24. července 2017

Jestli si už píši novoroční projev? Už ho mám v hlavě, pak ho stačí jen dopilovat

(Deník) Místopředseda Senátu České republiky a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS) se může ucházet o post prezidenta. Nasbíral mezi kolegy v horní komoře parlamentu více než deset potřebných podpisů. Podle vlastních slov se možná ještě pokusí sesbírat i dvacet podpisů poslanců. Zda bude opravdu o funkci prvního muže našeho státu usilovat, se chce Kubera rozhodnout až na poslední chvíli. Prý v závislosti na tom, jací další kandidáti se přihlásí.

Je sedmdesátka vhodný věk na to stát se prezidentem?

Věk je v případě postu hlavy státu nulovým kritériem. Klepnout pepka může přeci každého, kdykoliv a kdekoliv. Existují chirurgové, kteří v sedmdesáti operují a vůbec se jim neklepe ruka. A jsou padesátníci, kteří se už ani nepostaví na nohy.

Píšete si už novoroční projev?

Ten já si psát nemusím, nosím ho v hlavě a už ho stačí jen dopilovat.

Je prezident vaše největší životní meta?

Nejdůležitější je pro mě být zdravý. V politickém životě je prezidentský post pro politika samozřejmě asi nejvyšší stupínek. Já na to ale takto nekoukám.

Co vás tedy k vaší případné kandidatuře motivuje? Chcete sesadit Miloše Zemana?

Chtěl bych hlavně vyprovokovat nějaké relevantní kandidáty, u kterých bych si mohl říci, že to jsou ti správní. To se ale zatím nestalo.

Koho byste si tam představoval?

To říkat teď nemohu. Ale věřím, že se objeví. Možná že veřejnost je už nyní spokojená. To ale nikdo neumí odhadnout, podobně jako výsledek volby do dolní části sněmovny. Existují nejrůznější výzkumy, ale realita může být pak úplně jiná.

Existuje dokonalý prezident?

Pokud by se smíchaly vlastnosti Václava Havla, Václava Klause a Miloše Zemana, máme téměř dokonalého prezidenta, ale to se nestane. V tomhle jsme moc idealističtí... Zase budeme nadávat, co jsme si to zvolili za idiota, přitom jsme to právě my, voliči, kteří můžeme zapřemýšlet a ovlivnit, koho zvolíme.

O tom, zda se budete ucházet o post prezidenta, se podle vašich slov rozhodnete až po parlamentních volbách. Proč?

Mám jednoduché vysvětlení. Pak teprve budou vyhlášeny prezidentské volby a mohou se registrovat kandidáti. Někteří ti současní rádoby kandidáti už utrácejí miliony a vůbec není jasné, zda se jim vůbec budou započítávat. Žádná kampaň ještě není. Faktem je, že žádný kandidát vlastně ani neexistuje. I když to tak lidi samozřejmě berou. A bude také záležet na výsledku parlamentních voleb, jak to bude dál u nás v republice vypadat.

Pro Teplice a potažmo celý Ústecký kraj by to zřejmě bylo obrovské lobby, mít svého prvního muže v čele státu. Vnímáte to také tak?

Jistě. A také historický mezník. Měly snad někdy v dřívější době Teplice svého prezidenta? Měly už dva místopředsedy senátu, což je mimochodem unikát, protože žádné jiné město v republice to nemělo. Prezident taky dobrý, ne?

Takže se asi ani nemusíme ptát, kam by vedla první vaše prezidentská cesta…

Domu, do Ústeckého kraje, do Teplic.

A spal byste v Teplicích či v sousedním Ústí v hotelu, jako tomu bylo v minulosti v případech Klause či Zemana, nebo u sebe doma?

Tak to je dobrá otázka. (smích) Nad tím jsem zatím nepřemýšlel. Ale v rámci celého senátu jsem známý tím, že ze mě neudělají papaláše. A to tak i zůstane nadále. Jsem v politice už hodně dlouho na to, abych měl nějaké opojení mocí.

Bavilo by vás bydlet v Praze na Hradě?

Podle mě by se měl celý ten státní úřad hodně zcivilnit. Vůbec není nutné, aby prezident bydlel na Hradě. Stačilo by tam mít pár reprezentačních místností pro přijímání státních návštěv. Na druhou stranu chápu, že je to u nás už dlouhá tradice. A veřejnost by asi těžko vnímala, že první muž státu bydlí někde v rodinném domku. A jestli by se mi líbilo bydlet na Hradě, to já vůbec neřeším. To pro mě není vůbec klíčové.

