29. října 2013

Lidé musí vidět, že jsme normální tátové od rodin, říká nová tvář ODS

Jediným poslancem z Ústeckého kraje se za ODS, zdecimovanou kmotrovskými skandály, stal vysokoškolský pedagog Radim Holeček. V roce 2006 měli občanští demokraté v kraji pět poslanců, v roce 2010 tři. Holeček své zvolení i tak považuje za úspěch.

"Potvrdilo se, že voliči nás potrestali za styl vládnutí posledních sedmi let. Na druhou stranu, když kraje Karlovarský, Liberecký a Zlínský nemají jediného poslance, je úspěch, že jsme v Ústí jednoho udělali. Pro mne je to obrovský závazek," řekl Holeček. 

Přestože občanští demokraté utrpěli nejhorší výsledek v historii, výsledkem v Ústeckém kraji, kde se v souvislosti s ODS poprvé v zemi začalo hovořit o velrybářích a kmotrech, není zklamán. 

"Dostal jsem skoro 2 200 preferenčních hlasů, v procentech je to hodně podobný výsledek jako měl Petr Gandalovič v dobách největší slávy strany," zdůvodňuje Holeček. 

ODS podle něj v Ústeckém kraji pomohlo, že se na kandidátky dostali noví lidé, kteří s aférami spojeni nejsou. Novou tváří strany je ostatně i on. 

"V krajích, kde to neudělali, právě tam není ani ten jeden poslanec," poznamenal Holeček. 

 

Dosáhli jsme dna, říká Holeček

V součtu za celou republiku byly víkendové volby pro ODS fiasko. Vedení strany očekávalo minimálně 11 procent a víc, nakonec je z toho 7,72 procenta. 

"Celkově je to průšvih. Když Bohuslav Svoboda tvrdil, jak Praha musela výsledek zachraňovat, tak jsem si říkal, pojďte si zkusit jít mezi lidi do ulic v našem kraji. Republikový výsledek je signál, že jsme dosáhli toho dna, od kterého máme šanci se odrazit," odráží kritiku Holeček. 

Občanským demokratům, ale i TOP 09 vzalo hlasy ANO. "Úspěch ANO je pro mě děsivý, není to čitelná strana. Lidé jejich volbou trestali ODS a TOP 09. U nás v kraji to zafungovalo," míní Holeček. 

 

Pro ODS by byl lepší dřívější kongres, míní Holeček

Se sebereflexí ale ODS nespěchá. Výkonná rada strany rozhodla, že volební kongres svolá až v lednu. 

"Je to podle mě opravdu pozdě. Pro resuscitaci strany by bylo lepší, kdyby kongres byl mnohem dříve. Ale budu to rozhodnutí akceptovat, nechci být okamžitě rebel," přiblížil Holeček. 

Aby se strana z opozice dostala zpět na výsluní, je podle něj nutné, aby se vrátila na začátek a střední třída věděla, že právě ODS za ni "kope". 

"Lidé musí vidět, že jsme normální tátové od rodin, kteří děti vodí do školy a školky. Že nejsme něco víc. Neprospělo nám, že jsme se vzdálili normálním lidem. Na golfu se nedozvíme, co lidé chtějí," dodal Holeček. 

 

Autor: Andrea Angermannová
Foto: Karel Pešek, MAFRA

Zdroj:http://usti.idnes.cz/volebni-debakl-ods-v-usteckem-kraji-2013-d81-/usti-zpravy.aspx?c=A131029_1993392_usti-zpravy_alh