27. března 2020

Žádáme vládu o informaci, jak bude využito 33 mld. z EU

(www.ods.cz) Evropský parlament včera schválil investiční iniciativu, která umožňuje České republice využít 33 miliard korun na opatření zmírňující dopady šíření COVID-19. Česko má tak možnost účelně dočerpat 294 milionů eur a navíc získat spolufinancování 869 milionů eur, celkem tedy 1,163 miliard eur.

EU uvádí, že peníze mohou být použity na financování provozního kapitálu v malých a středních podnicích. Vzhledem k těžké situaci, ve které se podnikatelé a firmy momentálně nacházejí, žádáme vládu, aby co nejrychleji představila plán, jak bude nově schválená pomoc EU využita. Apelujeme na co největší využití financí právě pro drobné podnikatele, malé a střední firmy. Rychlost, s jakou vláda představí a následně začne realizovat program podpory, je zásadní pro fungování firem a udržení pracovních míst,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

33 miliard může významně pomoci financovat výdaje na podporu zaměstnanců, firem a OSVČ. To dává zároveň vládě možnost uskutečnit některé z našich návrhů, jako je třeba navýšení podpory pro zasažené živnostníky, kteří řeší na jedné straně výpadek příjmů a na druhé straně mají nadále fixní náklady,“ uvádí předseda ODS Petr Fiala.

Zároveň ODS apeluje na co největší transparentnost při vynakládání prostředků na boj s koronavirem, aby měla veřejnost možnost kontrolovat hospodárnost, která významně umožňuje prodloužit udržitelnost přijímaných opatření.