26. května 2019

Ukázalo se, že je poptávka po politicích, kteří slouží lidem

(FORUM 24) Dlouholetý diplomat, ministr, spolupracovník Václava Havla a disident Alexandr Vondra zažívá slavný návrat. Po sedmi letech mimo vysokou politiku se stal skokanem letošních voleb do Evropského parlamentu. Z patnácté pozice skočil na druhou a stal se jedním ze čtyř europoslanců ODS. „Zajímalo mě, jestli je po mých službách poptávka a je-li, no tak starší muž je připraven své zemi posloužit,“ říká v rozhovoru pro deník FORUM 24.

Jaká byla Vaše první reakce? Skočit z patnáctého na druhé místo je skvělý výsledek, nebo ne?

Samozřejmě velká radost. Já jsem projel v posledních týdnech velkou část republiky. Najel jsem asi 12 tisíc kilometrů. Z reakcí lidí jsem měl dobrý pocit a věřil jsem si, ale že to bude takový veleskok, to jsem samozřejmě nečekal a jsem za to rád.

Mluvili jsme spolu týden před volbami, na otázku, jak to dopadne, jste říkal, že máte dobrý pocit, že věříte, že se do EP i z patnáctého místa na kandidátce dostanete. V čem byla tato kampaň jiná? Přece jen už jste jich pár zažil.

Já jsem člověk, který do toho jde i srdcem, nejen hlavou. Je důležité si věřit. Bez toho to nejde. Dal jsem si sedm let od vysoké politiky pohov. Myslím si, že mám co nabízet. I politika je interakce nabídky a poptávky. Zajímalo mě, jestli je po mých službách poptávka a je-li, no tak starší muž je připraven své zemi posloužit. Myslím si, že je tu určitý hlad mezi lidmi, po tom, aby politici dělali to, co mají. Tedy, sloužili lidem.

Přemýšlíte o tom, že byste šel i do voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky?

Nejsem člověk, který by plánoval na deset let dopředu. Mám mandát k tomu, abych hájil naše zájmy v evropské politice a to budu dělat. Využiji své kontakty a schopnosti k tomu, abych zmírnil to, k čemu tady dochází mezi elitami a míněním většiny lidí. Budu se snažit hledat spojence pro rozumnou politiku, abychom zachránili projekt Evropské unie před sebevraždou. To je v našem zájmu. Dál zatím nepřemýšlím.

Na jakou oblast se v Evropském parlamentu zaměříte?

Na tři věci. Mám kompetenci v evropských a bezpečnostních tématech. Tomu se věnuji celoživotně. Dost o tom vím a mám své kontakty. Za druhé si kladu osobní cíl, přispívat k tomu, aby se eliminovalo odcizení mezi elitami a míněním většiny lidí. Čili neplánuji zmizet na roky do Bruselu. Budu se sem pravidelně vracet a ptát se na to, co si myslí lidé. Na to budu přirozeně reagovat. Třetí věcí je, že musíme nacházet balanc mezi zájmy českého byznysu, protože 80% vyvážíme na západní trhy. To na straně jedné a na straně druhé je životní prostředí. Rovnováha je poslední dobou značně narušována a já mám obavu, že by na to naše země mohla tvrdě doplatit.

Jak hodnotíte výsledek voleb hnutí ANO? Babiš sice vyhrál, ale za velké vítězství to považovat nejde, obzvláště v poměru k tomu, co to stálo.

Myslím si, že hodnocením byly ty pohřební tváře na včerejší tiskové konferenci. Získali daleko méně, než plánovali a než ukazovaly předvolební průkumy. Myslím si, že zahájily trajektorii ústupu ze scény. Andrej Babiš bude mít v Evropě obrovské problémy, kvůli jeho konfliktu zájmů. Nepochybuji o tom, že příští parlamentní volby ODS, která pravidelně zdvojnásobuje svoje volební výsledky, vyhraje a její číslo bude začínat dvojkou.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Alexandr Vondra

kandidát do Evropského parlamentu
člen výkonné rady