31. března 2019

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl předseda Senátu Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem, divákům jedničky i zpravodajské čtyřiadvacítky. Je tu jedinečný prostor pro diskuzi. Boj o podmanění si soustavy státního zastupitelství se rozhořel naplno. Útoky prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí na špičky veřejné žaloby se stupňují. Po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi, respektive pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové, kvůli vyšetřování údajně předražených zakázek v prezidentské lánské oboře čelí opakované kritice i olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištván. Důvod? Prověřování postupu předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje v kauze mýtného systému. Před šesti lety, když padl kabinet vedený premiérem
Petrem Nečasem z ODS a Miloš Zeman sestavoval s Jiřím Rusnokem úřednickou vládu, těšil se olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištván prezidentově přízni. Přijal jej na Hradě, vyjadřoval mu plnou podporu v jeho úsilí odhalovat, citujme: „klientelistickou síť spojující politickou sféru s ekonomickou kriminalitou“. O šest let později je situace diametrálně odlišná.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 25. 7. 2013:
Jsem vysoce ocenil práci pana Ivo Ištvána. Vyjádřil jsem mu svoji plnou podporu.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 2. 6. 2014:
Nevidím tady paní Bradáčovou, ale pozdravil jsem se s panem Ištvánem a oba dva tito představitelé těchto vrchních státních zastupitelství odvedli poctivý kus práce.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 28. 3. 2019:
Obávám se, že pan Ištván se chce nějakým způsobem rehabilitovat za předchozí selhání, ale mám dojem, že to spíše bude druhé selhání a v takovém případě už by bylo na místě, aby byl ze své funkce odvolán.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova prezidenta Zemana, která se neopírají o fakta, když je řeč o selháních. Pravomocný rozsudek potvrdil závěr olomouckých žalobců, že někdejší ředitelka kabinetu premiéra
Petra Nečase Jana Nagyová i tři zpravodajci zneužili tajnou službu ke sledování bývalé Nečasovy manželky Radky. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se tuto sobotu svých podřízených zastal. Ohradil se proti pokusům útočit na žalobce a podlamovat důvěru v právní stát. Prvními hosty dnešních Otázek jsou předseda Senátu Jaroslav Kubera z ODS. Hezké nedělní poledne přeju.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Dobrý den. Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám i vicepremiéra, ministra vnitra České republiky, předsedu sociálních demokratů Jana Hamáčka. Hezké nedělní poledne i vám.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Hezký den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budu citovat hned v úvodu. Neodůvodněný útok na státní zastupitelství je v důsledku útokem na právní stát. Napsal včera nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Na kolik vám konvenuje tato věta, pane předsedo Kubero?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Státní zástupci mají zvláštní postavení v tom, že oni, je na to takové, že státní zástupce v případě pochybností žaluje soud, v případě pochybností osvobozuje. Je to jejich práce, a to že, někdy neuspějí u soudu, což se stává, tak to není žádný důvod k tomu, aby byli dehonestováni.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak rozumíte těm opakujícím se a stupňujícím se útokům prezidenta i jeho okolí na soustavu státního zastupitelství?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Je to jednoduché. My jsme takový národ, že když se nějaký útisk děje jiným, tak tleskáme, ale ve chvíli, kdy se začne dít nám, tak protestujeme. Takových příkladů by bylo možné jmenovat, ale já...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte o kauzách.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Obecně. Já jsem vymyslel konečně jednoslovný název pro Českou republiku. Trápíme se s tím už léta. Ten název zní kauzaland, protože kauza střídá kauzu a dnešní kauza zítra bude překryta jinou kauzou. Novičok, už o tom nikdo nemluví. Teď máme nejnovější kauzu vykázání zástupce Tchaj-wanu z nějaké schůzky na ministerstvu průmyslu a obchodu, takže máme další kauzu. Výzva k odchodu paní ministryně. A tak to jde den po dni a možná, že příští týden se dočkáme dalších kauz.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se budeme věnovat nikoli kauzám, ale fungování soustavy státního zastupitelství. Podle vás tedy není na místě tak tvrdá kritika, když Miloš Zeman ještě mluví, cituji, o tom, že člověk si klade otázku, zda vůbec existuje jeho jmenovec Pavel Zeman. Ale v tomto případě by měl konat. To znamená, prezident republiky vyzývá k zásahu proti Ivo Ištvánovi, nejvyššího státního zástupce.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Naštěstí naše soudní soustava dokonce proti některým jiným zemím je mnohačetná. Prostě těch možností a také víte, že nikdo se nespokojí s rozsudkem a všichni se odvolávají, takže to, že státní zástupce může udělat samozřejmě chybu nebo rozhodne špatně, tak proto jsou tady další orgány, které to brzdí. Je tady jeden soud, druhý soud a tak dále. Až někdy je to přehnané, protože my jsme si zvykli se soudit a odvolávat se a když nic jiného, tak se odvoláme do Štrasburku, když už není kudy kam.

Václav MORAVEC, moderátor:
A z vašeho pohledu ty opakované útoky na soustavu státního zastupitelství a její představitele. Jsou na místě nebo ne?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Na místě nejsou, protože je to jedna ze součástí právního řádu a můžeme jí kritizovat samozřejmě, i státní zástupci nejsou nekritizovatelní, ale jsou jednoznačně součástí. A jsou tady pojistky a ty pojistky jsou mnohačetné, které zabraňují excesům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je otázkou, zda tady jsou dostatečné pojistky na nezávislost státního zastupitelství. Pane vicepremiére a pane ministře, podle našich informací se pod tlakem ocitá premiér Andrej Babiš, který pod tlakem Hradu zvažuje odvolání ministra spravedlnosti Jana Kněžínka. Budete se v pondělí v rámci vládní koalice bavit o možných personálních změnách ve vládě?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Za prvé já nemám žádné informace o tom, že by se chystala změna ve vládě na tomto konkrétním postu, jakkoliv to je nominace hnutí ANO, tudíž je plně v pravomoci pana premiéra navrhnout výměnu.

Václav MORAVEC, moderátor:
A budete se bavit o změnách ve vládě v pondělí?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Tak, jak je navržen program koaliční rady, tak tam personálie nejsou, myslím, personálie ve vládě nejsou na stole. Chceme debatovat o některých věcech, které se staly ve Sněmovně. Například ta poslední volba do velké rady, ale to je věc fungování
poslaneckých klubů. Nicméně žádné změny ve vládě nebo debata o změnách ve vládě avizována nebyla.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby teď přišla změna ve vládě, protože Pražský hrad a lidé kolem prezidenta tlačí na výměnu Jana Kněžínka kvůli tomu, že se nezastal prezidenta republiky dostatečně z jejich pohledu v kauze ovlivňování justice, Josef Baxa a Vojtěch Šimíček. Do toho teď opakované útoky prezidenta republiky na soustavu státního zastupitelství. Co byste si o personální výměně na ministerstvu spravedlnosti teď pomyslel?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Za prvé já zopakuji to, co říkám vždycky, že my jsme se dohodli s panem premiérem, že si vzájemně nebudeme kádrovat ministry. To znamená, on nevyzývá k odvolání našich ministrů a já nebudu vyzývat k odvolání jeho ministrů. To za prvé. Za druhé.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, když zůstanu u za prvé, ať to nezapomeneme. V případě, že by tedy Jana Kněžínka nahradila Marie Benešová, což je favoritka.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Teď se teda pohybujeme jako opravdu v nějakých spekulacích. Já bych chtěl zůstat v té rovině fakt. To znamená, něco říká koaliční smlouva, to znamená, tam je právo hnutí ANO si ministra vyměnit. Ale říkám přesto, co jsem řekl v té první části, že si nebudeme kádrovat ministry, tak bych viděl, pokud bychom se bavili o hodnocení ministrů za ANO, tak bych viděl jiné kandidáty na odvolání než pana Kněžínka.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy necítíte ten tlak, když říkáte, že se nechcete věnovat spekulacím, vy necítíte tlak, když hlava státu mluví o možné druhé chybě Ivo Ištvána? Vyzývá nejvyššího státního zástupce, aby konal. Zároveň nazývá nejvyššího státního zástupce neviditelným mužem, klade si otázku, zda vůbec existuje. Ty útoky na soustavu státního zastupitelství vám přijdou…

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne, já souhlasím s panem předsedou, že není možné útočit na státní zastupitelství, obecně na orgány činné v trestním řízení, pokud nechceme znejistit naše občany. Když se podívám na poslední průzkumy, tak obecně orgány činné v trestním řízení zejména policie si vedou velmi dobře. Poslední důvěra je asi 67, skoro 70 %, a tak to má být. My jsme bezpečná země a aby lidé měli ten pocit bezpečí i nadále, tak musí důvěřovat policii, státním zástupcům i soudům. Takže já ty útoky také nemůžu akceptovat. Otázka zní, zda… Vy to, vy to prezentujete.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybyste ve vládě teď.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
…jako nějaký soustavný útok na státní zástupce a opíráte to o jeden rozhovor pana prezidenta. Já jsem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, tady můžeme se podívat na další rozhovor. Ištvánovi už nevěřím. Můžeme zmínit útoky prezidenta ve chvíli, kdy Pavel Zeman jako nejvyšší státní zástupce odmítl jít na Pražský hrad v čase, co se prověřovalo.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já za sebe mohu říci, že já orgánům činným v trestním řízení věřím. Žádná zásadní pochybení nevidím. Jediné, co bych vyčetl panu Ištvánovi, je to, že svého času možná více se věnoval pořádání tiskových konferencí, než dohlížel na vyšetřování, když to přeženu. To byly ty spektakulární odhalení v přímém přenosu, to už se neděje. Teď musím říct, že teď už to neprobíhá v přímém přenosu médií a vypadá to, že se z té kauzy poučili. Protože ona vzbudila obrovská očekávání, tam se mluvilo o nějakých kilech zlata a tak dále a skončilo to v uvozovkách kabelkami. Jakkoliv vím, že, úkolovat...

Václav MORAVEC, moderátor:
Neskončilo to kabelkami, promiňte.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
… že úkolovat tajnou službu je trestný čin a je dobře a je dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady je pravomocný rozsudek.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Kdybyste mne nechal domluvit, tak to řeknu. A je dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože jako v první řádě, promiňte, jako v první řadě.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
A je dobře, že.

Václav MORAVEC, moderátor:
Řeknete kabelky a kabelky, kabelky nejsou v první řadě.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano, já to dávám do souvislosti, já to dávám do souvislosti s tím, co bylo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zneužívání vojenského zpravodajství.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano, to je závažná věc a je dobře, že to bylo odsouzeno. Nicméně dávám to do souvislosti s tím, co bylo prezentováno na té tiskové konferenci, kde se mluvilo o stamiliónech a hroudách zlata a ty se jaksi nenašly. To znamená, to bych státnímu zastupitelství vyčetl, ale evidentní je to, že se z toho už poučili.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste hlasoval teď pro odvolání nejvyššího státního zástupce, pokud by.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Nevidím k tomu důvod.

Václav MORAVEC, moderátor:
A pokud by s tím hnutí ANO přišlo, jak vážný problém by to byl pro právní stát v této zemi?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pokud.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ve chvíli, kdy. Blíží se k rozhodnutí i kauza premiéra.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pokud by tady běžel nějaký proces, který by měl na konci znamenat odvolání nejvyššího státního zástupce, tak to je na velmi zásadní jednání koaliční rady, protože já za sociální demokracii žádný problém, který by odůvodňoval odvolání Pavla Zemana, nevidím.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale měli bychom odlišovat slovní útoky. Je to asi tak na úrovni, jako prezident chce zrušit
Senát a nechat ho vyhladovět. To jsou jenom slovní útoky, které s realitou nemají nic společného. Ony jsou mediálně zajímavé, ale ve skutečnosti on žádnou takovou pravomoc nemá. Pokud se koalice shodne, tak může pan prezident říkat, co chce a bude to tak, jak se dohodne koalice, takže...

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy nemyslíte, že v demokratické zemi, když je někdo v jakékoli ústavní funkci, tak by měl ctít ústavu a nemluvit o jedné z komor
Parlamentu jako o komoře, která by si zasloužila vyhladovět, protože je zbytečná?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já z těchto důvodů nejsem na žádné sociální síti, protože považuju za zcela nenormální, že spolu politici komunikují přes Twitter a Facebook. Teď mám tedy nevýhodu, protože jsem nemohl blahopřát dostatečně rychle ke zvolení Zuzaně Čaputové. Udělal jsem to prostřednictvím TA3 tady před budovou televize. Ale já si myslím, že by lidé měli komunikovat z očí do očí a nevyměňovat si… takovéto důležité věci si vyměňovat přes média, mi nepřipadá úplně správné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, záleží také na tom, zda součást moci výkonné i těmi slovními útoky a možná i kroky neingeruje příliš do jiných mocí ve státě. Jako moc soudní. Pokud by důvodem k odvolání Jana Kněžínka mělo být, a nahrazení Marií Benešovou, to, že Jan Kněžínek není dostatečně loajální a že se zastal soudců, aby jim nedával úkoly Vratislav Mynář.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Samozřejmě pan předseda řekl, že nemá žádné takové informace, že by se něco dělo, ale jistě víte, že existuje Talebova Černá Labuť, takže možná v pondělí nebo v úterý to bude úplně jinak, to se může stát. V této zemi už zachovávání jednotných stanovisek je marné. Tady každý jeden den mluví tak,
poslanci se vyspí a už je všechno jinak. Takže nedá se úplně předvídat, co se stane. Ale to, co řekl pan předseda, to je klíčové. Prostě podkopávání důvěry v orgány činné v trestním řízení, soudy nejsou obecně dobré a neslouží ke stabilizaci demokratického systému.

Václav MORAVEC, moderátor:
Středa byla ve Sněmovně ve znamení vysvětlování předsedy
poslaneckého hnutí ANO Jaroslava Faltýnka, proč a jak se setkával s ředitelem české pobočky Kapsche Karlem Feixem a předsedou antimonopolního úřadu Janem Rafajem. Policie podle serveru Novinky.cz oba muže podezírá z korupce. V minulosti o tendru na mýto s předsedou antimonopolního úřadu jednal také premiér Andrej Babiš.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/, 27. 3. 2019:
V rámci kauzy Kapsch já jsem psal oficiálně panu předsedovi Rafajovi, aby zkrátka nám neboural tu soutěž. Ano. Takže já to mám všechno na papíře, že jsem ho vyzýval. A my jsme i s panem ministrem Ťokem jednali u mě v kanceláři na Úřadě vlády, že jsme ho žádali, aby ÚHOS nám nezakazoval podepsat tu smlouvu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova premiéra Andreje Babiše z tohoto týdne o schůzce s předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem a ministrem dopravy Danem Ťokem z druhé poloviny května loňského roku. A s Petrem Rafajem se chce Andrej Babiš v nejbližší době opět potkat.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/, 27. 3. 2019:
Já jsem pana Rafaje pozval písemně, aby nás navštívil tady na vládě, není to jenom o kauze Kapsch, ale je to samozřejmě, i v médiích byly další kauzy. Tak určitě mě zajímá jeho pohled na věc a jeho vysvětlení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Premiér Andrej Babiš v rámci tohoto rozhovoru mluvil o tom, že u setkání s předsedou antimonopolního úřadu by měl být i ministr vnitra, předseda sociální demokracie Jan Hamáček. Už jste se potkali?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Nepotkali. Ta schůzka proběhne pravděpodobně tento týden spíše v té druhé polovině.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co si od ní slibujete?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že stojí za to vyslechnout si pana Rafaje a znát i jeho postoj k celé té věci. Pan Faltýnek měl ten prostor ve Sněmovně, měl ho více než dostatečný. Pan Rafaj se k tomu zatím nevyjadřoval. My jsme pod tlakem nevládního sektoru, abychom v tom něco jako vláda dělali, vládla navrhuje a...

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdybyste nebyli pod tlakem vládního sektoru, tak nic neděláte?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pane redaktore, my tu situaci sledujeme a průběžně ji komentujeme i pro média. Já říkám stále to samé. Policie zahájila nějaké úkony, které probíhají a jak pan Rafaj, tak pan Faltýnek jsou z mého pohledu v pozici svědka, protože oni podávali nějaké vysvětlení. A pokud jsou v pozici svědka a ta policie neukončila ty svoje kroky nebo neposunula tu kauzu někam dále, tak s tím asi těžko můžeme cokoliv dělat, protože do pozice svědka se může dostat víceméně každý. A jsou tady nějaké úniky z dokumentů, které, zaplať Pán Bůh, nepocházejí od policie, pocházejí pravděpodobně od advokátů, čili těch lidí, kteří se pohybují kolem těch svědků či obviněných. A tudíž my nemáme dostatek informací. Takže schůzka s panem Rafajem určitě může sloužit k tomu, aby nám on ozřejmil své postavení, zda tedy se cítí v pozici svědka, nebo zda má pocit, že to je jinak. A pokud se ta věc někam posune, tak na to můžeme reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co o nestrannosti a nezávislosti antimonopolního úřadu v České republice, když ho srovnáme v úřady v západní Evropě, vypovídá to, že jeho předseda, který je jedním ze stupňů rozkladu, se schází nejen s politiky, ale se samotnými soutěžiteli, dokonce s premiérem, který se s ním baví o parametru mýtného tendru?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já bych asi oddělil ty jednotlivé schůzky. Co není podle mne akceptovatelné, jsou nějaké schůzky na benzínkách nebo v hotelech, po recepcích. Takhle se to dělat nedá. Pokud se vede oficiální jednání na půdě ministerstva, Úřadu vlády či přímo ÚHOS, tak to asi možné je. My se nemůže.

