19. března 2020

ODS: Stát by měl dát všem mimořádný několikatisícový příspěvek

(www.ods.cz) ​​​​​​​Podle občanských demokratů musí stát v řešení následků koronaviru přistoupit k razantním opatřením. Každý daňový poplatník by měl mít nárok na několikatisícovou jednorázovou dávku. ODS navrhuje také zmrazení půjček a kompenzační příspěvky pro OSVČ.

„Vláda musí říkat pravdu a mít jasný plán pro budoucnost. Plán pro podnikatele, živnostníky i zaměstnance. Lidé mají dnes strach nejen o své zdraví, ale také se bojí, z čeho zaplatí nájem nebo hypotéku. V této chvíli musí přijít stát a jasně říci, že v tom nikoho nenechá, že pomůže. Proto chceme zavést rychlou pomoc všem, například 15 000 korun podpory pro všechny postižené současnou krizí. O balíčku ekonomických opatření chceme jednat s vládou, #zvladnemeto,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Stát by měl dát lidem mimořádnou dávku, která jim pomůže překonat dopady krize způsobené koronavirem. Půjde o jednorázový příspěvek ve výši kolem 15 tisíc korun, příspěvek se netýká lidí, kteří platí solidární přirážku. Navrhujeme také, aby došlo ke zmrazení všech půjček fyzických i právnických osob. Lidé ani firmy by tak do konce roku nemuseli půjčky splácet. OSVČ by pak měl stát pomoci jednorázovou kompenzací ve výši 30 tisíc korun. Tyto návrhy doplňují opatření, která jsme představili minulý týden. Stát prostě nesmí nechat lidi ani firmy ve štychu,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

ODS přichází s těmito návrhy:

1. Pro všechny
  • Fyzické a právnické osoby nemusí do konce roku splácet půjčky. Dojde k jejich zamrazení včetně úroků.

1. Pomoc zaměstnancům
  • Ošetřovné po celou dobu uzavření škol a školek
  • Mimořádná jednorázová dávka všem postiženým současnou krizí ve výši (cca 15 000 Kč) (mimo poplatníky, kteří platí solidární přirážku)

1. Pomoc OSVČ