8. listopadu 2020

Partie: Pro Čechy by Trump byl lepším prezidentem. Udělal více než tři jeho předchůdci

(CNN Prima News) Hostem nedělního diskusního pořadu Partie CNN Prima News byl místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

V zahraniční politice byl Donald Trump daleko úspěšnější, než se mu přiznávalo," popsal administrativu končícího amerického prezidenta v Partii Terezie Tománkové europoslanec a bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Podle něj hrozí, že extrémní levice v Americe nyní až příliš ovlivní směřování země. O amerických volbách v nedělní Partii diskutoval s europoslancem Jiřím Pospíšilem.

Trump byl podle hostů nedělní Partie výstřední prezident, forma vládnutí tak zbytečně zastínila jeho mnohé úspěchy. Zvláště Evropané ho nesnášeli za hrubiánský styl chování, ale ten obsah byl lepší. On nerozbil NATO, naopak donutil Evropany dávat více do rozpočtu. Na Blízkém východě dokázal více než tři jeho předchůdci před ním," myslí si Vondra.

Vondra se především obává toho, jak bude Biden koexistovat s politikou v Kongresu. Podle něj je možné, že bude pod výrazným tlakem extrémní levice, která v demokratické straně dostává čím dál větší prostor. Kurz americké domácí i zahraniční politiky se tak podle něj může v dlouhodobém horizontu změnit. To je socialismus v praxi. To není něco, co by Amerikou v minulosti lomcovalo," řekl Vondra. Zásadní tak podle něj je, aby si vliv v Kongresu udrželi i republikáni, kteří by demokraty usměrňovali.

Vondra výsledky amerických voleb zhodnotil už v sobotu na svém Facebooku. Joe Biden vyhrál. Těsně, ale přece. Sluší se gratulovat, že to v pokročilém věku dokázal. Znám ho, spolupracovali jsme, když byl v Senátu. Je gentleman, bude důstojný prezident," napsal.

Přepis rozhovoru:

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Na CNN Prima News sledujete Partii, ještě jednou dobrý den. Děkuju, že se díváte. Ve studiu nová dvojice hostů, pan
Alexandr Vondra, občanský demokrat, europoslanec, bývalý ministr zahraničních věcí. Dobrý den.

Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Hezký dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan
Jiří Pospíšil, europoslanec z TOP 09, bývalý ministr spravedlnosti. Dobrý den i vám.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Krásný den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vy jste predikoval výhru Donalda Trumpa, včera na Facebooku jste se přiznal, že jste mu jako pravičák výhru také přál. Jste zklamaný z vítězství Joea Bidena?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Já si dokonce myslím, že pro nás jako pro Čechy by bylo lepší, kdyby byl Donald Trump, to by bylo optimální, zároveň kontrolovaný republikány vedenými
Senátem. Druhá taková best option je Joe Biden kontrolovaný republikány v Senátu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
V čem lepší by byl Donald Trump?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Protože by ho jenom kontrolovali a nemuseli by ho brzdit ti republikáni v tom
Senátu, protože já si myslím, že v zahraniční politice, a to nás musí zajímat, jako bych řekl víc než ta americká domácí, že vlastně byl daleko úspěšnější, než se mu přiznávalo. Oni ho všichni strašně kritizovali, Evropani ho nesnášeli za ten jeho hrubiánský styl chování a tam já skutečně, tohle neumím obhajovat, ten umělecký dojem, který zanechával, byl příšerný, ale ten obsah té politiky, ty výsledky zejména byly vlastně dobré. On nerozbil NATO, jak se mnozí báli, naopak donutil Evropany dávat víc na obranu, tedy splnit to, co dávno slibovali. On přitvrdil k té Číně, to já považuju za velmi správné rozhodnutí. On na Blízkém východě dokázal vlastně více než jeho 3 předchůdci dohromady, tak myslím, že Izrael na něj bude s láskou vzpomínat. Takže tam myslím ta bilance byla překvapivě dobrá, i pro mě. A pokud je dobrá bilance, tak proč přepřahat. Ale zdůrazňuji, důležité je, aby měl kontrolu nad sebou republikány v Senátu, kdyby byl Donald Trump prezidentem a byla by demokratická většina Senátu, tak to naopak bych považoval za skoro smrtící koktejl, protože pak by si každý začal dělat, co chce a myslím si, že bychom na tom mohli doplatit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Vaše reakce, pane Pospíšile, z vašeho Twitteru jsem pochopila, že vás vítězství pravděpodobné Joea Bidena potěšilo?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Já nemám rád takové ty hry, jestli český politik fandí jednomu nebo druhému kandidátovi. Já na obou vidím pozitiva i negativa, nejsem nějak vyhraněný. U Bidena vidím jiný styl politiky, takový víc konsensuální, myslím si, že pro vyjednávání s Evropou bude Biden přijatelnější. A na druhou stranu platí a souhlasím s tím, co říká tady pan kolega, že u Trumpa pro mě subjektivně byl velký rozdíl mezi výsledky reálnými a mezi tím stylem, mně ten jeho, já nevím, jak to říci, hrubiánský styl nevyhovoval, kdyby občas méně mluvil, tak by to možná bylo lepší, ale když vidíte pak ty reálné výsledky, jak na té domácí scéně, prosazení daňové reformy, kdy výrazně snížil daně v Americe, ale i v zahraničí se naštěstí nenaplnila taková ta jeho slova proti NATO, nebo některé takové ty pochvalné výrazy na adresu Putina, čehož jsem se já hodně bál, protože já jsem hodně protiputinovský a myslím si, že je nutné, aby NATO a my v Evropě jsme drželi proti takovýmto diktátorským režimům, jako je putinovské Rusko nebo komunisté v Číně, tak nakonec Trump svá slova, láska k Putinovi, a tak dále, nechal být. A naopak americká administrativa vůči Rusku byla tvrdá, zůstaly sankce za obsazení Krymu, posílila americká armáda v Polsku, na Pobaltí, to jsou věci, které třeba já kvituji. Takže já si myslím, že v té reálné politice z pohledu i našich zájmů nebude tak velký rozdíl obsahově, ale ten styl, Biden už je starší člověk, vyzrálý, klidný politik, tak si myslím, že to možná bude z hlediska jednání k Evropě jaksi méně expresivní a méně emocionální. Vidím jeden rozdíl pro mě subjektivně, a to je otázka oné ekologické politiky, kdy já si myslím, že je dobře, že Biden uvažuje o opětovné přistoupení k Pařížské úmluvě na ochranu klimatu, jestli to bude možné, protože otázka, jestli mu to dovolí
parlament, Senát, a tak dále, to je druhý příběh. Ale tady to já vidím, že je špatně pro Evropu, pokud jste zůstali jediní se závazky pro evropský automobilový průmysl a Amerika by jaksi tou smlouvou nebyla vázána, pak jsme byli jaksi vázáni pouze v Evropě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vy už jste to naznačil, Joea Bidena by mohl brzdit a republikánský
Senát, jak to bude mít jednoduché nebo složité a jak by mohla být Evropa ve finále nakonec zklamána i ve vztahu k tomu, co říká pan Pospíšil.

Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:

Já souhlasím s tím, Joa Bidena znám a pamatuji si ho velmi dobře, my jsme spolu pracovali ještě v devadesátých letech, když já jsem tam byl ambasador, tak on byl vlastně nejvyšší demokrat v zahraničním výboru Senátu, tehdy nám, musím říct, velmi pomáhal s rozšířením NATO v momentě, kdy ovšem se jako vlastně demokraté rozhodli, což bylo až poté, co jim republikáni dali v senátních volbách trošku na zadek. Čili, řekněme po tom roce 94, předtím to tak nebylo. Ale je to nepochybně gentleman, je to kultivovaný člověk, já si myslím, že Evropanům určitě se s ním bude komunikovat lépe. Myslím si, že určitě vlastně takový ten umělecký dojem, uslyšíme krásné projevy, to už včera začalo, to bude samozřejmě násobně lepší a řekl bych i důstojnější té prezidentské funkce. Z druhé strany, aby to přetavil v nějaké činy a konkrétní výsledky, tak to nebude mít vůbec jednoduché. On sám je centrista a já myslím, že nemusíme se ho nějak jakoby ani obávat, ale bude jednat pod obrovským tlakem toho levicového, radikálně levicového křídla v Demokratické straně, to jsou tam ty 3 dámy, vlastně vůbec takové ty děti Bernie Sanderse, a to je socialismus, to je něco, co vlastně vůbec jako já si nepamatuju, že by jako s americkou politikou v minulosti lomcovalo. Takže bude pod tlakem odborů, čili to je jeden tlak. A pak je druhá věc, bude-li tedy kontrolován v Senátu republikány, a vy jste četla ten můj facebookový status, je tam jedna věc, kterou, když já jsem to včera vlastně postoval, tak se během toho vlastně změnila jedna věc, ta republikánská většina ještě není jistá v Senátu, protože vlastně budou ještě dvoje, vlastně druhé kolo, dvojí v Georgii, protože tam jedno bylo určitě jisté, že tam bude v lednu, ale teď se ukázalo, že bude muset být i volba toho druhého senátora ještě jednou, to bylo během včerejška, protože on nedocílil 50 %, to se zastavilo na 49,8. Takže tam uvidíme, ještě furt stále je tam možnost, že to bude nakonec 50 na 50 v Senátu a pak by rozhodovala viceprezidentka a pak by samozřejmě Biden měl úplně jinou situaci, to by bylo jako ta modrá většina vlastně v obou komorách a v Bílém domě, ale to je něco, čeho já se skutečně obávám, protože by to mohlo Ameriku posunout někam, kde jako ji moc neznáme...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Co by to znamenalo pro Evropu?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Starší pán Joe Biden, kterého já si vážím a vůbec bych se ho nebál, by byl pod tím obrovským tlakem a myslím si, že v tom věku nevím, jak by dokázal tomu čelit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pokud by se stalo to, co říkáte, jakou roli by v tom hrála paní pravděpodobně nová viceprezidentka Kamala Harrisová?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
To neumím říct, protože je to vlastně v tomhle tom velká neznámá, ona sama nemá prostě nějaký radikální profil, proto on si ji vybral, protože vlastně oni se báli, že když do těch voleb půjdou jakoby s tou radikální pozicí, tak nemají šanci Trumpa porazit. Ale je to, myslím, nepopsaný list, nemá zkušenosti v těch zahraničních věcech, tam pak skutečně jakoby hrozí, že ten tlak zleva ho jakoby mohl dovézt ten Bílý dům opravdu do polohy, kterou my ještě neznáme, včetně určitých závazků v zahraničí. Já nechci strašit, myslím si, že krátkodobě skutečně tady nic jako nehrozí, ale dlouhodobě, myslím, Amerika se mění a musíme s tím začít počítat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan Pospíšile, vaše reakce na to, že Joe Biden by mohl být pod tlakem toho levicového křídla v Demokratické straně, který je reprezentován A. Cortezovou a tak dále.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
On pod tlakem určitě bude. A přesně platí, co říkal tady pan kolega, že je důležité, jak dopadne
Senát, pokud bude Senát demokratický, tedy celý Kongres, bude v obou komorách demokratická většina, pak ten tlak může být efektivní, protože bude možnost levicové návrhy demokratické administrativy prohlasovat a pak hrozí to, co říká tady pan kolega a asi taky opravdu není úplně přáním nás, nebo mým jako pravicového politika, aby tam vítězily některé levicové experimenty. Na druhou stranu je otázka, na kolik, když bude Senát, řekněme, republikánský, na kolik tedy vůbec nějaké návrhy demokratické administrativy projdou, já stále spoléhám na to, že i ti někteří senátoři v těch dvou táborech jsou více či méně umírnění a že třeba bude schopen Biden jako diplomat, člověk, který v Senátu dlouhá léta působil, který má přátele mezi republikány, třeba nějaké věci, které nebudu mít čistě i logický charakter prohlasovat s některými senátory za Republikánskou stranu. Tady bude právě důležité to, že je to člověk, který je v politice 47 let, takhle dlouhou dobu, má přátele i v druhém táboře mezi těmi umírněnými republikány a bude tedy jeho zkušenosti, a řeknu, promiňte, šediny, a nemyslím to ve zlém, mohou vést k tomu, že se mu podaří třeba některé věci prosadit. Ale víte co, já pořád si myslím, že asi není třeba, a já bych to také ani nepodporoval, aby zde byl teď prezident, který bude aktivistický, který prohlasuje, otočí úplně kormidlo, prohlasuje celou řadu levicových změn, zruší daňovou reformu Trumpa, a tak dále, to určitě nechci. Dneska ta společnost má ve Spojených státech amerických celou řadu problémů. Možná, když bude prezident umírněný, který bude přispívat ke zklidnění těch dvou táborů, které tam to vyhrocení neustále narůstá a který třeba neprosadí nějaké vyhrocené levicové návrhy, tak to možná dlouhodobě třeba pro extrémní voliče demokratů, ale pro tu zemi jako takovou může být přínosem. Když, to je důvod, proč jako z toho Bidena já mám trošku větší radost, že z hlediska Evropy si myslím, že ta změna nebude až tak výrazná, ale doufám, možná jsem naivní, že on právě pro ty své kvality starý bílý muž, jak se mu někdy přezdívá, zkušený člověk, zkušený vyjednavač, bude schopen třeba moudrostí svého věku přispět k tomu, že tam extrémy se nebudou prosazovat a třeba trošku se ty příkopy umírní, ale třeba to není možné, uvidíme, záleží teď na Senátu, jak dopadne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to možné, že se podaří toto panu Bidenovi splnit, protože on i v tom projevu v noci na dnešek v Delawaru se zavázal k tomu, že chce spojovat Ameriku, pane Vondro, je to splnitelný úkol?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Myslím si, že to je vznešený úkol, že to je důležitý úkol, že si tohle uvědomuje a říká to, protože je to skutečně potřeba, to rozdělení je příliš hluboké, jde to až do rodin, skutečně to já si nepamatuju, ta situace, když jsem tam já byl, Amerika byla rozdělená, ty volební mapy byly podobné, ale to rozdělení nebylo tak hluboké, že by to opravdu lámalo i rodiny. Takže si myslím, že mu v tom jako přeju všechno nejlepší, že tu je možná jedna výhoda, a ta je paradoxně v tom jeho věku, on sice možná asi nebude mít dost síly a energie, z druhé strany je myslím evidentní, že už nebude usilovat o znovuzvolení, takže jako vlastně mu to může do určité míry rozvázat ruce a chce-li tento cíl dosáhnout, tak, myslím, může i více kooperovat napříč politickým spektrem, než by byl jaksi nucen dělat politiku, kdyby usiloval o znovuzvolení. A také je to katolík, vlastně to je teprve druhý katolický prezident v historii aspoň té moderní, pokud mě paměť neklame Spojených států, takže možná někdy ten katolík může mít vlastně jako tím, že má větší pochopení pro hříchy, než ten zanícený protestant, tak možná do toho může být vybaven také o něco lépe. Ale to už jenom taková poznámka, bych řekl, na okraj.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Děkuji. Váš kolega z
Občanské demokratické strany Jan Zahradil napsal, že se těší na Trumpa nesvázaného funkcí s vlastním think tankem, plného zemanovské touhy po pomstě. Jakou roli bude hrát Donald Trump, pokud opravdu nakonec Joe Biden usedne v Bílém domě, protože bude pravděpodobně rozhodovat soud. Jakou roli bude hrát při tom větším vykopávání příkopů a pro Joea Bidena, jakou bude mít roli?

Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Tohle je velká otázka, já na ni nemám odpověď.
Jan Zahradil má rád takové ty škodolibé tweety, tak tohle je, myslím, typický příklad. Takhle, určitě o něm ještě teď uslyšíme. Já si nemyslím, že on je připraven to teď vzdát, prostě je to hazardní hráč, bojovník, bude, myslím, zápasit u těch soudů, dokud to bude možné. Ale nemyslím si, že asi uspěje, že ten rozdíl vlastně v tom Wisconsinu, v té Pensylvánii, to jsou prostě desítky tisíc hlasů už dneska, a to si myslím, že jako se zdefraudovat nedá. Takže nevím, ale Trumpismus podle mě nekončí, možná skončí Donald Trump, možná bude hrát někde golf a bude mít občas jedovaté řeči, ale podle mě ta politika s takovým tím, ten zájem o toho Američana na středozápadě, že republikáni tohle budou držet dál a pokud najdou způsob, jak oslovit konzervativnější hispánské voliče, tak si myslím, že mají před sebou velkou budoucnost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Pospíšile, další role Donalda Trumpa.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Já to vidím velmi podobně. Já osobně si trošku myslím, že teď ten mediální nástup Donalda Trumpa, který vytváří ze sebe oběť spiknutí možných jaksi úmyslných pochybení při sčítání hlasů, že to je tak trochu i taktika, taktika člověka, který asi vnitřně může uvažovat o tom, že za 4 roky třeba bude znovu kandidovat, a když vstupujete potom do toho zápasu z pocitu politické oběti, které bylo ukradeno vítězství, tak tím aktivizujete své příznivce, takže já dneska neumím rozlišit, jestli to, co se teď děje, jeho emoce a ta jeho pozice hazardního hráče, jak říká tady přesně pan kolega, anebo je tam trošku už jako příprava na to buď za 4 roky, anebo už teď ještě sehraje nějakou větší roli, protože já nevěřím tomu, že to je jenom emoce, to jako Trump umí pracovat s emocemi, ale má ty věci poměrně promyšlený, jsem laik, já to sleduji zvenku. Takže já si myslím, že tam bude velká snaha zůstat na politické scéně, uvidíme, co mu Republikánská strana dovolí. A myslím si, že pokud nakonec, a soudy dopadnou, jak dopadnou, souhlasím opět s panem kolegou Vondrou, že šance na změnu justičními rozhodnutími výsledků voleb je minimální, tak si myslím, že bude minimálně si zahrávat s myšlenkou kandidovat za 4 roky znovu. A k tomu ten nástup pro ty jeho příznivce „bylo nám ukradeno vítězství“, může výrazně pomoci. Ale Trumpismus není mrtvý, s tím já souhlasím, skloňují se už různá jména, včetně Trumpa juniora, do budoucna uvidíme, jak...

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to možné, oba jeho synové byli i v té kampani velmi aktivní.


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Je to určitě možné. Já si myslím, ta tradice těch politických dynastií Kennedyové, Bushovy, určitě je to možné. A i souhlasím s tímhle, to byla vlastně velmi kompetentní poznámka českého politika, který umí také pracovat s emocemi.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Teď se vás budou ptát jako dvou bývalých ministrů. Pane Vondro, kdyby vy jste seděl dneska v paláci, na co byste se chystal, připravoval možná i vnitřně, co byste čekal?


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
Určitě by mě zajímalo, kdo obsadí ty klíčové funkce, které jsou pro ministra zahraničí relevantní, jestli bude Susan Riceová ministrynínzahraničí, a myslím, že budou ženy ve fóru tam, takže možná Michele Flournoy se může stát ministryní obrany. Tony Blinken, jestli bude poradcem pro národní bezpečnost a s těmito všemi lidmi bych se snažil určitě navázat, nebo obnovit nějaký kontakt a bavit se s nimi o budoucnosti. To je povinnost diplomata přece.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Ano. Pane Pospíšile, jako bývalý ministr spravedlnosti, jak vnímáte tu debatu o legitimnost volby, Donald Trump používá velmi silná slova, tyto volby nám byly ukradeny, je to podvod, mluví o korupci, o falešných hlasech.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
To je samozřejmě, to je právě ten politický postoj. Já si myslím, on sám jako chytrý člověk, nemůže věřit tomu, že tam byly zfalšovány miliony hlasů.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, když se včera poslouchal, možná jste poslouchal Rudyho Giulianiho, který na tiskové konferenci říkal tyto věci.


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Zatím, se všemi, se kterými jsem to konzultoval, i s lidmi, kteří permanentně sledují jeho některé klíčové mainstreamy v Americe a opravdu mají ten čas to sledovat podrobně, nejenom z přenosu českých médií. Tak zatím Giuliani a nikdo jiný žádné argumenty nepřinesl, zatím je to v rovině spíš spekulací, že nepustili někam pozorovatele za republikány, a tak dále, ale, že by někdo přinesl nějaký důkaz, že došlo k zfalšování možných desítek tisíc hlasů, protože, jak řekl správně pan kolega, tam jsou rozdíly ne několik set hlasů, ale desítky tisíc hlasů v těch klíčových státech, tak to je téměř vyloučené, že by nějakým způsobem i při případném přepočítání se ukázalo, že je podvod. Jiný příběh samozřejmě je, jak funguje korespondenční volba, to je zase jiné téma asi na tuto debatu a nakolik byly Spojené státy americké připraveny na to, že v tuto chvíli poprvé takto masivně bude právě korespondenční volba využita, to je ale jiný příběh, to není o tom, že někdo falšuje něco, ale na kolik tedy měli odpovědní úředníci vědět, že to nespočítají do druhého dne, ale že to bude trvat třeba 3, 4 dny a tak dále, protože když říkáte občanům, zítra to spočítáme a přijdou nové hlasy, pozítří to spočítáme, tak to v těch voličích vyvolává nedůvěru.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Mění tyto volby pohled váš na korespondenční volbu?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Já si myslím, že korespondenční volba patří k budoucnosti v českých poměrech, ale musíte ji postavit tak, aby opravdu to hlasování bylo zabezpečeno, aby tam nebyly pochyby o tom, že to někdo může zneužít.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A nebudou prostě ty pohyby vždy, pokud nějaké politické síle se to bude hodit, vždy tuto kartu vytáhne?


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Je to otázka názoru, já si myslím, že korespondenční volba patří k modernímu životu, že zkrátka doba, kdy lidé stojí ve frontě u volebních uren přestává být součástí života moderního člověka, když to takto opíši.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, vy jste v tom zmiňovaném status na Facebooku řekl, tato postmoderní novinka není dobré řešení.


Alexandr VONDRA, místopředseda strany, europoslanec a bývalý velvyslanec v USA /ODS/:
No, není dobré řešení. Já jsem zásadně proti tomu, aby byla korespondenční volba na území České republiky. Jsem rád, že žiju v zemi, kde se dozvím výsledek voleb tu noc, a ne, že bych musel týden čekat, protože pak, když jsou vyštengrované emoce, tak to skutečně smrdí průserem, co si jako budeme říkat tady. A možná je to pro mě přijatelné, když jsou nějací Češi někde v zahraničí dlouhodobě, tak aby nemusel někde ze severního pólu jezdit na ambasádu ve Washingtonu, tak to pošle poštou s předstihem, ale je tam jasná uzávěrka, to možná ano. Ale tady v žádném případě, my jsme to, i teď se to debatovalo kvůli covidu, tak jsme zkoumali různé možnosti, jak to lidem vlastně usnadnit, tu volbu, našlo se spoustu cest, budou jezdit ty urny za nimi, jsou možné z toho automobilu, ale tohle jsme vyloučili, je to správně a nejděme tímhle tím, Americe se to také nevyplatí i jinak, ona má ve zvyku známkovat jiné země, jak si vlastně dodržují určitá pravidla hry, lidská práva a podobně, po tom, co teď předvedla, to bude mít daleko těžší.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové europoslanci, moc vám děkuji.
Alexandr Vondra, občanský demokrat. Děkuju, že jste přišel. Pan Jiří Pospíšil z TOP 09, i vám děkuju.

Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /TOP 09/:
Děkuju za pozvání.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec