2. května 2017

Události, komentáře: Co bude po demisi vlády?

(ČT 24) Premiér Bohuslav Sobotka oznámil demisi vlády. Prý už nemůže přecházet problematické kauzy ministra financí Andreje Babiše. Předseda vlády tím podle svých slov vyřešil napjatou koaliční situaci. Podle komentářů ostatních politiků ji však ještě víc zkomplikoval a přehodil řešení na prezidenta republiky. Jak se Miloš Zeman rozhodne? A co konkrétně mu vlastně premiér Sobotka ponese? Skončí jen premiér, celá vláda, nebo jsou na stole ještě jiné možnosti? A komu současný stav prospěje? O tématu v Událostech, komentářích diskutoval předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

David BOREK, moderátor:
Tak našimi hosty jsou teď předsedové ODS Petr Fiala.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
TOP 09 Miroslav Kalousek.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Dobrý večer.

David BOREK, moderátor:
Vojtěch Filip za KSČM. Vítejte.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Děkuji za pozvání. Dobrý večer vám i divákům.

David BOREK, moderátor:
Vy jste, pane předsedo Filipe, měl tu možnost, že jste vlastně začerstva to hned mohl s prezidentem rozebírat. To byla vaše schůzka, zdůrazněme, dlouho dopředu plánovaná.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano, dlouho dopředu.

David BOREK, moderátor:
Vlastně ale přišla krátce poté, co to premiér zveřejnil.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Docela se mi to hodilo, že jsem mohl mluvit mezi prvními s prezidentem republiky.

David BOREK, moderátor:
Co řekl prezident?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Tak řekl mi, že ...

David BOREK, moderátor:
I on to nečekal?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
I on to nečekal, přestože na ČVUT byli společně dopoledne a tam, když spolu hovořili, tak on naznačoval, že nějaký krok chystá, ale že ho ještě nemá projednaný.

David BOREK, moderátor:
Vy jste to nazval, tuším, hanebným krokem? Není to trochu přehnané?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ne, hanebným krokem ne, ale ne určitě krokem statečným krokem. Pan premiér řekl, že nemůže nést dál odpovědnost za konflikt zájmů svého ministra financí. Ale on tu odpovědnost nese 3,5 roků, přestože jsme velmi důrazně upozorňovali na ty konflikty zájmů, kterých bylo nesčetně. Přestože tady byla kauza Čapí hnízdo, o které pan ministr financí prokazatelně lhal a několikrát veřejnost klamal o svých majetkových poměrech, tak vždy ho pan premiér podržel a vždy nesl odpovědnost a v okamžiku, kdy se zdálo, že opravdu s tím chce něco udělat, tak s tím neudělal nic jiného, než že tu odpovědnost v zásadě odmítl a přesunul to rozhodování na prezidenta republiky, což upřímně řečeno je krok, který je pro mě velmi těžko akceptovatelný. Pokud chtěl pan premiér něčeho dosáhnout, tak se o to měl alespoň pokusit, měl chvilku bojovat jako politik a on nebojoval ani vteřinu, on prostě složil svoji odpovědnost a předal rozhodování prezidentovi republiky, toho prvního si nevážím a z toho druhého opravdu nemám radost, protože nemám radost, že pan prezident Zeman se v tuhle chvíli stal rozhodujícím hráčem.

David BOREK, moderátor:
Vaše hodnocení toho velkého překvapení. Je to překvapení? Vy jste také do poslední minuty...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Je to překvapení, je to v mnoha směrech nepochopitelné. Já jsem to nazval alibistickým jednáním a výrazem bezradnosti, na tom trvám. Já jsem poslouchal velmi bedlivě, co říkal pan premiér na tiskové konferenci. Dozvěděl jsem se, že se domnívá, že Andrej Babiš je podvodník a že proto podává demisi. No, to je přece podivné. Pokud má předseda vlády dojem, že některý z jeho ministrů si nezaslouží být ministrem, tak ho má odvolat. To je normální postup. Toto je jednání neodpovědné. Pan premiér předal to rozhodování prezidentu republiky. A ještě tam byla jedna věc, která je taky absurdní a která taky není normální, a hned nám řekl, že bude se stávající koalicí vyjednávat o nějaké nové koalici. Uvědomme si, že máme několik měsíců do voleb, a to bude jednat s Andrejem Babišem o tom, že s ním sestaví vládu, ve které nebude Andrej Babiš? Vždyť je to celé postavené na hlavu, je to divadlo.

David BOREK, moderátor:
Jenom ještě, aby to tady nebylo tak, že tady mluví dva politologové, i když tedy vlastně jeden, ale teď už ten jeden politolog je politikem.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já tady nemluvím jako politolog, já mluvím jako politik, a dokonce říkám, že...

David BOREK, moderátor:
Proto se ptám, tak proto se ptám, jestli to...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
...je potřeba na to reagovat politicky.

David BOREK, moderátor:
Co říkáte není trochu možná hraný údiv, protože já přece bych si tipnul, že ve vládách, ve kterých jste seděli vy, tak také byli lidé, kteří třeba nevoněli z hlediska své minulosti. Prostě politicky občas není tak snadné někoho odvolat z vlády, obzvláště když je to třeba předseda koaliční strany, ať se nepohoršujete tady jenom jako akademici.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nepohoršuju se ani jako akademik, pohoršuji se jako člověk, politik, občan a nechápu to ani jako politolog. Upřímně řečeno, přece není normální, pokud mám člena vlády, který nesplňuje nějaká morální nebo jiná kritéria, o kterém řeknu ta slova, která řekl premiér Sobotka dnes o vicepremiérovi Babišovi, tak je přece normální, že ho zkusím odvolat. Není normální, že podám demisi za celou vládu a způsobím tady úplnou bezradnost. Podle mě to, co je teď jediné možné, je vypsat předčasné volby, domluvit se na předčasných volbách. Tato agonie nemůže pokračovat.

David BOREK, moderátor:
Jak vy tomu rozumíte?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, ono to začalo už v roce 2013, respektive 14 při sestavení té koalice. Ta koalice přeci nebyla programová. Ta koalice, kdy sociální demokracie, která se tváří jako levice, uzavřela koaliční smlouvu s dvěma pravicovými stranami, rezignovala na svůj program a ty společné body se vyčerpaly poměrně rychle a potom začal ten spor, který nabýval osobních rozměrů. A když jsme v lednu upozorňovali na to, že by bylo vhodné najít dostatek, tedy 120 hlasů na ústavní usnesení o rozpuštění sněmovny, jsme v podstatě varovali před tím, aby ten spor mezi těmi dvěma rozhodujícími stranami, to znamená, sociální demokracií a hnutí ANO se nepřenesl do společnosti. Oni přesně tu společnost poškozují oba dva.

David BOREK, moderátor:
Počkejte, abyste nebyl jako třetí politolog.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, já nemluvím politologicky. Já jen říkám, že ten spor byl programový.

David BOREK, moderátor:
Jasně, podle vás to má delší kořeny?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Byl programový a vrcholil v prosinci a v lednu, kdy prostě už bylo zřejmé, že spolu nemůžou komunikovat.

David BOREK, moderátor:
Řekněte mi, co se stalo podle vás dnes, že se podařilo utajit tuto věc a proč se k této věci rozhodl předseda vlády Sobotka? Váš výklad?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Moje hodnocení je jednoduché: pan předseda Sobotka se s nikým neradil, takže on funguje ...

David BOREK, moderátor:
Co tím sleduje?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
On funguje jako samostatná jednotka uvnitř politické strany a já si nedovedu představit demokratickou politickou stranu, která by takto fungovala. Když přijímáme nějaké rozhodnutí, musím do kolektivních orgánů strany, abych ho mohl vyhlásit jménem KSČM. Tohle mě tedy opravdu překvapilo, protože to není normální krok.

David BOREK, moderátor:
My se teď můžeme opět na chvíli prostřednictvím Daniela Takáče zaměřit na jednu věc, která nepochybně přijde na přetřes a která tady vlastně před zhruba minutou byla zmíněna jedním z předsedů politických stran, a to jsou předčasné volby. Fenomén s Danielem Takáčem.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A já musím říct, že aby mohly být předčasné volby, tak se nejdřív musí rozpustit Poslanecká sněmovna. Ústava zná hned několik způsobů, jak toho docílit, většina je poměrně dost komplikovaných. Tři vlády by musely pohořet při snaze získat důvěru Poslanecké sněmovny, nebo by poslanci museli tři měsíce nepřijmout usnesení k zákonu, který je pro vládu důležitý, říká se tomu k zákonu, se kterým vláda spojí otázku své důvěry. Nebo by sněmovna musela dlouho nezasedat či poslanci nebýt schopní přijímat usnesení. V těchto všech případech prezident sněmovnu rozpustit může. Nejjednodušší a už jednou použitou variantou je v zásadě obyčejné hlasování poslanců. Pokud jich je minimálně 120, prezident sněmovnu rozpustí, tady už není slovo může, ale je tam přímo slov rozpustí. Následně jsou do dvou měsíců předčasné volby. Takhle země dospěla ostatně k volbám předčasným v roce 2013. Pozor ovšem, sněmovnu nejde rozpustit tři měsíce před koncem jejího funkčního období. To je zhruba někdy před letošním létem, pak už to nepůjde. Pravidlo o tom samorozpuštění se do ústavy dostalo poté, co Ústavní soud zakázal jednorázově, byť ústavní většinou, ale jednorázově zkracovat volební období. To se, připomínám, použilo v roce 1998, kdy si to sněmovna odhlasovala 130 hlasy a souhlasil s tím i Senát. Když se to politici pokusili použít podruhé v roce 2009, tak si na to jeden z politiků, jeden z poslanců, Miloš Melčák stěžoval u Ústavního soudu a ten tomu pro budoucnost zamezil. Tehdy se taky všemi očekávané podzimní volby přesunuly do řádného termínu v roce 2010.

David BOREK, moderátor:
Teď vlastně můžeme jenom stručně s pány předsedy to ještě tedy jaksi potvrdit. Vy jako reálný scénář nebo prosazovaný scénář nabízíte předčasné volby?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ano, jako odpovědný politik říkám, že pro mě jediné rozumné východisko jsou předčasné volby. Pro mě je naprosto nepřijatelné, aby tady vláda v tomto složení vládla dál nebo vládla vláda v demisi nebo byla nějaká úřednická vláda. Já nepovažuju ani za možné, abychom tady měli premiéra, který nechce vládnout, abychom tady měli premiéra a vicepremiéra, kteří o sobě říkají to, co o sobě říkají. Není ani možné, aby ta vláda pokračovala v demisi, jako by se nic nestalo. Použijme zdravý rozum a vraťme se k normálnosti a normálně za této situace vypsat předčasné volby, domluvit se na předčasných volbách a skončit tuto agonii.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ta situace musí mít nějaké funkční východisko a je zřejmé, že opravdovou změnu, kterou si řada z nás přeje, mohou přinést jenom volby. My se...

David BOREK, moderátor:
Předčasné?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
My se předčasných voleb nebojíme. Kdyby ta situace byla třeba před rokem, tato situace, tak říkám - ano, samozřejmě ihned předčasné volby.

David BOREK, moderátor:
A teď říká ano, ale.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ano ale, protože je květen. Vypsat předčasné volby o prázdninách, protože dřív by se to nestihlo než v červenci, to téměř hranicí s mařením voleb, protože jsou lidé na dovolené a začátkem září nebo v říjnu, to už je jedno, koneckonců to už ani nejde. To znamená, pojďme se reálně bavit, jestli je možné vypsat předčasné volby v červnu. Podle mého názoru to není možné.

David BOREK, moderátor:
V Británii to možné je. Paní premiérka Mayová 18. dubna oznámila, že budou předčasné volby, druhého dne to schválil parlament a volby se budou konat 8. června, tedy rozdíl mezi ohlášením a konáním voleb jsou necelé dva měsíce, proč to jde v Británii, proč ne u nás?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Británie má prostě jinou ústavu než my, jiné technologické lhůty než my. Ale prosím, ta situace vznikla...

David BOREK, moderátor:
Ale aktivně jenom, abych si to ujasnil, aby to zase nebyla politologická debata, aby to byla politická debata, TOP 09 by případné nějaké konstruování 120 pro rozpuštění sněmovny aktivně podpořila, nebo by mu aktivně nebránila?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Kdyby byla reálná šance mít spořádané připravené předčasné volby ještě v červnu, a to já teď neumím odpovědět, na to teď opravdu neumím odpovědět, tak vůbec nevylučuju naši podporu. Myslím si ale, že to nejde a jsem zásadně proti tomu, aby volby byly o prázdninách, protože nám jde...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já říkám, i v září by to stálo za to.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ale podle naší ústavy už to v září nejde, pane kolego, musíme umět číst tu ústavu.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Šlo by to.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Samozřejmě. My jsme to říkali v lednu, protože jsme viděli ten vyhrocený spor, který dospěl do určité krize.

David BOREK, moderátor:
A mě by zajímalo, jestli to říkáte i teď v květnu?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já to říkám i teď, protože...

David BOREK, moderátor:
Čili...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Samozřejmě ta šedesátidenní lhůta, která u nás je ten rozdíl mezi britskou ústavou, naším ústavním systémem a volebním systémem, říká, že by to mohlo být v podstatě teď na začátku července, což koliduje s tou odpovědností za ty prázdniny a já se nebráním tomu, aby to bylo v září. Já se tomu nebráním, protože to vidím pořád pozitivnější, protože čím delší bude toto období, tím horší to bude pro občany České republiky. Každý odpovědný politik si musí odpovědět na otázku, jestli jeho působení v politice ještě odpovídá zájmům jeho voličů. A já se ptám, co udělá pan Sobotka a pan Babiš a ostatní členové vlády ve prospěch svých voličů? Už nic.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Pánové, já si nechci hrát na ústavního znalce, to je spíš pan doktor Filip, ale myslím si, že je přímo v té ústavě napsáno, že ty předčasné volby nemohou být tři měsíce před řádným termínem.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ano.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ten řádný termín dnes vyšel ve Sbírce zákonů, řádný termín je 20. a 21. října, to znamená, v září už ty předčasné volby být nemohou. Takže, když říká pan předseda Fiala, že v září by to ještě stálo za to, no, možná ano, ale ono to nejde.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Stálo, každý týden, který ta vláda nepovládne, je dobrý v této situaci a zkusme hledat řešení pro předčasné volby.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Přece nemůžeš chtít zrušit ústavu.

David BOREK, moderátor:
Necháme tuto spíše politologickou opět debatu a teď tedy úplně jasná politická otázka. Pane Fialo, absolutně vyloučeno nějaké přímé nebo nepřímé zapojení ODS do konstruování nějaké vlády, vládního uspořádání v tom zbytku volebního období?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Úplně jednoduchá odpověď, ano, absolutně vyloučeno.

David BOREK, moderátor:
Nepřímá podpora?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, vůbec si nic takového nedovedu představit a vylučuji to. Hledejme řešení pro předčasné volby, skončeme to co nejdřív, to je nejodpovědnější. Všechno ostatní je prodlužování neodpovědnosti a jakéhosi absurdního divadla, které tu předvádí vládní koalice.

David BOREK, moderátor:
Čili, kdyby přišel za vámi pan Bohuslav Sobotka nebo někdo z ČSSD, anebo naopak Andrej Babiš nebo někdo z hnutí ANO s otázkou: neuděláme sto jedničku? Tak odpověď za ODS: absolutně ne?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Odpověď za ODS je určitě ne a hledejme cestu k předčasným volbám, jiná rozumná varianta není.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Mluvme seriózně, to znamená, naše účast v nějaké rekonstruované vládě je vyloučená, ale když voláme na efekt po předčasných volbách, tak nezamlčujme veřejnosti, že v září prostě podle naší ústavy nemohou být konány.

David BOREK, moderátor:
Ne, už mi neříkejte o volbách, říkejte mi o tom, jestli TOP 09 aktivně nebo neaktivně by se podílela na tom novém, staronovém modifikovaném vládním uspořádání?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Odpovídám na vaši otázku a reaguju na pana předsedu Fialu. Na vaši otázku odpovídám ne, nepodílela v řádném případě. Na pana předsedu Fialu reaguji, ať lidé, ať lidem neříká, že mohou být v září předčasné volby, nemohou, ústava to vylučuje.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
KSČM nepodpořila tuto vládu a v její rekonstruované podobě, nevím, co by dělala, protože v tomto ohledu my jsme byli kritici vlády, jsme nejsilnější opoziční stranou. A na to další odpovídám to, co říká pan předseda Kalousek, volby mohou být maximálně do 19. července, později být nemohou podle Ústavy České republiky, a to je ten problém, který nastal. A podle mého soudu i ta konstrukce, kterou dnes odříkal pan předseda Sobotka, je přesně ta, že on si spočítal, jakou krizi by vyvolalo to jednání o předčasných volbách. Ve chvíli, kdy počkal, až skončí ta dubnová schůze. To si myslím, že je opravdu pomsta občanům České republiky.

David BOREK, moderátor:
Což by ale znamenalo, že to měl v hlavě už pár týdnů.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
To je možné, ale jestli to s někým konzultoval, pochybuji o tom, protože to utajení podle mého soudu je dáno jenom tím, že s nikým nekonzultoval.

David BOREK, moderátor:
A opět, abych to z té politologie vrátil do politiky, ta otázka nesměřovala jenom k tomu, že to musí být rekonstruovaná vláda Bohuslava Sobotky, ale třeba vláda, kterou bude sestavovat prezidentem designovaný premiér. Ani v takovém případě žádná účast, nepřímá účast, podpora ze strany KSČM?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já si nedovedu představit to, že pan prezident republiky najde vhodnou osobu v tuhle chvíli, která na půl roku vezme vládní odpovědnost v té krizi, do které to současná vláda přivedla.

David BOREK, moderátor:
A kdyby našel?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
A kdyby našel, tak v tom případě KSČM bude trvat na tom, aby to byla vláda nepolitická, protože my máme těsně před volbami a v tomto ohledu každý, kdo vezme odpovědnost, bude muset se zpovídat z toho, co udělal. Pokud by to byla vláda národní shody, to je jediná možnost, kam by KSČM šla, ale to nevidím v téhle situaci, že by politické strany chtěly.

David BOREK, moderátor:
To je nějaká repríza prosince 89 a Mariána Čalfy?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, to si myslím, že taková repríza nemůže nastat, protože je jiná situace politická. Tak to prosím nemůže se ani přirovnávat.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Nepolitická vláda je ve vší úctě protimluv. Vláda je politický orgán. Asi chtěl říct pan předseda Filip nestranická vláda. Jsme politici, vznikla nějaká situace, která vyžaduje politické řešení, byť nikdo z nás tady u stolu se na ní nepodílel. Za TOP 09 mohu říct: jsme připraveni ke konstruktivním jednáním, aby prostě do termínu voleb, který...

David BOREK, moderátor:
Ale o čem tedy, aby to nebylo takové unylé politické, takové umakartové, co je myšleno tím konstruktivním jednáním? V jakých parametrech, v jakých agendách můžete jednat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Slyšel jsem dnes od pana premiéra, že to řešení chtějí hledat v rámci stávající koalice. To si myslím, že je taky v pořádku, nechť si to hledají ve stranách stávající koalice, pak samozřejmě je naprosto nevyloučeno, že bychom se na tom jakkoliv podíleli. Pokud nás požádají koaliční strany o jednání na nějaké téma, my jsme připraveni jít a jednat, ale nejsme připraveni se se současnými stranami vládní koalice podílet na vládě, ale zase nemůžeme říkat, že nás to nezajímá, co se tady další půlrok v téhle zemi bude dít. Jsme připraveni přispět k tomu, aby ta správa země těch půl roku do voleb nějakým způsobem funkčně běžela. Ale nemůžeme se se stranami současné koalice, které toho napáchaly tolik, co napáchaly, podílet na vládě poslední tři měsíce.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
A já jsem připraven bavit se s ostatními stranami o tom, že bychom ty předčasné volby třeba udělali i na konci června, pokud se to dá stihnout, a to se stihnout dá. Já se jich nebojím a je potřeba skončit tuto politickou agonii. Mimochodem já úplně nejsem přesvědčen o tom, co tady naznačoval pan předseda Filip, ale on to jenom naznačoval, on to netvrdil, že by premiér Sobotka postupoval nějak extrémně strategicky a promýšlel to. Já jsem si všiml, že premiér Sobotka nejednal, když měl jednat, a jednal až na základě výzvy Poslanecké sněmovny. Poslanecká sněmovna stanovila to datum na konci dubna. Nesnímejme z něj odpovědnost, za tu politickou krizi nese on velkou odpovědnost a podle mě jediné řešení je co nejrychleji dospět k volbám a nechat občany rozhodnout.

David BOREK, moderátor:
Mimochodem nebyla to chyba, že vaše strany dvě podporovaly ve sněmovně ono prohlášení s tím dubnovým termínem pro premiéra Sobotku a vysvětlím, proč se ptám. Vy jste, přece určitě ODS, nevím jak TOP 09, ale určitě ODS chtěla vrátit do politiky pravolevý spor a ten dneškem zmizel a je překryt na možná několik týdnů sporem o interpretaci osobnosti Andreje Babiše, to jste chtěli?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, prosím vás, to nebyla žádná chyba. Naopak, jestli existují podezření na ministra financí, který tady stíhá kdejakého živnostníka a drobného podnikatele a označuje pomalu za zločince, a sám je podezřelý z daňových úniků a premiér nejedná, tak taková situace prostě nemůže existovat. A to, že jednala Poslanecká sněmovna a přijala nějaké usnesení, to já jsem vždycky od počátku říkal, že nahrazuje nečinnost předsedy vlády. Kdyby předseda vlády jednal, tak nemusela o této věci jednat Poslanecká sněmovna. Chyba to nebyla, bylo to dobře. A já dnes považuji za úsměvné, když třeba někdo argumentuje: no, ministr Babiš by se nedal odvolat, protože na to je nějaká koaliční smlouva a tak dál. To je přece úplně jiná situace. Jestli je tu člen vlády, ministr financí podezřelý z nějakých daňových úniků, tak se to musí řešit, koaliční smlouva nekoaliční smlouva. Jsou tu určité principy, na kterých stojí ústavní systém a ty musíme respektovat. Premiér Sobotka nejednal, a proto tu máme tuto zvláštní krizi.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Pravolevý spor samozřejmě patří do demokratické politiky, ale aby mohl probíhat, tak ta politika vůbec musí mít svůj věcný a demokratický obsah. To, o čem tady TOP 09 vede zápas už déle než dva roky, je, aby politika měla svůj věcný a demokratický obsah, protože jinak se nedá vést ani pravolevý spor. A bohužel současná vláda, její významná část, ten věcný demokratický obsah z politiky odebrala.

David BOREK, moderátor:
Aby to nebyla až taková selanka, pardon, tak zveřejníte také své příjmy za posledních 20 let, protože ono se to mimochodem jako teď téma objeví, prostě místo daní se teď, troufnu si tvrdit, v příštích několika týdnech a měsících bude o trochu více řešit to, jak to mají politici s placením daní, se svými příjmy a výdaji, pane předsedo Kalousku, zveřejníte své příjmy a výdaje za posledních 20 let?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Je to velmi jednoduché, mé příjmy a výdaje za posledních 20 let jsou uloženy v Poslanecké sněmovně, protože od roku 98 odevzdávám přiznání a předtím jsem byl státní zaměstnanec a platil jsem daně ze závislé činnosti. To znamená, státní orgány mají veškeré mé daňové příjmy k dispozici, protože jsem od roku 90 v pozici buď státního zaměstnance, anebo politika.

David BOREK, moderátor:
Čili není nutné už nic k tomu zveřejňovat?

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ty dokumenty existují, jsou v Poslanecké sněmovně k dispozici a koneckonců, kdyby si chtěl pan ministr financí zkontrolovat má daňová přiznání z dob, kdy jsem byl ministrem financí, tak si je může zkontrolovat na ministerstvu financí zrovna tak, jako si může zkontrolovat, kde bydlím, protože pořád říká, že neví, kde bydlím a hrozně ho to trápí.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Já se ještě vrátím k tomu, ano, my jsme parlamentní demokracie a parlament musel zasáhnout ve chvíli, kdy tady bylo určité zpochybnění nějakých pravidel. Mně vadí...

David BOREK, moderátor:
Počkejte, ale promiňte, mě zajímá lehkost těch formulací, jaké zpochybnění pravidel?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
No, podívejte se...

David BOREK, moderátor:
Prostě to, že politici mají skandály, že občas se pohybují na hraně, že se občas vytáhne nějaký kostlivec z jejich minulosti, to přece není poprvé, ani naposledy si troufnu tvrdit v této zemi.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Víte, já to trošku přeženu, možná, že se vám to bude zdát hloupé. Ale podívejte se, dříve stačilo, že pan Kalvoda neunesl svůj JUDr. gate, to znamená, že nedoložil, že dělal rigorózní zkoušku a odstoupil z funkce, jaksi už nebyl ministrem. A tady se nemůžeme dohodnout na tom, jestli jsou správně zaplacené daně a nic se neděje a říkáme, jestli na to máme nebo nemáme zákon. Tak v tomhle ohledu já si myslím, že ty etické normy se propadly někam velmi hluboko a...

David BOREK, moderátor:
Chcete to, opět, protože se říká: dej si pozor, co si přeješ. Opravdu si přejete, aby teď téma třeba vaše levicová agenda, daňová témata, ekonomická témata byla překryta tímto a zdůrazněme si, KSČM přece není v této zemi, nemá monopol na debaty o etice politiků.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Určitě ne, ale vedeme ji také, samozřejmě, že my navrhujeme ten politický spor pravolevý, protože máme nějaký návrh, nějaké řešení pro tu společnost a chceme, aby se to řešilo v tom sporu v demokratické diskusi. A to, že je to překryto, protože ti, kteří vládnou v této zemi, nejsou schopni programově se shodnout na nějakém společném postupu a v podstatě se utápí ve vlastních sporech, to poškozuje tu politiku.

David BOREK, moderátor:
Jenom opět, aby to nebyla selanka. To je fáma nebo to byla fáma, že ono hnutí, které je programově absolutně nekompatibilní s ČSSD, natož s KSČM, bylo zvažovaným koaličním partnerem KSČM v Severočeském kraji, v Ústeckém kraji?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Myslíte, že jsme ji uzavřeli takovou koalici?

David BOREK, moderátor:
Ne, ale uvažovalo se o tom nebo ne, byla to úplná fáma?

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, nebyla to úplná fáma. Jako ...

David BOREK, moderátor:
Takže s hnutím ANO KSČM může v kraji, ale ČSSD nemůže na...

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Ne, my jsme uzavřeli programovou koalici v Ústí nad Labem, myslím si, že jsme udělali dobře. Podívejte se na problémy například v Jihočeském kraji, kde hnutí ANO, když vstoupilo do koalice, tak v podstatě tu koalici rozvrátilo.

David BOREK, moderátor:
Dobře a je stejná otázka nebo podobná otázka na pana předsedu Fialu, velice silná slova na adresu Andreje Babiše, tak já na tu otázku se pana Kalouska ptát nebudu, protože on, předpokládám, neuvažoval o koalici nikdy s hnutím ANO, ani po volbách.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Já ji vylučuji.

David BOREK, moderátor:
Ale vy ji nevylučujete na sto procent, nebo už teď ano, protože, když takto silná slova ohledně morálních, etických, finančních kvalit pana Babiše, tak to chápu správně, že s ním už tedy po volbách v žádném případě ODS do koalice nepůjde, je to tak?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ta otázka tak přece vůbec nestojí, ta stojí jinak. Prostě pokud ministr financí Andrej Babiš nevysvětlí svoje daňové příjmy a dokud orgány, které to vyšetřují, neřeknou, že to je v pořádku, tak nemůže být členem žádné vlády, ale...

David BOREK, moderátor:
Dobře.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Prosím vás nestavme tedy tu situaci tak, že je normálního něco, co není normální. Prostě tady nejde o pravolevý střet. Jestli tu existuje podezření, musí být vyvrácená, vždycky to tak bylo a vždycky to tak v politice bude. Toto jsou vážná podezření, která vznesl sám premiér, vždyť jsme ho dneska poslouchali. Pak nemůžeme se tvářit…

David BOREK, moderátor:
Pan premiér nemá snad doktorát z práv, nebo má?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To ne, ale nemůžeme se tvářit, že je všechno v pořádku. V minulosti tady odstupovali...

David BOREK, moderátor:
Vlastně má.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Má.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
…politici za mnohem menší provinění. Poslechněme si, schválně, ať se každý podívá, co řekl premiér o svém vicepremiérovi a co řekl vicepremiér o premiérovi, že je to neschopný politik, že...

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Ale hezky jste se, pane předsedo, vysmekl z toho vyloučení...

David BOREK, moderátor:
Vy jste se, pane Fialo,...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, nevysmekl, já jsem to řekl naprosto jasně.

David BOREK, moderátor:
Vy jste se jako ODS nikdy nehádali s Věcmi veřejnými a podobně ve vládě?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ať se každý podívá, co kdo řekl v minulosti a podívejte se na to, co řekl vicepremiér o premiérovi a naopak v této vládě. To není normální a netvrďme si, že to je normální, není to normální a nebylo to normální nikdy.

David BOREK, moderátor:
Dobře, poslední otázka, stačí mi jedno slovo, a to slovo může znít buďto ano nebo ne. Účast s Andrejem Babišem ve vládě po volbách, ve které by byla i ODS, ano, nebo ne?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ne. Podívejte se, my říkáme: naše podmínky jsou naprosto jasné. My nemůžeme do vlády, která nezruší EET, my nepůjdeme do vlády s Andrejem Babišem...

David BOREK, moderátor:
Dobře, ale...

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
…který nedokáže vysvětlit své příjmy.

David BOREK, moderátor:
Čili, pokud to vysvětlí, tak to není vyloučeno?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
To je naprosto jasné. Já vždycky jenom říkám: nehrajme si na to, co bude po volbách. Mně tady jde o to, abychom my měli silný mandát, protože my jsme skutečná alternativa k Andreji Babišovi a k ČSSD. Kdo chce tu alternativu mít, může volit Občanskou demokratickou stranu.

David BOREK, moderátor:
Už nemáme čas.

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/:
Já to chci jenom zjednodušit, abych demonstroval jasná odpověď, ať vysvětlí cokoliv, TOP 09 nikdy po vládě nevstoupí, nikdy po volbách nevstoupí do vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. Takhle jasnou odpověď od ODS nikdy nedostanete.

David BOREK, moderátor:
Petr Fiala, Miroslav Kalousek, Vojtěch Filip, pánové, předsedové, děkujeme, na shledanou.

Vojtěch FILIP, předseda strany /KSČM/:
Děkujeme, na shledanou, dobrou noc.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Na shledanou. Dobrou noc.

Petr Fiala

předseda strany