1. října 2016

ODS nabízí alternativu vládní koalici, jako jediná má vizi

V krajské kampani myslíme už i na příští volby, ODS bude zase vládní stranou, věří si předseda občanských demokratů Petr Fiala. Strany vládní koalice před lidmi jen hrají divadlo, že si mezi sebou nerozumějí. Ve skutečnosti si rozumějí moc dobře. My nabízíme alternativu vládní koalici a jako jediní máme vizi, je přesvědčen předseda ODS.

Průzkumy z posledních měsíců přisuzují ODS sedm procent hlasů. To nevypadá moc slavně, co s tím chcete dělat?

ODS prošla složitou krizí, ale teď jdeme do voleb poučeni. Nabízíme nový program, osobnosti, které ho mohou garantovat, a jsem přesvědčen, že voliče získáme. Jsme strana, která je připravena hájit aktivní pracovité lidi. Ty, kteří jsou touto vládou pronásledováni. Kabinet se zastává velkých, ale my jsme advokáti živnostníků, drobných a středních podnikatelů, těch, na kterých stojí naše prosperita.

V krajských volbách ale mezi favority nepatříte. Jaký čekáte výsledek?

Pro nás je důležité, abychom mohli ovlivňovat politiku v krajích. Obhajujeme 102 mandátů, osm senátorských křesel, doba se sice změnila, ale jsme přesvědčeni, že dostaneme co nejvíc našich kandidátů do Senátu a krajských zastupitelstev. Nabízíme alternativu, aby všude nevládla ČSSD s komunisty nebo populisty. Není dobré, aby všude byla obdoba vládní koalice.

Jaký tedy čekáte výsledek?

Náš cíl je, abychom se mohli aktivně podílet na politice a vrátit do ní podstatná témata. Politika dnes vypadá, že jsou to marketingové triky a divadlo, které na nás hraje vládní koalice. Otázka těchto voleb však je: Co uděláme s prosperitou? Projíme to? Anebo to použijeme, abychom měli lepší silnice, lepší školy, lepší budoucnost? Co uděláme s byrokracií, která nás dusí? Jako konzervativec říkám, že jsme schopni udělat jedinou revoluci – antibyrokratickou. Vyškrtáme nesmyslné předpisy.

Té však nedosáhnete v krajských volbách.

Kraje mají zákonodárnou iniciativu. Kdo v nich vládne, rozhoduje, jak vypadají silnice druhých a třetích tříd, jak vypadá zdravotnictví, co se děje se školstvím. A máme tu senátní volby. Senát rozhoduje o celostátní politice.

Tam ale můžete také těžko očekávat velký průlom, obhajujete osm senátorů z roku 2010, kdy měla ODS větší podporu než teď.

Nemusíme si nic nalhávat, bavíme se i o tom, jak budou vypadat příští parlamentní volby. Už v těchto je třeba představit jasnou pravicovou alternativu vládní koalice, což děláme.

Ještě k Senátu, je reálné, že byste těch osm senátorů obhájili?

Uvidíme. Do senátních voleb jdeme s výraznými osobnostmi, které mají šanci voliče oslovit. Senátoři Miloš Vystrčil, Tomáš Jirsa, VeronikaVrecionová, Jiří Oberfalzer mají důvěru ve svých obvodech. A nabízíme nové osobnosti, třeba v Praze Františka Stárka, bývalého disidenta, člověka s úctyhodným osudem, Irenu Bartoňovou Pálkovou, viceprezidentku hospodářské komory. To jsou úspěšné osobnosti, které se spojily s ODS. A tak bych mohl jmenovat jednoho vedle druhého.

Pak jste výjimka, skoro ve všech stranách na nedostatek osobností žehrají. Koho vidíte jako budoucnost ODS?

Na nedostatek osobností si nestěžuji. Ani si nemyslím, že by jich byl nedostatek v politice. I když není jednoduché je přesvědčit, aby do ní šly. Mám však pocit, že třeba mně se to v ODS daří. Řada lidí pochopila moje gesto, že jsem jako člověk úspěšný v jiném oboru šel do politiky, protože chci něco změnit. Teď za nás jako lídr v Královéhradeckém kraji kandiduje bývalý policejní prezident Martin Červíček. Pan generál odešel z policie proto, aby uspěl v politice. Mohu připomenout pana Františka Stárka, o kterém jsem už mluvil…

A to jsou budoucí tváře ODS?

Připomenu Jiřího Nantla, to je náš expert pro výzkum a inovace, ředitel Středoevropského technologického institutu, zkušený, ale současně mladý člověk. Je tady Václav Klaus mladší, který se jako úspěšný ředitel gymnázia stal expertem pro školství a působí viditelně v ODS. Nemám obavy ani o mladší generaci politiků. Vůbec se nebojím, že bychom neměli osobnosti.

To zní hezky, ale když se podívám na vedení ODS a vidím jména jako Martin Kupka nebo Drahomíra Miklošová, napadá mě: Čím se vryli lidem do povědomí?

Na to se ptejte lidí, čím se vryli do jejich povědomí. Mohu vám vykládat, že jsou oba úspěšní starostové, Drahomíra Miklošová dokonce mezinárodně oceňovaná, Martin Kupka dokáže i v nejtěžších dobách pro ODS získat v obci, kterou řídí, sedmdesátiprocentní podporu, to není málo.

Ale to jsou úspěchy na komunální úrovni, na celostátní nejsou vidět.

Vy si je nevybavujete, někdo jiný možná ano. Nechme na voličích, ať to posoudí. Kdybych vás tady zkoušel, kdo jsou místopředsedové jiných stran, nevím, jestli je vyjmenujete. A já možná taky ne. Ale nemám strach, že by ODS nebyla vidět. Jsme strana, která nefunguje tak, že si vytahá lidi, o kterých si myslí, že jsou populární, dá je dohromady a ti pak bez programu vykládají, co je napadne, jen proto, že jim to vyjde z marketingových průzkumů. Jsme strana, která tvrdohlavě hájí svoje principy a současně dělá politiku, která je realistická. Nevím dnes o jiné straně, která má vizi pro moderní Českou republiku.

Proč na to tedy lidi neslyší a pořád nemůžete přeskočit ani desetiprocentní hranici?

Preference jsou jediné: volební výsledky. Až se podíváme na volební výsledky, tak se o nich bavme. Jako politolog vám nebudu rozebírat preference.

A vidíte jako politolog reálně, že ODS bude zase za pár let ve vládě?

To reálné určitě je. A nepochybuji o tom, že lidi přesvědčíme.

Václav Klaus nedávno říkal, že od ODS žádné vize neslyší. Znamená to, že nečetl váš program?

Prezident Klaus se s ODS rozešel před osmi lety a v minulých volbách vehementně podporoval subjekt, který kandidoval proti ODS. Tím to pro mě končí. Vážím si zásluh Václava Klause, ale jeho kritické komentáře k současné ODS, které zaznívají před každými volbami, mě nechávají klidným.

Zmiňoval jste vize. Vezměme si modelový příklad, jakou máte vizi důchodové reformy? Představme si, že je rok 2050, kdy má být v Česku dvakrát víc důchodců než dnes...

Hlavně nesmíme dělat to co teď, že se o tom vůbec nebavíme. Byla to pravice, která se o něco pokusila. Zavedla druhý důchodový pilíř, který tato vláda bez náhrady zrušila. Musíme hledat cesty, můžeme se inspirovat i v zahraničí. Připadá mi směšná debata, jestli se zastropuje důchod v pětašedesáti, když se to dalších patnáct let nebude nikoho týkat. Máme se bavit, jak zajistíme důchody. Jak posílit mezigenerační solidaritu. Jestli něco není na našem návrhu, aby lidé mohli ze svého sociálního pojištění přispívat svým rodičům.

Dobře, to je jeden návrh, ale nikoli vize důchodové reformy.

Kdybych vám řekl, že tady teď položím na stůl model důchodové reformy, aniž bych se o tom s někým bavil, tak bych byl fakt neseriózní politik. To, že představu mám, je zjevné, ale to, že vám nevysypu na stůl konkrétní obrysy důchodové reformy, je taky zjevné, protože ty nemá nikdo.

Co vám brání začít se o tom s ostatními stranami konečně bavit?

Rád bych se o tom bavil, ale jediné, co jsem slyšel třeba od ČSSD, je, že druhý pilíř nemá být, protože se jim nelíbí. Byl jsem to já a byl jsem jediný, kdo vyzval premiéra, ať svolá předsedy stran a bavíme se o národních zájmech. Nedočkal jsem se žádné odpovědi.

Čím si vysvětlujete, že je hlas předsedy ODS nezajímá?

To není o hlasu předsedy ODS, vždyť oni se nedokážou domluvit ani ve vládní koalici. Oni se bojí takové debaty. Copak je taková debata možná, když tady máme vládu, která před lidmi hraje divadlo, že si nerozumí, přitom si ve všech věcech, které prosazují, rozumí?

Takže se debaty s vámi bojí.

Samozřejmě, že se bojí. A ona by premiérovi taková debata pomohla. Pak jede do zahraničí a neví, jaká je česká národní pozice, protože si žádnou nedomluvil, střílí nápady jako společná evropská armáda, kterou nikdo nechce, protože ji s nikým neprojednal. Jeho vicepremiér pak řekne něco opačného. Kdyby premiér do takové debaty šel, tak by minimálně věděl, v jakých otázkách má napříč politickým spektrem podporu.

Lídr Starostů a nezávislých Petr Gazdík nám říkal, že se s Miroslavem Kalouskem vsadil o prase, že dosáhnou ve Středočeském kraji lepšího výsledku než TOP 09. Vsadil jste se s někým i vy?

Nevsadil. Nikdy se nesázím a jako politolog jsem vždycky říkal, že nejsem prognostik. Tak počkám na výsledky voleb.

(Autor: Ondřej Leinert)

Petr Fiala

předseda strany