7. ledna 2024

Vondra: Smrtící debata o euru teď nedává smysl

(CNN Prima News) Smrtící debata o zavedení eura teď nedává vůbec žádný smysl, nesplňujeme kritéria. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Podle něj by hlavním cílem Česka měla být snaha ekonomicky dohnat bohatší západní země.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Myslím, že debata o zavedení eura teď nedává vůbec žádný smysl. Nesplňujeme kritéria, ať už jde o inflaci, rozpočtové deficity, či úrokové sazby. Je tu celá řada věcí, které musíme řešit. Nepatří mezi ně smrtící debata o tom, jestli máme zítra přijmout euro. Jenom to odčerpává energii, ničemu to nepomůže, není na tom shoda na politické scéně a nějakých 70 procent obyvatel si to ani nepřeje, protože věří koruně,“ řekl Alexandr Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle něj by hlavním cílem Česka měla být snaha ekonomicky dohnat bohatší země Evropské unie. „To můžeme dělat kurzovou politikou přes Českou národní banku. Pokud bychom si svázali tuto možnost, tak pak už to můžeme rozpouštět jenom přes inflaci, kterou Češi skutečně nemají rádi. Pokud potřebujeme dohánět ty bohatší, tak by bylo velkou chybou si dát nohu do sádry,“ sdělil europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec