4. října 2013

Klaus chce, abychom vyhořeli a pak mu otevřeli dveře

Kdysi k němu měla blízko. Teď se Miroslava Němcová od Václava Klause zcela odvrátila. Václav Klaus přichází se svou novou knihou a doufá, že s ní promluví do volebního klání.

V čem ten kalkul spočívá? Co tím vším Václav Klaus sleduje? 

Pokud to myslí vážně, pokud cítí, že se česká politika nedokáže pohnout z místa a je pro nás nutné vystoupit z Evropské unie, tak měl vstoupit do těchto voleb a měl kandidovat. Pak by to byl relevantní soupeř a mohli bychom s ním vést fundovanou debatu. Tímhle způsobem zůstává jakoby vzadu. Říká: tak se předveďte, a až vyhoříte, až bude po boji, tak já přijdu, jako velký fénix vstanu z popela, vy mi otevřete dveře a já slavně vstoupím na scénu. 

Znamená to tedy, že Václav Klaus chce co nejvíce oslabit ODS, aby se k ní po volbách mohl vrátit v roli jediného možného spasitele? 

On přece veřejně deklaroval, že chce po volbách přispět k obrodě pravice. Pravici v Česku reprezentuje ODS. To, co on nyní krátce před volbami dělá, může způsobit jedinou věc: oslabí to ODS a celou pravici a pomůže levici a nesystémovým stranám. 

Je návrat Václava Klause do ODS tímto jeho krokem uzavřené téma? 

Neumím si to představit. Připomínám, že takhle se Václav Klaus nikdy nechoval. Byl to člověk, který byl schopen jít do souboje čelem. Teď nejprve spřádal potůčky a řeky, nic z nich nebylo. Tak se přidal nepřidal na stranu Jany Bobošíkové a nakonec pochopil, že v čele toho hnutí stát nechce, protože si nechtěl jít nechat vystavit účet od voličů. Takový postup odmítám. Každý, kdo tady v předvolební době chce míchat kartami a určovat, kudy se má naše země ubírat, tak má jít do těch voleb. 

Václav Klaus je k ODS kritický už delší dobu. Nebylo pro vás osobně přesto překvapivé, jak silně se proti ní nyní vymezil? 

Není to pro mě překvapivé, a už vůbec mi to není líto. Už jsem ani nemohla čekat nic jiného, když se přidal k Janě Bobošíkové a bojuje za ten slepenec zleva doprava, což jde proti všemu, co vždy hlásal. Respektuji jeho kladné stránky a kroky, ale s některými se neztotožňuji. A to, co dělá v poslední době, s tím se neztotožňuji vůbec. 

Týká se to jen jeho postoje k ODS? 

Nikoli. Neztotožňuji se s více jeho postoji z poslední doby, ať už jde o jeho podporu Miloši Zemanovi v prezidentských volbách, nebo o to, že proti nynějšímu prezidentovi nevystoupil, když zahájil svou snahu rozložit parlamentní demokracii a posunout nás k autokratickému prezidentskému systému. 

Jak hodnotíte jeho výzvu, abychom vystoupili z EU? 

Opustit Unii znamená zavléct nás do izolace, poškodit naši ekonomiku a posunout nás směrem na východ. O tom jsem přesvědčena. 

Václav Klaus by si přál, aby se jeho "programu" někdo chytil. Čistě věcně, nemohou být jeho teze pro ODS inspirací? 

Problém je, že nenabízí žádný recept, jak by chtěl ty své nápady prosadit. Pokud jde třeba o zrušení Senátu, tak je třeba říct, že Senát vznikl v době, kdy byl Václav Klaus předsedou vlády. Tehdy měl bouchnout do stolu a říct: Jedině přes mou mrtvolu. Tehdy měl vystoupit z vlády a říct: Tohle nikdy neudělám. Nechal to být, protože být v té vládě pro něj bylo přednější. Teď najednou přichází s tím, že je třeba zrušit Senát, ale neříká jak a s kým. Tady přece není ústavní většina, s níž by to mohl prosadit. Všechno beru jen jako vějíř nápadů, kterému chybí sebemenší náznak cesty, jak je uskutečnit. 

Diskuse vyvolala také jeho úvaha o potřebnosti "novodobých veksláků", bez nichž by nefungovala politika. 

Téhle úvaze vůbec nerozumím a nemohu uvěřit, že byla myšlena vážně. Podle mě to byla jen provokace, aby to bylo v titulcích. Vrtěti psem. Jinak nekonejme žádné volby a nechme to těm vekslákům. 

(Autor: Antonín Viktora)

Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS