7. července 2014

Poslanec ODS zažil Majdan a fandil mu. Teď mluví o fotkách z počítačových her a manipulaci, která děsí

ROZHOVOR Předseda ústecké ODS, poslanec Radim F. Holeček, změnil názor na ukrajinsko-ruský konflikt. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz se vyjadřuje i k nebezpečí kolem Babišova precedentu nebo proč se podle něj nemůže v Mostě ujmout toryovské podhoubí.

Poslanec Radim F. Holeček je 1. místopředsedou regionálního sdružení ODS v Ústeckém kraji, působí na Univerzitě J. E. Purkyně, zejména jako germanista, v minulosti rovněž studoval například obchodní ruštinu, v rámci Meziparlamentní unie je zastoupen ve skupině Ukrajina, Ruská federace a další.

V Čechách v těchto dnech vznikla výzva „Nepomůžeme-li Ukrajině, zítra nikdo nepomůže nám“, která má zdůraznit nutnost naší pomoci Ukrajině a podpoření její suverenity. Je to aktivita, k níž byste se připojil?

Obecně se víceméně zapojuji do všeho, co je pro Ukrajinu dobré. O této iniciativě mám zatím jen povšechnou informaci, co jsem zahlédl na Facebooku, ale nastuduji si podrobnosti.

V anketě ParlamentníchListů.cz se zhruba 85 procent čtenářů a čtenářek vyjádřilo, že v příštích deseti letech hrozí válka v západní Evropě. Co si myslíte vy?

Myslím, že ne – Evropa je rozumná a domnívám se, že se předešlými dvěma velkými válkami nějakým způsobem poučila. Budou lokální konflikty, ale někde na hranicích, a teď jde o to, co vnímáme jako Evropu: Pokud bychom to nyní vnímali v souvislosti s východní částí Ukrajiny, tak tam bych viděl hranici, kde by mohly nastávat problémy.

Když konflikty na Ukrajině nastaly, co se vám tehdy honilo hlavou ve srovnání s tím, kam to dnes dospělo?

Na ukrajinském příkladu poukazuji na to, jak to v dnešním světě médií, informací a dezinformací funguje. Ve chvíli, kdy jsem stál omrzlý na Majdanu a držel barikádu, tak jsem byl stoprocentně přesvědčen o správnosti té strany, na které jsem stál. Od té doby ovšem začínají chodit zprávy z obou stran a ten konflikt začíná být tak nejistý a nejasný, že mě to až děsí, co je možno vyrábět. Například fotografie tanků z počítačové hry a obrázky, které se použily z Kosova. A jen se někde přehladí něco, aby to vypadalo jako ruská uniforma. Z jedné strany na tom stoprocentně pracují tajné služby – za sebe říkám, že se to posunulo někam, kde se mi to vůbec nelíbí a je to nepřehledné.

Z jakého popudu jste vlastně začátkem roku odjel na Majdan?

Dostal jsem se tam úplně náhodou, protože jsem tam byl pracovně – nikoli jako poslanec, ale za Univerzitu J. E. Purkyně. Zrovna v tu dobu dané okolnosti běžely. Protnuly se události a já si říkal: No, když jsem nestihnul rok 89 v Praze, tak si zažiju revoluci v Kyjevě se všemi atributy.

Dovolím si otázku k domácí politice: Vy sledujete téma kauzy Andreje Babiše. Jak podle Vás verdikt soudu ve věci jeho údajné nespolupráce s StB ovlivní, či neovlivní mínění veřejnosti o těchto záležitostech?

Pan Babiš byl zvolen, ač lidé věděli, že je u něj velké podezření, že byl agentem StB. Takže toto už padá, smývá se to a do dalších let už toto nebude hrát roli. Podle mne je velmi nebezpečné, když lidé neberou toto jako hrozbu a volí podle jiných kritérií.

Ta kritéria budeme opět moci sledovat, protože se chystají kampaně do podzimních voleb a v nich se bude mimo jiné sledovat i úspěch, či neúspěch bývalých ODSáků. Novou stranu zakládá například váš bývalý partajní kolega Oldřich Vojíř…

Ano, slyšel jsem o tom – strana Toryové v mém rodném Mostě. Ale jak znám složení v tomto městě a voličskou základnu, tak mě to poměrně pobavilo. To chce odvahu a zatleskání, jestliže tam někdo založí stranu s tímto názvem! Zrovna tam je to podhoubí, ve kterém se nemůže ujmout. Ale držím mu palce.

Vy jste byl pro změnu označován před rokem jako nový vítr do ODS a ztotožňujete se s narovnáním občansko-demokratické image v režii předsedy Petra Fialy. Myslíte si, že už v letošních volebních výsledcích se ona pozitivní změna odrazí?

Pořád se bojím… Zůstávám skeptik… Obávám se, že podzimní komunálky nám ještě volič spočte. Je ještě brzy a myslím, že se neočišťujeme tak rychle, jak to má náš předseda v úmyslu.

Zdroj: Parlamentní listy

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Poslanec-ODS-zazil-Majdan-a-fandil-mu-Ted-mluvi-o-fotkach-z-pocitacovych-her-a-manipulaci-ktera-desi-326050

Mgr. Radim Holeček

předseda oblastního sdružení
poslanec PS PČR