15. září 2016

Pouze ODS nepodlehla populismu

„Kraji by prospěli lidé, kteří nemají ambice být v Praze,“ má jasno Jiří Crha, krajský lídr jihomoravské ODS.

Když ODS hledala lídra do letošních krajských voleb, chvíli to vypadalo, že proti Michalu Haškovi (ČSSD) stranu povede jeho vlastní placený poradce Miloš Šifalda. Ten ale nakonec není ani na kandidátce. O post se totiž podruhé přihlásil Jiří Crha a spolustraníky přesvědčil. Navzdory tomu, že v minulých krajských volbách ODS dovedl jen do opozice. Crha je ale jinak úspěšným místostarostou Blanska a má navíc zkušenosti z dob, kdy šéfoval krajskému úřadu. "Kraj a město by měly více spolupracovat. Nezajímá mě, jestli hejtman je z ČSSD a primátor z ANO. Nemusejí se mít rádi, ale pokud nebudou profesně komunikovat, škodí to celému kraji," naráží Crha na současnou nevraživost mezi Haškem a brněnským primátorem Petrem Vokřálem (ANO). Do voleb jde s heslem Změňme to. 


Co vidíte jako klíčový problém jižní Moravy? 

Neřešenou dopravní infrastrukturu. Stav silnic druhých a třetích tříd rozhodně není dobrý. Z rozpočtu kraje bychom investovali více. Za posledních osm let se navíc nepostavily prakticky žádné dálnice. Jsou to sice státní stavby, ale nemohou vzniknout bez územního plánu, který kraj jako jediný v republice nemá. Současný stav brzdí rozvoj jižní Moravy. Je to i otázka špatné legislativy, protože proti schvalovanému návrhu se může leckdo odvolat a dělat problémy. 

Pokud se dostanete do vedení kraje, slibujete také audity jeho hospodaření. Proč? 

Nic nepředjímám, ale dotace nemohou být rozdělovány na základě politických preferencí a vazeb. To není směřované jen na sociální demokracii. ČSSD vládne s lidovci a všichni víme, jak fungují a provazují se. To prostě není možné. Chceme si udělat sondáž, kde je v obcích starosta z jaké strany a kolik tam teče peněz. Peníze jsou veřejné a mají jít tam, kde je potřeba. Navíc za pomoci dotací si lze přifouknout stranické preference u voličů. A je třeba se podívat i na krajský úřad. Kraje se podobají obcím, jejich fungování má být o reálné práci. Spousta hejtmanů svou funkci ale zvyklostmi povýšilo skoro na vládní úroveň. Někdo jim radí, dělají si PR, protože jde o persony, které myslí na celostátní politiku. Kraji by prospělo, kdyby se do vedení dostali lidé, kteří nemají ambice být v Praze, ale spíše jsou spjatí s obcemi, komunikují se starosty. Já bych určitě žádné poradce nepotřeboval. Na úřadě pracuje řada odborníků. 

Na druhou stranu poslední čtyři roky jste seděli v zastupitelstvu jako opozice. A i hejtman Hašek několikrát prohlásil, že je to, skoro jako by žádná opozice nebyla. Neměli jste za tyto věci více bojovat už v tomto volebním období? 

Ozvali jsme se třeba při přebírání nemocnice v Hustopečích. Když si ale vezmete další agendu, jsou tu třeba vysoké dotace hasičům. Je velmi obtížné pro ně nehlasovat. Na zastupitelstvu moc kontroverzních věcí není. Za každou cenu neřveme, že je něco špatně. 

V programu máte i slib, že chcete revidovat dotace pro neziskové organizace… 

My nemáme nic proti neziskovému sektoru, ba naopak. Ale stav je neudržitelný, peněz tam teče hodně. Ekonomice se daří a tím pádem narůstá i objem dotací. Neziskovky k oblasti sociální či zdravotnictví patří, ale je třeba zjistit, zda dotované nejsou i ty, které většinu peněz projí v provozních nákladech. 

Když to chcete odhalovat, asi se to tedy podle vás děje. Můžete uvést nějaký příklad? 

Nechci ukazovat. Je to složité, proto i ten audit. Jde o celorepublikový problém. Viděl jsem neziskovku, jež chce integrovat uprchlíky a má rozpočet šest milionů. Z toho pět padne na mzdy, místo aby peníze šly potřebným. To není normální. 

V minulých krajských volbách ODS získala 9,2 procenta hlasů. Proč by to mělo být lepší? 

ODS měla na jižní Moravě v krajských volbách slabší výsledek vždy. I v době, kdy to celostátně bylo třeba 36 procent, tady jen 25. Situaci nyní těžko odhadnout. Celostátní preference jsou ještě nižší než před čtyřmi lety. Za úspěch bychom považovali dvojciferný výsledek. Věříme, že se to povede. Jsme přesvědčeni, že jsme na jižní Moravě zůstali jedinou pravicovou stranou, která nepodlehla populismu a nevytvořila s nikým koalici, protože máme dostatek vlastních lidí. Jsou to většinou starostové, místostarostové či zastupitelé. Ti, kteří v těch nejtěžších dobách pro ODS – v komunálních volbách 2014 – uspěli v místech, kde lidé jejich práci znají. 

Na rozdíl od předchozích krajských voleb to zatím nevypadá, že bude letos dominovat nějaké celostátní téma. Nahrává to vaší kandidátce starostů? 

Řada lidí si myslela, že prim bude hrát migrační krize, není tomu tak. Nám to určitě nahrávat může. Starostové z konkrétních míst nám mohou posbírat hlasy. Na druhou stranu i tak v krajských volbách celostátní preference sehrají výraznou roli. Vidíme to i na vedení kampaně. Na billboardech se mnohdy objevují celostátní lídři. I já jsem na několika s Petrem Fialou. 

Výběr lídra jste ale měli poměrně komplikovaný. Nechybělo tolik a jedničkou se stal Miloš Šifalda, poradce Michala Haška. 

Nominovala ho brněnská ODS. Já se věnuji práci v Blansku, na kandidátce do krajských voleb jsem chtěl být, ale ne znovu v roli lídra. Když jsem se ale dozvěděl, že by to měl být pan Šifalda, velmi mi to vadilo. Řada spolustraníků mě dokonce začala oslovovat, abych do toho šel opět. Nekompromisně jsem pana Šifaldu vyzval, aby na kandidátce vůbec nebyl. Když máme kandidovat jako opoziční strana, lídrem prostě nemůže být poradce hejtmana. Z toho by novináři i ostatní strany měli minimálně srandu. Je vidět, že jsme demokratická strana. Brno je největší oblast, a kdyby to chtěli nějak manipulovat, nemohl jsem vyhrát. Já jsem ale spolustraníky jednoznačně přesvědčil. 

ODS v Brně doteď pronásledují podivní sponzoři. Miliony za éry předchozího vedení dala nemajetná kadeřnice, muž s řadou exekucí, letos vyšlo najevo, že i krachující lékárenská firma. Část příspěvků pak ODS kvůli podezřením, že se jedná jen o bílé koně, vracela. Mohou voliči věřit tomu, že je to minulost? 

Tohle je za námi. Máme transparentní účty, každá koruna je přesně evidovaná. Vracet se do minulosti nechceme. ODS si vytrpěla strašně, možná více, než bylo zdrávo. Sponzory důkladně prověřujeme, musí mít garanty. Nikdo nepochybuje, že předseda Fiala je slušný člověk a snaží se vše dělat co nejlépe. 

TOP 09 s Žít Brno, zelení s piráty a ANO řekli, že s Michalem Haškem do koalice nepůjdou, i když s ČSSD jsou ochotní spolupracovat. Vy jste to neudělali. Jaká je vaše představa o povolební koalici? 

Byla to výzva ANO, na kterou my nebudeme naskakovat. Chceme na kraji změnu. Je třeba udělat takový výsledek, abychom rozbili současnou koalici ČSSD a lidovců za podpory komunistů. Máme problém v tom, že na pravici nevidíme žádného přirozeného partnera. Bude tak záležet na programu. Samozřejmě z jednání vylučujeme komunisty. V tuto chvíli studujeme styčné body s jinými stranami. Za každou cenu ale rozhodně do koalice nepůjdeme. Před čtyřmi lety jsme od Michala Haška dostali nabídku uvolněného placeného místa, kterou jsme odmítli. Když se podíváte na naši kandidátku, jsou to často starostové v půlce volebního období. Máme to tak jednodušší než ti, kteří teď ve volbách bojují o svou existenční budoucnost. 

A dovedete si představit být součástí koalice, díky které bude Michal Hašek potřetí hejtmanem? 

Ve straně jsou různé názory. Někteří si nedokážou představit koalici s ním, jiní zase s ANO, které se třeba v Brně od spolupráce s ODS distancuje. Má nás ve stejné skupině jako komunisty, takže spolupráce s nimi je pro nás těžká. Já určitě nejsem obdivovatelem pana Haška. Mohl jsem být za jeho vlády ředitelem krajského úřadu, ale odešel jsem. Ale nevím, zda Michal Hašek vůbec bude ve vyjednávacím týmu. ČSSD je náš ideový nepřítel číslo jedna, ale nepochybně je to demokratická strana. Personifikovat to je složité. 


Profil

Jiří Crha * Lídr kandidátky ODS. Jako číslo jedna ji vedl do krajských voleb už v roce 2012, strana získala 9,2 procenta hlasů a skončila v opozici. * Od roku 2010 je místostarostou Blanska, šéfuje i tamnímu fotbalovému klubu. * Mezi lety 2001 až 2010 působil jako ředitel Krajského úřadu Jihomoravského kraje. * Je vystudovaný elektrotechnik a ekonom.

Ing. Bc. Jiří Crha

kandidát na hejtmana