21. února 2019

Babišova péče o živnostníky je jen marketing

(Lidové noviny) Andrej Babiš si v pondělí všiml, že živnostníkům a drobným podnikatelům se u nás špatně podniká. Neváhal se o svůj objev podělit se čtenáři LN (Na živnostníky jsme zapomněli. To se změní, LN 18. 2.). Dozvěděl se to prý od jednoho živnostníka a byl z toho údajně úplně zdrcen. Mně to živnostníci říkají už několik let. Jenže si myslí, že za jejich špatné podmínky může právě pětileté působení Andreje Babiše ve vládě.

Premiéra to ale nezneklidňuje. Skutečnost si upravuje podle svých marketingových potřeb. Zdá se, že si přizpůsobil i staré české přísloví o poctivosti na „s nehorázností nejdál dojdeš”. Jinak by nemohl o situaci živnostníků napsat, co napsal. Včetně nesmyslné lži, kterou opakuje jako mantru: že mu v jeho velkolepých plánech brání ODS. Jediné, v čem mu bráníme, je jeho socialistická politika rozhazování, regulací a zvětšujícího se státu. Pomáhat živnostníkům mu jistě nebráníme, nemáme ani čemu: nic pro ně za pět let neudělal. Pokud jde o živnostníky, měl by naopak on pomoci nám. Pravda je totiž taková, že zatímco Babiš a spol. dosud proti drobným podnikatelům vedli něco na způsob třídního boje, ODS přicházela s konkrétními opatřeními, jak jim pomoci.

V premiérově článku jsou zmíněny kroky, které prý živnostníkům pomohou. Nabízí se otázka, proč nic z toho zatím nepředložil. Čtyři roky v jedné vládě, teď už má jako premiér za sebou více než čtvrtinu dalšího volebního období – a nic. Starost o živnostníky je totiž jen dalším marketingovým projektem. Těmi nás zásobuje snad každý měsíc. Než se dá zkontrolovat, co ze svých megalomanských plánů splnil, už přichází s novou marketingovou kampaní. Teď jsou na řadě drobní podnikatelé. Věřit se tomu nedá, to spíš můžeme brát vážně jeho slova, která o malém a středním podnikání řekl (podle MF DNES) před pár lety: „Malé a střední podniky – to jsou klišé a kecy. My potřebujeme podporovat velký průmysl, který tu má tradici.” A neopomněl dodat: „Že pomáháte zakládat inovátorské firmy, to je super, ale je to na prd.” Je to tedy dost expresivní vyjádření, ale asi pravdivější než dnešní Babišova snaha o image lídra „inovativního Česka”.


Proměna v politika
 

Fakta, která Andrej Babiš nemá rád, nám ukazují, jak to ve skutečnosti je. Loni naše republika vypadla ze skupiny 25 nejinovativnějších zemí světa. Během jeho působení ve vládě klesl podíl výdajů na výzkum z 0,9 procenta v roce 2015 na 0,8 procenta v loňském roce.


Možná jste si všimli, jak minulý víkend na sněmu hnutí ANO premiér hřímal z tribuny, že jen on snižoval v této republice daně. Přitom loni připadl den daňové svobody až na 23. června (podle společnosti Deloitte). Znamená to, že lidé pracovali na odvod daní 174 dní v roce, což je dosud nejvíce. To je vizitka Andreje Babiše po čtyřech letech na ministerstvu financí a nyní ve funkci premiéra. Za tu dobu provedl 18 změn v zákoně o DPH a 26 změn v zákoně o dani z příjmu! Klidně nám ale bude vyprávět o stabilním daňovém prostředí. A co se týká živnostníků? Od vstupu pana Babiše do vlády můžeme napočítat 26 změn v živnostenském zákoně. „Legislativní stabilita” pro živnostníky funguje jen tehdy, když premiér spí nebo sní. Jinak je to pro ně úplná pohroma. V jedné věci nasadil Andrej Babiš doslova raketové tempo. V proměně v politika, který miluje dokumenty, strategie a koncepce. Slova, řeči, sliby. Vzpomenete si třeba na velkou marketingovou akci před komunálními volbami? Investiční plán za 3500 miliard korun! První v dějinách... Stovky, tisíce projektů, haly, cesty, centra, cokoliv. Mezitím si vláda stihla přivlastnit „ubohých” 20 miliard z Fondu národního majetku, protože jí chyběly peníze na spotřebu. Ani ty obědy zdarma už asi nebudou, najednou se má šetřit.


Jsme připraveni jednat
 

Pravidelně jsme posledních pět let zásobováni sliby, sny a řečmi. Mezitím počet státních zaměstnanců narostl o 45 tisíc. Výdaje na platy státních zaměstnanců vzrostly o 56 procent. A celkové výdaje státu o neuvěřitelných 300 miliard, tedy o 24 procent! Máte pocit, že se služby státu v jakékoli oblasti zlepšily o 24 procent? To je ten malý, efektivní stát? Komu to chce Andrej Babiš namluvit? A tak je to se vším. I s tou údajnou podporou živnostníků.


Novému objeviteli catch-all politiky Andreji Babišovi připomeňme konkrétní návrhy ODS ve prospěch drobných podnikatelů, které právě ANO v nedávné době v parlamentu odmítlo: zrušení EET, omezení EET pouze na plátce DPH, zrušení daně z nabytí nemovitostí, zrušení superhrubé mzdy a zavedení 15procentní sazby z hrubé mzdy, zrušení solidární přirážky k dani z příjmů, snížení a zjednodušení DPH, snížení spotřební daně na pivo u minipivovarů, úprava protikuřáckého zákona, zavedení povinného zveřejňování nových povinností pro podnikatele (právní elektronický servis) apod.


Ale buďme spravedliví. Podařilo se alespoň prosadit zvýšení limitu pro výdajové paušály na dva miliony korun, které hnutí ANO před dvěma lety společně s komunisty snížilo. Opětovné navýšení byl návrh ODS, ale jsem rád, že alespoň v tomto jediném případě ANO nakonec ustoupilo a souhlasilo. Jsem připraven poděkovat premiérovi i osobně. Klidně zítra. Protože my jsme kdykoli připraveni jednat s premiérem o dalších našich 19 návrzích, kterými bychom mohli reálně pomoci živnostníkům a malým a středním podnikatelům.
 

Petr Fiala

předseda ODS