Václav MORAVEC, moderátor:
I v těch aktuálních živých kauzách.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
My se asi zase nemůžeme tvářit, že jaksi tady nějak existujeme vedle sebe. Jsou to věci, které se přímo dotýkají fungování republiky. Ten mýtný systém je strategická věc, tak je asi rozumné a pochopitelné, že se o to premiér zajímá. Já bych se divil, kdyby ho nezajímalo, zda ta země bude schopná v roce 2020 vybírat mýto či nikoliv. To je tak zásadní věc, která z hlediska příjmů státního rozpočtu by mohla být devastující, kdyby se to nepovedlo. Tak se o to prostě ministr a premiér zajímá. Ti k tomu mají mandát, ti jsou členové vlády. Jaká byla role pana Faltýnka, to je otázka, ale znovu říkám, těch otázek je spousta na pana Faltýnka. Ale on na ně musí odpovědět nikoliv ale mně či panu předsedovi, ale policii.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nezávislost, abychom se zatím nebavili jenom o Jaroslavu Faltýnkovi, ale o nestranném fungování antimonopolního úřadu, tak vaši…


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Když se zeptáte každého starosty v této zemi, tak vám řekne, že celý náš systém veřejných zakázek je jedna velká hrůza. Kvůli tomu složitému systému nám stojí obrovské zakázky, které brání elektronizaci veřejné správy a dalších věcí. Je to tak, že my stále na to nabalujeme, z boje proti korupci se tady stal největší byznys. To je lepší byznys než leccos jiného. Stačí, když řeknete, že bojujete proti korupci, tak jste hned hrdina. Když naopak s něčím nesouhlasíte, tak z vás udělají korupčníka. Takže tam je to systémová věc. Prostě ten zákon o veřejných zakázkách by potřeboval zásadní změnu. Já jsem se na to ptal i velvyslanců, při obědě s velvyslanci Evropské unie na téma, to se týká pana předsedy, výběrové řízení na automobily pro policii. Typický příklad. Tak jsem se ptal francouzského velvyslance a německého, jak je možné, když jsme všichni v Evropské unii, že Francouz jezdí francouzskými auty, Němci německými auty a oni dlouho neodpovídali, ale já jsem se nenechal odradit. Tak nakonec mi německý ministr řekl, že mají dokonce i Forda u policie. Já říkám, řekl jste to hezky, v jednotném čísle, aby to vypadalo, že máte i na auta. Je to prostě samozřejmé a není vůbec o čem diskutovat, než o tom, s tou Škodovkou vybavit dobré podmínky, aby policie ta auta vyměňovala, aby to nebyla auta, která už sotva jedou. A jak mají honit piráty silnic, když na to nemají?

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy. Ve vašich očích má antimonopolní úřad a jeho předseda plnou důvěru, respekt a antimonopolní.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To vůbec ne. Už jenom proto, jak dlouho trvá jejich vyjádření k čemukoliv. To jsou neuvěřitelné časy, než vůbec k něčemu dá vyjádření, zastavuje smlouvy. Ale on koná podle toho zákona, který jsme my přijali. Tam ta příčina je jinde. Ta není v Rafajovi nebo v ÚHOS, ale v tom, jaké má kompetence, jaké má pravomoci, jak je zajištěna jeho nezávislost.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není tedy teď na místě, aby vláda přijímala nějaké usnesení k odvolání Petra Rafaje? Že už jen to, co jsme se dozvěděli.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Pan předseda to řekl správně. Už to, co jsme se dozvěděli, nestačí, to je málo. Musíme ještě chvíli počkat a teprve pak se ukáže, jestli to je na místě nebo ne. My vždycky, u nás je to tak, že něco se stane a lidé jsou odsouzeni a ještě ani žádné soudy, dokonce ještě ani nebylo sděleno obvinění. Presumpce neviny, to musím zopakovat. Pokud začneme porušovat presumpci neviny v této zemi, tak je to konec demokracie. To je naprosto klíčová záležitost. Člověk, který není pravomocně odsouzený, se na něj pohlíží jako na nevinného. To se tady porušuje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo Kubero, ale existovaly časy v této zemi a v této politice, ve veřejném prostoru, kdy stačilo podezření a člověk sám odstupoval. To tedy byly špatné časy.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No. Samo…

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď jsou daleko lepší časy, že budeme čekat na pravomocný rozsudek.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Samozřejmě. To, jak lidé odstupovali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Který bude trvat 15 let.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
…jenom proto, že někde v novinách byl nějaký článek. To je absurdní. A tam bylo ještě takovéto heslo, však až se očistí, tak se může vrátit.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Nikdo se nevrátil.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Byly tady dva případy teda, po pravdě řečeno. Byla to paní komisařka Jourová, která se vrátila a byl to Jiří Čunek, který se vrátil. Nikdo jiný se nikdy nevrátil.

Václav MORAVEC, moderátor:
U vás v
ODS se vrátil Pavel Drobil. Člověk, který odstoupil z pozice ministra a.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Kam se vrátil? Znáte.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátil, je teď šéfem moravskoslezské
Občanské demokratické strany.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Znáte tu příhodu s
Ivanem Langerem? Tu z poslední doby? Íčko už mu nikdo neodpárá do smrti. Ačkoliv nikdy nebyl ani obžalován, ani...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy ta doba politické kultury, kdy politici odstupují kvůli tomu, že může být narušena jejích nestrannost nebo fungování, jakýkoliv veřejní činitelé, to nevztahuju na politiky, to byla špatná doba. Je teď lepší vytrvávat a počkat na pravomocný rozsudek za 10 let. To znamená, že když bude premiér této země obžalován, tak počkáme na pravomocný rozsudek.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Samozřejmě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jane Hamáčku.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Podle mě samozřejmě.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já souhlasím s tím, že v době, kdy se trestní oznámení stalo klasickou...


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Přesně tak.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
… součástí politického boje, tak ta situace se hodně posunula. Když se podíváte, zeptejte se starostů na malých obcích, jaké řeší problémy, jak dneska. Pokud mi dneska vadí starosta na malé obci, tak jdu a podám na něj trestní oznámení a už ho...


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Běhá už se denně, a to už je pěkně dlouho.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Už ho tahají po soudech. Takže to prostě je problém obecně politické kultury. Já si nemyslím, že bychom měli bojovat trestními oznámeními, že máme bojovat argumenty. A ještě poznámku k tomu, co říkal pan předseda k, k výběrovým řízením a k zakázkách a děkuju mu za to a doufám, že pokud přijdeme se změnou zákona o zadávání veřejných zakázek, že nás
ODS podpoří, protože opravdu, když to parafrázuji, nebo když to nadnesu. My máme asi nejlepší zákon na zadávání veřejných zakázek na světě, akorát se podle něj nedá nic koupit. A to je trošku komplikace. A pokud zmínil ty auta. To je prostě zoufalá věc, kdy ministerstvo vnitra dlouhodobě ví, že potřebuje policistům vyměnit auta. Oni dneska jezdí ve vozech, které už jsou za zenitem. Opravujeme ta auta za strašlivé peníze, aby vůbec něco jezdilo a dva a půl roku nemůžeme koupit, protože se nám do toho pořád někdo odvolává. A de facto my jsme v situaci, že nás někdo nutí koupit něco, co nechceme. A pořád musíme vysvětlovat, proč chceme takhle velký kufr a proč chceme tyto specifikace...

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle vašich slov tedy, ať dokončíme.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dokončíme kauzu Petra Rafaje, jako člověka, který má být nestranný, řídí antimonopolní úřad. Má podporu prezidenta republiky. To znamená, není na místě předkládat jakýkoliv návrh na odvolání a máme akceptovat to, že jste-li součástí nějaké veřejné zakázky, jedním ze soutěžitelů, scházejte se s předsedou antimonopolního úřadu zvesela v těch...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne. Pane redaktore, vy to zase posouváte někam jinam. Tak to není. Já jsem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, to jsou fakta. To jsou fakta, že.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale já jsem, jsem řekl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Se sešel se šéfem s Kapsch.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Jo, takto, já jsem myslel, že to narážíte na pana premiéra. Ale pokud schůzky se s dodavateli, no, ne, s dodavateli jsou z mého pohledu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se ptám, schůzky nezávislém, nezávislého...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne, to je. Schůzka s dodavatelem je podle mě za hranou. Ale bude i součástí té schůzky, která nás čeká, teď myslím s panem Rafajem, bude, že on musí tu situaci vyhodnotit. On musí dbát na to, aby na tom jeho úřadu neulpívalo nějaké podezření a on také musí vyhodnotit, zda ta jeho kauza nebo zda ty otazníky, které vy tady dáváte do prostoru, tak úřad nezatěžují. To je do jisté míry i na něm.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybyste byl na jeho místě, vy byste rezignoval?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já nevím, co všechno je v těch policejních spisech. Rozumíte, vy mě chcete…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte a. Ne, pane předsedo, já chápu.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Zatím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že odvádíte pozornost od toho, co víme.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne, neodvádím. Ne. Zatím je to tak, že opravdu.

Václav MORAVEC, moderátor:
On se sešel s jedním ze soutěžitelů.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To by se stát nemělo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, jestli na jeho místě byste rezignoval?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já ne, ne, opravdu nemám všechny informace, abych na to takto mohl odpovědět, ale bude vám muset stačit to, že se to stát nemělo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže byste na jeho místě rezignoval.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já znovu říkám, že stát se to nemělo, ale nemám všechny informace, za jakých to bylo okolností, co s tím všechno souviselo, ale já. Já.

Václav MORAVEC, moderátor:
Informace, že se schází se soutěžiteli.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já bych, já bych se s ním nesešel. Kdybych byl v pozici pana Rafaje, tak bych se se dodavateli potencionálními nescházel.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jeho vlastní rezignace byla by na místě? Nebo máme teď brát, že běžnou politickou kulturou je.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne, ne. Vůbec ne. Já jsem se nikdy. To by mě ani vůbec nenapadlo, že bych se v případě nějakých městských zakázek s někým scházel. Stalo se to jednou, když se o to jenom pokusil jeden z dodavatelů a samozřejmě jsem ho okamžitě vyhnal. Ale takto to jednoduše. My nevíme. U pana ministra na ministerstvu může dojít k nějaké defraudaci. Má kvůli tomu, a to se vždycky žádá, no, ministr přece za to odpovídá, že mu tam někdo, já nevím, policista bral pokutu, aniž by někomu dal lístek. Typický příklad. Tak má kvůli tomu odstupovat? To, že se neměl s ním scházet, to je evidentní. To je, to je úplně jasné. Ale jestli to je, jako jsme úplně na začátku toho vyšetřování. Mně spíš zaujalo to, jak pan Faltýnek říkal, mandát jsem si vzal sám. To mě fakt zaujalo. Mandát, jsem říkal...

Václav MORAVEC, moderátor:
A proč by si nevzal sám mandát, když se může šéf antimonopolního úřadu scházet s jedním ze soutěžitelů? Proto se ptám, jestli ve veřejné soutěži, ve veřejném diskurzu v této zemi ještě platí nějaká pravidla? Nebo slovně posuneme hranice a můžeme cokoli. Proč by si pan Faltýnek sám nevzal mandát, když může šéf antimonopolního úřadu se sejít s jedním ze soutěžitelů skrze prostředníky.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To možná, to skrze prostředníky je hodně odsouzeníhodné. A tomu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby to neřekl.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já jsem jasně dvakrát, řeknu to potřetí, řekl, že se s ním scházet neměl. Já už nevím, jaké silnější odsouzení toho ode mne chcete. A pokud tam došlo k nějakému pochybení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy se s Petrem Rafajem sejdete.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, jestli vy byste mu řekl, že by prospělo antimonopolnímu úřadu.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale, pane redaktore, já se s ním určitě sejdu, ale já nikdy nedělám to, že před schůzkou tomu svému partnerovi vzkážu, co mu na té schůzce řeknu. Tak to nechte proběhnout tu schůzku a ať se potom redaktor České televize zeptá, o čem jsme jednali a já mu odpovím.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já bych samozřejmě jako opozice mohl mít zlomyslnou radost, mají starosti, to je dobře, ale takto podle mého názoru se v politice nepracuje. Prostě my spekulujeme. Nakonec všechny ty schůzky byly nepochybně odposlouchávány, protože to je tady také velká móda, takže...

Václav MORAVEC, moderátor:
Nespekulujme, pane předsedo. Pan Faltýnek se k nim přiznal stejně jako antimonopolní úřad, respektive mluvčí potvrdil, že se ty schůzky uskutečnily. To nejsou spekulace.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale určitě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se jenom nestranně se ptám, jestli to je běžnou normou, posouváme fungování úřadů, které mají být nestranné. Mají férově prokazovat nějakou veřejnou soutěž v této zemi a jejich nejvyšší instance, které jsou i odvolacím orgánem.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ona je tam ještě jedna otázka. Měly tyto schůzky nějaký vliv na rozhodování Úřadu pro hospodářskou soutěž nebo ne?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
A to musí prokázat ta policie. To je, proto.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To je docela důležité. Jestli to nemělo žádný vliv na to rozhodnutí. Průšvih by byl, kdyby to mělo vést k tomu, že by úřad nějak rozhodl tak, že by byl někým přesvědčen, musíte to rozhodnout takto.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváte na fakta, na veřejná vystoupení, tak nejdříve antimonopolní úřad a jeho předseda tvrdě vystupoval proti té soutěži a argumentoval argumenty Kapsche a pak najednou došlo ke změně názoru. Takže jestli z těch veřejných zdrojů považujete soutěž kolem mýtného tendru za křišťálově čistou, jak říkal…


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ona je, to jsme se už o tom zmínili, tím, jak máme postaven zákon o veřejných zakázkách, tak tam v podstatě normálně vysoutěžit nic nejde, vždycky je kolem toho takovýto nějaký šum, ale to jsou i běžné zakázky. Já nevím, stavební a podobné.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne. Z mého pohledu ten klíčový zájem státu je, abychom byli schopni vybrat mýtné. A bohužel ten zákon není jednoduchý a na tom se shodneme a ta věc je velmi komplikovaná a já věřím, že všichni ti, kteří za to nesou odpovědnost, tak učinili veškeré kroky pro to, aby se od 1. 1. příštího roku to mýtné vybíralo, protože pokud se nebude vybírat, tak to bude tak strašlivý problém pro rozpočet České republiky, že všechny ostatní věci zblednou v té, v.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No, to já si zase myslím, dokonce si myslím, kdybychom neměli mýtné, tak nemáme vůbec tyto problémy. Mýtné. Je to stejné.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale neměli bychom za co stavět ty dálnice.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale jako. Vy přece víte, kolik stojí kilometr dálnice. To je směšný argument, pane předsedo.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, je to. Ale je to.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Kolik je to kilometrů dálnice?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Jeden ze zdrojů. Ale.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Velmi malých zdrojů. Velmi malých zdrojů.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Bohužel je potřeba hradit i malé zdroje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Oslíku, otřes se. Současná vládní koalice se přetahuje o peníze na důchody, rodičovský příspěvek, či náhrady za zrušení karenční doby. Dalším sporem je zavedení e-neschopenek. Předseda
poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek v úterý pohrozil ministryni práce a sociálních věcí Janě Maláčové, že jako záruku, že budou e-neschopenky fungovat od roku 2020, chce její demisi. Na tiskové konferenci poslaneckého klubu hnutí ANO zazněla i tato slova.

Radka MAXOVÁ, /ANO/,
poslankyně, 26. 3. 2019:
Díky liknavosti paní ministryně Maláčové nám sněmovní tisk, který se týká přímo e-neschopenky, ležel ve Sněmovně dva a půl měsíce a ona vůbec nejevila zájem o to, aby tento tisk nějakým způsobem prosadila dopředu, do programu jednání schůze. Až po našich určitých výtkách se to k paní ministryni dostalo a byl tento bod zařazen až po dvou a půl měsících.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kritizují zástupci hnutí ANO ministryni práce a sociálních věcí z ČSSD. Sociální demokracie si tyto útoky nenechává líbit. Do hnutí ANO se obul místopředseda Roman Onderka.

Roman ONDERKA, /ČSSD/ místopředseda strany,
poslanec, 26. 3. 2019:
Systém chaosu, který bohužel hnutí ANO v dnešní době zavádí do politiky a to způsobem, že buď bude nějaký meziprodukt od 1. 7. letošního roku anebo, že prostě nebude akcentovat požadavky sociální demokracie. Mimochodem ty, které už byly odhlasovány, jako je karenční doba, tak je pro sociální demokracii zásadně nepřijatelný. Chci zdůraznit, že hra na to, jestli máme dostatek finančních prostředků, je pro sociální demokracii také nepřijatelná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova místopředsedy sociálních demokratů Romana Onderky. Proč si ty věci nevyříkáte na koaliční radě?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale my si je vyříkáme na koaliční radě, ale kolegové z ANO mají pocit, že potřebují ještě ty věci medializovat. Ono je to takové to hledání viníka, ale my už jsme si na to zvykli. Tak jenom k tomu, co říkala paní kolegyně Maxová. Tak s e-neschopenkou přišla paní ministryně Němcová. Ta byla ministryní v té první vládě Andreje Babiše a termín na zavedení bylo 1. 1. 2021. Potom jsme se dohodli v rámci koaličních jednání, že zavedeme nebo zrušíme tu takzvanou karenční dobu, obnovíme proplácení prvních tří dnů nemocenské, a hnutí ANO řeklo, že je potřeba urychlit práce na e-neschopence. A paní ministryně Maláčová to urychlila o rok tak, že to je možné od 1. 1. 2020. Pak ještě se objevil nějaký požadavek, že to tedy musí být najednou od 1. 7., což už nešlo v té elektronické verzi, tak ministerstvo práce přišlo s takovým hybridem, s tou první fází na půl roku a proti tomu se zvedl obrovský odpor lékařů, do jisté míry pochopitelný. A teď najednou hnutí ANO se snaží tvrdit, že za něco může sociální demokracie. Nikoliv. My jsme nikdy neřekli, že jsou jasně spojené zrušení karenční doby a e-neschopenky a naše ministryně tu věc o rok urychlila. A pokud někdo vyčítá našim 15
poslancům, že nezařídili přednostní projednání ve Sněmovně, tak upozorňuji, že my jsme chtěli zkrátit lhůtu na projednání tohoto zákona a hnutí ANO svými poslanci bylo proti. To znamená, ať si udělají pořádek na klubu a neházejí to na sociální demokracii. Ale my si ty věci vyříkáme na koalici, nicméně…

Václav MORAVEC, moderátor:
Zítra o nich budete mluvit?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
No, tak samozřejmě. To je.

Václav MORAVEC, moderátor:
A co říkáte tomu požadavku, že má ministryně práce a sociálních věcí garantovat svojí vlastní hlavou.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já si myslím, že pan Faltýnek byl trošku rozkurážen z těch svých kauz, tak použil takový podobný příměr. A Jana Maláčová na to velmi dobře reagovala. To patří do těch restaurací a na ty benzínky a ne do Sněmovny. Takže z našeho pohledu to tak nevnímáme. Paní ministryně dělá všechno pro to, aby o rok zrychlila to, co začala její předchůdkyně z hnutí ANO a ten cíl je jednoduchý, abychom zavedli fungující e-neschopenku od 1. 1. 2020.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tyto přestřelky v rámci vládní koalice budou pokračovat?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Určitě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Určitě.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To je součást koaličního vládnutí. Pokud máte ve vládě víc než jednu stranu, tak je logické, že ty subjekty mají různé názory a ty názory si nějakým způsobem vyříkávají. Já jsem řekl, já jsem pro to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Což si budete tedy vyříkávat.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Abychom si to vyříkávali na koaliční radě, ale pokud...

Václav MORAVEC, moderátor:
Přes tiskové konference.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Když to někdo vytáhne do médií, no, tak na to samozřejmě budeme muset reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co říkáte takovému fungování vlády?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jako e-neschopenky. Včera vyšel hezký rozhovor náměstka Petra Mlsny ve veřejné správě na téma toho, my se vždycky necháme něčím unést. Teď budeme všechno dělat elektronicky a on tam řekl hezkou větu, že za prvé elektronická hloupost, což říkám už dávno, zůstává elektronickou hloupostí. Moje radnice si koupila za evropské peníze nový docházkový systém a je to taková kombinace papírového s elektronickým. A Petr Mlsna tam říkal jednu důležitou věc.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jste si koupili úplně špatně. Kdybyste si koupili jenom systém, který vám nechá elektronickou, tak nemusíte otravovat lidi papíry, pane předsedo.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No, jistě, ale on tam právě konstatuje, abychom vůbec nezapomněli spolu komunikovat, protože už budeme sedět jenom doma u počítače a nepohneme se a lidi taky potřebujou takovou komunikaci z očí do očí. Prostě elektronická.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, to je hezká komunikace s papírem z očí do očí.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Elektronická.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
… neschopenka je jeden z takových a nic se vůbec nestane, když nebude ještě 5 let, tak se nestane nic dramatického.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
No, stane se. Ti zaměstnavatelé díky elektronické neschopence uvidí hned, že ten jejich zaměstnanec je na neschopence a budou to moci řešit. Dneska, když čekají na ten papír, jak to trvá dlouho.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To je sice pravda, ale díky zrušení karenční doby to neuvidí, protože oni budou, nemocnost nám samozřejmě výrazně nastoupá, už se to jednou stalo. Takže já nevím, jestli to spojování je dobré nebo ne. Ale to, co já vyčítám hnutí ANO i této vládě, a to, co teď říkám, na vás nepatří, protože vy jste v té době ministrem vnitra nebyl. Ministerstvo vnitra zcela rezignovalo na funkci koordinátora mezi ministerstvy. Ale už dávno, to není dnešní ministr. Prostě ministerstva si dělají jednotlivá, co chtějí. Ta práce není nijak koordinovaná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mluvíte právě o té digitalizaci.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Obecně. Ministryně pro místní rozvoj má představu oddělení státní správy a samosprávy tak, že stavební úřady budou, státní správa, budou sedět u mě. Teda u mě už ne, ale na magistrátu, budou placeni dvojnásobně než ty zaměstnanci, kteří jsou samosprávní. Samozřejmě je to nesmysl. Pokud někdo chce oddělit státní správu od samosprávy, tak to musí udělat tak, že opět vzniknou okresní úřady.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Okresy.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Protože malé obce jsou naprosto zoufalé. Všechny tyto věci, které se většinou, a to je moje kritika, přijímáte, pane předsedo, skoro všechno v devadesátce. To tady nebývalo skoro nikdy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy ve zrychleném řízení, abychom.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ve zrychleném čtení.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To bych se ohradil.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
V prvním čtení, pak podle toho samozřejmě ty zákony vypadají, protože není absolutně čas je připomínkovat. Ministerstva zneužívají
poslance, že místo vládního návrhu toho dávají návrh.

Václav MORAVEC, moderátor:

Poslaneckou iniciativou.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Poslaneckou iniciativou. A pak ta legislativa je taková, jaká je. V tom se už skoro nedá žít.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Jestli můžu, já bych se zastal stranických kolegů, pana předsedy
Senátu, to znamená sněmovního klubu ODS. Oni velmi pečlivě vyhodnocují, co pustí v devadesátce a co nepustí, protože tam stačí veto dvou poslaneckých klubů a ta devadesátka prostě není. Takže já bych zase netvrdil, že tady všechno běží devadesátkou, protože buď ODS nebo TOP 09, nebo KDU-ČSL, pravicová opozice, má možnosti, jak to zastavit v té Poslanecké sněmovně. A ta devadesátka zafunguje pouze ve chvíli, kdy je na tom shoda všech, všech politických klubů, takže to je potřeba si možná vyříkat s panem předsedou Stanjurou, jestli není moc benevolentní vůči nám, ale já to ve Sněmovně takto nevnímám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy v rámci vládní koalice, teď poslední střet, který je, tak se týká zvýšení rodičovské. Tuto věc jste už v rámci koalice projednávali a nově vaše ministryně připravila tři návrhy, jak by se od ledna mohla zvýšit rodičovská. Ta varianta, která neprošla, aby si o 80 tisíc na 300 tisíc polepšili všichni rodiče s nejmladším dítětem do čtyř let. Teď přichází ministryně s kompromisní variantou, že by rodičovský příspěvek dostali jen rodiče dětí nově narozených po 1. lednu 2020 včetně a přidáno by dostali i ostatní rodiče, ale pod pásem dvouletí 60 tisíc, tříletí 40 tisíc. To je ten kompromis, který projde?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já nevím, co projde, ale já chci říct jednu věc. Kdyby nebylo sociální demokracie, tak tu diskuzi o rodičovském nemáme. Protože teď se všichni tváří, jak chtějí těm mladým rodinám pomáhat. Léta na ten příspěvek nikdo nesáhl. My jsme to prosadili do programového prohlášení vlády a my jsme na to získali dohodu v rámci té nové koalice. Už to jednou bylo odloženo. Hnutí ANO přišlo s tím, že na to nejsou finanční prostředky a že bude systémovější ten nárůst na 300 tisíc udělat najednou tak, jak jsme to ve finále komunikovali. A najednou zase začali couvat. A rozhodně není vina sociální demokracie za ten chaos, který vznikl. My jsme přišli na koaliční radu s tím, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste spoluvinni za ten chaos.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
My jsme spoluvinni tím, že jsme to vymysleli. My jsme přišli s tím, že je potřeba ten rodičák navýšit, s tím asi souhlasíme všichni a konkrétně jsme řekli jak. Jednou nám to hnutí ANO odložilo a podruhé začalo brzdit znovu. Tam mimochodem zde zmíněná
poslankyně Maxová s odvoláním na nějaké evropské předpisy to chtěla zase o rok odložit, my jsme řekli, že to je nepřijatelné, že jsme to těm lidem slíbili a že to tedy chceme prosadit. Pak samozřejmě se do toho zamotaly důchody, zamotalo se do toho zálohované výživné a my jsme řekli dobře, tak to pojďme odblokovat a přišli jsme s řešením všech těch tří věcí. To znamená důchody o 900, rodičovská od 1. 1. 2020 pro nově narozené děti, plus, plus zálohované výživné. Vzbudilo to nějakou reakci očekávanou, ale my jsme nechtěli riskovat to, že se neudělá vůbec nic, že se tady budeme půl roku hádat a pak přijde hnutí ANO a řekne, to už se nestihne, to už do té Poslanecké sněmovny ani dávat nemusíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak teď se hádáte zhruba měsíc, pane vicepremiére. Abychom...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
No, ještě chvilku se hádat budeme, protože.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Určitě. Tak protože.

Václav MORAVEC, moderátor:
To má začít platit od 1. ledna.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
A je nutné k tomu změnit zákon.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Zákon. Ale ten zákon je připravený. Tam jde jenom o to, jak to říct, to bude a to si musíme vyjasnit a musíme si říct, kde na to vezmeme. A já doufám, že kolegové z opozice, kteří teď jaksi se předhání v tom, kdo dá těm dětem víc, že nás taky podpoří v tom našem návrhu, že to tedy vezmeme tím, že zdaníme banky. Protože pokud někdo říká, že zdroje nejsou, tak z mého pohledu sektorová daň je ideální řešení. Banky oznamují rekordní zisky a holt si tedy hnutí ANO a pravicová opozice bude muset vybrat, jestli chce podporovat malé děti nebo bankéře. My chceme podporovat malé děti.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne, tak ten spor je přece úplně jinde. Ten spor vznikl proto, že ten dávkomat přestává fungovat. Ukazuje se, že hojné časy končí. Paní ministryně financí má velký problém, jak vůbec sestavit rozpočet na příští rok, protože ty miliardy tam lítají každý den další a další. My jsme doma se ženou vzpomínali, jak to bylo za nás. 600 korun porodné a půl roku mateřská. Ty doby jsou pryč. Ale prostě, když zdaníme banky, no, tak kdo jim to zaplatí?

Václav MORAVEC, moderátor:
A proč by se neměly ty doby vrátit, pane předsedo? Myslíte si, že tady není, řekněme, morální vyšší princip mravní vůči rodičům, aby se zvýšila rodičovská?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
O tom samozřejmě žádná, to ano. Ale musí na to být. Je to ten systém přerozdělování, který levičáci milují, prostě vemu vám stovku, padesát vám vrátím a ještě mě volte, ještě mi poděkujte. Protože ty peníze nejsou nekonečné. Vždycky všechno v této zemi zaplatí ten poslední, ten úplně na konci, protože stát žádné peníze nemá. Někteří lidé uvěřili tomu, že stát má nějaké peníze. On žádné nemá. On všechny peníze, které má, nám sebere.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jde o 8 miliard, které shání ministryně Maláčová, nenašla je, protože premiér i ministryně financí podmínili to navýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc na 300 tisíc korun.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Taky přece víte, jak to dopadne. Pan premiér.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nevím, jak to dopadne.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já vám to řeknu. Pane premiér v rozhodující chvíli, jako to dělá vždycky, ty peníze najde a bude on ten hrdina a oni zase ostrouhají. Tak to dělá pořád a funguje mu to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže…


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Třeba OKD. Jedna snídaně s manažery a už to je vyřízené.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy myslíte, že to nakonec dopadne, přidá se 80 tisíc od 1. ledna.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Stoprocentně a najde je pan premiér. Bohužel nenajde je sociální demokracie.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy pro to v
Senátu budete hlasovat?

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já proto hlasovat nebudu. Tak já jsem vůbec proti zvyšování, dalšímu zvyšování daní.
ODS má v tomto úplně jinou politiku, protože to není…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, bavíme se o zvýšení rodičovského příspěvku. Nikoliv o zvyšování.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To je jedno. My se tady bavíme o tom, jestli tady.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Můžu se zeptat, ale to je klasická samozřejmě levopravá diskuze. Ale mě na
ODS fascinuje jedna věc. Oni čas od času přijdou vždycky s nějakým nápadem, jak zajistit nějaké další výdaje státnímu rozpočtu. Teď vaši kolegové ve Sněmovně navrhli, že zákonem dají 2 % HDP na obranu. To je nárůst výdajů ministerstva obrany o 50 miliard. Ale už nikdo neříká, kde ty peníze vezmou. ODS navrhovala zrušení superhrubé mzdy, 25 miliard propad a další takovéto věci, které devastují ten státní rozpočet. Ono to vypadá hezky, necháme vám víc peněz, ale kde ten stát má potom třeba na tu obranu nebo na to rodičovské, které taky celá řada vašich poslanců podporuje, vzít.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To je o tom rozumně nastavit příjmy toho státu, aby se zachovala kvalita těch služeb, který ten stát poskytuje a...


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, a dopadne to tak, jak říká
Jaroslav Kubera? Tedy že v pondělí ohlásíte zvýšení o 80 tisíc, protože...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
V pondělí to neohlásíme. To určitě ne. Já myslím, že ta jednání budou ještě chvilku trvat a budeme prostě muset najít ty zdroje, protože pokud někdo říká, ať to…

Václav MORAVEC, moderátor:
Která varianta je tedy pravděpodobnější? Ta 80 tisíc?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
My budeme tlačit to, co je v koaliční smlouvě, to znamená 80 tisíc. Pokud někdo říká Janě Maláčové, ať to najde na rezortu, tak je potřeba se také podívat na to, jak nám v čase klesají sociální dávky v poměru k HDP. To je soustavný pokles. To znamená, ne, že se tady vyplácí dávkomat, ale ty dávky postupně klesají. Dneska jsme dokonce v situaci, přečtěte si aktuálně minulý týden debata o životním minimu. Tak my jsme chtěli navýšit životní minimum, protože jsme říkali, že to není fér vůči těm nejchudším. Bylo nám řečeno, že to není potřeba. Že je potřeba přepočítat nějaké ty koše. Na Aktuálně konkrétní příběh. Rodina, manžel vydělává 17 tisíc, manželka 13 tisíc. Mají dvě děti a nedosáhnou na rodičovské příspěvky, protože máme takhle špatně nastavené životní minimum, a to je taky nefér.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč tedy vaše ministryně přichází s tím kompromisním návrhem.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne. Paní ministryně Schillerová, pokud se nepletu, ne?

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, to je vaše paní ministryně Maláčová, protože ta předkládá návrhy, zatím paní ministryně Schillerová nepředkládá návrhy, takže ministerstvo práce.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ta předkládala minule na té koaliční radě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Připravila tři návrhy.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
A ten, který by mohl být kompromisem po 1. lednu 2020 včetně, by přidáno dostali i ostatní rodiče podle pásem dvouletí 60, tříletí 40.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Jestli můžu poprosit, nepředbíhejme jednání koaliční rady. Teď na nás kouká celá řada lidí, kterých se to dotýká. Já nechci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak ti mi píší, takže.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já to vím a já zas nechci opakovat to, co se tady stalo, že tady vytvoříme nějaká očekávání a pak ty lidi zklameme. To znamená, pojďme to, náš cíl je, aby to bylo spravedlivé, abychom nikomu neublížili a pojďme, my to projednáme na koaliční radě a pak to, pak to oznámíme.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale ten základní spor je přece jinde. V tom se my nemůžeme shodnout. Vy budete říkat, že musíme zvýšit příjmy.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
A já tvrdím, že základ je vždycky ve výdajích, protože nejlépe vydělané peníze jsou ty, které se neutratí.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
A proto chcete o 50 miliard na obranu jít.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne, nechceme. Vždyť to není pravda.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Vždyť teď to, ježišmarjá, vždyť to říká pan předseda Stanjura.
ODS zákonem navrhne 2 % HDP na obranu, to je nárůst výdajů o 50 miliard.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale k tomu jsme se zavázali jako.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To je sice pravda, ale postupně v čase. Ale ne, že to uděláme hned. Ty peníze tam prostě v tom státním rozpočtu teď nejsou a mě by zajímalo a my přicházíme s řešením, my říkáme dobře, tak se pojďme podívat na ty.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Na sekeru ne.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Neberme to těm nejchudším, pojďme se podívat na ty, kteří si to evidentně můžou dovolit a to ty banky jsou. To mě nikdo nepřesvědčí, že to tak není.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se podíváme. Sektorová daň ještě v koaliční smlouvě minulé vládní koalice se objevila. Koalice zváží zavezení sektorové daně pro regulovaná odvětví od roku 2015 s cílem dosáhnout rozpočtového výnosu 4 miliardy korun. Nová koalice sektorovou daň v programu nemá.

redaktorka:
V současné době mají určitou formu sektorové daně pro banky například v Německu, Rakousku, Polsku, Francii, v Maďarsku anebo na Slovensku. V Německu, Rakousku nebo ve Francii uplatňují sektorovou daň i na pojišťovny. Francie s Maďarskem speciálně zdaňují i telekomunikační společnosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
A kde vzít ještě peníze na sociální program? Ministryně Maláčová vidí možné zdroje příjmů nejen v zavedení sektorové daně, ale třeba i ve vyšším zdanění dividend.

redaktorka:
V České republice jsou dividendy zdaněné 15 %. V Německu jde o 25, v Rakousku o 27 a půl %. Francie daní dividendy 30 a Slovensko v některých případech až 35 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Premiér Andrej Babiš ještě coby ministr financí v roce 2016 uvažoval o tom, že kvůli snížení odlivu kapitálu z České republiky by výhledově zrušil daň z dividend úplně. Z České republiky totiž jen na dividendách loni odteklo 257 miliard korun, nejvíce do Nizozemska. Ta sektorová daň, pokud by přišla, případně vyšší zdanění dividend, tak předpokládám, že
občanští demokraté by...

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jistě. Pak se ovšem je potřeba podívat a říct celou pravdu. Kolik je úrok na hypotéku v Rakousku, v Německu a jinde a kolik je u nás. Co myslíte, že ty banky udělají? Zvýší poplatky, sníží úroky. Celý systém toho úžasného…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, mezi nimi není taková konkurence, že by si to nemohly dovolit?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Obrovská konkurence.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Žádná konkurence mezi nimi není.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale, ježišmarjá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mezi bankami není.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No, tak se podívejte, kolik máte úroky na vklady a…

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pusťte si reklamu v televizi. Můžu...


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Kolik máte úroky na úvěry. To je prostě nebetyčný rozdíl, nikdy to takto nebylo. A celým cílem cvičení je, ty karty, kterými jsme oslněni, jak budeme platit těmi mobily, je to úžasné, akorát, že budeme zcela, až dostanete SMS: Vážený pane Moravče, pro příští týden je limit výběru z bankomatu 1 500 korun. Tak se budete divit. Směřujeme k záporným úrokům, které normální hlava nemůže brát, ale je to velký cíl. Přece záporný úrok, to je výborné. Dáte si stovku do banky, oni vám vrátí 90 korun.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne, to.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
To je úžasné. Tam se řítí.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ne, to není.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Tam se řítí svět a to co, kdybych postupoval tak, jako sociální demokracie, tak jsem nemohl ve městě, když jsem končil jako primátor, nechat celý jednoroční rozpočet, rezervu jenom proto, že jsme vždycky hlídali výdaje a ne příjmy. A to od roku 94 lidi neplatí daň z poplatku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste tedy na příjmové straně, pane předsedo Kubero, nic ne.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne. Jenom na výdajové.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom na výdajové.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Tam je potřeba šetřit. Zdroje jsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono zavedení, zdroje jsou.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No, jistě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zavedení sektorové daně je nekonečný seriál úvah, což dokládá pohled do našeho archivu.

Bohuslav SOBOTKA, /ČSSD/ tehdejší předseda strany, 22. 11. 2013:
My jsme dnes podrobněji představili hnutí ANO náš návrh sektorové daně, která by byla zavedena ve výši kolem 25 % pro vymezené okruhy v rámci české ekonomiky. Jednalo by se o firmy, které podnikají v oblasti finančního trhu, energetiky, telekomunikací. V této oblasti jsme se neshodli.

Bohuslav SOBOTKA, /ČSSD/ tehdejší předseda strany, 8. 12. 2013:
Sektorová daň je pro nás důležitý zdroj příjmů pro státní rozpočet.

Bohuslav SOBOTKA, /ČSSD/ tehdejší předseda strany, 9. 12. 2017:
Ročně odchází několik set miliard korun z naší země, aniž by tady zůstávaly jako investice, zejména je to vidět dramaticky u bank, ale i u některých dalších velkých firem. A tady si myslím, že by pomohlo buď sektorové zdanění anebo progrese zdanění u právnických osob.

Jana MALÁČOVÁ, /ČSSD/ ministryně práce a sociálních věcí, 9. 12. 2018:
Sociální demokracie to říká dlouhodobě. My budeme muset navýšit daně zejména nadnárodním korporacím. To je například náš návrh sektorové daně.

Jan HAMÁČEK, /ČSSD/ ministr vnitra, předseda strany, vicepremiér, 18. 2. 2019:
My jsme jasně říkali, že si dokážeme představit sektorovou nebo bankovní daň. Hnutí ANO to zatím odmítalo, jakkoliv je třeba tam dle našich odhadů až 10 miliard korun.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říkal v rozhovoru pro Českou televizi Jan Hamáček, vicepremiér. Co se od pronesení těchto slov změnilo po měsíci a půl?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Jestli můžu ještě reagovat na to, jak v tom bankovním sektoru není žádná konkurence, jak to všechno zaplatí ti klienti. Stejnou debatu jsme měli, když se zaváděl takzvaný Fond zábrany škod, což jsou peníze, které jdou z povinného ručení a pak se za to kupuje technika hasičům a dalším. Tady bylo řečeno, když je zatížíme 3 a půl %, tak se zvedne povinné ručení, není to pravda. Ta konkurence se o to postarala a dneska, kdybychom neměli Fond zábrany škod, tak ti hasiči nemají čím jezdit, protože ty státní peníze jsou tak malé, že to všechno kupujeme, nebo většinu té techniky kupujeme z Fondu zábrany škod. Takže ten argument neplatí…


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
A jak jste zjistil, pane předsedo, že se nezvyšuje povinné ručení, kdy jste naposled se povinně?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Minulý týden za Octavii, dvoulitr, 1.8 motor, 4 000 korun za povinné ručení. 4 100.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
A u které jste pojišťovny, to mě zajímá?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To já vám řeknu, to je česká.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Tak potom, neříkejte to, abychom tady nedělali reklamu, pak můžeme to říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
My jsme ještě svobodné médium, pánové.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Minule, řekl bych, že minule, shodnou okolností teď jste to trefil, minulý týden, takže vím, kolik je pojistka na 1.8 Octavii. Ale k těm daním.

Václav MORAVEC, moderátor:
A k těm, hlavně k tomu vašemu závazku, už na to slyší premiér?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Zatím ne, ale budeme jednat a z našeho pohledu to je opravdu, tak buď chceme pomoci těm nejslabším, ale někdo to musí zaplatit a my říkáme, pomozme dětem, zaplatí to banky. Z mého pohledu na to evidentně mají, protože oznamují astronomické zisky. Daň z dividend to samé. Tak pokud nám z republiky odtéká přes 300 miliard, tak zrušit daň z dividend znamená, že jim ještě dalších nějakých 45 miliard necháme. Takže já jsem pro, ba naopak podívat se na ta čísla, jako jsou v Německu či ve Francii.

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdybych vám ale namítl, že...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Digitální daň, promiňte, tady je obrovské ty Facebook, Google a tito internetoví giganti tady realizují obrovské zisky na reklamě, neplatí tady ani korunu. Tam už jsme se shodli, to znamená, tam ta shoda je, že digitální daň zavedeme a ty jejich zisky zdaníme. Takže zdroje, zdroje tady jsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Od 1. 1. Takže tady bude digitální daň. Od 1.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale, zdroje tady jsou, ale ne u těch nejchudších. U těchto bohatších.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ne, to já vůbec zdroje tady jsou ve výdajích.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, od 1.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Prostě vy utrácíte peníze za nesmysly, a to i evropské peníze. Tam jsou obrovské zdroje, protože takové ty jakoby měkké peníze, které se utrácejí po miliardách.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To už se všechno.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
A ty tvrdé investiční peníze. To není jenom samozřejmě vaše vina.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pane předsedo, ale to už jsou, to, tam se.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jasně.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já chápu, že v té první, druhé vlně evropských fondů se hodně utratilo na ty měkké projekty, nebylo to dobře. Ale na MPSV, tam se zrušila celá řada těch projektů, jde to do investic, to se asi shodneme, že je správně, ale tak přijďte někdy na ministerstvo vnitra, já vám ukážu rozpočet a ukažte mi tam, kde mám ušetřit 5 miliard. Já vám to můžu /nesrozumitelné/.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Pamatujete si.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, promiňte.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Pamatujete si, když paní ministryně Valachová udělala ten zákon o sportu? O tom, že musíme mít strategii rozvoje sportu a říkala, to napíšou úředníci za půl hodiny.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To je omyl.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ta legrace stojí 700 tisíc korun, to, co úředníci napíšou.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Bude evidence sportovců, teď uděláte sportovní agenturu, kde budeme jenom čekat, kdy dojde k prvnímu faulu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pánové, omlouvám se, aby, abychom dokončili tu velmi důležitou daň, která je sektorovou daní, možné zdanění bank.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neukazuje, pane předsedo, ten sestřih, že to je jenom rétorické cvičení a opět to dopadne jako vždycky, že jí neprosadíte?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ale pane redaktore, tak když sociální demokracie něco navrhne, tak jsme kritizováni za to, že ne, nevíme, kde ty peníze vezmeme. Když, když to řekneme, kde je vezmeme, tak jsme kritizováni za co? Že to neprosadíme? Máme 15
poslanců. Kdybychom měli 101, tak se nemusíme hádat s panem Babišem a bankovní daň je tady zítra a nemusíme řešit, jestli dáme dětem 60 tisíc nebo 80 tisíc. Bohužel poslanců máme 15 a musíme tedy vyjednávat v rámci koalice. Ale já znovu říkám, ve chvíli, kdy nám tady utíkají.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co je pravděpodobnější, že ji prosadíte?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Stovky miliard do zahraničí. Já nehraju v kasinu, my vedeme politickou diskuzi a my si myslíme, že ty argumenty na naší straně jsou dostatečně silné, aby na ně slyšela i veřejnost a uvidíme, jak na to hnutí ANO bude reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je ještě Česká republika suverénní zemí? Sjezd lidovců odsoudil jednání ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové za ANO a vyzval jí k rezignaci. Důvod? Lidovcům vadí, že zástupce Tchaj-wanu musel ve středu na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu.

Daniel HERMAN, /KDU-ČSL/ bývalý ministr kultury, 30. 3. 2019:
Sjezd KDU-ČSL striktně odmítá, aby ekonomickou diplomacii České republiky určoval velvyslanec Čínské lidové republiky. Odsuzuje jednání ministryně průmyslu a obchodu České republiky Marty Novákové a žádá její rezignaci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Schválili si lidovci své usnesení. Vy jste, pane předsedo Kubero, mluvil o neustálém množství kauz, tuto jste také zmínil. Je to usnesení lidovců na místě?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Ale to lidovci můžou mít jakékoliv usnesení. Já mohu to jen komentovat, kdyby taková situace nastala v
Senátu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mně jde o obsah toho.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
…tak by se vyřešila velmi snadno. Pokud čínskému velvyslanci vadí účast někoho jiného, tak nikdo ho nenutí a nemusel tam být. To je absolutně nepřijatelné tento způsob. Kromě toho, když přistoupíme na hru, že je jedna Čína, tak je přece to úplně jedno. Naši
senátoři se často bojí jet na Tchaj-wan, protože pak už se nedostanou do Číny, ale pokud je to jednotná Čína, tak vlastně jedou do Číny, když jedou na Tchaj-wan, že?

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy podle vás bylo nepatřičné, že ministerstvo průmyslu a obchodu vykázalo, respektive řeklo tchaj-wanskému ekonomickému velvyslanci, ať opustí to jednání, protože ohrožuje návštěvu prezidenta.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Samozřejmě. Tak čínský velvyslanec byl u mě den předtím, než se schvalovalo usnesení týkající se Falun Gong. Já jsem mu vysvětlil, jak je to u nás s peticemi a že nám nemůže absolutně mluvit do toho, jak bude nebo nebude rozhodnuto. Prostě to já považuju za samozřejmé. A musím říct ale, protože přijímám řadu velvyslanců už vlastně od zvolení, to je každý den jeden nebo dva velvyslanci, je to velice zajímavé a nikdy se nestalo, jenom v jednom případě, a to byl ruský velvyslanec, který začal poučovat, co smíme, kde smíme mít na jakém náměstí jakou tabulku a byli jsme s tím rychle hotoví. Takže to je zase, paní ministryně možná si není jistá v kramflecích, tak udělala takovýto krok, ale je naprosto nepatřičný, ale jestli to je na odvolání nebo není, to já nedokážu posoudit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale to už je opět další věc, která se týká toho, zda je ministerstvo průmyslu a obchodu kompetentně řízeno, protože se dozvídáme, že stačí čínský velvyslanec a jeho žádost, aby nebyla ohrožená návštěva prezidenta republiky na konci dubna v Číně a je vykázán z toho jednání, nebo odejde pod tímto nátlakem představitel Tchaj-wanu. Dozvěděli jsme se z Deníku N, že projev paní ministryně v Srbsku má být konzultován s PPF jako nejsilnější ekonomickou skupinou v této zemi. Tak jsme ještě svobodnou zemí, respektive máme svobodnou ministryni průmyslu a obchodu?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Svobodnou zemí už nejsme dávno, že totalista se nám vrací všemi způsoby. Kolega Foldyna to teď naznačil. My jsme vykopali bolševiky z východu a oni se nám vracejí ze západu, ale to je jiný příběh. Bolševické myšlení tady přece zabírá polovinu toho mediálního času, ale to je přece věc této vlády jako. Ať se vláda rozhodne, pan premiér, koaliční partner. To je otázka tady na pana kolegu, ne na mně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle vás to bylo v zásadě nepatřičné.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Já bych v zásadě vyházel tři čtvrtě vlády, protože si myslím, že je zcela nekompetentní jako opozice, ale já nemám tu moc. My taky nemáme tu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže to rozhodnutí ministryně bylo nekompetentní?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Samozřejmě, to vůbec k tomu nemělo dojít. Tak ho tam neměla zvát. Já nevím, bylo to na pozvánky, nebylo to na pozvánky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, co říkáte takovému postupu?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Asi se shodneme, že kdyby to, takováto věc probíhala na ministerstvu zahraničí, v
Senátu, v Poslanecké sněmovně.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
K tomu by vůbec nedošlo.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To znamená, z mého pohledu to je selhání protokolu, v první řadě protokolu ministerstva průmyslu, který asi by měl být schopen říci, co to vlastně je za jednání. Zda to je jednání vedoucích diplomatických, nebo zda to je jednání diplomatického sboru, to znamená vedoucích zastupitelských úřadů.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Anebo investorů.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Pak na takováto jednání šéf té tchajpejské kanceláře nechodí, nebo pokud to bylo investiční fórum, kam byl historicky zván, tak potom tam měl přístup a ten problém by nastat neměl a samozřejmě to nejhorší, co se mohlo stát, je, že se to řešilo de facto v přímém přenosu přímo v reakci na čínského velvyslance. Takže to je chyba, která jde za MPO a možná by bylo lepší ty věci konzultovat třeba s protokolem ministerstva zahraničních věcí, který je zkušený a určitě je schopen toto poskytnout.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pokud vám by se stalo, tak...

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Mně by se to nestalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že by za vámi přišel č… Nestalo by se vám to?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já mám kolem sebe profesionály, to znamená, to by se stát nemohlo, aby došlo k takovémuto faux pas. Vždycky, když jsem byl v
Poslanecké sněmovně jako předseda...

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, neukazuje to o neprofesionálním řízení tedy.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Tak k žádným takovým jednáním...

Václav MORAVEC, moderátor:
Chcete tím říct, že to ukazuje na neprofesionální řízení ministerstva průmyslu a obchodu?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já říkám, že to je selhání protokolu ministerstva průmyslu, respektive těch, kteří za to byli zodpovědní, a to nejhorší řešení potom bylo vlastně v přímém přenosu požádat pana vedoucího kanceláře, aby odešel. To nebylo správně.

Václav MORAVEC, moderátor:
A neurčuje chod ministerstva průmyslu a obchodu v tomto ohledu právě Čína?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Ono je to o tom. Tak zase čínský velvyslanec zastává nějakou politiku, má nějaké instrukce z Pekingu a asi udělal to, co po něm jeho nadřízení chtěli. Otázka je, zda my jsme měli dopustit.

Václav MORAVEC, moderátor:
A Česká republika sklapne podpatky?

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Aby se to do tohoto stádia dostalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste už zmínili také jednu zahraniční událost, která se týká nové prezidentky Slovenska. Už jste měli možnost blahopřát Zuzaně Čaputové osobně jako nové slovenské prezidentce?


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Osobně neměli a já jsem využil, protože nejsem na sociálních sítích, tak jsem tady před vaší budovou prostřednictvím TA3, slovenské televize jménem svým a jménem
Senátu nově zvolené prezidentce poblahopřál. Samozřejmě se těším na spolupráci, protože já mám k tomu zvláštní přístup. Pro mě spolupráce se ženami. Vy víte sám, že kdyby tady seděla Moravcová, tak je to úplně o něčem jiném, než když tady sedí Moravec.

Václav MORAVEC, moderátor:
Těšíte se na Čaputovou tedy.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Jistě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Už jen to, vítáte to, že Slováci mají v čele ženu. Je to pátá prezidentka.


Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
No, ne. Já jsem to řekl i v tom blahopřání. Hlavně vítám to, že ona nepotřebovala povinné kvóty a že se jasně ukazuje, že se žena prosadí sama, když se chce prosadit a nepotřebuje k tomu zase žádné a to, co navrhují levičáci. Musíte kvóty, střídání a kde jsme, kde máte ty místopředsedkyně, že taky už od toho ustoupily, že povinně, protože pak žádnou nemohli zvolit. Prostě to jsou věci, které mně jsou cizí a já jsem rád. Nebude to mít vůbec paní prezidentka lehké a ty včerejší komentáře, jsem to sledoval do dvou hodin do rána, ty mě opravdu pobavily, když tam my vždycky máme u vás hodně expertů, kteří to hodnotí a oni říkali, jak je to slabý mandát a že byla malá účast. No a co. Po mandátu, po zvolení už se nikdo neptá. A notabene ti Slováci, kteří nebyli volit, tak samozřejmě volili, to vy víte, že i nevolič je volič, protože zase ty hlasy přelívají…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě odpověď Jana Hamáčka. Byť Zuzana Čaputová nebyla ta, které jste stranicky fandil, protože Maroš Šefčovič.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Já Maroše Šefčoviče pokládám za osobního přítele, proto jsem s ním i v neděli mluvil, držel jsem mu palce. Respektuji výsledek a rozhodnutí slovenských občanů. Já jsem bohužel poblahopřál paní zvolené prezidentce prostřednictvím Facebooku. My se osobně neznáme, takže jinou cestu jsem neměl. Pan předseda
Senátu se asi dostane v rámci svých protokolárních povinností blíž k paní prezidentce než já, ale určitě ta spolupráce bude fungovat tak, jak funguje doposavad. Pro mě ta nejlepší zpráva, ta byla už v tom první kole. To znamená, že do druhého kola prošli kandidáti, kteří byli proevropští a to první kolo eliminovalo extrémisty a to si myslím, že je pro Slovensko dobrá zpráva.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jan Hamáček,
Jaroslav Kubera byli hosty dnešních Otázek. Děkuji vám a těším se opět na shledanou.

Jaroslav KUBERA, předseda Senátu PČR /ODS/:
Děkujeme, hezké odpoledne.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
Na shledanou.

Jaroslav Kubera

předseda Senátu PČR