňovat. Vláda musí vystavit účet za těch asi 13 miliard, co už někde proletělo vzduchem za nákup zdravotních pomůcek pod dvěma resorty, musí představit schéma pro částečnou kompenzaci České republice, kvůli tomu vládnímu triku, kde se zřekla zodpovědnosti za své rozhodnutí. Ačkoliv pan Babiš všude hlásá: já za to nesu politickou zodpovědnost. On se jí vyhýbá, teď svoji chybu, toto svoje pochybení místo, aby dal vše do souladu se zákonem a udělal to správně, jak to mělo být už před měsícem, tak to hází na opozici, ale to je šlamastyka, kterou způsobil pan premiér Babiš, tím že zbaběle odklidil všechno na pana ministra.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši, prosím, dejme ještě příležitost ostatním. Pane Okamuro, vás ten argument pana ministra, že pokud neprodloužíte nouzový stav, takže budou muset být zrušena všechna opatření, přesvědčil o tom, že já vím, že vy navrhujete o sedm dní, ale byli byste ochotni za jistých okolností prodloužit nouzový stav i o víc než 7 dní?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Kdyby tady propukla situace, že máme obrovský nárůst nakažených, umírají lidé a podobně no, tak samozřejmě by to bylo namístě. Já bych rád chtěl jenom říct, ale to není zatím díky bohu současný stav. Tady je problém v tom, že my se těžko můžeme rozhodovat, právě proto my to chceme prodlužovat případné prodloužení po těch kratších úsecích, protože vláda skutečně nedává k dispozici ta data, například informace o plošném testování, protože dokonce i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, což je státní ústav, si stěžuje, že nemá do těch dat vlastně přístup. A v podstatě i my, ano, já to tady mám citát, pan ministr kroutí hlavou, mám to tady přímo písemně...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
On to data spravuje.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Takže, no tak on právě říká, že k tomu nemá přístup ani on, takže to nemůže posoudit a nemůže to dobře analyzovat. Takže zřejmě spravuje, ale další informace asi nemá. To znamená, já jsem chtěl jenom říci jednu věc, že my bychom potřebovali jako Poslanecká sněmovna a my jako strany skutečně přístup k těm datům. Ty výsledky plošného testování to už tady mělo být od března, protože když se neudělá plošně testování na náhodném vzorku, tak pochopitelně nevíme, jaké je promoření té populace a těžko se můžeme rozhodovat dál.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To zjišťuje ministerstvo zdravotnictví.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
No ale je to velice pozdě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Fialo, co budete chtít vědět, jakou zásadní a základní otázku ve Sněmovně vládě zítra položíte?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Jenom řeknu, že pan ministr svou odpovědí přesně ukázal, proč mám pravdu, že je potřeba, aby premiér se postavil veřejnosti a nám a diskutoval s námi o tom. Ale ta druhá věc, ta je jednoduchá, my už jsme chtěli předtím a několikrát. My chceme jasná kritéria, podle kterých se uvolňuje nebo podle kterých se bude zpřísňovat. Chceme taky seznam, přesný seznam opatření, pro která vláda potřebuje ten nouzový stav, protože od stejné vlády, od které jsme nedávno slyšeli, že nouzový stav není potřeba, předtím jsme slyšeli, že bude rozhodovat podle jiného zákona, než je krizový, tak teď zase říká, že je to naprosto nutné, jinak že budou umírat lidé. Tohle není seriózní argumentace. Není to ani seriózní způsob, kterým vláda postupuje. Je to pokračování toho chaosu a vláda není schopna ani předložit u tak závažné věci prostě seznam a jasná kritéria, podle kterých chce postupovat. Tak elementární úkol vláda není schopna splnit. Takže házet tady něco na opozici je naprosto nepřípadné. Já nemám vůbec žádnou chuť hlasovat pro tak dlouhé prodloužení výjimečného stavu, toho nouzového stavu, promiňte, taky to Občanská demokratická strana neudělá. Máme ráno klub, budeme se o tom radit, budeme znovu chtít slyšet argumenty vlády, nemáme zatím ty materiály, které požadujeme, a jediné, o čem jsme schopni přemýšlet, je prodloužení nouzového stavu maximálně o týden. Ale vláda neudělala...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže podpoříte návrh SPD?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, to neříkám, budeme jednat o tom prodloužení zítra na poslaneckém klubu. Ale já jsem opravdu znechucený z toho, že u tak závažné věci, jako je omezování svobod lidí, vláda není schopna jednat seriózně a předložit materiály, které by do té věci vnesly jasno.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, jste schopni zítra ve Sněmovně říct něco víc než to, co je v tom odůvodnění, které má teď opozice k dispozici? Jste připravený zodpovědět všechny otázky, které tam padnou? A případně doplnit tu zprávu nebo tu žádost, která teď podle opozice není úplná?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Já jsem vždy připraven zodpovědět jakékoliv otázky, nemám s tím jakýkoliv problém. Ale toto je skutečně odborná debata. Musíme si uvědomit, že my tady máme nějaký plán rozvolňování. A ten musí být postupný, jsou to rizikové provozy, provozy, kde se setkává velké množství lidí. Ta nemoc se takto přenáší, kontaktem mezi lidmi. A pokud my uděláme to, že ze dne na den vlastně veškeré ty rizikové provozy otevřeme, tak zkrátka objektivně prostě hrozí obrovský a explozivní nárůst pacientů, a to je ten problém. To není tak, že my, já jsem sám byl proti prodloužení nouzového stavu, na druhou stranu rozhodl Městský soud v Praze, my se tím musíme řídit...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Rozhodl tak proto, že vy jste postupovali podle názoru soudu nezákonně, a to rozhodnutí je pravomocné.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ale sám Městský soud v Praze...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Podle městského soudu pravomocného rozhodnutí vy jste postupovali nezákonně, neměl byste tedy vyměnit právní oddělení na ministerstvu?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Sám Městský soud v Praze říká, že tady není žádná předchozí judikatura, není tady prošlapaná žádná taková cesta. A sám městský soud říká, že ta opatření, která jsme zavedli, jsou efektivní. On nezpochybňuje věcnou podstatu,

