29. května 2018

ODS: Navrhujeme vyšší důchody seniorům, kteří svůj produktivní život strávili v komunismu

(www.ods.cz) ODS chce všem seniorům, kteří jsou v důchodu více než 20 let, přidat tisíc korun měsíčně. Lidé, kteří pracovali většinu života v komunistické totalitě, a proto mají dnes podprůměrné důchody, si podle nich zaslouží v době hospodářského růstu zvýšení důchodu. Uvedli na tiskové konferenci Zbyněk Stanjura a Jan Bauer.

 
„Na programové konferenci jsme představili naše priority centrální linky kampaně do komunálních a senátních voleb. Velká část našich návrhů se týká seniorů. Kromě služeb poskytovaných obcemi může v době ekonomického růstu zlepšit život seniorů i stát. Z tohoto důvodu jsme minulý týden navrhli zvýšení důchodů zhruba 640 tis. seniorům, kteří jsou vyššího věku,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Konkrétní podobu návrhů ODS představil místopředseda poslaneckého klubu a místopředseda výboru pro sociální politiku Jan Bauer: „V době ekonomického růstu se musí zvyšovat i životní úroveň seniorů. Proto navrhujeme zvýšení důchodů o pevnou částku 1 000 korun všem, kteří jsou v důchodu 20 let, ve druhé variantě i 25 let. Oproti stávajícímu vládnímu návrhu, který chce zvednout důchody pouze skupině zhruba 200 tisíc seniorů starších 85 let, pomůže naše opatření minimálně 600 tisícům seniorů. Jsme přesvědčeni, že životní náklady a omezené možnosti přívýdělku, se kterými vláda argumentuje v důvodové zprávě, mají stejné senioři nad 85 let i ti mladší. Považujeme proto tento návrh za spravedlivější alternativu k vládním plánům.“
 
Podle Bauera lze zvýšené nároky na rozpočet pokrýt na úkor populistických vládních opatření, jako je například jízdné na železnici zdarma. Pro své návrhy chce ODS hledat podporu napříč politickými stranami.