24. května 2021

Události, komentáře: Svět reaguje na nucené přistání letadla v Minsku

(ČT 24) Naše první téma bude vynucené přistání civilního letadla v Bělorusku. Bezpečnostní síly zadržely opozičního novináře, který byl na palubě. Kauza tématem Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu ODS a europoslance Alexandra Vondru.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Bělorusko čelí za vynucené přistání letadla společnosti RyanAir v Minsku mezinárodní kritice. Na letišti stroj donutila přistát plně vyzbrojená stíhačka. Po přistání policie zadržela opozičního aktivistu Ramana Prataseviče. Dnes večer se objevil ve videu na internetu a přiznává se v něm k organizování masových nepokojů v Minsku. Někteří evropští politici mluví o cíleném únosu. Událost se stala tématem jednání lídrů sedmadvacítky v Bruselu, které začalo v podvečer. Ve hře jsou sankce, anebo výzva unijním dopravcům k zastavení přeletů Běloruska.

Charles MICHEL, předseda Evropské rady:
Dnes v noci budeme mít příležitost zabývat se mezinárodními tématy a na pořadu jednání bude hlavně Bělorusko. To, co se stalo včera, je mezinárodní skandál. Životy evropských civilistů byly v ohrožení. To je nepřijatelné. A proto budeme na jednání Evropské rady probírat možné sankce.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A podle českého premiéra Andreje Babiše krok Běloruska vykazuje znaky státního terorismu. Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek do Černínského paláce nechal předvolat běloruského velvyslance, který vyslechl důrazný protest.

Jakub KULHÁNEK, ministr zahraničí /ČSSD/:
Evropa musí vyslat Bělorusku jasný signál, že tento postup je naprosto nepřijatelný, je v rozporu s mezinárodním právem.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Hosty jsou
Alexandr Vondra, europoslanec a místopředseda ODS. Přeji dobrý večer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A hostem je také Ondřej Kovařík, europoslanec za hnutí ANO. I vás zdravím, dobrý večer.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Pěkný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, irský ministr zahraničních věcí pan Coveney, šéf letecké společnosti RyanAir pan O´Leary mluví doslova o státem podporovaném pirátství. Padají slova jako státní terorismus a podobně. Jak byste tuhle kauzu označili nebo pojmenovali nejtrefněji vy? Pane Vondro.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já už jsem včera v té přímé reakci to označil za akt státního terorismu a je to de facto únos za použití stíhačky vojenské a za použití vlastně nebo asistence dvou agentů tajné služby přímo v tom letadle. To si myslím, že je skandál, který nemůže zůstat jen tak.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu, jaká odezva by měla přijít, se dostaneme za malou chvíli. Pane Kovaříku, prosím tedy o vaše hodnocení toho incidentu.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Já bych řekl, že řada těch termínů, které jste zmínil vy i pan kolega Vondra, jsou na místě. Ten akt jako takový je naprosto nepřijatelný, jde opravdu o de facto státem zorganizovaný únos letadla. Myslím, že i termíny jako pirátství tady také byly na místě. A myslím, že v prvé řadě je jaksi potřeba upozornit na to, že podobné činy nejenomže jsou nevídané, ale že jsou zcela nepřijatelné a z pohledu mezinárodního práva jsou zcela za hranou.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ano. No my se za chviličku vydáme na ten summit sedmadvacítky, ale pojďme rozebrat, co vlastně může svobodný svět dělat. Já tedy připomínám: totalitní režim přinutí civilní letadlo pomocí vojenské síly přistát na svém území a z něj odvleče někoho, kdo chce ten totalitní režim svobodně kritizovat a koneckonců tak činí. Co ale teď ten svobodný svět reálně může dělat? A teď, prosím, nemám na mysli ostrá, kritická prohlášení. Pane Vondro.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem si tak celý den představoval, kdyby něco takového provedli v Izraeli, co by se dělo dál. Já si myslím, že si tohle Evropská unie nemůže nechat opravdu líbit, protože nad rámec toho všeho, co zaznělo, tak se jako vezměme jednu věc, ten let bylo v rámci schengenského prostoru, ten let byl z Řecka do Litvy. A vlastně potom to už jako nikdo nemá tady nic jistého. A to zatím, jak se Evropská unie k tomu stavěla, že nedoporučí různým dopravcům, aby přelétávali nad běloruským vzdušným prostorem, no logicky, tak já myslím, že ti dopravci sami, protože oni nemohou vědět, jestli tam náhodou na té palubě nebude zase nějaký další kritik nebo oponent běloruského režimu a že se to nebude opakovat. Čili to já doufám, že oni ve svém vlastním zájmu se široko daleko Bělorusku vyhnou. Ale myslím si, že tohle nestačí, že skutečně by tedy Evropská unie měla přijít se sankcemi, které pocítí ta hlava státu tentokrát opravdu tak, že ji to bude bolet.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Kovaříku, není ten problém v tom, že by prostě donedávna nikoho nenapadlo, že se něco takového může odehrát, že si prostě nedemokratické režimy, jako je běloruský anebo ruský, řeknou: vytahovat lidi z letadel, trávit lidi jedem, zabíjet lidi výbuchy, to všechno můžeme udělat. A to že to můžeme udělat, dokazujeme prostě tím, že to děláme a nikdo a nic nám v tom nezabrání. Možná je to příkré hodnocení, ale mně to tak připadá.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Je to určitě, řekněme, radikální vidění té situace. Já bych možná polemizoval s tím, jestli to ty státy dělat mohou. Samozřejmě jedna věc je, asi poukazujete na to, že se ty akty dějí, na druhou stranu jak Rusko, tak Bělorusko se například v otázce mezinárodního práva v oblasti letectví a tak podobně zavázalo na mezinárodním poli k nějaké sérii závazků. A ty se teď samovolně rozhodlo porušit, a to si myslím, že je ten velký problém. Druhá věc, a o tom asi budeme diskutovat dál, je, pokud se ty jednotlivé země k takovému činu rozhodnou nebo jej vykonávají, jestli odejdou bez trestu, a to si myslím, že je i další vlastně krok, který bychom měli přijmout.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No já s vámi pane europoslanče Kovaříku nechci polemizovat, ale prostě pokud někdo něco dělá, stane se to, tak jasné, že to udělat mohl, protože to prostě udělal, měl na to sílu, politickou sílu, vojenskou sílu, ale dostaneme se k tomu za chviličku. Pojďme se podívat, jak to tedy hodnotí lídři unijní sedmadvacítky. To je to je téma pro Janu a jejího hosta.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A tím je zpravodaj Lukáš Dolanský, kterého zdravím. Lukáši, dobrý večer. Tak jak jsme tady slyšeli, podle premiéra Andreje Babiše ten čin vykazuje znaky státního terorismu, irský ministr zahraničí nebo třeba šéf letecké společnosti RyanAir, tak ti zase mluví o státem podporovaném pirátství. No a další politici ti vyloženě mluví o únosu. Jak tvrdý slovník volí představitelé Unie?

