16. dubna 2020

ODS: Čerpání kompenzačního bonusu jen do dubna nestačí. Požadujeme prodloužení možnosti čerpání do června

(www.ods.cz) Plán postupného uvolňování, který tento týden představila vláda, jasně ukazuje, že jednotlivé činnosti OSVČ se budou rozvolňovat postupně až do června 2020. Proč je tedy možné čerpat kompenzační bonus pouze do dubna? Takto opravdu nevypadá spravedlivá pomoc pro OSVČ. Proto senátoři ODS podají pozměňovací návrh, kde budou žádat prodloužení možnosti čerpat kompenzační bonus, a to až do června, kdy se budou postupně každý měsíc částky navyšovat.

„Potvrdilo se, co říkáme celou dobu – vládní pomoc živnostníkům a podnikatelům je nedostatečná. Minulý týden vláda ve Sněmovně při prodlužování nouzového stavu říkala, že má plán. Místo seriózního plánu ale představila až tento týden jakýsi náhodně sestavený harmonogram, podle kterého mnoho provozoven zůstane zavřených i v květnu a v červnu. Přitom pomoc živnostníkům trvá jen do konce dubna. Je nepochopitelné, že minulý týden navzdory našim návrhům vláda nechala projít dávku pro živnostníky jen do konce tohoto měsíce, aby o pár dnů později řekla, že zavřeno budou mít mnohem déle,“ poukazuje na nelogičnost postupu vlády předseda ODS Petr Fiala.

„Podle plánu uvolňování zákazů a omezení, který vláda tento týden představila, je zřejmé, že k rozvolňování činnosti OSVČ bude docházet postupně, až do konce června 2020. V tomto případě, mají-li se jejich firmy udržet při životě, chybí ze strany vlády plán ekonomické podpory do téhož data. My s tímto plánem přicházíme, a předkládáme jej formou senátního pozměňovacího návrhu, který předpokládá výši kompenzačního bonusu po dobu trvání zásadních překážek činnosti OSVČ v měsíci březen a duben 500 Kč/den, v květnu 700 Kč/den a v červnu 900 Kč/den. Není přípustné, aby možnost čerpat kompenzační bonus byla pouze do konce dubna. OSVČ nepotřebují drobnou almužnu, ale skutečnou pomoc. Věřím, že role Senátu je být pojistkou při ochraně demokratických principů, a je tedy jeho povinností tuto roli naplňovat i v případech jako je tento, kdy dochází k diskriminaci určité skupiny občanů, v tuto chvíli prostřednictvím vládních nařízení existenčně odkázaných především na pomoc státu. Proto přicházíme s návrhem, který jim pomůže těžkou situaci, ve které se ocitli nikoliv vlastní vinou, překlenout," říká předseda senátorského klubu ODS Martin Červíček.