19. května 2014

120 dní Petra Fialy

"Rád bych v nejbližší době sestavil skupinu lidí, odsud i ze zahraničí, praktiků i teoretiků, aby nám navrhli dobrý a fungující model financování," říká předseda ODS Petr Fiala v rozhovoru pro Hospodářské noviny.


Jste politolog, jaký čekáte výsledek eurovoleb?
 

Já nikdy nepředvídám výsledek. Nedělal jsem to jako politolog, nebudu to dělat ani jako politik. Výsledek ODS, který se pohybuje kolem našeho výsledku ve volbách do Poslanecké sněmovny, a cokoliv nad to považuji za úspěch. Výsledek mezi pěti a sedmi procenty považuji v naší dnešní situaci za přijatelný. A výsledek, kdy bychom se nedostali do Evropského parlamentu, považuji za špatný. Ale zdůrazňuji, že vím, že ODS má na víc, a věřím, že naše výsledky se budou postupně zlepšovat. 

Pokud by byl výsledek špatný, měl by za to někdo nést odpovědnost? Jan Zahradil řekl, že eurovolby bere na sebe. 

On to řekl už na kongresu. Já to po něm nikdy nechtěl a nemyslím si, že by to bylo nutné. Projekt, se kterým jsem byl zvolen do vedení ODS, je na roky. To není otázka několika týdnů nebo měsíců, nejsem blázen. Vůbec jsem nepředpokládal, že bychom byli před evropskými volbami v kondici. 

U eurovoleb si tohle říct můžete, u podzimních komunálních už ne. Daří se vám pro ně hledat lídry? 

Proces hledání lídrů a sestavování kandidátek probíhá. Chceme je mít schválené do července, takže je určitý čas. Někde to není moc složité, protože máme starosty a místostarosty, kteří nejsou zapojeni do problematických věcí. Jsou ale samozřejmě i větší města, kde je potřeba hledat někoho do čela kandidátky. 

Jsou nějaká města, na která budete upírat větší pozornost? Napadá mě například Liberec, donedávna tradiční bašta ODS. Dobýt ho zpět by bylo symbolicky pěkné… 

Soustředíme se na místa, kde momentálně máme primátory, starosty, kde jsme úspěšní. Liberecko je oblast, která z hlediska sociální skladby opravdu může být dobrým místem pro pravicovou stranu, a je škoda, že jsme se tam zatím nevrátili k úspěchům, které jsme měli v minulosti. Ty důvody jsou známé, ale jestli jsme všechny chyby schopni napravit už nyní, to je otázka. Já v to věřím. Zároveň trochu varuji před tím, aby se ODS soustředila jen na velká nebo větší města a nechala stranou venkov. Mrzí mě, že jsme v řadě obcí byli úplně vymazáni z voličské mapy, protože jsme lidem nic nenabízeli. 

Takže když to shrneme, prioritou budou města, kde už máte zastoupení, a venkov. 

Plus města, kde bychom z hlediska sociální struktury a naší bývalé voličské podpory měli mít šanci uspět. Ale definitivně budeme strategii stanovovat až po eurovolbách. 

Většina vašich členů komunální volby řeší mnohem intenzivněji než ty evropské. 

Komunální volby jsou důležité z mnoha hledisek. Jsme strana, která je silná na komunální úrovni, máme přes pět tisíc zastupitelů. Ale důležité jsou každé volby a ODS má za sebou hodně složité období. Jeden z problémů, kterým čelíme, je financování. Podařilo se mi řadu věcí napravit, ale otázka financí vyžaduje dlouhodobější řešení. 

V čem je hlavní problém? Že jste byli zvyklí na silnou podporu sponzorů i na přísun peněz od státu, což teď polevilo? 

A současně jsme zadluženi. To je limitující faktor, který není dobrý ani z morálního hlediska. Jestliže jsme strana, která říká, jak je ekonomicky kompetentní, musíme toho být příkladem. Velkým úkolem je napravit financování tak, aby bylo průhledné a abychom měli vyrovnaný rozpočet. Ono je to ale ještě složitější, protože máme současně i určité vnitřní problémy s rozpočtovou kázní v některých součástech ODS. 

Některé kraje si žijí nad poměry? 

Mohou si objednat něco, co třeba nemají financemi pokryto. Úvěr si vzít nemohou, ale mohou si objednat služby. Pak řeknou, že na to nemají, ať to zaplatí hlavní kancelář. 

ODS byla tradičně premiantem v získávání sponzorů, jak je dostanete zpět? 

Chystám nový model fundraisingu. Nechci to dělat jen tak, že si sedneme a budeme kolem stolu vršit nějaké nápady. Rád bych v nejbližší době sestavil skupinu lidí, odsud i ze zahraničí, praktiků i teoretiků, aby nám navrhli dobrý a fungující model financování. Nebojujeme jen s nepřízní sponzorů a nedostatkem financí od státu, ale bojujeme i s velkou nedůvěrou v transparentnost. 

Budou večeře s podnikateli po vzoru amerických nebo britských politiků? 

Budou, ale mé znalosti jsou dostatečné na to, abych věděl, že se nedá převzít žádný model. Každý model musí být ušitý na míru české společnosti. To není tak, že přijde nějaký americký nebo britský poradce a řekne, že je výborné, když budu každý den večeřet s jiným podnikatelem. My nemáme až tak problém některé sponzory získat, protože třeba věří mně a to stačí. Ale dnes je pro řadu lidí obtížné být uveden na seznamu, na kterém jsou jména, jež jsou považována za nedůvěryhodná. Pro podnikatele, který dbá na svou pověst, je to nevýhodné. 

Jak se po těch čtyřech měsících v čele ODS cítíte? 

Vždycky jsem byl zvyklý dělat věci naplno, naplno dělám i funkci předsedy ODS a nepřemýšlím, kolik mě to stojí času a jestli je to náročnější. Je to takové, jaké jsem čekal. 

Něco vás ale muselo zaskočit, překvapit. Nemohl jste přece úplně všechno čekat. 

Teď jsme pod mou slupkou. Já jsem ale opravdu všechno čekal. Jsem člověk, který je realističtější než jiní. Jednak rozumím politice, jednak se léta pohybuji jako manažer. Takže mě ty věci opravdu nepřekvapují. Jestli chcete vědět, co jsem nečekal, tak je to míra deprese u některých členů ODS. 

Musel jste začít vystupovat před mnoha lidmi, navíc dost barvitého složení. Trénujete si třeba proslovy doma před zrcadlem? 

To ne, to nikdy. Ale zase nezapomeňte, že jsem vystupoval i dříve. 

Jenže akademická půda a sněmovna či mítinky jsou dvě různé věci. 

Není to tak. Jako rektor vystupujete na spoustě mítinků, kde jsou stovky lidí a kde máte publikum, které je minimálně stejně kritické, které vám nic nepromine. To opravdu není velká změna. 

(Autor: Luboš Kreč)