30. září 2016

Jsme tu pro aktivní lidi, jimž hází vláda klacky pod nohy

Lidem, kteří chtějí žít aktivně, podle šéfa ODS Petra Fialy vláda jen komplikuje život stále novými předpisy a byrokracií. Právě o podporu těchto lidí se chce opřít. „Cíl je vrátit do politiky témata, aby to nebyla marketingová hra. Třeba jak neprojíst prosperitu a jezdit po dobrých silnicích,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Fiala.

„Chci příští rok kandidovat ve volbách a pak se uvidí. Podporuji nějaké ty zbytky pravicové politiky, které tady jsou,“ řekl iDNES.cz váš školský expert Václav Klaus mladší. Neobáváte se, že vám ve straně roste někdo, kdo by vás mohl chtít jednou vystřídat v čele strany?
 
Jsem rád, že ve straně máme osobnosti, které oslovují lidi. Václava Klause mladšího jsem sám přivedl k ODS, když jsem ho požádal, aby se stal školským expertem. V této oblasti dělá výbornou práci a je dobře, že ODS má plno kvalitních osobností. K ODS teď přicházejí lidé, kteří se třeba v politice neangažovali, jako příklad bych mohl uvést našeho lídra v Královéhradeckém kraji Martina Červíčka, bývalého policejního prezidenta. Za nás kandiduje v Praze František Stárek, osobnost známá svými postoji z minulosti. Nebo třeba paní Pálková Bartoňová, viceprezidentka Hospodářské komory. To jsou osobnosti, které uspěly ve svých profesích a připojují se k ODS a snaží se prosazovat její politiku. To platí i o Václavu Klausovi mladším.
 
Dovedl byste si ho představit jako volebního lídra ODS v Praze, nebo jakou vidíte jeho pozici ve straně?
 
Já jsem ho oslovil jako člověka, který je odborníkem na školství a umí formulovat jasné postoje, které jsou odborně podložené. Tuhle práci dělá dobře.
 
Ptám se i proto, že levostředová vláda je u moci už téměř tři roky a preference ODS se stále drží těsně pod deseti procenty. Kde je podle vás problém?
 
ODS prošla velmi složitým obdobím, ale my jsme se poučili z minulosti, jsme připraveni na budoucnost, máme dobrý program, dobré osobnosti a jsem přesvědčen, že veřejnost oslovíme. My jsme tady pro lidi, kteří jsou aktivní, kteří jsou pracovití, kterým tato vláda hází klacky pod nohy. Nemám pochybnosti o tom, že třeba drobní, střední a malí podnikatelé, lidé, kteří jsou zaměstnanci nebo důchodci, kteří chtějí svůj život žít aktivně, tady nemají žádného advokáta. Vládní strany se starají o ty velké, ale těmto lidem stále novými předpisy, zvyšováním byrokracie, růstem státního aparátu hází klacky pod nohy. My jsme tady pro tyto lidi a já jsem přesvědčen, že i oni to vidí a ty hlasy nám dají.
 
Zjednodušme daňový systém, podmínky pro podnikání
 
Co musíte udělat, aby preference vaší strany vzrostly výrazněji?
 
To co doposud. Počkejme na volební výsledky, nabídka ODS je poctivá politika založená na programu. Z naší minulosti jsme poučeni a dobře připraveni na budoucnost. A já nepochybuji, že ODS jde a půjde nahoru. Nebudu zastírat, že ekonomická situace, která je dobrá a já jsem za to rád, hraje do karet vládě. To celé, co se teď děje a ten růst, kterého jsme svědky, je zásluhou právě těch aktivních a pracovitých lidí, kterým tato vláda nevytváří podmínky. A já říkám - zjednodušme to, vytvořme ty podmínky. Zjednodušme daňový systém, podmínky pro podnikání, zjednodušme byrokracii, aby se tu lidem lépe žilo, a bude to s naší zemí lepší.
 
Při schvalování zákona o střetu zájmů se ve Sněmovně vytvořila poměrně pestrá koalice ČSSD, ODS, TOP 09, KDU-ČSL, pak se ještě připojili komunisté. Nicméně ten projekt pestré „duhové“ koalice proti Andreji Babišovi, to je projekt, se kterým byl zvolen do čela TOP 09 Miroslav Kalousek. Dovedete si představit, že byste se mohli pokusit takovouto koalici slepit i po volbách do Sněmovny? Je to vůbec reálné?
 
Mně to jako reálné nepřipadá a já vlastně o žádné koalici nevím. Nastala situace, že tu je střet zájmů, který je neobvyklý, který vládní strany neřešily a k němuž bylo potřeba se nějak postavit, nějak ho vyřešit. My jsme politická strana, která je schopna se domluvit, ale jsme trochu tvrdohlaví, pokud jde o princip. Takže my jsme jednoznačně byli pro to, ať zákon o střetu zájmů je, ať omezí aktivity Andreje Babiše, ale už jsme třeba nebyli pro to, aby ten zákon zakazoval plošně všem lidem, kteří půjdou do vlády, aby vlastnili nějaký majetek, protože to nám připadá, že jde proti principům, kterým věříme. Ale pokud jde o nemožnost získávat dotace, investice, pobídky a vlastnit média u toho, kdo je členem vlády, to nám připadá správné, a proto jsme toto podpořili.
 
S ČSSD, TOP 09 a lidovci to byla jen ad hoc dohoda
 
Ale byla to ad hoc dohoda stran, není to něco, co by do budoucna mělo tvořit formát vlády v této zemi?
 
Ano, to byla ad hoc dohoda, která vzniká i u jiných, mediálně možná méně zajímavých zákonů, ale občas vznikne, když je něco rozumného. Já nemám žádný problém s tím - a vždy jsme říkali, že jsme konstruktivní opozicí - abychom třeba někdy podpořili něco, co jde přímo z vlády a co je rozumné. Vznikla hlasovací koalice, která se týkala tohoto zákona. Já si nedovedu představit, jak bych dobře spolupracoval třeba s ČSSD, pokud by prosazovala program neustálého zvyšování státního aparátu, byrokracie, komplikování života lidí, útoku na živnostníky a podnikatele. To si těžko dovedu představit.
 
Přečetl jsem si volební programy stran a třeba vy v tom vašem píšete, že dobří učitelé by se měli dočkat platu 35 tisíc korun. Není to už spíš slib pro volby do Poslanecké sněmovny a proč jste vlastně tuto věc neprosazovali, když byla ODS u vlády?
 
Pokud mám mluvit za sebe, tak jsme to prosazovali. Učitelům i v době největší krize, kdy klesaly platy, rostl plat, byť málo, ale rostl. Byl jsem vždy přesvědčen, že platy učitelů jsou nedůstojné a neodpovídají tomu, že školství je tady prioritou. Tato vláda má ale velkou šanci platy zvyšovat, i to leckde dělá. My jsme přišli ještě dřív, než se vláda rozhodla, že ty platy zvýší, s tímto heslem, tak jsem rád, že ho vláda naplňuje, ale naše představa je přece jen jiná. My bychom nechtěli tak zvyšovat tarifní mzdu, ale raději bychom dali školám víc peněz na to, aby mohly zaplatit dobré učitele a aby ředitelé měli možnost odměňovat ty, kteří na sobě pracují, mají dobré výsledky.
 
Ale jak to budete prosazovat v rámci krajů nebo Senátu? Není tohle už opravdu spíše slib pro volby do Sněmovny?
 
Do jisté míry je to slib i pro sněmovní volby, ale kraje přece mají důležitou roli při financování základního a středního školství, tedy regionálního školství, kde vidíme ten problém. A když se podíváte na to financování, ono to přece jde přes kraje do toho školství. Kraje jsou přímo zřizovatelé středních škol, ale poskytují i peníze zřizovatelům základních škol, tedy obcím.
 
Kdyby byly jen dvě sazby DPH, lidem by to ulehčilo život
 
V programu také slibujete zrušení daně z nabytí nemovitosti, silniční daně pro osobní vozidla, postupně sjednotit DPH do jedné sazby, že bude možné založit eseróčko elektronicky do 24 hodin. Budete, předpokládám, některé ty věci zkoušet prosadit přes Senát, ale taky už je to přece program pro volby do Sněmovny...
 
Náš program je komplexní. Máme jak program celostátní, tak pro jednotlivé kraje a myslím si, že v tom mají voliči záruku, že to, co budeme prosazovat na krajích, budeme prosazovat i na celostátní úrovni a naopak. Všechno, co jste jmenoval, nejenom že budeme prosazovat, ale také už i v nevýhodné pozici, ve které v Poslanecké sněmovně jsme, prosazovat zkoušíme. A může to být dobré vodítko pro voliče. My jsme ty věci navrhli a všechno z toho smetla vládní koalice ze stolu, což mě mrzí. Kdyby aspoň dvě spodní sazby DPH daly do jedné a neměli bychom tři sazby DPH, to by výrazně ulehčilo život lidem.
 
A taky by pak ministru financí Babišovi chyběly peníze v rozpočtu.
 
My jsme u minulého rozpočtu ukázali - to chci zdůraznit, máme program a máme kompetenci - kde lze ušetřit 30 miliard korun, aby rozpočet měl nižší deficit. To je konkrétní poctivá politická práce. To, že to vládní koalice odmítla, je její problém. Teď přichází s deficitem 60 miliard korun, což je naprosto neodpovědné.
 
Co je pro vás hranice úspěchu a neúspěchu v krajských a senátních volbách?
 
Těžko se to srovnává. Minulé senátní volby před šesti lety a krajské volby v roce 2012 byly v úplně jiné situaci, nejen ODS, ale i celého politického systému. Řada dnešních konkurentů se v politice vůbec nepohybovala. My máme několik cílů. Aby co nejvíc našich kandidátů se dostalo do krajských zastupitelstev a do Senátu. Druhý cíl je, abychom přesvědčili voliče, že moc je třeba vyvažovat, ne aby všude vládli ti stejní. A ten třetí cíl je vrátit do politiky témata, aby to nebyla marketingová hra. To je třeba jak neprojíst prosperitu a jezdit po dobrých silnicích, mít dobré školy, slušné zdravotnictví. Považoval bych za splnění cíle, kdybychom dokázali oslabit tu všeobecnou vládu ČSSD s někým jiným a podíleli se na řízení krajů. My ale nepůjdeme do koalic, abychom tam jenom byli nějakým kosmetickým doplňkem nebo abychom byli u toho. Půjdeme do koalic, když budeme moci prosazovat náš program.
 
Koalice s ANO nepreferuji, na krajské úrovni ale nevylučuji
 
Jaký typ koalic by ODS preferovala?
 
Jednoznačně preferujeme strany od středu doprava, nesocialistické. Samozřejmě jsme realisti, může to dopadnout všelijak. Pro nás platí, že nemůžeme jít do koalic s KSČM, jinak ta koaliční spolupráce je otevřena. Koaliční jednání povedou lídři v jednotlivých krajích po konzultacích s vedením.
 
Pochopil jsem to správně, že byste neměli problém jít do krajské koalice s ANO?
 
Já tuto koalici nepreferuji. Nevyloučil jsem ji na krajské úrovni proto, že se může stát, že se budou vytvářet mnohočetné koalice a ještě bych k tomu řekl, že politická scéna je někdy paradoxní. Já jsem třeba z Brna, kde je na radnici v koalici TOP 09 a ANO, což je hodně neobvyklé, a TOP 09 tam jde v krajských volbách s podle mě úplně levicovým subjektem Žít Brno. Ono je to samozřejmě na nižších úrovních politiky komplikovanější. Když se mě ptáte na hnutí ANO, tak to je velmi různorodá strana. V některých regionech je to absolutně vyloučeno, jinde si to moji kolegové na regionální úrovni umí představit. ANO nepovažuji ani za středopravicovou stranu, to je strana populistická, která hledá svůj program, který nemá. My budeme upřednostňovat ten typ koalic, který jsem říkal. Uvidím, jak voliči rozdají karty.
 
Existuje nějaký typ volebního výsledku, u kterého byste nabídl své straně funkci k dispozici, kdyby to byla úplná katastrofa pro vaši stranu?
 
Nad tím jsem nepřemýšlel, takový výsledek si nepřipouštím. Jsou to krajské volby, kde jde hlavně o nabídku v regionech. Ani takový výsledek nic nenaznačuje. Pokud jde o Senát, tam obhajujeme osm křesel, což už v tom roce 2010 byl senzační výsledek. Jako realista mohu jen konstatovat, že se budeme snažit mít co nejvíce lidí ve druhém kole a že máme dobré kandidáty.
 
Co podle vás rozhodne o výsledku těch voleb?
 
Těžko říci. Když se díváme do zahraničí, hodně voličů se rozhoduje na poslední chvíli. Záleží na volební účasti, na všem možném. Budu výsledek voleb hodnotit nejen podle procent, ale i podle získaných mandátů, respektive nakolik vůbec bude možné tu politiku na krajích změnit a začít ji konečně dělat pro aktivní lidi.
 
Ti, co volají po Czexitu, nenabízejí realistickou alternativu
 
Vidíte možnost, že by se ODS, TOP 09 a třeba Svobodní dokázali v dohledné době domluvit na nějaké užší spolupráci?
 
My vlastně spolupracujeme v různých oblastech. Ve Sněmovně, spolupracujeme i v některých senátních obvodech. Další debata bude po těchto volbách, já se spolupráci nebráním. Po těch zkušenostech, které v politice mám, tak takové ty představy o integraci považuji za naivní a obtížně možné. Spolupráci, tam, kde si rozumíme, proč ne?
 
Jednoduchá otázka. Byl byste pro to, aby se konalo referendum o Czexitu?
 
Jednoduchá odpověď. Nebyl. A ti, co navrhují referendum o Czexitu, nenabízejí ani realistickou alternativu, ale ani poctivou. Protože nevědí, co by bylo druhý den poté, kdyby voliči náhodou rozhodli pro Czexit. Tohle není dobrá alternativa pro Českou republiku. My dlouhodobě navrhujeme reformu Evropské unie. To, co jsme navrhovali před deseti lety, o tom se začalo mluvit teď už vážně. Věřím, že v příštích letech ta diskuse bude probíhat, protože i kdyby ji někdo nechtěl, tak je nutná, protože odchází Velká Británie a to změní EU velmi podstatně. Mě jen mrzí, že se nedokážeme dohodnout, i když k tomu vyzývám pana premiéra opakovaně, na nějaké české národní pozici, co chceme v Evropské unii prosazovat, jakou ji chceme mít. Mně to připadá škoda, protože pak ten český hlas není dostatečně silný.
 
(Autor: Josef Kopecký)
 
Petr Fiala

předseda strany