22. března 2019

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem Událostí, komentářů byl Alexandr Vondra.

Celý pořad je k dispozici na serveru iVysilani.cz.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 
Odložit či neodložit a za jakých podmínek? Lídři 27 už několik hodin debatují o žádosti Británie o posunutí termínu odchodu země z Evropské unie. Diplomatické zdroje mluví o několika možných datech, 7. nebo 22. květnu, ale i posledním dnu tohoto roku, tedy 31. prosinci. Navíc pouze s podmínkou, že se premiérce Therese Mayové konečně podaří najít v parlamentu podporu pro ten dojednaný brexit, tedy pro dojednaný text dohody o brexitu, abych byl úplně přesný. Pokud by se jí to do stanoveného data nepovedlo, měli by se unijní zástupci sejít znovu, aby pak rozhodli co dál. 

Michel Barnier, hlavní unijní vyjednavač pro brexit 
Takové prodloužení by mělo být podmíněno odhlasováním dohody britskou sněmovnou. Udělali jsme, co bylo v našich silách. Nyní celé řešení závisí na Londýnu. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 
Londýn požádal o prodloužení termínu brexitu až do konce června. Paní Mayová dnes šéfům států a vlád zbylých 27 zemí vysvětlovala důvody, které ji k tomu vedou. Naopak bez problémů u evropských lídrů prošly doplňky ke smlouvě, které v polovině měsíce domlouvala šéfka britské vlády s předsedou Evropské komise, Jean Claudem Junckerem. 

Theresa Mayová, britská premiérka 
Důležité teď je, aby parlament dostál výsledkům referenda a aby pro Brity brexit spustil. Upřímně doufám, že se to podaří s dohodou. Stále pracuji na tom, že s tím parlament bude souhlasit, abychom odešli spořádaně. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 
A ten probíhající summit v Bruselu sleduje Lukáš Dolanský, kterému teď telefonujeme. Lukáši, zdravím tě a ptám se, stále čekáme na závěrečnou tiskovou konferenci, víš, co se právě teď děje za zavřenými dveřmi, dá se to nějak odhadovat, jsou známé už nějaké výsledky, a nebo třeba částečné výsledky 

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj České televize, Brusel 
Dobrý večer, no jedna věc je poměrně jasná, že ten summit, respektive ta samotná debata o tom brexitu, o tom odkladu brexitu se výrazně komplikuje. Dá se říct, že mezi nás novináře každým okamžikem přichází jiné a jiné datum, podle toho, kdo jak vystupuje na tom samotném jednání a s čím přichází jednotlivé země. Já když to shrnu, tak ono to vypadalo kolem sedmé hodiny, že lídři se opravdu shodnou na tom datu 22. května, dokonce mezi nás novináře unikly závěry toho, jakým způsobem by se k tomu ten summit měl vyjádřit, jenže pak se situace zdramatizovala, začli vystupovat například Francouzi, kteří oponovali tomuto datu, tomu 22., začli říkat, že by to měl být 7. květen, a to z toho důvodu, že 9. května je plánový summit v CVU, což měl být vlastně už první summit po brexitu. Pak se začly rojit další a další data, asi pravděpodobně, jak se ta situace komplikuje, mluví se dokonce o 30. květnu, začlo se také mluvit o tom, že by to prodloužení mohlo být nakonec až devíti měsíční a tak dále a tak dále. V tuhle tu chvíli jedna věc naprosto jasná, že lídři se nejsou schopni v tuhle tu chvíli dohodnout, oni už měli mít tu druhou část toho summitu, jednat v tuto chvíli například o Číně a ta debata o brexitu se protáhla i na tu samotnou večeři. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 
Lukáši, a je ve hře varianta, že by Británie nepřistoupila na podmínky zbývající 27, nebo že by je britská vláda nezvládla splnit. Tohle by tedy znamenalo automatický konec jednání a to, čemu se pořád říká tvrdý brexit? 

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj České televize, Brusel 
My si musíme uvědomit, že v tomhle tom naprosto nejistém světě euro-britského vyjednávání je jedna věc naprosto jistá, a to je datum 29., to znamená příští pátek. Tohle je jistota, že pokud se nestane vůbec nic, tak skutečně Velká Británie odchází s tím, jak ty jsi říkal, tvrdým brexitem z Evropské unie. To znamená, že to, co tady všichni v tuto chvíli, a teď mluvím tedy o všech jaksi o politicích, dělají je, že hledají nějaký způsob jak se vyhnout tomuto tvrdému brexitu a tomuto datu 29., ale ta šance, že Britové například nebudou schopni to datum splnit nebo vůbec nebudou akceptovat ty podmínky, ta tady samozřejmě je. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor 
A poslední věc, jak zástupci 27 přistupují k samotné premiérce Mayové, nedávají třeba najevo, že by si u toho jednacího stolu představovali jiného partnera či jinou partnerku z Británie? 

Lukáš DOLANSKÝ, zpravodaj České televize, Brusel 
My si musíme uvědomit, že Evropská unie v tuhle tu chvíli opravdu s nikým jiným jednat ani nemůže. Tam prostě na té druhé straně a je to prostě vidět na britské politické scéně, není jiný partner, který by mohl v této debatě jaksi Británii zastupovat. Ano, já jsem zaznamenal například debaty o tom, že kdyby jaksi Británie a Evropská unie kývla na nějaký delší odklad, teď se bavíme třeba 2 roky, kdy by opravdu Británie do té doby se účastnila voleb a byla vlastně i v těch evropských strukturách, že by bylo asi lepší, kdyby v tu chvíli to vyjednávání za Velkou Británii vedl jiný, ale já to zopakuji, v tuto chvíli a pokud se bavíme o krátkodobém odchodu, nebo o krátkodobém prodloužení na britské straně prostě není nikdo jiný. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
No a Jakub už naznačoval, že tisková konference jednak šéfů unie, to znamená Tuska i Junckera i Theresy Mayové případně dalších lídrů se posouvá právě kvůli tomu velmi komplikovanému vyjednávání, my vám je přineseme živě, obě dvě tiskové konference, jen co samozřejmě nám je, jen co nám budou nabídnuty, jen co předstoupí tito lídři před novináře, budeme se do té doby bavit samozřejmě i s lidmi, kteří mají zkušenosti s vyjednáváním, jednak na evropských summitech, jednak v Evropském parlamentu, máme tady europoslance Luďka Niedermayera, dobrý večer. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Dobrý večer. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
A také bývalého ministra zahraničí a obrany a spoustu dalších titulů bych mohl použít, Alexandra Vondru. I Vám dobrý večer. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Hezký dobrý večer. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Pánové, když se díváte na to, co se děje v tuto chvíli v Bruselu, je to ten rozhodující den pro brexit, pane Niedermayere? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Je to další důležitý den s tím, že Britové se ani po více než dvou letech vyjednávání o brexitu nejsou schopni shodnout na tom, co vlastně chtějí, tak to určitě není to poslední jednání. Nyní je to jednání, které je důležité pro to, zda se podaří zabránit opravdu nepředstavitelnému chaosu, který by ten brexit, ten tvrdý brexit bez dohody mohl být. Jako se Evropská unie snaží, schválili jsme řadu legislativ, které by třeba umožnily, aby po 29 mohly létat letadla ze Spojeného království do Evropy, tak by to samozřejmě byl obrovský chaos, který nikdo nechce, na stranu druhou ti lídři zbývajících zemí asi už trochu ztrácejí trpělivost, podívejte se, třeba před chvílí tady padlo, na pořadu je příprava Evropa a čínského summitu, což je strašně důležitá věc, máme spoustu problémů s Čínou, potřebujeme si nastavit velmi jasnou tvrdou agendu pro tento summit a místo toho trávíme další desítky hodin jednání o tom, abychom pochopili, co vlastně Britové chtějí a co jsou schopni zajistit. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Pokud je jeden z lídrů evropských, neříkám jediný, velmi nervózní, alespoň minimálně na veřejnost, tak to dneska bylo vidět na francouzském prezidentovi Macronovi, který mimo jiné řekl také, nebo více méně zmínil to, že pokud by Britové příští týden, to znamená v parlamentu neschválili tu dohodu, tak to všechno směřuje už k tomu tvrdému brexitu a to posunutí data by bylo jenom pro to, aby se unie i Britové dokázali na to trochu lépe připravit. Zároveň mezi řádky bylo možné říct, že by se rád soustředil na jiné věci, než jenom na brexit. Evropské volby, Čína, Vy jste to zmínil a některé věci další, které s tím souvisí a které můžeme rozebrat. Pane Vondro, jak Vy se díváte na tuhle tu taktiku, když už více méně někteří lídři Evropské unie jako kdyby odepisovali tu možnost toho, že to ještě skončí dohodou? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Já se na to pokusím podívat z takového odstupu, Vy jste byl ve Spojených státech léta, tak si možná pamatujete, pojem bringmanship, že jo? 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Velmi dobře. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Čeština pro to nemá totiž překlad vlastně, jo, protože my nejsme zvyklí vyjednávat natvrdo do poslední vteřiny, že jo. My to často jako vzdáváme už v přípravě, ale ty velké země mají tuhle tu tradici, která se dostala dokonce do toho diplomatického slovníku, je to prostě to tvrdé vyjednávání do poslední vteřiny, je to samozřejmě riskantní věc, že jo, protože ten bring jako je útes a když není dohoda, tak může nastat pád z útesu. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
A vidíte to na obou stranách Lamanšského průlivu tohle to vyjednávání? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Já si myslím, že v podstatě ano, je tady ta kouřová clona, na kterou se soustřeďují všichni ostatní, to je ten spektákl až ta hysterie, že jo, ten chaos okolo toho, ale někdy přeci uprostřed já stále věřím, to jsou racionální lidé, tak tam je nějaké racionální jádro, prostě fakt je, že není dohoda, Theresa Mayová udělala jednu chybu, ona prostě dojednala dohodu, která nemá podporu v parlamentu, ale to stane občas, jo. Já jenom připomínám, Woodrow Wilson dojednal Ligu národů, my jsme z ní těžili, Československo vzniklo díky Wilsonovi v roce 1918 a pak přišel do Kongresu a tam mu to shodili ze stolu, že jo. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Otázka je, jak by to dopadlo, kdy Vámi i Vámi vyjednávaný radar by přišel tehdy do parlamentu, jak by to dopadlo, ale to už je možná jenom. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Ne, ale, ale. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Co by kdyby, ale vraťme se zpátky k té dohodě. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Prostě. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Vy jste minulý týden řekl, že jste stále ještě optimistou, že ta dohoda bude. Bude podle Vás? Stále jste optimistou? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
No, já si myslím, že bude, prostě tak nebude třeba 29. března, ale prostě když dvě strany vyjednávají a nemají dohodu, no tak mají v zásadě dvě možnosti, buď jít do konfliktu a já si ho teda určitě nepřeju a jako snad si ho ani nikdo nepřeje, jestli cílem Evropské unie je vyvolat konflikt, tak prosím pěkně, ale obrátí se to proti nám všem a myslím si, že Britové také nemají tento zájem, takže co se dělá když není dohoda, vyprší termín, no tak natáhnou hodinky. To je standardní diplomatickej nástroj, se prostě prodlouží čas a vždyť o tom už teď jednají vlastně. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Jednají a nikdo nevylučuje to, že se sejdou příští týden ještě znovu. Pane poslanče, když my jsme dneska slyšeli ta různá data. Slyšeli jsme sedmý květen, Francie ostatně měla navrhovat tohle to datum, slyšeli jsme 22. květen, tak, aby se to všechno stihlo ještě před volbami do Evropského parlamentu. Slyšeli jsme 31. prosince za podmínky, že by Britové uspořádali evropské volby, na které se podle všeho nepřipravují, protože už jsou rozdělená ta jejich křesla mezi ostatní země, některé jsou ponechány potom vedle pro budoucí rozšíření a tak dále. Co Vám z tohohle, a když sledujete i to vyjednávání do poslední chvíle dneska večer, několikrát prodlužované, oddalované tiskové brífinky, co Vám z toho vychází, že tam je vůle se stále ještě dohodnout? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Myslím si, že je tam zoufalost na té britské straně, protože konzervativci, kteří vyvolali ten brexit, jsou hluboce rozděleni pravděpodobně do dvou či do tří táborů. Labouristi pod vedením pana Corbyna sází všechno na to, že je vlastně jedno, co se stane kolem brexitu a nejdůležitější je, aby zavrhli konzervativce a toto je prostě situace, která na první pohled s ohledem na to, o jak moc se hraje, vypadá neuvěřitelně, ale ty tábory na tom hrozně trvají. A pokud tady pan Vondra mluví o tom vabanku, o tom velmi agresivním vyjednávání do poslední minuty, mě to z politického hlediska připadá trošku jako nezodpovědný, ale hlavně ono to má důsledky. Ty odhady říkají, že doposud to počítadlo toho, o kolik pracovních míst přijde Británie, je někde kolem 200 tisíc, pokud se nepletu a to jsou pracovní místa, z nichž část mohla ve Velké Británii zůstat, protože je to často chaotická reakce na to, že prostě a pan Vondra to tady říkal, racionální chování by vypadalo úplně jinak a trvá to už prostě příliš dlouho a jedna věc, která podle mě, o které se vůbec nebavíme a kterou Britové vůbec si neuvědomují je ten moment, že to prodloužení musí schválit jednomyslně všech 27 členských zemí, čili to vůbec nemusí být o prezidentu Macronovi, to může být o premiérovi jedné země, o které se třeba vůbec nemluví, ale který je třeba rozhodný, že pro nějaké větší prodloužení nezvedne ruku a ten postoj pana Macrona, který jste zmiňoval, není zdaleka výjimečný. Vlastně nejdůležitější osoba v Evropském parlamentu Manfred Weber už opakuje měsíce, že delší prodloužení je možné pouze tehdy, když budeme přesně vědět, k čemu slouží. A to prodloužení nemůže sloužit k tomu, že ve Westminsteru se bude hlasovat o té smlouvě popáté, pošesté, posedmé, poosmé a my budeme prodlužovat, prodlužovat. Jak už jsem říkal, mám pocit, že představitelé Evropské unie by se potřebovali soustředit na něco jiného a jakkoliv to vypadá úplně nicotně, ta komplikace s Evropskými volbami není úplně malá, protože některé země měly díky tomu, že se zvyšuje jejich váha v Evropské unii z hlediska občanů, mít o něco málo více míst v Evropském parlamentu a pokud se bude hlasovat podle toho starého klíče o tato místa přijdou. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Pane Vondro, jak Vy se díváte na tohle to, já nechci používat klišé tak teď mě nenapadá nic lepšího, ale jak Vy se díváte na to memento řekněme evropských voleb, voleb do Evropského parlamentu, což je výrazná komplikace kvůli tomu, co zmínil pan Niedermayer, může tohle to přinutit Brity jednat, když jsme dva roky neviděli vůli schválit tu dohodu teď na poslední chvíli ještě, aby nemuseli uspořádat ty volby? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Tak samozřejmě je to nějaký milník, který znamená právní problémy nepochybně, protože prostě ustavuje se nový parlament, který prostě už má jiná čísla, že jo, ale to ještě, ještě je tu určitý čas, já znovu upozorňuji, že k té dohodě neschází tak málo, tak mnoho. Dvě slova, jo, pět let do té irské pojistky, to je vlastně předmětem toho sporu, on není o celé té dohodě, ta dohoda je tlustá kniha, ale vlastně ten problém jsou ty dvě slova, kdy vlastně Evropa, Evropská unie odmítá jakoby udělat to přechodné období na těch pět let pro jakoby pojistku, že na v Irsku nevznikne ta tvrdá hranice. Ale přeci, když nebude dohoda, když bude tvrdý brexit, tak cíle Evropské unie jako nemít tvrdou hranici v Irsku, nebude dosaženo, protože tam bude ta tvrdá hranice okamžikem toho tvrdého brexitu. Čili jasně on to prezident Macron to teď štengruje přesně podle pravidel bringmanship vlastně ještě jakoby strvrďuje to stanovisko, aby zejtra nebo dneska večer mohl slavnostně ukázat, že trošku ustoupil, to je můj odhad, a prostě bude tohle to podle mého soudu pokračovat až do nějaké prostě, až na hranu toho útesu, připouštím, že to může bejt skutečně tam ten termín, kdy začíná právní problém, ale ještě k němu máme prostě celý duben, celý květen. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
No, celý duben, ale otázka je samozřejmě ten 29. březen, což je důležité datum a je to už jenom necelých 8 dnů. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Kdyby Theresa Mayová úplně na začátku, před těma dvěma a půl lety vlastně navrhovala, ať se paralelně jedná o rozvodové dohodě a o budoucích vztazích, kdo to odmítnul? Brusel, nechápu proč. Samozřejmě takticky, protože chtěl hrát tuhle tvrdou hru, aby všechny ostatní jako potenciální brexitáře, nebo exitáře odradil a teď ale sklízíme ty výsledky. Ano, všichni se bojí, ale jsme na hraně útesu. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Pane Niderermayere, Vy tady kroutíte hlavou, týká se to té pojistky, nebo se to týká toho dvojího vyjednávaní? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Dvě věci, které tady zazněly, jsou pro mě absolutně neuvěřitelné a šokuje mě, že při /výpadek zvuku/ tady navrhujete, aby unijní 27 hodila přes palubu zájem jednoho svého člena. Takže to znamená. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Tak když bude tvrdý brexit? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Můžu, prosím Vás, mluvit, pane kolego? Můžu, prosím Vás, mluvit? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Ale já tohle nenavrhuju, tak ale neříkejte, že navrhuji něco, co nenavrhuji. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Můžu, prosím Vás, domluvit? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Můžete, samozřejmě. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Ta irská pojistka je o tom, že tvrdá hranice tam nevznikne, pokud se nedohodneme na nějakém jiném řešení. To je požadavek Irů, za který se postavila 27. To nemůže být časově limitováno. A představa, že teďka unie řekne my se potřebujeme dohodnout s Londýnem a proto zájem našeho člena hodíme přes palubu a mimochodem, já jsem absolvoval, na rozdíl od Vás, jako desítky velmi emotivních debat o tom, že první, kteří byli stříleni v těch irských konfliktech byli celníci. Na začátku vyjednávání o brexitu padla dohoda mezi Londýnem a Bruselem zastupujícím 27, že nevznikne hranice. Britové tehdy mluvili o tom chytrá hranice, satelity a tak dále, pan farář před týdnem mluvil o chytré hranici, satelitech a jsme stále v tom samém bodě, je absolutně nepřijatelné, aby unijní 27 ignorovala požadavek jednoho ze svých členů pro to, aby se dohodla s Londýnem a druhá věc, co se týká toho vyjednávání. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Můžu na to? 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Nemáme už příliš mnoho času, tak velmi rychle, jestli můžu poprosit. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Druhá věc, co se týká toho vyjednávání, ukázalo se, že za ty dva roky jsme takřka nestihli vyjednat tu rozvodovou smlouvu, protože je to prostě strašně složité. Já očekávám, že to vyjednávání té obchodní svobody, toho budoucího vztahu bude trvat ne dva roky, ale tři nebo čtyři roky, mluvili jsme o tom s Michelem Barnierem. Představa, že by se tyhle dvě věci vyjednávaly zároveň je utopie. Už proto také, že Britové vůbec nemají tu administrativní sílu o něčem takovém vyjednávat. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Já souhlasím, ale přeci v zájmu, my se shodujeme v jedný věci, aby tam ta tvrdá hranice nevznikala, ale když bude tvrdý brexit 29. března, což vlastně Emanuel Macron to už na to tlačí, no tak tam bude ta tvrdá hranice 30. března, čili my potopíme to Irsko v důsledku tohoto razantního postoje? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Pane kolego, Vy je potopíte zhruba způsobem jako kdosi kdysi nás potopil takzvanou Mnihovskou dohodou. Tím, že my řekneme Irové, promiňte, nám se to nehodí, my se potřebujeme dohodnout s Londýnem, něco jiného je, když dojde. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Mnichovská dohdoa byla o nás bez nás. Tady to není o nich bez nich, přeci. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Čili jako Irové tam mají přijít a říct my se to vzdáváme té irské pojistky? 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Jsou Irové a jsou severní Irové. Jsou dvě strany této munice. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Jenomže pardon, Irové jsou členové Evropské unie. Jenomže Irové jsou i členové Evropské unie, zatímco severní Irové. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
Jedná se o tu hranici mezi Severním Irskem a Irskem. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Jenomže naším členem je Irsko. 

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor 
Pánové, já Vám děkuju mnohokrát, pro tenhle, pro tuto chvíli za Vaše postoje a když sleduji, jak se nedokážete nedohodnout na tomhle tom základním tématu, jak těžké to mají v Bruselu, samozřejmě a znovu připomínám, že pokud během Událostí, komentářů, nebo i dalších zpráv potom tisková konference ať už Theresy Maoyvé, nebo lídrů Evropské unie začne, tak Vám jí samozřejmě nabídneme živě. Pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste přišli sem do Událostí, Komentářů, hezký večer. 

Alexandr Vondra, bývalý ministr zahraničí a obrany /ODS/, ředitel Centra transatlantických vztahů, CEVRO In 
My děkujeme za pozvání. 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /nestr. za TOP 09/ 
Na shledanou. 

Alexandr Vondra

kandidát do Evropského parlamentu
člen výkonné rady