23. ledna 2019

ODS: KSČM se opět snaží přepisovat historii. Věříme, že Ústavní soud nebo Senát zdanění církevních restitucí odmítnou

(www.ods.cz) Občanští demokraté nesouhlasí se zdaněním církevních restitucí, jedná se podle nich o překrucování historie a úplatek Andreje Babiše komunistům. Předseda ODS Petr Fiala označil argumenty zastánců zdanění za ostudné a podle svých slov pevně věří tomu, že Senát nebo Ústavní soud návrh odmítnou.

„Církevní restituce nejsou ve společnosti příliš populární. To ale neznamená, že nejsou správné. Argumenty zastánců zdanění církevních restitucí při diskusi v Poslanecké sněmovně byly ostudné a nikdy by mě nenapadlo, že se něčeho podobného třicet let od pádu komunismu dočkám. Nepřistupujme na překrucování historie a na tlak KSČM. Ustupování komunistům se v historii nikdy nevyplatilo. Zdanění církevních restitucí je úplatkem Andreje Babiše jednomu z členů současné vlády – KSČM. Je jeho odpovědností, že je po volbách vtáhl do hry a dal jim jejich současnou moc. Pevně věřím, že si Senát, popř. Ústavní soud zachová zdravý rozum a tato nespravedlivá změna zákona nikdy nevstoupí v platnost,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.
 
„Sněmovna dnes hlasy KSČM, ČSSD, ANO a SPD schválila zdanění církevních náhrad. Jedná se o komunistický návrh, který má poškodit církve a náboženské společnosti. Návrh je podle našeho názoru v rozporu s ústavním pořádkem a ODS bude v případě jeho schválení iniciovat podání žaloby k Ústavnímu soudu,“ řekl k návrhu místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.