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel:
Dobrý večer. Musím říct, že ten slovník je opravdu velice tvrdý. Ta reakce na tu situaci, která se stala, tady v Bruselu přišla v zásadě okamžitě během několika hodin a já musím říct, že za poslední dobu jsem takto jaksi vyhrocenou a ostrou reakci neslyšel. Možná kdybych to měl parafrázovat titulkem deníku Politico, ten dokonce mluví o tom, že Evropská unie je rozzuřená nebo že je vzteklá z toho, co se skutečně stalo. Každý lídr, který dnes se zastavil před tím samotným summitem před kamerou a informoval v zásadě veřejnost o tom, co budou lídři řešit a jakým způsobem se dnes tedy budou dohadovat, tak zmínil právě tuto situaci a odsoudil tu věc, která se stala v Bělorusku. Dá se předpokládat, nebo tedy podle našich informací právě lídři sedí nyní na tom uzavřeném jednání a řeší, jakým způsobem budou reagovat na ten vzniklý incident.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
A co by mohlo být dál? Dá se čekat třeba nějaké koordinované vyhošťování diplomatů?

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj ČT, Brusel:
Nevím, jestli úplně vyhošťování diplomatů bude ta věc, kterou budou lídři požadovat. Přiznám se, že to je věc, o které se tady v Bruselu nemluví nebo nezmínila se zatím. Myslím si, že spíš to bude, aspoň podle těch informací, které já mám k dispozici, a měl jsem možnost nahlédnout do těch závěrů připravených právě k tomuto tématu, to znamená k Bělorusku, tak se budou zmiňovat ty věci, o kterých se mluvilo odpoledne. To znamená, v první řadě je to zákaz přeletů tedy jaksi letadel nad územím Běloruska, je to zákaz toho, aby běloruská letadla mohla dosedat na letiště v Evropské unii a pak je to také ten moment, o kterém se zmínili už hosté Událostí, komentářů, a to jsou sankce. A tyto sankce tedy tentokrát by měly být nebo by to měl být vzkaz pro Josepha Borrella, aby tedy připravil opravdu cílené sankce, opravdu tak ostré sankce, které budou bolet ten režim natolik, aby tedy k něčemu podobnému už nedocházelo.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tolik tedy Lukáš Dolanský, náš zpravodaj z Bruselu. Pánové, jak to, co Lukáš říkal, teď čtete? Je to dostatečně silné? Lukáš tam v závěru říkal, že by ty sankce opravdu měly být citelné, měly být silné. Pane Vondro, mohou takové opravdu reálně vzejít z tohoto summitu?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Ale tak určitě mohou být takové sankce, které budou zejména šéfa Běloruska bolet. A myslím si, že nic jiného vlastně nemůžeme v této situaci dělat. To rozhořčení je tam samozřejmě silné, protože ten vzkaz tady je vlastně 1, že vy jako občan Evropské unie letíte letadlem, které patří sice soukromé společnosti, ale ta je inkorporovaná v Evropské unii, letíte z jednoho hlavního města členského státu Evropské unie do jiného hlavního města členského státu Evropské unie a nemůžete se kvůli Lukašenkovi cítit bezpečně. To je samozřejmě jaksi rána bych řekl přímo na solar. A já si osobně myslím, že ta reakce by měla být odstínovaná. Jedna je ta, na které se všichni dohodnou a budou to skutečně nějaké sankce, které budou pálit přímo to nejvyšší vedení, ale pak si myslím, že má jako být ještě vzkaz důvěrně. Tak jestli se občané Evropské unie nemohou cítit bezpečně ani ve svém letadle při letu z jedné členské země do druhé, tak se ten soudruh Lukašenko prostě nemůže cítit bezpečně nikde na světě. A tohle je třeba mu sdělit důvěrně, a to je myslím jazyk, kterému tito bastardi rozumí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
No možná trošku ostré slovo, ale vy jste ho použil, takže už nelze vzít zpět. Nicméně berte to tak, že vás za něj lehce napomínám za to slovo, protože nebylo úplně korektní. Myslím, že ode mě to zvládnete. No, vy jste, pane Vondro, mluvil o tom vzkazu, ale není to, pane Kovaříku, celé i vzkaz naopak té běloruské opozici, která se zdála být, zvláště vloni po těch po těch velkých protestech v Bělorusku se zdála být možná silnější než kdy předtím, tak vzkaz ve smyslu nikde na světě si nemůžete připadat bezpeční ani v tom letadle, které, jak říkal pan Vondra, je inkorporované v Evropské unii a letí z jednoho členského do druhého členského státu.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Ten vzkaz samozřejmě ale vyslal Lukašenkův režim primárně, a to je asi jedno jeden z těch hlavních, to je to jádro problému. Ale já to, co vidím i teď v rámci diskusí mezi lídry na Evropské radě, je možná snaha trošku dohnat i to, po čem my jsme volali na půdě Evropského
parlamentu už třeba loni na podzim právě ve chvíli, kdy Lukašenkův režim stupňoval represe vůči opozičním hnutím a těm opozičním protestům. Volali jsme po tom, aby právě byl byly přijaty takové typy sankcí, které v zásadě dopadnou zejména na Lukašenka a jeho nejbližší tak, aby to bylo vlastně co nejvíce pocítěno na těch nejvyšších úrovních. A myslím si, že do toho by mohl vlastně zapadat i ten plán a měli by se na tom lídři dohodnout, podle informací, které mám, který zmiňovala Ursula von der Leyen, předsedkyně Komise před zahájení toho jednání, a to je, že by se mělo zacílit také na byznysovou sféru, to znamená na průmyslové sektory, ze kterých má Lukašenkův režim finance.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc, pánové. Když jsme se bavili o tomhle summitu, tak upřímně, nemrzí vás trošku, že vlastně tahle kauza, ta běloruská malinko odstavila na vedlejší kolej tu česko-ruskou záležitost s vrbětickými výbuchy, anebo máte pocit, že by už stejně na tomhle summitu žádné další výrazné slovo k tomu nezaznělo? Pane Vondro.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Mě to nemrzí. Naopak bych řekl, protože já jsem docela sledoval přípravy Evropské rady už jaksi celý minulý týden, a všichni, kdo jsme to sledovali, tak bylo úplně evidentní, že česká vláda, přestože premiér sliboval, že prostě dosáhne ještě nějakých vyhošťování ruských diplomatů z těch relevantních zemí jako Německo nebo Francie, tak bylo evidentní, že nic takového se konat nebude. Dokonce vlastně bylo, myslím, ještě včera celkem jasné, že se tam ani Česká republika v tom usnesení neobjeví v rovině té explicitní solidarity vůči nám. A myslím si, že tohle je trošku takový kopanec, protože pokud skutečně budou tyhle guerillové akce, které podnikají pánové Putin i Lukašenko přecházeny vlastně tak skoro mlčením nebo v naději, že když budeme klidný tak ono se to už opakovat nebude. Tak je to možná taková facka, která může některé vést jako bych řekl k většímu probuzení.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pane Kovaříku, poprosím vás za vládní hnutí ANO o reakci.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Vy jste se ptal, jestli nás to mrzí. Mě osobně to nemrzí v tom smyslu, že ta otázka vlastně, kterou se stejně měli lídři zabývat, to znamená vztahy EU a Ruska, jak se postavit a zachovat k těm nedávným událostem, za kterými stojí Putinův režim, tak mám pocit, že například i země, které doteď tu debatu vnímaly trošku méně významněji, tak se po tom včerejším incidentu s Běloruskem té debaty budou účastnit mnohem aktivněji. A myslím si, že je velmi správně, že se otázka Ruska bude diskutovat současně s problémem Lukašenkova režimu v Bělorusku, protože do jisté míry se jedná o spojené nádoby.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, oběma vám děkuji za účast v dnešních Událostech, komentářích České televize. Vám, pane Vondro, na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Díky. Dobrou noc.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
I vám pane Kovaříku děkuju. Na shledanou.

Ondřej KOVAŘÍK, europoslanec /ANO/:
Děkuji za pozvání, hezký večer.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec