15. října 2018

Vítězství je pro mě satisfakcí za náročnou práci starosty

(Litoměřický deník) Litoměřice – Volební štáb starosty Litoměřic Ladislava Chlupáče (ODS) zasedal ve zdejší Kavárně s párou. A nálada zde byla velmi příjemná. Chlupáč totiž svého soupeře předčil o více než 10 procent. „Jako bývalý sportovec jsem vždy nastupoval na hřiště s tím, že jdu vyhrát, což mi zůstalo. Jsem rád, že se mi podařilo vyhrát a myslím si, že i můj protikandidát v druhém kole dosáhl poměrně slušného výsledku,“ shrnul novopečený senátor.


Platí, že teď po skončení senátek se ODS vrhne do vyjednávání o sestavení koalice v litoměřickém zastupitelstvu, kde jste získali nejvíc mandátů?

Ano, řekli jsme, že nejdříve dokončíme druhé kolo senátních voleb a poté se pustíme do vyjednávání. Během příštího týdne by o koalici mělo být jasno.

Který z úkolů, které jste si stanovil pro senátorskou práci, přijde první na řadu?

Úkolů je hodně a nedá se jmenovat jen jedna nebo dvě priority. Nicméně pro mě je hodně zavazující, že ke kandidatuře do Senátu mě vyzvali starostové a starostky z obcí, se kterými už 16 let spolupracuji. Jedny z mých prvních kroků tak povedou na úřady i v těch nejmenších obcích. Chci si vyslechnout momentální problémy kolegů a bude mě zajímat, s čím by potřebovali pomoct. Obecně chci, aby byl potvrzen význam Senátu jako protiváhy převaze v Poslanecké sněmovně, že tedy bude ochranou demokratických zásad a postupů. A důležitou věcí jsou zákony. Jako starosta vím, co za problémy nám způsobuje špatně připravený nebo ukvapený zákon. Dopadá nejdřív na radnici a pak na lidi, kteří žijí v daném městě nebo obci. Chtěl bych se podílet na rušení a zjednodušování některých zákonů. I renomovaný právník neumí někdy srozumitelně daný zákon vysvětlit, a to je špatně.

Při předvolební kampani jste absolvoval řadu cest po Litoměřicku, Podřipsku i Slánsku. Co vás na nich zaskočilo?

Spíš byl zaskočen můj řidič, že takřka v každé druhé obci mě někdo znal nebo já jeho. Překvapily mě rozdíly hlavně na Slánsku, kde jsou krásné obce jako Královice nebo Zichovec a mnoho dalších. A pak jsou obce, které potřebují hodně investovat do oprav, údržby a obnovy. Bude třeba hodně zapracovat na dopravní obsluze, do spousty obcí nevedou koleje a autobus tam zajíždí třeba jen dvakrát za den. Někde vůbec nejsou hospody nebo jsou přes den zavřené. Největší problém našeho obvodu je, že je tu obrovské množství obcí, navíc hlavně zemědělských. Je tu hodně hustá síť komunikací, které bude třeba opravit. Práce bude hodně a mým cílem je pomoci i nejmenším obcím.

Které z prvních blahopřání vás nejvíc potěšila?

Gratulací bylo hodně a moc za ně děkuji. Myslím si ale, že největším, a dá se říct životním dárkem pro mě je samotné vítězství. Je určitou satisfakcí za velmi náročnou 16letou práci starosty města.

Mgr. Ladislav Chlupáč

kandidát do Senátu
starosta
předseda místního sdružení
člen oblastní rady