26. ledna 2020

XTV.cz: My a Slováci jako jediní nemáme národního ptáka. Ať ho vyberou lidé

(XTV.cz) Máme se obávat tlaku Bruselu na uzavření českých jaderných elektráren? Nahradí lva v českém národním znaku sýkora modřinka? Kdo kvůli zelené politice Evropské unie přijde o práci? A kdo v České republice sní podle europoslance a místopředsedy ODS Alexandra Vondry americké letecké základně?

„My a Slováci jako jediní nemáme národního ptáka. Ať ho vyberou lidé. Jaroslav Kubera byl naprosto výjimečný. Nesmírně mě to zasáhlo,“ říká europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Jaroslav Kubera byl výjimečný, naprosto výjimečný. To byl originál. A já neznám žádnou kopii. A mě to opravdu nesmírně zasáhlo. V pondělí jsem letěl do Bruselu, v letadle byly velké turbulence. Jeden kolega si zapomněl vypnout telefon, takže mu to naskočilo ještě ve vzduchu. Nejprve jsem si myslel, že si dělá legraci… Vždyť jsem ho viděl celou sobotu na kongresu, kde jsme oba jako vášnivý kuřáci vybíhali ven. A Jaroslav byl ve své plné formě, sršel energií, vtipem,“ popisuje europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

„Nechci nahrazovat nebo měnit státní znak. Češi mají lva. Moravané a Slezané orlice. Národní pták, kterého nemáme, je něco jako národní strom. Máme lípu, Němci mají dub. Rakušané mají ve znaku habsburskou orlici, ale víte, jakého mají národního ptáka? Vlaštovku,“ dodává europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec