3. června 2020

Události, komentáře: Protesty v USA jsou důsledkem dvou krizí

(ČT 24) Protesty, které ve Spojených státech probíhají už osmým dnem, jsou výsledkem dlouhodobé frustrace v americké společnosti z působení dvou krizí –⁠ koronavirové a ekonomické, která USA hrozí. Uvedl to europoslanec Alexandr Vondra ve středečním pořadu ČT Události, komentáře. Podle něho byl policejní zásah, který vyústil ve smrt Afroameričana George Floyda, pro protesty pouhou rozbuškou. Vondra se na tom shodl s bývalým diplomatem ve Spojených státech Petrem Kolářem, který byl také hostem pořadu.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Osmou noc pokračovaly demonstrace napříč Spojenými státy. Lidi protestují proti rasové nerovnosti a kvůli zabití neozbrojeného Afroameričana policistou. 3 jeho zasahující kolegové jsou nově obvinění z napomáhání vraždě. Ve většině měst byla atmosféra oproti minulému týdnu klidnější. Americký ministr obrany nesouhlasí s nasazením vojáků, které nechal zmobilizovat Donald Trump. Prezident mezitím odmítl zprávu, že by ochranka v pátek preventivně zavedla ho do krytu Bílého domu. Rádiu Fox News řekl, že se tam jen na chvíli stavil na kontrolu.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A teď už tu vítám naše další 2 hosty -
Alexandr Vondra, europoslanec, bývalý velvyslanec České republiky v USA. Dobrý večer.

Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A Petr Kolář, bývalý velvyslanec České republiky nejen v USA, ale také v Rusku. Dobrý večer.

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, kdybyste byli teď ve Spojených státech, přidali byste se k demonstrantům? Pane Koláři.

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Ne.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
No já taky ne.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Co se teď, tedy ve Spojených státech děje? Jaké pro to máte vysvětlení, pane Koláři?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Vysvětlení pro to, co se děje, je celkem jednoduché. Došlo k něčemu, co se nikdy stát nemělo. Není to poprvé, kdy se to stalo. Ono to hodně připomíná ty bouře, které byly třeba po vraždě Martina Luthera Kinga, nebo to, co se stalo v roce 92 v Los Angeles za prezidenta Bushe. Ono se to prostě v Americe občas stává. A je to vlna, která strhne různé aktivisty a různé i kriminální živly. Já v zásadě souhlasím, i když sám bych nedemonstroval, tak v zásadě souhlasím s prohlášením německého ministra zahraničí Heiko Maase, který řekl, že ty protesty jsou legitimní a pochopitelné, pokud zůstanou klidné, ale to se tam obvykle nestává. Ono se to zvrhne do rabování a je to potom opravdu dost příšerné, to, co se tam děje...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, váš popis situace tak, jak to vidíte, co se děje ve Spojených státech teď momentálně?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já sleduji Spojené státy dlouhodobě, jak víte a skutečně není to nic nového pod sluncem. Jednou za pár let, za 10, možná 20 se tam takové nepokoje objeví. Teď jsem psal vlastně dlouhou předmluvu k poslední Kissingerově knížce, takže jsem se trošku zabýval tím osmašedesátým, jak s tím vlastně zápasila vláda celý rok a bylo to daleko horší, ten osmašedesátý v Americe byl úplně jiný než tady. Ale vzpomeňme si Rodney King začátek devadesátých let, kdy dokonce starší prezident George Bush povolával armádu. Dokonce i Obama čelil, Ferguson. Myslím si, že ale ono se tomu dává hodně ten rasový podtext, ale ty 2 bezprostřední spouštěče, myslím, přímo souvisejí s krizí. Za prvé...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To znamená, že to není ono video, kde lidé mohli víceméně v přímém přenosu sledovat smrt Afroameričana, ale k tomu se přidává ještě, dejme tomu, i koronavirová krize, vyhlídky špatné ekonomické?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Určitě, určitě. To samozřejmě to, co jsme viděli na tom videu, je strašné, ten Derek Chauvin, nebo jak oni to říkají, ale vlastně jméno je původem asi francouzské toho policajta Derek Chauvin, Nicholas Chauvin byl, to je nomen omen, jako šovinismus. Ale čili to je samozřejmě odsouzeníhodný incident, který je nutné odsoudit, ale fungoval podle mě jenom jako roznětka pro problém, který souvisí s tím, že prostě extrémně narostla nezaměstnanost, ten americký pracovní trh je jiný. Oni rychle propouštějí, ale pak zase rychle nabírají, čili z každé krize oni se dostanou rychleji třeba než Evropa, kde je ten polštář. A pak to samozřejmě je zkombinováno podle mě s tím, že vlastně ta nemoc více asi postihla ty, kteří vlastně jsou postiženi ekonomicky, protože nemají třeba na tu zdravotní péči. A, ale neradoval bych se, nebo prostě nedíval bych se na to jako s nějakou velkou jako satisfakcí nebo něco takového, protože do jisté míry to může být předobraz toho, co může být v Evropě. Už jsme viděli, vlastně ve Francii ty rozbušky působí také.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Koláři, vy byste se také přidal k tomuto názoru, který zde zmínil
Alexandr Vondra, je to vlastně nějaká záminka na začátku a pak ty protesty jsou i důvodem dlouhotrvající frustrace nebo déle trvající frustrace některých Američanů? Jak, jak to čtete vy, proč vlastně jsou lidé v ulicích?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Já souhlasím s
Alexandrem Vondrou, je to tak. Je to vlastně rozbuška, která potom dá možnost tomu, aby se vyhřezly ty frustrace a emoce, které potom samozřejmě bývají zneužity různými živly, které už zdaleka nemají ten zájem takový, aby se tedy změnilo něco ve společnosti, ale spíše se na tom přiživují a parazitují. To, že současný prezident Spojených států to z mého pohledu částečně přiživuje svým přístupem, to je bohužel smutný fakt z mého pohledu. Nevnucuju...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Takže byste ho označil i jako viníka té současné situace?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Ne, to rozhodně ne.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Nebo spoluviníka?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Ne, on na tom pouze profituje. On, myslím, že velmi chytře využívá situace, která je, není to poprvé. V roce 2017 před třemi lety ani ne, když byli v Charlottesville ve Virginii ty demonstrace a došlo tam dokonce potom k incidentu, který stál život, myslím, jednu z demonstrujících, tak se vyjádřil v tom smyslu, že na obou stranách jsou slušní lidé a trošku některé věci relativizoval. Vlastně je to tak, že on, to neurčitě není ten, kdo to způsobuje, ale je to člověk, který s tím dokáže celkem hodně pracovat. Mimochodem Nixon v tom šedesátém osmém na těch nepokojích způsobených vraždou Luthera Kinga vydělal velké politické body právě tím, co teď prohlásil prezident Trump, že je prezidentem vlády práva a pořádku.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Vondro, když americký prezident Donald Trump oznámil, že v případě nutnosti použije k potlačení nepokojů armádu, strhla se celá řada kritiky. Joe Biden, Trumpův pravděpodobný rival v nadcházejících prezidentských volbách, amerického prezidenta obvinil, že používá americkou armádu proti Američanům, má pravdu?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že on zatím tu armádu nepoužívá a je to naprosto krajní řešení. A já se domnívám, že prezident Trump to spíš používá jako jakousi páku na ty guvernéry, z nichž mnozí jsou demokraté a vlastně váhali třeba i s nasazením národní gardy. A myslím si, že pokud je na řadě to rabování, co jsme tam viděli, tak samozřejmě bezpečnostní složky musí zasáhnout jako policie, nebo národní garda, pokud je zřízena. Ale nemyslím si, že někdo tady chce poslat armádu, to je samozřejmě úplně jiný kafe. Já si neumím představit, že Pentagon a vedení armády by bylo nadšené takovou představou. Takže si myslím, že on to používá spíš jako takovou hrozbu, aby přinutil k větší aktivitě některé guvernéry nebo starosty těch velkých měst.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Má jinou šanci Donald Trump na řešení takové situace? Zmínili jste oba 2 už tady rabování, zapalování domů, násilnosti, a tak dále, jak jinak v poklidu tuto situaci řešit?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Ono to teď už v poklidu už nejde, opravdu to teď je tak emočně vypjaté a tak rozbouřené, že je potřeba použít represivní složky a ty zákon vynucující složky. Prezident Trump kritizoval guvernéra státu New York pana Cuoma, protože ho neposlechl a nepoužil národní gardu, když ji měl použít a potom tedy New York je rozvrácen. Ono vlastně to opravdu teď bez použití těch složek, které vynucují právo, vlastně už nejde.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Co se podle vás, pane Vondro, bude dít dál?


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Myslím si, že ta intenzita je taková, že to neskončí prostě během jednoho dne, že se to nějakou dobu povleče. Samozřejmě ten olej tam do toho ohně přilévají i ty prezidentské volby, čili ta politická rétorika, to rozdělení Ameriky v tom hraje svou roli. Ale znovu říkám, prostě Spojené státy jsou velmi pestrou společností. Já si třeba neumím představit, že v tak svobodomyslné a pestré společnosti by bylo možné zavést tu karanténu tak tvrdě jako tady u nás, ale pak to samozřejmě ta svoboda vždycky prostě má zase nějaké svoje důsledky a mimo jiné v tom, že vlastně ta krize zasáhla Ameriku hlouběji, ta virální nebo ta virová. Ale já jsem přesvědčen, že se z toho Amerika samozřejmě dostane, tak jako se dostala ze všech těchhle těch napětí a nepokojů. Prostě k svobodě to patří a samozřejmě, když to překročí to právo vyjadřovat svobodný názor nějakou mez, tak jako se to stalo, tak samozřejmě musí nastoupit zákon a pořádek. Ale nepochybuju o tom, že si s tím Amerika poradí.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Koláři, jak moc nebezpečné jsou sociální sítě, protože kdokoliv může vkládat videa na internet, ty se potom šíří dál a dál, vyvolávat další demonstrace. Je v tomto směru současná situace nebezpečnější, než třeba rok 1968, který jste zde zmiňovali, s nímž jsou současné nepokoje srovnávány, že sociální sítě můžou přece jenom přilít ještě daleko většího oleje do ohně?

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Určitě ano, nakonec to vidíme, dochází k jejich zneužívání. Já nejsem žádným fandou levicově anarchistického hnutí Antifa, ale ty falešné tweety a to, co se objevilo na Facebooku, a pak se prokázalo, že to vlastně dělají ultrakonzervativní nacionalistické síly, aby tím vybudily ještě větší napětí a vlastně vyvolaly protireakci proti těm levičákům a anarchistům z Antify, tak to je přesně ten příklad toho, kdy dochází k tomu zneužití a kdy to může vyvolávat ty emoce ještě větší, a kdy se teda tyhle zprávy, ty hoaxy a ty falešné zprávy šíří rychlostí blesku a skutečně provokují lidi, aby se dali do ulic a šli protestovat ne způsobem, který je poklidný.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, děkuju vám za rozhovor. Díky a dobrý večer. Na shledanou.

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Na shledanou.


Alexandr VONDRA, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:
Dobrou noc.

Petr KOLÁŘ, bývalý diplomat:
Dobrou noc.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec