28. ledna 2014

VELKÝ PŘEHLED: Vedení Rumburku drží ve funkcích „jejich“ lidé

Rumburk – Vedoucí oddělení radnice, zaměstnanec městské firmy nebo předseda dozorčí rady městské firmy. Tito lidé podpořili ve funkcích obviněného starostu a místostarostu Rumburka ve chvíli, kdy je chtěla opozice odvolat. Celkem jde o deset lidí – jejich přehled najdete v info boxech na konci článku.

Pro připomenutí: Starosta Jaroslav Trégr čelí obvinění
z dotačního podvodu na mládežnický fotbal, místostarosta  Darek Šváb je obviněn dokonce z vydírání a zastrašování. Kvůli tomu několik týdnů strávil ve vazbě, zatímco policie provedla razii jak v Lužické nemocnici, tak i na rumburském úřadu. Nic z toho ale  nepřesvědčilo zastupitele, aby vedení Rumburku svrhli. Opozice se o to sice snaží, ale většina zastupitelů, finančně zainteresovaná na městské pokladně, „své" vedení města podržela.

Nejvíce zastupitelů, kteří hlasovali pro setrvání Jaroslava Trégra a Darka Švába na radnici, má spojitost s Lužickou nemocnicí. Přitom se nejedná o zastupitele z jedné strany. Jsou mezi nimi zastupitelé zvolení za sociální demokracii, občanské demokraty nebo Sdružení nezávislých kandidátů – Evropské demokraty. Lužická nemocnice navíc většinově patří právě Rumburku, který ji dotuje mnoha miliony korun ročně. Předloni deseti, loni dvanácti a letos již patnácti miliony korun.

Funkce, funkce!

Nejvýše v nemocniční hierarchii je místostarosta města Darek Šváb, který je ředitelem a předsedou představenstva. Jen o trochu níže ve firemním žebříčku jsou další dva zastupitelé: Jan Sembdner jako předseda dozorčí rady a člen dozorčí rady Jan Pospíšil. Sembdner navíc šéfuje jiříkovskému domovu seniorů, který poskytuje služby 
i Rumburku.

Zcela otevřeně se za svého šéfa postavil na posledním zastupitelstvu Zdeněk Gloger, který je v rumburském špitálu lékařem. Na stranu vedení města se postavila i sestra 
z očního oddělení Věra Houdková.

Dalším velkým zaměstnavatelem podporovatelů vedení Rumburka je samotná radnice. Hned tři zastupitelé pracující pro městský úřad hlasovali proti odvolání Jaroslava Trégra a Darka Švába.

Jedním z nich je i Rudolf Seidl, velitel rumburských hasičů. Je plně placen z městského rozpočtu. Komunisté Evžen Dvořák a Václav Staněk pak pracují jako vedoucí oddělení. Dvořák šéfuje oddělení investic, které přímo podléhá místostarostovi Švábovi, Staněk pak má na starosti (jako vedoucí oddělení na odboru komunálních věcí) obecně a veřejně prospěšné práce. Podle Staňka ale není souběh výkonu funkce zastupitele a zaměstnance radnice problém.

„Já těžko mohu něco ovlivnit, všechny peníze, které přes mne protečou, jsou dotační 
z úřadu práce. Navíc jsem si nechal udělat na kraji posudek a ten jasně říká, že se 
v mém případě nejedná o střet zájmů," tvrdí komunistický zastupitel, který je ve své funkci již od roku 1976. Podle jeho slov je současné volební období to nejhorší, co za téměř čtyři desítky let ve vedení města zažil.

„Nedám na osobní spory, sociální demokraté jen rozeštvávají proti sobě zastupitele. My si svůj program, ve kterém jsme slíbili zvelebování Rumburka, plníme. Navíc si myslím, že obvinění pana starosty i místostarosty jsou výplodem lží. Trestní oznámení může dnes podat kdokoliv na kohokoliv," vysvětluje Staněk, proč oba nejvýše postavené muže v Rumburku podpořil při hlasování o jejich odvolání.

Střet zájmů?

„Dříve jsem si myslel, že střet zájmů je v takové situaci nesmysl. Ale pod vlivem posledních událostí jsem musel změnit názor. Ukázalo se totiž, že ekonomické zájmy a výkon funkce zastupitele tu jsou 
v jasném střetu," říká senátor Jaroslav Sykáček, někdejší starosta města.

Podle zákona o obcích nemohou v zastupitelstvu zasedat vedoucí pracovníci radnice, tedy vedoucí odborů nebo tajemníci. Vedoucích oddělení nebo řadových úředníků se toto omezení netýká. Stejně jako ředitelů městských příspěvkovek nebo firem vlastněných městem.

Zastupitelkou je také například ředitelka jedné z rumburských základních škol, jejímž zřizovatelem je právě město. To je naprosto opačná situace od krajských zastupitelstvech. V těch podle zákona nesmí zasedat šéfové krajských příspěvkových organizací.  Pokud se ředitel takové organizace přeci jen do zastupitelstva dostane, musí si v určitém termínu vybrat, zda bude zastupitelem nebo ředitelem. Takové dilema musel po posledních krajských volbách řešit ředitel varnsdorfské střední školy Petr Jakubec. Ten byl v předchozím volebním období krajským radním. Po volbách se sice do krajského zastupitelstva znovu dostal, ale v nové radě již nezasedl. Vrátil se tak na své původní místo ředitele střední školy zřizované krajem. Nakonec upřednostnil školu.

Přehled:

Václav STANĚK (KSČM)
Zaměstnanec města v důchodovém věku, člen Rady města, místopředseda komise pro prevenci kriminality, člen povodňové komise města, člen dozorčí rady Lužické nemocnice s poliklinikou a.s.

Evžen DVOŘÁK (KSČM)    
Zaměstnanec města v důchodovém věku, předseda komise státní památkové péče, člen povodňové komise města.

Alena WINTEROVÁ (Sdruž. NSK ED bezp.)
Uvolněná zastupitelka v důchodovém věku, 2. místostarostka města, členka Rady města.

Rudolf SEIDL (ČSSD bezp.)    
Zaměstnanec města – hasiči Rumburk, člen Rady města, místopředseda kontrolního výboru ZM, člen povodňové komise města, člen bezpečnostní rady města.

Miloslava DROBEČKOVÁ (ČSSD bezp.) 
Ředitelka pobočky Komerční banky, (město má u KB účet a několikamilionový úvěr), předsedkyně finančního výboru ZM.

MUDr.  Zdeněk GLOGER (ČSSD bezp.)
Zaměstnanec Lužické nemocnice s poliklinikou a.s.

Jan SEMBDNER (Sdruž. NSK ED)
Ředitel příspěvkové organizace města Jiříkova, která je m.j. poskytovatelem pečovatelské služby pro město Rumburk. předseda Dozorčí rady Luž.nemocnice s poliklinikou. a.s.

Jan POSPÍŠIL (ODS  bezp.)    
Člen Rady města, člen komise pro sport, místopředseda Dozorčí rady Luž.nemocnice s poliklinikou. a.s.

Věra HOUDOVÁ  (Sdruž. NSK ED bezp.)
Zaměstnankyně Lužické nemocnice s poliklinikou a.s., členka Rady města, místopředsedkyně komise pro sport, členka kontrolního výboru ZM.

Ing. Petr DOPITA (ČSSD bezp.)
Pedagogický pracovník, předseda komise pro sport a tělovýchovu, předseda TJ Rumburk (závislost na dotacích města).

Autor: Alexandr Vanžura

Autor fotografie: Michal Šafus

Zdroj: http://decinsky.denik.cz/zpravy_region/velky-prehled-vedeni-rumburku-drzi-ve-funkcich-jejich-lide-20140128.html