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
O tom nikdo nepochybuje, ale říká, že jste postupovali nezákonně. Pane Bartoši...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
On říká, že jsme postupovali podle špatného zákona. To je pravda.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já kdybych to denně nezažíval v té praxi, my jsme interpelovali ohledně té změny toho zákona před měsícem. Já jsem interpeloval pana ministra písemně a velmi slušně, nevím, proč mi odpověděl tak divoce na Twitteru, o těch nákupech. Prostě ta vláda i ten soud řekl: musíte kroky zdůvodňovat. Podívejte se, když si vezmeme ty provozy a není jasné, podle jakých kritérií se to otvírá, a my teď otevřeme tyto salony, pak tyto, tak samozřejmě se cítí poškozeni ti, kterých se to v danou chvíli netýká. A pokud vláda nedokáže zdůvodnit, proč v danou chvíli toto ano a toto ne, tak se cítí poškozeni konkrétní lidé, konkrétní podniky a ta vláda si zadělává ještě na velké problémy, protože skutečně takto zásadní zásahy musí být nejlépe zdůvodněný, musí se vždy opřít i o ty epidemiology, ne, že pan premiér Babiš řekne: „My se radíme s epidemiology,“ a šéf, to není člen týmu, to je šéf týmu u pana ministra zdravotnictví, pak řekne, že zvažuje svoji rezignaci, protože se ho nikdo na nic neptá.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To takhle neřekl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takhle to neřekl. Pánové, ještě 1 poslední otázka. Pane Okamuro, začnu u vás. 1 z argumentů pro prodloužení nouzového stavu je taky to, že by vláda nemohla bez výběrového řízení nakupovat ochranné pomůcky. Je to pro vás ještě v tuhle chvíli zásadní argument pro to, abyste vládě žádost schválili?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
To je zásadní argument, ovšem přesně z opačného důvodu. Protože my už celý týden vyzýváme vládu, aby dala na stůl jednotlivé jednoduché 4 informace - za kolik nakupovala bez výběrových řízení, od koho nakupovala bez výběrového řízení, protože nakupuje bez výběrových řízení během nouzového stavu, kolik toho koupila a na jak dlouho? A nemůžeme se těchto informací dopídit, přičemž, jak víte, tak mezi veřejností kolují informace v souvislosti s ministrem vnitra panem Hamáčkem, o korupci, takže my jsme říkali...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, dopídí se toho opoziční poslanci?

