19. prosince 2023

ČT24: Vondra se raduje z „českého úspěchu“ při zmírnění Euro 7

(ČT 24) Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) vnímá jako český úspěch zmírnění návrhu takzvané normy Euro 7 omezující emise automobilů. Ty jsou příčinou velkého množství chorob a předčasných úmrtí a také jedním z hybatelů změny klimatu. Menší ambice v ochraně zdraví a životního prostředí vítá také ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. V 90‘ ČT24 o tématu hovořil také popularizátor elektromobility Jan Staněk, podle něhož budou auta bez lokálních emisí do tří let stejně drahá nebo i levnější než ta, která své okolí zamořují.

„Je to velký český úspěch,“ zhodnotil zmírnění unijních pravidel europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Podle něj rozhodnutí „nedestabilizuje“ automobilový průmysl, který hraje v tuzemské ekonomice významnou roli. Zajistí to i dostupnost nových, menších aut v této dekádě, doplnil europoslanec.

Podle Vondry je to dobrá zpráva také pro životní prostředí. „Norma zavede omezení u pneumatik a brzd, kde dosud nic takového nebylo, je to férové pro všechny typy aut, včetně elektromobilů,“ myslí si.

Při jednáních bylo prý podstatné, že se „blokační menšina“ – tedy státy, které vystupovaly proti přísnější normě – stala nakonec většinou. Zmínil, že na této straně stály třeba velké „automobilové“ země jako Španělsko nebo Francie.

Vondra také zmínil, že někteří čeští europoslanci házeli při posledním plenárním zasedání návrhu klacky pod nohy. „Pro mě překvapivě někteří europoslanci za ANO.“ Zmínil také Piráty.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec