26. června 2018

Komentář ke vzniku polokomunistické vlády

(www.ods.cz) Komentář předsedy ODS k okolnostem vzniku polokomunistické vlády Andreje Babiše.

Jmenování polokomunistické vlády, která se poprvé v historii demokratické České republiky bude opírat o hlasy komunistů, v den výročí popravy Milady Horákové, který si připomínáme jako památku obětí komunistického režimu, a v den 70. výročí slučovacího sjezdu KSČ se sociální demokracií, je symbolicky špatné, politicky nevkusné a všichni aktéři si to měli odpustit. Možná jim tato symbolika nevadí, nebo dokonce vyhovuje, ale pro Českou republiku ta symbolika dobrá není.

Navíc tu budeme mít polokomunistickou vládu, která bude jmenována neúplně a kde bude chybět ministr zahraničí. Je to něco nesmírně neobvyklého, ale také neodpovědného. Ve všech probíhajících debatách - ať už o migraci, či budoucím uspořádání poměrů v Evropě - bude ČR bez ministra zahraničních věcí. Kdo to způsobil, kdo s tím souhlasí a kdo takovou politiku podporuje, kdo tuto vládu sestavuje a kdo do ní vstupuje, tak nese za tento vývoj odpovědnost a ohrožuje zájmy České republiky.

Petr Fiala

předseda ODS