Myslíte si, že byste si tam musel dokoupit ještě nějaké popelníky, nebo jich tam už je asi dost?

Zlí jazykové říkají, že jeden z motivů pro moji případnou cestu na Hrad je právě kuřácká vášeň. Protože až bude zákaz kouření všude, tak na Hradě se bude kouřit dál. Podobně až nám zakáží jíst tučné maso, tak se v prezidentské jídelně bude nadále podávat. Ale k tomu kouření na Hradě… Myslím si, že bych si v případě chybějících popelníků určitě poradil.

Co si obecně myslíte o současné situaci na domácí politické scéně?

Řekl bych, že před volbami se strany zbláznily. Dávají a slibují peníze na všechny strany. Hezky to vypadá, ale nejde to vzít zpět. Takto fungující systém je dlouhodobě neudržitelný. Polovina národa bere dávky. Jenže taková společnost nemůže být zdravá. Část seniorů žije v zoufalé situaci. Když jsou spolu dva lidé celý život, oba pracují a platí daně a jeden z nich pak zemře, dostává se ten druhý do neřešitelné situace. Řešením nejsou sociální dávky, ale to, aby vdovský důchod byl na dostatečné úrovni, přičemž dnes z něj jde devadesát procent na inkaso.

Takže nefunguje sociální systém?

Sociální systém je výhodný pro politiky, protože peníze, které stát získá tím, že je vezme lidem, posléze darují, a to vypadá dobře. Lidé na to slyší, protože dárky má každý rád. Pokud by politici lidem peníze nechali, neměli by je před volbami čím oslnit. Lidé se tak stávají na státu závislými. Stát přitom původně vznikl proto, aby dělal to, co je nevýhodné v případě, že to lidé spravují sami. Proto stát zajišťuje veřejné osvětlení, ale nikoho nenapadne, že by mu měl stát postavit plot kolem pozemku.

Jaké jsou pro vás osobně v životě nejdůležitější hodnoty?

Pro mě je tou nejdůležitější hodnotou jednoznačně zdraví. Pravda je, že nežiji nejzdravějším způsobem, ale já si myslím, že je spousta věcí ovlivněna geneticky. Když si vezmu třeba takového fotografa Saudka, ten pije tak, že by to kdekomu už dávno odrovnalo ledviny, ale on je stále v plné síle.

Už jste přemluvil manželku, která by vás ráda po pětadvaceti letech v politice už konečně měla u sebe doma?

Příliš se jí to nelíbí, už takhle jsem coby starosta a senátor čtvrtstoletí více pryč než doma. Na druhou stranu ale je zlatá, takže si nelehá před dveře a nebrání mi. Její obavy o dalším pracovním vypětí ale chápu a je to logické. Už toho má taky dost a chtěla by mě mít u sebe doma. Jenže já když jsem doma, tak stejně pracuji.

Když pomineme vaše kouření, čím lezete manželce nejvíc na nervy?

Tím, že nejsem pořádný. Ona je totiž ten typ, že se bojíte jít ráno na záchod, aby nebyla postel ustlaná, než se vrátíte. Když mám rozečtené noviny a na chvilku je odložím, abych třeba zvedl telefon, už je nenajdu. Jsou pečlivě srovnané a uklizené. Ona je prostě boží.

A vyčítá vám hodně často, že nejste doma?

Moje žena je svatá. Za padesát let, co jsme spolu, mi v ničem nebrání. Už ani kouření mi nevyčítá. Občas se mě ptá, jestli se má ke mně objednat u mé asistentky Radky, když potřebuje, abych doma něco udělal. Že prý pak na ni třeba budu stejně milý jako na ostatní lidi a udělám to hned.

Jak vidí dosavadní prezidenty ČR?

Václav Havel: Za svého prezidentování nebyl modlou, jakou je dnes, ale to tak bývá. Jeden čas prosazoval zrušení organizace NATO, na to už si téměř nikdo nepamatuje... Byl bezesporu výraznou osobností.

Václav Klaus: Toho znám dlouhá léta, on nebýval tak egoistický, jak to vypadá z jeho vystupování, je velice citlivým člověkem. U něj byl ten problém, že když někde hovořil, automaticky očekával, že všichni budou stejně inteligentní, jako on.

Miloš Zeman: To je kapitola sama o sobě, jeho problémem je sloní paměť, kterou má. Mstí se, jak to ostatně předvedl u premiéra Sobotky, možná, že už ani nemá důvod znovu kandidovat, když se mu povedlo ho zničit.

(Autor: Petr Málek, Přemysl Kosejk)

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR