1. října 2016

Prezentuje se jako advokátka živnostníků a malých podnikatelů. V případě úspěchu v podzimních volbách nabízí ODS strategické plánování u staveb silnic a pro dobré učitele víc než 35 tisíc korun na mzdách. Jak chce ale v krajích rozbít vládu levice? Blesku odpovídal předseda strany Petr Fiala.

Pokud uspějete v následujících volbách, slibujete zrušit daň z nabytí nemovitostí. Proč?

Snažíme se o její zrušení už teď ve Sněmovně. Jsme přesvědčeni o tom, že náš daňový systém je příliš komplikovaný. Snažili jsme se navrhovat nejen snížení daní, ale i zrušení těch, co jsou zbytečné. A tato daň je zbytečná. Lidé tu nemovitost platí penězi, které už jsou zdaněné. Stát na tom mnoho nevybere, a přitom lidé, kteří si nemovitost pořizují, jsou zpravidla mladí a zakládají rodinu. Tady platí zbytečně další peníze.

Není to spíš téma pro volby do Sněmovny?

Od ostatních politických stran se lišíme i tím, že máme komplexní a realistický program. A také ho uskutečňujeme. Program máme jak celostátní, tak i pro jednotlivé kraje. Ale uvědomme si, že to jsou i volby senátní, kde se řeší celostátní politika.

Takže návaznost práce krajů na vaši celostátní politiku?

Ano. Vezměme si příklad školství nebo zdravotnictví. Je to součást našeho programu, ten se snažíme uskutečňovat a potřebujeme k tomu být co nejsilnější v krajích. Protože nám jde taky o to, aby na všech úrovních státu nevládla levice, tytéž strany, ČSSD s KSČM a ČSSD s ANO. Aby tu byla alternativa. Poučili jsme se z minulosti a jsme dobře připraveni na budoucnost. Nabízíme poctivou politiku. A máme kvalitní osobnosti, které ji mohou garantovat.

Zrušit chcete v případě svého volebního úspěchu i elektronickou evidenci tržeb, která ještě ani nezačala fungovat. Proč vám tak vadí?

Co nám? Vadí živnostníkům, vadí drobným a středním podnikatelům. Objíždím republiku, mluvím s lidmi. A spousta živnostníků si stěžuje:,Já to teď budu muset zavřít, na tohle já prostě nemám.‘ Nám to vadí, protože to je zbytečné. Funguje to jedině v Chorvatsku, kde to žádné zvýšení výběru daní nepřineslo. Omezilo to počet živnostníků a to nechceme, aby se v Česku stalo. Je to zkrátka další komplikace a pro malé podnikatele další náklady. A my jsme jejich advokáti.

Jak chcete naplnit další slib, že zrychlíte výstavby i oprav silnic?

To je zrovna věc, kde o peníze jde jenom trochu. Ty by byly. Tato vláda ale obecně neinvestuje dost jak do dopravní infrastruktury, tak do vzdělání, do inovací. Tím ohrožuje budoucnost. U silnic je jiný problém. Ony se prostě nedají stavět, protože tomu brání různé další předpisy. Pak vláda není schopna vyjednat, krom nějakých deseti staveb, všechny ty ostatní. A když se zastaví stavba silnic, tak je to extrémně špatné pro všechny. Pro rozvoj podnikání, pro zaměstnanost, pro rozvoj školství…

Odkud chcete vzít na platový skok, kdy dobrým učitelům slibujete příjem nad 35 tisíc měsíčně?

Je potřeba samozřejmě navýšit rozpočtové prostředky, ale je také možno ušetřit v rezortu. A platí jednoduchá pravda. Nemůžeme mít dobré školy, pokud nemáme dobré učitele. Na rozdíl od současné vlády nechceme zvyšovat tarifní platy, ale chceme dát dostatek financí ředitelům, aby měli možnost odměňovat učitele, kteří jsou kvalitní, kteří na sobě pracují, kteří dobře učí. Jedině tak zvýšíme kvalitu našeho vzdělávání.

Proč by měli nerozhodnutí voliči volit v krajích ODS, a ne zástupce jiných pravicových stran?

Jsme stranou, která vrací do politiky její obsah, její smysl. Nechceme politiku jako marketingovou hru. Chceme politiku, která se stará o konkrétní zájmy a problémy občanů. Naše hlavní heslo je: ‚Zjednodušme to!‘ Chceme stát, kde se stále komplikují předpisy? My říkáme ne. Zjednodušme podmínky pro podnikání, daňové zákony, byrokracii, aby stát skutečně sloužil lidem. Jsme přesvědčeni, že na to máme. Chceme, aby ČR byla zase lídrem ve střední Evropě. Navíc nabízíme osobnosti, v mnoha případech nové, které jsou to schopny garantovat.

Jste ochotni v krajích přistoupit na koalice s komunisty?

Ne. V žádném případě.

S kým jiným spolupracovat určitě nebudete?

My máme i kongresem zapovězenu spolupráci s komunisty. U ostatních stran uvidíme, jak voliči rozdají karty. Ale máme priority.

Jaké?

Jednoznačně chceme dělat koalice s politickými subjekty od středu doprava. Ale když se podívám třeba na výsledky posledních komunálních voleb ve velkých městech a vidím, že přízeň voličů je roztříštěna mezi spousty politických uskupení, až se skoro nedá sestavit nějaká koalice, aniž by tam bylo pět členů, pak pragmaticky musím říct, počkejme, až jak se to vyvine. Důležité je ovšem to, že ODS nepůjde do žádné koalice, abychom tam byli kosmetickým doplňkem a nemohli prosazovat svůj program.

Jaký výsledek budete považovat za úspěch?

To se těžko srovnává, protože téměř není s čím. V roce 2012 anebo v roce 2010, kdy byly senátní volby, byla úplně jiná situace nejenom v ODS. Za úspěch tedy budu považovat to, když dokážeme rozbít tu všeobecnou vládu levice na všech úrovních. A když budeme schopni podílet se na vládě v krajích, a dát jim tak určitou dynamiku.

Vyvodíte, když své cíle nenaplníte, také nějakou osobní odpovědnost?

Jsou to krajské volby. Nejsou to volby celostátní. Kandidujeme v jednotlivých krajích s nabídkou nějakých osobností. Vůbec si nedovedu představit, že bychom nenaplnili svoje cíle, nedosáhli volebního úspěchu. Takže počkejme, jak ty volby dopadnou, a pak se budeme bavit, co dál.

Petr Fiala

předseda strany