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Ne, já musím říct ještě jednu větu, ještě jednu větu, proto jsme vyzvali Nejvyšší kontrolní úřad, aby začal kontrolovat, podle mých informací už se na to chystá.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To udělal i pan Bartoš.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Už se na tu kontrolu chystá a my jsme rádi, že to bude nezávisle prošetřeno, protože taková podezření je potřeba samozřejmě vyvrátit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, dopídí se opozice a veřejnost toho, za kolik, kde a proč jste nakupovali?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ty informace jsou veřejné a už se probírají. Samozřejmě já s tím nemám jakýkoliv problém, protože za prvé ministerstvo zdravotnictví ukončuje nákupy k 30. 4., to již schválila vláda, protože skutečně my jsme ten materiál nakoupili a teď už nepotřebujeme.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže ten argument o nákupu bez výběrového řízení už pro prodloužení nouzového stavu neplatí?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Za ministerstvo zdravotnictví nikoliv. Je pravda, že ministerstvo vnitra má širší portfolium subjektů, pro které zajišťuje materiál, takže to se musíte zeptat pana ministra Hamáčka, ale my...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jste v jedné vládě, pane ministře, zase neházejte na pana ministra vnitra. Já předpokládám, že se o tom bavíte.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ano, já...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A když ta vláda žádá jako celek, tak vy taky víte, proč to žádá. Pane Fialo...

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ano, ale, myslím si, že toto není ten hlavní důvod v tuto chvíli.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Pro mě to nebyl nikdy argument, protože my jsme navrhovali jednoduchou novelu zákona o veřejných zakázkách, která by tohle vyřešila. Vůbec na to není potřeba nouzový stav a i dnes existují jiné právní názory, že se to dá řešit bez jakékoliv legislativní úpravy. Takže toto žádný argument není. Já bych naopak ale chtěl slyšet, jak se bude nakupovat dál a jaká je představa o zajištění těch ochranných pomůcek, protože pokud má stát ochranné pomůcky třeba do 20. května, tak to není dost. Jak budeme chránit seniory, jak budeme chránit rizikové skupiny, jak to bude vypadat dál? A tohle jsou věci, které je potřeba řešit a jak slyším pana ministra tak moc nějakého kolektivního řešení v rámci vlády se tady nechystá.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane Bartoši?

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Já si myslím, že vláda měla poměrně dost času a divil jsem se, že to zaznívalo teprve někdy před 14 dny, zapojení domácích firem. Tam byla ta kritika, že je toho potřeba najednou hodně rychle, což samozřejmě, pokud teď už je předzásobení a stále nejsou v nemocnicích ty roušky, tak jak mají být, ale to nechme být. Takže zapojení domácích firem, ta soběstačnost, abysme nebyli závislí čistě na tom světovém trhu nebo na importu z Číny. A skutečně, a tady musím dát zapravdu panu předsedovi, ostatně to tvrdil i Zdeněk Hřib, primátor Prahy, na jednání hejtmanů jednotlivých krajů, už i ta současná právní úprava zákona o veřejných výběrových řízení ta možnost jít tou cestou JŘBÚ nebo ho modifikovat, skutečně v kritické situaci nakupovat bez výběrového řízení, ostatně stát, když potřebuje rychle zašulit peníze, tak to také použije a nedělá o tom hned výběrové řízení...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže to pro vás také argument není, chápu to správně.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Takže to není argument, ale zase byl to ten krok A, rychle sehnat nějaké pomůcky, jak to bylo, to teď vyřeší NKÚ, ale teď už musíme přece pokračovat s nějakou predikcí, jako ta budoucnost. Budoucnost řešíme teď.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane ministře, jak vypadá budoucnost a řekněte mi, na jak dlouho má stát ochranné pomůcky pro ty nejpotřebnější. Jaké máte zásoby a jak to bude dál?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Za můj resort mohu říci, že máme zásoby na následující 2 měsíce, zhruba do června, což je skutečně, my máme na starosti zásobování nemocnic, těch klíčových, páteřních nemocnic, hygienických stanic laboratoří, a tak dále. Samozřejmě pan ministr Hamáček má širší portfolio, pokud vím, má dnes zásoby někdy do konce května. A případně bude muset možná pravděpodobně. Nějaké nákupy ještě uskutečnit, to je pravda.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kde a kdy?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Za nás, jak říkám, my nákupy končíme, pokud jde o ministerstvo vnitra...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Počkejte, vy to přece na vládě musíte řešit, jak budete postupovat dál.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Ale pan ministr bude nakupovat.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kde, to víte?

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
To skutečně nevím, protože to je, to je, věc ministerstva vnitra, každý máme svoji odpovědnost.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře. Takže zítra uvidíme, jak bude vypadat jednání sněmovny, my to samozřejmě budeme sledovat. Děkuju vám za to, že jste přišli do Událostí, komentářů, přeji vám hezký večer a na shledanou.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/:
Hezký večer.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
Hezký večer.

Adam VOJTĚCH, ministr zdravotnictví /za ANO/:
Hezký večer.


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Také děkuji.

Petr Fiala

předseda ODS